freq. scaling na desktope
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
takže RESULT :
ACPI a s ním spojené výdobytky do moderného počítača rozhodne patria, bez toho či ide o desktop alebo noteebook, menej sa to zahrieva, menej hučí chladenie. Spomeňme si na časy AT zdrojov, ktoré ani nemali reguláciu otáčok ventilátora. Stále to bežalo na maximum. Ak to dokážeš, rozbehaj ten frequency scaling. Samozrejme ak to procesor podporuje. Aj na windowse existuje taká sranda, neviem ako sa to volá, tuším CPU cool , ktorá v čase nečinnosti znižuje frekvenciu - podtaktuváva procesor aby mal menšiu spotrebu a aby bolo chladenie tichšie.
result beriem na vedomie... pokusal som sa a budem skusat... otazku som polozil len preto, aby som sa nebabral s niecim, co by malo v podstate zanedbatelny efekt... aj ked, samozrejme, nepovazujem nic z toho, co clovek v lin (a samo aj inych pozitivnych oblastiach) 'dostane do krvi' samo o sebe za zbytocne... este raz dik za reakciu...
Teda ak prebieha pri danej teplote nejaká reakcia - je termodynamicky dovolená a ak ide napríklad o nejakú degradačnú reakciu, povedzme rozklad nejakých polymérov vnútri súčiastok, tak so vzrastom teploty ak ostane termodynamicky dovolenou, zvýši sa jej rýchlosť podľa Arheniovej rovnice. Teda rýchlosť veľmi prudko rastie s teplotou. Tento rozklad môže platiť napríklad aj pre čoraz viac používané polymérne polovodiče - na báze polyanilínov, polypyrolov a polytiofénov a ich derivátov (v súčasnosti prebieha aj na Slovensku v tejto oblasti intenzívny výskum). Tieto sú používané napríklad v optoelektronických súčiastkách, v displejoch, známe OLED, ako náhrada MOSFET tranzistorov a podobne. Tieto organické polovodiče sú pravdepodobne ešte citlivejšie na prehriatie ako ich minerálni kremíkoví predchodcovia.
Tieto ako jedine podporuju zmenu nasobica, vsetko ostatne nie je skutocne skalovanie ale iba vkladanie prazdnych cyklov (Pentium 4 a spol.) To funguje tak, ze ak ma CPU frekvenciu 3000MHz a vlozis tam 50% idle cyklov, taq ACPI a jemu podobny budu ukazovat 1500MHz, aj ked CPU stale pobezi na 3000MHz (co ma hlavnu nevyhodu, ze do CPU stale musis pumpovat full Vcore).
Inak tiež si myslím, že vkladanie prázdnych cyklov sa nazýva throttling a už sa o ňom mnoho popísalo, niektorí ho chvália, iní naňho nadávajú. Fakt je, že keď nastavím throttling, citeľne mi uberie výkon a vzrastie vyťaženie procesora. Či uberie aj príkon, ťažko povedať. :-)
v spominannej dokumentacii k istemu distru sa uvadza, ze throttling sa ma pouzit az ako volba posledneho vyberu - udajne znizuje stabilitu systemu...
system je Fedora 7 , bez nejakej konfiguracie ohladom freq. scaling
bezi deamon cpuspeed a podla vsetkeho to funguje . Mam ale silne podozrenie ze to dokaze menit bud na 1000Mhz , alebo 2000Mhz :)