mam jeden dost velky problem. Pouzivam Arch Linux 2007.5 (Duke). Arch je na nahodeny na relativne novom 250 GB disku Seagate Barracuda(S-ATA). Disk je rozdeleny na 3 particie:
- /boot {ext2}
- / {reiserfs}
- /home {reiserfs}
Pri bootovani systemu mi naskocila hlaska, ze /dev/sdb3 {/} obsahuje chyby a kernel spanikaril pretoze nenasiel init v /sbin/init {No such file or directory}. S chladnou hlavou som nahodil live CD Kubuntu spustil som
- fsck.reiserfs --check
- fsck.reiserfs --fix-fixable{dostal som spravu ze su na particii chyby ktore je mozne opravit iba pri spusteni --rebuild-tree, vedel som ze je to riskatne ale nemal som co stratit}
- fsck.reiserfs --rebuild-tree
Restartoval som ale zase som sa dostal len po kernel panic akurat teraz mam v lost+found nahodenych asi 80 suborov a adresarov pomenovanych nic nehovoriacimi cislami.
Podobny problem som mal aj pri inych distrach ked som pouzival ext3, preto som kupil aj novy disk cisto pre Linux.
Mate nejake napady ako to dostat do povodneho stavu.
Vopred dakujem za vase odpovede.
Mam pocit ze v niektorom ovladaci pre moj hardware je pekne skaredy bug.
Moja zostava:
Dakujem
ale hádam niekoho iného môže napadnúť prečo to tak blbne.
Ten isty problem bol aj na starom disku a ten je na kably len sam.
Napada ta este nieco?
Dik
k poškodeniu disku alebo iného elektronického zariadenia bohate stačí aby bol zaslaný šum iba občas, možno sa Ti to pokazio keď si tam mal zapnutú tú katódu. Skús pozrieť na hodnoty zo smart-u a poprípade zapnúť full test. A ak sa ti chce, tak aj badblocks s RW testom (pozor, môže to poškodiť dáta a ak zle zadáš zariadenie tak na nepoškodenom disku).
BIOS nastavit na fail-safe, check teploty juzneho mostu na doske, pripadne vymena dosky.
Ak sa to kazi permanente, skus chvilu bezat bez vsetkych tych katod a tuningu s fail-safe biosom, bez pridavnych kariet, nech vies ci je to fakt chyba HW.
zdroj ma mozno polrok nikdy sa system nerestartoval od nedostatku el. energie ani nic podobne. Na jednej stranke som si pocital spotrebu PC, a mam este mam rezervu.
ramku som testoval memtestom z live cd ubuntu zbehlo asi 6 testov potm som to vypol nechcelo sa mi viac cakat ale errors 0.
teplota procaku v norme pri zapnutom C n Q (mal som aj v linuxe nastaven frequency scalling), mam aj stale otvorenu bednu
mate este nieco co by pomohlo?
dikes
na výkon zdroja má dopad aj jeho vek, to je pravda. ale aj jeho výrobca keďže lacnejšie zdroje majú nižšiu účinnosť.
:ramku som testoval memtestom z live cd ubuntu zbehlo asi 6 testov potm som to vypol nechcelo sa mi viac cakat ale errors 0.
predpokladám že si to testoval len štandardným krátkym testom ktorý zbehne za chvíľku. testy ramky je potrebné nehať aspoň zopár hodín, rovnako ako aj testy CPU.
:teplota procaku v norme pri zapnutom C n Q (mal som aj v linuxe nastaven frequency scalling), mam aj stale otvorenu bednu
otvorená krabica znižuje účinnosť chladenia, ale to už iste vieš.
:mate este nieco co by pomohlo?
áno, skús si pozrieť čo je stress linux a načo sa používa. a testy nechaj bežať niekoľko hodín s občasnou kontrolou teploty (keby náhodou).
este raz dakujem
dik vsetkym