Zas ten modem

Sekcia: Hardware a Drivery 19.07.2007 | 12:36
Avatar Integer Ubuntu  Používateľ
Mám nainštalovaný PCLinuxOS 2007. Snažím sa v ňom rozbehať modem Microcom AD2622. Našiel som manuál (k mandrive: http://www.vigor318.ic.cz/Mandriva/index.html), ale zaseknem sa pri kroku, kde mám spustiť #make menuconfig (nevyznám sa do toho, tak ma prosím ospravedlnte) a potom netuším čo ďalej, lebo to nespraví nič. čakal som, že to vyhodí nejaký textový editor, v ktorom upravím, prípadne dopíšem ten text nižšie, ale ono to nespraví nič. O a ešte v kroku vyššie. Mám rozbaliť firmware (modemu) do priečinka /lib/hotplug/firmware. Lenže ten priečinok tam nie je. Mám ho teda vytvoriť? Bude to fungovať? Prosím poraďte, naozaj sa chcem naučiť linux, ale bez netu som stratený. Ďakujem
    • Re: Zas ten modem 19.07.2007 | 13:07
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      ak je prikaz make, tak by to chcelo kompilovat nieco... pravdepodobne nemas na to programy - ale tie si mozes cez synaptic pridat...

      hod sem vypis z konzoly
    • Re: Zas ten modem 19.07.2007 | 13:25
      Rixsus   Návštevník
      To je dost nova distribucia tak by mala mat v sebe to co potrebuje ... tak nemusis znovu kompilovat kernel ... ja mam arch 2.6.22-1 a tam ten modul je ... tak nevem ...
      skus pokracovat co sa stane ;)
      • Re: Zas ten modem 19.07.2007 | 14:12
        Avatar Integer Ubuntu  Používateľ
        No ja mám tuším 2.6.18.8. (tou poslednou 8-čkou si nie som istý :-) ) No dobre.... Tak skúsim pokračovať ďalej. A čo s tým modemom? Ako tam hodím ten firmware? Totiž v každom návode pre tento modem je napísaný iný priečinok, do ktorého to treba rozbaliť. A mám tú smolu, že ani jeden nie je určený presne na PCLinuxOS. Ale napadlo ma, že keďže PCLinuxOS je odvodený od Mandrivy, tak by návody mohli sedieť.
        • Re: Zas ten modem 19.07.2007 | 14:49
          Avatar Integer Ubuntu  Používateľ
          No... takže som tie dva kroky vynechal a vyzeralo to celkom sľubne.... všetko išlo až na to, že nevedelo nájsť zariadenie. Pritom v Control centre ten modem už bol, ale keď som zadal stdsl.sh start, tak vypísalo niečo ako device no found. Chcel som sem dať ten výpis, ale neviem ako umožniť zapisovanie na disky windowsu. Dal som vlastnosti a prepol som na zapisovanie a čítanie, ale ono mi to vyhodilo nejakú chybu, niečo v zmysle, že na to nemám právo. Pritom som bol prihlásený ako root. Som si myslel, že v Linuxe má root právo na všetko. Alebo sm niekde robil chybu? Ako mám sprístupniť tie disky. Stačí jednu partíciu.
          • Re: Zas ten modem 19.07.2007 | 19:39
            Avatar Integer Ubuntu  Používateľ
            halooo....
            • Re: Zas ten modem 19.07.2007 | 19:53
              Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
              Sú to ntfs disky? Ak hej, treba mať nainštalovaný ntfs-3g.
              A čo ti bráni to nakopírovať na USB kľúč alebo CD a tak preniesť do windowsu? Je to len ako núdzové riešenie
              Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
            • Re: Zas ten modem 19.07.2007 | 19:56
              marian34   Návštevník
              K tomu modemu-tvoje jadro(2.6.18) by malo tento modem podporovať,znemená,že netreba nič konpilovať.Nainštaluj všetko potrebné(podľa návodu).Firmware (cxacru) daj do /lib/hotplug-malo by ho nájsť.Reštartuj a sleduj kontrolky-môže to chvíľu(1min.) trvať-stredná oranžová začne blikať a po chvíli ostane svietiť.
              • Re: Zas ten modem 19.07.2007 | 22:01
                Avatar Lubos21   Používateľ
                Presiel som mnoho distier. Medzi inimi aj PCLinuxOS ktory aj mam stale na disku. Mandriva 2007 aj 2007.1 a aj najnovsi PCLinuxOS maju podporu tichto modemou (chipset conexant) v sebe. Mal som na disku aj Mandrivu. Tento modem sa mi podarilo rozbehnut ako v mandrive tak aj v PCLOS. Ale stale to ma problemi ako aj v PCLOS aj v Mandrive. Ten modem mi nejde castokrat spustit na prvi krat. Castokrat sa to podari na nejaky 5 az 6 krat s tim, ze musim nanovo rekonfigurovat nastavenie pripojenia. Aj ked maju obe tieto distra podporu tichto modemou v sebe si dovolim napisat, ze horsie distro pre tento modem ako PCLOS a Mandriva asi nie je. V akomkolvek distre zalozenom na debiane ktore som doteraz vyskusal sa mi podarilo aj ked niekedy s problemami nastavit a viac menej bez problemu spustat tento modem len v PCLOS a mandriva nie. To je aj jedini dvovod preco nezacnem aktivne pouzivat PCLOS a zostavam pri ubuntu. Mozno by ti pomohla tato stranka.

                http://hsf.szm.sk/slovak.htm

                Sa mi s tim znovu nechce babrat, ale myslim, ze som pri spojazdneni toho modemu postupoval takto. Prepol som sa do root konta. Samozrejme, ze sa to da aj z uzivatelskaho konta len pred prikazi treba dat teraz neviem ci sudo a prikaz alebo su a prikaz.

                Nepouzil som firmware cxcru ani som neinstaloval balicek br2684ctl. Len som nakopiroval script stdsl.sh do usr/sbin. Nasledne som v konzoli zadal

                adsl-setup

                a nastavil tieto parametre

                sername: your_login@dslbasic.stonline.sk (tvoje prihlasovacie meno k netu)
                Interface: nas0
                Link on demand: no
                DNS: server
                Password: your_password (tvoje prihlasovacie heslo k netu)
                Repeat password your_password (zopakuj heslo)
                Firewall: 0 or 1 or 2

                Potom znova konzola a prikaz

                chmod u+x /usr/sbin/stdsl.sh

                Restart pocitaca.

                Potom prikaz

                stdsl.sh start

                A v ovladacom centre PCLOS je polozka network & internet. Tam zvol set up a new network interface, nasledne DSL potom klik na next a vyber conexant systems klik na next, vyber unlisted - edit manualy klik na next, vyber PPP over Ethernet klik na next, ak nie je zadane zadaj tvoje heslo a meno ktorimi sa pripajas k netu klik na next, nepovol! volbu start the connection at boot klik na next, sa ta opyta ci ma spusti pripojenie teraz, mozes dat ano. Myslim, ze takto nejak som ho spojazdnil ja. Ked zapnes znova pc a po zadani prikazu stdsl.sh start by nesiel modem tak to skus rekonfigurovat tak ako je vyssie popisane.
                • Re: Zas ten modem 19.07.2007 | 22:18
                  Avatar marian34 mandriva   Používateľ
                  Tak sorač,nie do /lib/hotplug ale samozrejme do /lib/firmware....
                  • Re: Zas ten modem 20.07.2007 | 00:19
                    Avatar Integer Ubuntu  Používateľ
                    :-) neva.... aj majster tesár sa utne... Mňa len hnevá, že ani tak mi to nechce nabehnúť... Mne sa totiž v tom ovládacom centre pri vytváraní neukáže ako device modem, ale len sieťová karta integrovaná v doske. Vždy, keď dám stdsl.sh start, tak mi vypíše:
                    [root@localhost ~]# stdsl.sh start
                    /usr/sbin/stdsl.sh: line 9: br2684ctl: command not found
                    nas0: unknown interface: No such device ... A modem sa ani len nerozblikne. Proste ho ignoruje. Ten firmware som skúsil nakopírovať vo všetkých možných podobách do všetkých možných adresárov a môžem po rebootovaní čakať aj deň, ono sa to nerozbliká..... V jednom návode bolo napísané: "do nejakeho temporary adresara si rozbalte cxacru-fw-ng.tar.gz a CnxEtU.tar.bz2 skompilujte cxacru-fw.c, tusim staci make. Pomocou cxacru-fw si vyextrahujte firmware z CnxEtU.sys a vlozte ho do /lib/firmware. Mal by mat nazov cxacru-fw.bin" Nerozumiem, ako sa to myslí, že pomocou cxacru-fw mám vyextrahovať firmware z CnxEtU.sys. Možno práve v tom je zádrheľ.
                    • Re: Zas ten modem 20.07.2007 | 13:03
                      Avatar marian34 mandriva   Používateľ
                      Do majstra linuxu mám ďaleko-na to sú tu iní fachmani.Čo sa týka toho modemu-mám s ním skúsenosť v mandrive-takže či je to použitelné v tvojom PC Linuxe to ti nepotvrdím.V každom prípade by som sa skriptom stdsl.sh zatial nezaoberal,ten sa stará o samotné pripojenie(connect).Ty potrebuješ najskôr dosiahnuť,aby sa modem inicializoval pri štarte systemu(stav popísany vyššie).Takisto by som sa veľmi nespoliehal na ovladacie centrum-ja som ho nikdy cez neho nenastavoval.Skús isť viac cez príkazovy riadok.Daj napr.
                      lsmod
                      vo výpise by mali figurovať modulycxacru,br2684,usbatm,atm
                    • Re: Zas ten modem 25.09.2007 | 00:35
                      ravenman   Návštevník
                      doinstaluj tam driver BR2684CTL a postupuj podla navodu www.vigor318.ic.cz a musi to jet
                  • Re: Zas ten modem 20.07.2007 | 12:50
                    Avatar Integer Ubuntu  Používateľ
                    Tu sú nejaké screeny z nastavovania... Ak som sa v niečom zle vyjadril, tak som to radšej cvakol. Možno budú zbytočné, ale ... Zaujíma ma hlavne ťen modem, ktorý sa ukáže len pri úprave pripojenia. Pri jeho vytváraní tam ako Device nie je:

                    http://www.upnito.sk/imggal.php?directImage=079570ebb52b708c4a4986fdcf07d9bf

                    http://www.upnito.sk/imggal.php?directImage=f6a496a845dad0c7a2089a300cc808e5

                    http://www.upnito.sk/imggal.php?directImage=e90c53570295af5a31595941f00027fc
                    • Re: Zas ten modem 20.07.2007 | 17:17
                      Avatar Integer Ubuntu  Používateľ
                      Už som asi prišiel na to, v čom je problém. Ono mi to totiž nechce použiť ani USB kľúč. Neviem síce, či to robím správne, ale proste som ho pred štartom pripojil a nakolol Linux. Potom som ho hľadal medzi diskami.
                      • Re: Zas ten modem 27.08.2007 | 04:50
                        Andris   Návštevník
                        ahoj, prosim pomooc,
                        do modemu sa mi zda sa nahra firmware bez problemov (svieti aj oranzova ledka), ale problem je ze v /dev/ sa mi neobjavi zariadenie nas0. teda sa neviem pripojit...vie niekto prosim poradit kde je problem? :-(