dobry, chcem vam polozit mozno uplne hlupu a nezmyselnu otazku... ma na beznom domacom desktope vobec vyznam aktivovat freq. scaling? o uspory energie v tomto pripade samozrejme nejde - mam na mysli pripadne predlzenie zivotnosti procesora a tak... momentalne mam freq. scaling nefunkcny (udajne nejaky bug na kerneli - uz to tu bolo spominane) a pre mna je otazne, ci ma vobec v tomto pripade (desktop) vyznam do toho investovat cas a energiu... (do rozbehania freq.sc.)... dik
takže RESULT :
ACPI a s ním spojené výdobytky do moderného počítača rozhodne patria, bez toho či ide o desktop alebo noteebook, menej sa to zahrieva, menej hučí chladenie. Spomeňme si na časy AT zdrojov, ktoré ani nemali reguláciu otáčok ventilátora. Stále to bežalo na maximum. Ak to dokážeš, rozbehaj ten frequency scaling. Samozrejme ak to procesor podporuje. Aj na windowse existuje taká sranda, neviem ako sa to volá, tuším CPU cool , ktorá v čase nečinnosti znižuje frekvenciu - podtaktuváva procesor aby mal menšiu spotrebu a aby bolo chladenie tichšie.
result beriem na vedomie... pokusal som sa a budem skusat... otazku som polozil len preto, aby som sa nebabral s niecim, co by malo v podstate zanedbatelny efekt... aj ked, samozrejme, nepovazujem nic z toho, co clovek v lin (a samo aj inych pozitivnych oblastiach) 'dostane do krvi' samo o sebe za zbytocne... este raz dik za reakciu...
Teda ak prebieha pri danej teplote nejaká reakcia - je termodynamicky dovolená a ak ide napríklad o nejakú degradačnú reakciu, povedzme rozklad nejakých polymérov vnútri súčiastok, tak so vzrastom teploty ak ostane termodynamicky dovolenou, zvýši sa jej rýchlosť podľa Arheniovej rovnice. Teda rýchlosť veľmi prudko rastie s teplotou. Tento rozklad môže platiť napríklad aj pre čoraz viac používané polymérne polovodiče - na báze polyanilínov, polypyrolov a polytiofénov a ich derivátov (v súčasnosti prebieha aj na Slovensku v tejto oblasti intenzívny výskum). Tieto sú používané napríklad v optoelektronických súčiastkách, v displejoch, známe OLED, ako náhrada MOSFET tranzistorov a podobne. Tieto organické polovodiče sú pravdepodobne ešte citlivejšie na prehriatie ako ich minerálni kremíkoví predchodcovia.
Tieto ako jedine podporuju zmenu nasobica, vsetko ostatne nie je skutocne skalovanie ale iba vkladanie prazdnych cyklov (Pentium 4 a spol.) To funguje tak, ze ak ma CPU frekvenciu 3000MHz a vlozis tam 50% idle cyklov, taq ACPI a jemu podobny budu ukazovat 1500MHz, aj ked CPU stale pobezi na 3000MHz (co ma hlavnu nevyhodu, ze do CPU stale musis pumpovat full Vcore).
Inak tiež si myslím, že vkladanie prázdnych cyklov sa nazýva throttling a už sa o ňom mnoho popísalo, niektorí ho chvália, iní naňho nadávajú. Fakt je, že keď nastavím throttling, citeľne mi uberie výkon a vzrastie vyťaženie procesora. Či uberie aj príkon, ťažko povedať. :-)
v spominannej dokumentacii k istemu distru sa uvadza, ze throttling sa ma pouzit az ako volba posledneho vyberu - udajne znizuje stabilitu systemu...
system je Fedora 7 , bez nejakej konfiguracie ohladom freq. scaling
bezi deamon cpuspeed a podla vsetkeho to funguje . Mam ale silne podozrenie ze to dokaze menit bud na 1000Mhz , alebo 2000Mhz :)