biosova bateria - pravdepodobne
Existuje jeden starsi PC (o vykone staci ak poviem ze ma 256 RAM). je tam win, ale to nie je vlastne az tak podstatne...
Problem je vo vypinani. Ked sa da PC vypnut, tak sa vypina a vypne sa. S tym problemom, ze sa asi za polsekundy znovu zapne. Ako keby si mylilo reser a power. Robi to vsak len par dni, predtym to nerobilo...
otec mi poradil, aby som vytiahol taku malicku suciastku pri biosovej baterii a posunul ju na ine miesto na 15 sekund, a potom dal s5. tym som resetol nastavenia biosu. Tak som spustil bios, vsetko nastavil ako malo byt, a vsetko bolo ok.
Potom som bol privolany ku tomu PC este raz. Samozrejme, rovnaky problem. PC sa nevypina... takze som urobil postup rovnaky ako predtym... fungovalo... doteraz. A zas to vypadlo :(
Poradi niekto co s tym? Treba vymenit biosovu bateriu? za akukolvek odpoved dakujem...
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
nepise cmos error, jedna sa o klasicky pocitac (ATX doska), zdroj je funkcny... teda aspon sa tak tvari...
No je zaujimave ze to reaguje na zmazanie CMOS, Mozno je problem v plug&play. V BIOSe by mala byt volba Plug&Play OS installed, tu by som skusil prepnut a cakat ci sa to stane znova. Neviem ci to pomoze ale za pokus by to mohlo stat. Dalsia moznost je, ak sa chyba prejavuje dostatocne rychlo, vyskusat nejaku dobu PC "pouzivat" v MS DOS a cakat ci sa prejavi aj tam.
dalsia otazka - ked sa vypinat neda normalne a vypina sa na zdroji - moze to nieco poskodit?
Poskodit by sa nemalo nic, len moze dost skoro odist spominana bateria, pretoze narozdiel od baterii v AT a XT storojoch, nieje nabijatelna.
dost sa cudujem, ze to pomohlo
Zdroje ATX sú zaujímavé napríklad tým, že majú dve časti. Obidve tvoria spínané zdroje a malé transformátorčeky s ferritovými jadrami. Jeden z nich, ten menší, je pod napätím neustále a dodáva energiu do základnej dosky aj v stave vypnutého počítača. Po stlačení vypínača pri zapínaní PC sa privedie napätie z dosky do jedného vodiča vedúceho do zdroja, čo spôsobí spustenie druhej, výkonovej časti zdroja. Vtedy nabehne aj chladenie.
Inak mne sa stáva často, že po vypnutí WinXP sa nevypne, ale reštartuje, vtedy ho hneď zase vypnem tlačidlom. Nejak ma to netrápi.
Stalo sa mi ale, keď som prerábal počítač a aj zdroj, že raz štartoval a inokedy nie. Meral som, lámal som si nad tým hlavu, a nakoniec chyba bola v chladiacom ventilátore, kde bola jedna cievka vadná. ATX zdroje sa tvária až moc inteligentne a preto aj taká kravina ako nerozbehnutý ventilátor ho môže zastaviť.
Iná skúsenosť bola s AT zdrojom, že po pripojení tlačiarne nenabehol zdroj (AT !!! nie ATX). teda normálny vypínač. Bolo to spôsobené tým, že tlačiareň posielala do LPT konektoru 2V signál a ten zabránil mne nepochopiteľným spôsobom spusteniu zdroja.
Teraz mám tak spravený počítač, že pred vstupom sieťového napätia do ATX zdroja mám dvojpólový vypínač a po vypnutí zdroja "softwarovo" ho ešte odpojím od siete týmto vypínačom. Poškodiť ho to nemôže, baterka je OK, takže toto riešenie môžem len odporučiť. Chráni to pred prepätím siete (samozrejme pri vypnutom PC)
"Čo ak nieje elektrotechnik", čo to s tým má. Ani ja niesom elektrotechnik, som chemik, a čo má byť. Predsa keď vie pracovať s konzolou, musí byť preňho hračka premerať zopár kondenzátorov. Parametre elektronických súčiastok majú fyzikálny základ, je to preto pochopiteľnejšie ako napchať si do hlavy množstvo konzolových príkazov, ktoré žiadnu fyzikálnu podstatu nemajú, sú to iba usporiadané písmená. Môj názor ako odporcu konzoly.
zaujimavy vyrok. s pravdou ale nema vela spolocneho...
Inak veľa ľudí ani netuší, v akých jednotkách sa udáva napríklad kapacita. Aj keď by to mali z fyziky vedieť.
A ešte. Ak meráš hodnoty súčiastok v nejakom zapojení, kľudne ti môže merák namerať "bludy", pretože celé meranie ovplyvňujú ostatné súčiastky v obvode. A myslím, že keby mal každú súčiastku vyletovávať a naletovávať naspäť tak ho pri tom stihnú aj vianoce. Jednoduchšie by bolo vedieť ako ten zdroj funguje a pomerať na ňom napäťové úrovne (poprípade frekvencie a iné veličiny - to by ale chcelo aj schému zapojenia od výrobcu)
Inak je fakt, že je to veľmi prácne, ale takto som opravoval kameru a fixkou som hneď označoval tie, ktoré boli dobré. A to boli SMD kondenzátory, malé blchy.
Impedanciu ivorí cievka, kapacita a aj obyčajný odpor, lepšie povedané v odporových veličinách induktancia, kapacitancia a rezistancia, ale rezistancia, čiže ohmický odpor nemení fázový posun napätia a prúdu, čiže nemení účinník. Ostatné dva menia fázový posun napätia voči prúdu, ale každý opačným smerom. Čiže ak sa induktancia rovná kapacitancii, nastáva rezonancia (Thompsonov vzťah), a impedancia sa redukuje na ohmický odpor, čiže rezistanciu, vtedy. Merať striedavým prúdom sa dá ako kapacita tak aj indukcia. (u odporu by to bolo zbytočné, i keď možné)