Myš v Linuxe
Chcel by som pripojit novu myš ktora ma USB konektor a je k nej aj redukcia na PS2. Neviem ako na to (samozrejme som skusil len tak zasunut konektor, ale system myš sám odseba nenašiel.) V PC je Kanotix Linux.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Samozrejme že si skúsil krátko po pripojení myši cez usb (bez tej polofunkčnej a zbytočnej redukcie na PS2) pozrieť do výpisu z príkazu
dmesg
(kde sa má ukázať niečo ako New USB Human Interface Device fonud at address...) a pohýbať s ňou. Potom ak to nefungovalo, tak si samozrejme pozrel do príslušného konfiguráku (pre textový mód je to niečo s gpm a pre grafický mód zasa niečo s x.org) či tam máš zodpovedajúce zariadenie (niečo ako /dev/input/mice). A samozrejme v prípade neúspechu povieš čo si urobil a aký to malo efekt (hoci aj keby po pripojení novej myši skákal kurzor po obrazovke ako splašený zajac - to sa deje pri upgrade z 2 na viac tlačítkovú myš alebo keby si to ani neškrtlo - teda že by si mal neaktívny USB radič alebo by tá myš bola nefunkčná).Ináč tá distribúcia je z ktorého roku keď ešte spoznala automaticky nahodila myš pripojenú na com port? Takéto niečo už dávno ignorujú linuxové distribúcie keďže myší na com port ubúda a ich podpora sa stáva zbytočnou (nové sa už roky nerobia a staré sa fyzicky rozpadajú). Podpora existuje ale treba to nastaviť ručne.
DMESG pise:
usbcore: registered new driver hiddev
input: USB HID v1.10 Mouse [A4Tech USB Wheel Mouse] on usb-0000:0 0:14.2-2
usbcore: registered new driver usbhid
drivers/usb/input/hid-core.c: v2.0:USB HID core driver
ts: Compaq touchscreen protocol output
----------------------------
Teraz funguje este stale ta stara COM-myš, ked pohnem touto USB, nic sa nedeje. Co by som mal spravit dalej?
Potom ak to nefungovalo, tak si samozrejme pozrel do príslušného konfiguráku ...
Tiez nechapem, ci je vlastne ten driver pre mys uz v systeme...
Section "Pointer"
Protocol "Microsoft"
Device "/dev/mouse"
Emulate3Buttons
Emulate3Timeout 70
EndSection
Tak neviem ci to mam nejako zmenit, a ako vlastne.
/etc/X11/xorg.conf
. USB mysi maju vacsinou device-point v/dev/input/mice
. Taq to tak prepis (ako root).V textovej konzoli sa zase edituje init script configurak a tam mi na USB mys funguje command
gpm -t imps2 -m /dev/input/mice
root@box:/home/nnovy# cat /dev/input/mice
8ÿ▒ÿ(ÿ▒ÿ8ÿÿ8ýÿ8ýÿ8▒ÿ& #9618;ÿ▒þ▒ÿ8ýÿ8þÿ8þÿ8þÿ▒ý▒ þ8ÿÿ▒þ8ÿÿ▒ÿ▒ÿ▒ÿ▒
ÿ&# 9618;þ▒ý▒ÿ▒þ▒þ▒ÿ▒ÿ▒ÿ 618;ÿ▒ÿ▒ÿ▒▒þ▒ÿ▒ÿ▒ÿρ 8;ÿ▒þ▒ÿ▒ÿ▒▒ÿ▒ÿ▒ÿ▒ ÿ(ÿ(▒ÿÿ(ÿ(ÿ▒ÿ(ÿ▒ÿ▒ÿ▒ ÿ
Teda mys reaguje, tie znaky sa pisu pri hybani mysou.
V XF86config je tento zapis:
Section "Pointer"
Protocol "Microsoft"
Device "/dev/mouse"
Emulate3Buttons
Emulate3Timeout 70
EndSection
Ako by som to mal zmenit na tu USB mys?
Mys ma 2 tlacitka plus rolovacie koliesko-zaroven tretie tlacitko.
Skusil som pridat toto, ale mys nereaguje>
Section "Pointer"
Protocol "IMPS/2"
Device "/dev/input/mice"
ZAxisMapping" "4 5"
Buttons "5"
EndSection
xorg.conf-Kanotix ho nema namiesto toho ma XF86config.
PS.: možno že bude mať tá myš inak mapované tlačítka (to nám výrobcovia občas vyparatia) ale to sa dá odstrániť jednoducho.
Este som zistil toto>
45: USB 00.0: 10503 USB Mouse
[Created at usb.120]
Unique ID: cLrx.v0vHMPUZC7A
Parent ID: k4bc.Tb0Vsjw1LH4
SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:14.2/usb1/1-2/1-2:1.0
SysFS BusID: 1-2:1.0
Hardware Class: mouse
Model: "A4 Tech USB Wheel Mouse"
Hotplug: USB
Vendor: usb 0x09da "A4 Tech Co., Ltd."
Device: usb 0x0006 "USB Wheel Mouse"
Revision: "0.01"
Compatible to: int 0x0210 0x0027
Driver: "usbhid"
Device File: /dev/input/ts0 (/dev/input/mouse0)
Device Number: char 13:128 (char 13:32)
Speed: 12 Mbps
Driver Info #0:
XFree86 Protocol: explorerps/2
GPM Protocol: exps2
Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown
Attached to: #44 (Hub)
----------------------
Som tu mys odskusal na Win., to bola rychlost ako nabehla...
no module found for A4Tech USB Wheel Mouse on usb
V akom subore su chybove hlasky?
usbcore 102136 5 usbhid,ehci_hcd,ohci_hcd,uhci_hcd
Tak neviem mohol by to byt ten usbhid? Nechcem to len tak odbuka dopisovat do konfiguraka.
hwinfo>
Vendor: usb 0x09da "A4 Tech Co., Ltd."
Device: usb 0x0006 "USB Wheel Mouse"
Revision: "0.01"
Compatible to: int 0x0210 0x0027
Driver: "usbhid"
Device File: /dev/input/ts0 (/dev/input/mouse0)
Device Number: char 13:128 (char 13:32)
Speed: 12 Mbps
Driver Info #0:
XFree86 Protocol: explorerps/2
GPM Protocol: exps2
Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown
Attached to: #44 (Hub)
ja tam mám :
A funguje mi to s podobnou myšou a dokonca ak si tam pripojím X ďalších myšiek naraz. Je to dosť pohodlné keďže normálne používam káblovú myš a rádiovú mám k notebooku (vysielač si prehodím v prípade potreby).
PS.: tá rádiová má asi 15 tlačítiek ale ja ich úspešne ignorujem.
Ale ak je pre niekoho rýchlejšie použiť násilie (odcvaknúť zámok a dať tam nový, teda preinštalovať systém) ako použiť túto tretiu možnosť ktorá bola vykonaná, tak mu to neberiem. Nie každý robí s Linuxom alebo Unix like systémami dlhšie ako s Windows a tým pádom banálne prepísanie konfigurácie môže byť zdržané jej zistením.
Áno, rýchlejšie v prípade že je človek odchovaný klikaním ale nie jednoduchšie.
PS.: Síce netuším či v tomto prípade bola rýchlosť prioritou keďže stará myš podľa popisu fungovala, ale na tom návrhu na reinštaláciu systému som sa akurát dobre pobavil. Holt, asi som už vyhýňajúca generácia ktorej viac vyhovuje textová konfigurácia kde si človek nastaví presne čo potrebuje namiesto toho aby sa modlil či je dobre lokalizovaný konfiguračný nástroj.
Manualne sa my ju proste nepodarilo spojazdnit.
predpokladám že si neskúšal to čo som Ti písal "10.07.2007 10:52" inak by si asi dal odozvu či to funguje, všetky ostatné veci máš hotové. No a tým pádom Ti musím dať za pravdu, pre človeka ktorý to nespraví je jednoduchšie celý systém preinštalovať.
z 10.7., ale nepomohlo.
Ale dakujem aj tak za snahu pomoct.