Zdravim, rad by som presiel pod linux z niekolkych dovodov, jednov z nich je aj moj slabi PC: AMD Duron 1200Mhz, 512Mb RAM, Ati Radeon 9200. Chcel by radu aky linux by bol naj. Vybral som si Distribuciu Mandriva 2007 Free. Ale nie som si isty ze ci je to spravne. Chcel by som verziu madrivi ktora by mi bezala lepsie nez WIN_XP a popri tom bol prehladny a z casti jednoduchy ale aj dobre konfigurovany na ktorom by som vedel sa dalej naberat znalosti o Linuxe. Citl som na forach nieco o verziach x86 i586 a 32 64 , ale neviem aky je tam medzi tymto rozdiel. Uvital by som daky slusny link na Download vysho odporucania verziu na CD koli tomu ze nemam DVD mechaniku :( . Vopred dakujem Vsetkym :)
Vela stastia :)
A nemusis si pripravovat particiu predtym, vacsina instalatorov ma v sebe zahrnute aj rozdelovanie disku.
Particia moze byt rozneho typu napr. reiserfs a pod. ale taky standart je asi ext3. Takze odporcam asi to, ked sa potom viac budes vrtat v Linuxe tak poskusas aj ine..
Ale priprav sa na to, že pokiaľ sa systému nerozumieš a nevieš si ho sám upraviť (prekompilovať jadro a tak), napríklad systém ti bude štartovať dlhšie ako WinXP, a možno ti aj pôjde pomalšie ako WinXP. Ak sa v tom začneš vŕtať, možno sa ti to podarí zredukovať. Mne sa zdá teraz WinXP nenáročné na výkon oproti linuxu v grafickom rozhraní KDE. Linux ti pôjde rýchlejšie, keĎ použješ jednoduchšie prostredie, napr. XFCE, ale zase jednoduchšie a menej náročné prostreda niesú tak graficky konfigurovatešné ako napr. KDE. Čiže ak chceš prostredie, ktoré sa v nastavovaní aspoň trochu podobá WinXP, budeš mať KDE alebo GNOME a potom je to náročnejšie na výkon ako WinXP. Napríklad na 256 MB RAM sa mi to neskutočne vlieklo. WinXP by to bohato stačilo. Pridal som 1 GB, teraz to ide ako raketa. Vďaka Mandrive mám stabilný systém, jeden jediný krát mi zmrzol a to vtedy, keď som doslovne bral návod na spojazdnenie wifikarty, kde radily kartu vysunúť a zasunúť, mal som zapnutý systém, v notebooku wifina pod krytom zabudovaná, kryt som dal dole, wifinu som vymontoval a namontoval a systém sa chudák nespamätal. Tvrdý reboot. Asi mu vadilo, že som mu ten plošák vyhodil, chudák počítač.
Inak WinXP mi pripadá úplne nenáročný na výkon. Na jednom počítači mám PII 266 MHz, 320 MB RAM a 40 GB HDD, v pohode tam ide WinXP, ide dokonca rýchlejšie ako SuSE na 256 MB RAM a 1460 MHz Celeron. Je to relatívne. Rozhodne začni Mandrivou a ak to chceš mať rýchle, skús XFCE, ale možno ti pôjde dobre aj KDE, treba vyskúšať.
Pamätaj však na jednu dôležitú vec. Linux nemôže fungovať bez internetu - teda môže ale nič nenainštaluješ. Má veľmi nešťastný systém správy softwaru a počas inštalácie stále sťahuje závislosti knižníc, ktoré mu chýbajú. Balíčkovacie programy, ktoré tieto závislosti riešia majú kopu chýb a sú nedoriešené, kým to začne poriadne fungovať, odhadujem tak rok, ale raz to bude. Raz bude linux aj pre bežných užívateľov PC. Nieje tu inštalácia ako vo windowse, že donesieš jeden .exe súbor, yes, accept, yes, finish a je to. Tu skoro vždy pri inštalácii riešiš problémy závislostí - jeden softwarový balík potrebuje desať ďalších. Čiže bez internetu nainštaluješ akurát samotný systém z CD, DVD. To hovorím o šťastí, keď máš binárny balíček, ak nemáš, musíš kompilovať zo zdrojákov, čo vyžaduje ďalšie množstvo knižníc, ktoré sa nedajú nikde zohnať.
Ale len smelo do toho, odporúčam Manrivu, ale až v septembri, vyjde totiž MDV 2008 a má mať nové, tzv. bezčasové jadro 2.6.22, na ktoré čakám ako ťava na vodu. Malo by dokázať znížiť spotrebu energie na úroveň windowsu. (notebook)
mandriva - zname distro, ma aj verziu na plne DVD, kde je vela programov
pclinuxos - velmi dobre odladeny system, podobny ako mandriva ale skratka rychlejsi. a ovela jednoduchsie sa s v tom instaluju programy. navyse nie je to komercne distro na rozdiel od mandrivy
ubuntu - nie je rychle, ale mozes si poskladat co len chces. taky linuxovy firefox :) velkou vyhodou je mimoriadne silna podpora, mnozstvo manualov (aj ked aj manual na mandrivu od ivana bibra je fajn), a navyse mozu Ti poslat cedecka zdarma :)
Len som vravel, že ak dotyčný nemá 64-bitovú distribúciu a má niektorú distribúciu s novším jadrom, tak už nečaká na bezčasové jadro...
A je zrejmé, že veľký záujem prispôsobiť si jadro sám zatiaľ nemá (minimálne, čo sa týka toho už spomínaného bezčasového jadra ;) ).
Alebo pridat zaznam do Grubu pre windows.
Je len na tebe co pozadujes. Bud rozchodit Grub/lilo ,alebo windows zavadzac.
fixmbr
a je to.