ubuntu vs. debian
mam nestandardny problem. Na notebooku mam nainstalovane Ubuntu 7.10(2.6.20-16-386) a vcera som si doinstaloval Debian 4.0(2.6.18-4-686). Na debiane mam fs: reiser a Ubuntu je ext3. Da sa nejakym sposobom prepojit dva systemy, ako sa to zvykne robit s windowsom? chcem si stiahnut data z ubuntu a potom vsetky jej particie priradit k debianu. Disk s particiami ubuntu sa mi zobrazuje v pocitaci ale ked si ho chcem otvorit tak dostanem nasledovnu hlasku: libhal-storage.c 1401: info: called libhal_free_dbus_error but dbuserror was not set. process 3081: application must not close shared connections - see dbus_connection_close() docs. this is a bug in the application. error: device /dev/hdc1 is not removable error: could not execute pmount
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
fdisk /dev/hda -l
s kratkym popisom co je kde (a s akym FS typom) a uz nebude problem poradit. Samozrejme/dev/hda
nahrad za device adekvatne tvojmu usporiadaniu systemu.Disk /dev/hdc: 60.0 GB, 60011642880 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 7296 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hdc1 1 3647 29294496 83 Linux
/dev/hdc2 4621 7296 21494970 5 Extended
/dev/hdc3 * 3648 4620 7815622+ 83 Linux
/dev/hdc5 7157 7296 1124518+ 82 Linux swap / Solaris
/dev/hdc6 4621 4742 979902 82 Linux swap / Solaris
/dev/hdc7 4743 7156 19390423+ 83 Linux
Partition table entries are not in disk order
1,2,5 su fs ubuntu, 6,7,3 su debian particie - /home su 7 a 1
občas je vhodnejšie mať pre každú distribúciu-verziu zvlášť home partíciu, konfiguráky sú sviňa. ale napríklad dáta typu ~/dokumenty ktoré budú zlinkované na zdielaný disk, s tým sa nedá nesúhlasiť.
Ja som sa uz takto ojetrtkabatil, kde som mal spolocne Gnome v Archu a Ubuntu. Po nainstalovani Ubuntu, uz Arch nebootoval do grafiky.
Tvoj napad mi pomoze, mat zase 2 distrbucie vedla seba tak aby sa nehryzli.
situacia: disk rozdeleny na 4 casti, a chcel by som dat dva linuxy...
jeden ako spolocny swap - to je bez problemov
dva disky na kazdy OS
a jeden zvysny disk pripojit ako /home/stano/data
takze potom by boli vsetky veci 1. distra na jednom disku, vsetky veci z druheho distra (aj home priecinok) na druhom disku... takze 2x home... a na dalsiom disku by bol priecinok /home/stano/data, kde by mohli byt veci moje osobne - hudba, filmy atd atd atd...
je to takto mozne?
dátový disk do napríklad /mnt/data, v nom pre každého jedného privilegovaného užívateľa podadresár na ktorý bude ukazovať link z ~/. no a v prípade viac členenej komunity, aj skupinové adresáre.
takýto setup sme používali už v minulom storočí, veď rovnica jeden počítač rovná sa jeden užívateľ platí len pri zastaralých jednoužívateľských OS ktoré už vyhynuli.
riešenie ktoré som opísal nie je moje a ani najlepšie ale mne vyhovovalo už v minulom tisícročí. Tvoji kamaráti triuhorky by spomenuli aj niečo o kryptovaných homedirs (nemýliť si s kryptovaným diskom /home) ktoré sa pripoja automaticky pri logine pomocou užívateľskej autorizácie ale to je už o inej časti rozdvojenia osobnosti a nesúvisí s otázkou. :-)
ps. nie dva minusy ale dve pomlcky (trocha blbo sa to pise :-), pripadne jedna pomlcka v latex-u :-)