Ubuntu LTS
som Ubuntu novacik a mam otazku ohladom Ubuntu Long Term Support: pozeram, ze Ubuntu 8.04 LTS je planovane na rok 2008, zatial co verzia 6.06 je z roku 2006. To znamena, ze od jedneho release k druhemu ubehnu cca 2 roky.
Takze ak tomu spravne rozumiem, verzia LTS je, co sa tyka aktualnosti softwaru, porovnatelna s Debianom, kedze v jeho pripade tiez trva riadne dlho, kym vyjde release?
Ivan
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
A sys-updatom sa tento neupdatuje na aktualny 2.19
6.10: 2.16
7.04: 2.18
7.10: 2.20
kazda verzia ubuntu ma plnu podporu po 18 mesiacov, a specialne LTS verzie maju podporu predlzenu. Ak si zaciatocnik, tak tahaj vzdy tu najnovsiu verziu, a kasli na to ci je LTS alebo nie. najnovsie je Feisty, potom Gutsy...
ked pride 8.04 LTS, tak to budem pouzivat. Ked vsak pride 8.10, tak v momente presedlavam...
na starsi pc hodis najnovie Xubuntu a mas to...
Aktualizovat mozes ako ktorykolvek iny Ubuntu release, akurat ze repozitare pre tento release budu fungovat dlhsie (3 roky desktop, 5 rokov server edition namiesto obycajnych 18 mesiacov) a komercna podpora pre tento release takisto bude frcat dlhsie.
lts (dlhodoba podpora) znamena ze v dapperi bude stale iba gnome 2.16 (rovnako je to so vsetkymi balikmi!) a na tento sa vydavaju pocas doby 3, resp. 5 rokov bezpecnostne aktualizacie. bezpecnostne aktualizacie neznammenaju ze sa zvysi verzia gnome na gnome 2.20... ale ze sa zaplataju bezpecnostne diery ale gnome tam stale zostane vo verzii 2.16! teda pocas 3, resp. 5 rokov sa vobec nemusis starat o prechod na nove verzie programov a s tym spojene problemy. budes mat prostredie ktore sa nebude menit kazdych 6 mesiacov ale az po 3 rokoch. cenou za to je to ze tvoj softver nebude vzdy najaktualnejsi. pouzivatelia ktori chcu mat pokial mozno najaktualnejsi softver budu asi menit verziu kazdych 6 mesiacov ako stano - to je sloboda vyberu:-)
Presne z tohto dovodu som porovnaval Ubuntu LTS s Debianom, teda som mal konkretne na mysli Debian Stable (cize momentalne Etch): Tak ako sa po dlhu dobu nezmeni verzia balikov v Ubuntu LTS, tak sa dlho nezmeni ani v Debian Stable, az kym nepride na rad dalsi release (cize Lenny). Takze Ubuntu LTS ma v tomto pripade s Debianom spolocneho menovatela.
Cca 1.5 roka mam Debian a uvazujem o prechode na Ubuntu. Upgradovat kazdych 6 mesiacov sa mi velmi nechce, preto som uvazoval o verzii LTS. Ale kedze v nej tiez po cele obdobie dochadza iba k bezpecnostnym aktualizaciam a verzie balikov sa nemenia, potom je to v podstate to iste ako Debian Stable a preto sa mi prechod zrejme nevyplati.
ale stiahol som debian 4.0. ake repozitare tam mozem nahodit? mozem z toho urobit debian ustable alebo testing ked to nainstalujem?
aptitude update
aaptitude dist-upgrade
.Vzdy aktualny, ziadne preinstalacie.
Aj Crux nie je na zahodenie je to taky stabilnejsi, ale s menej balickami archlinux. Vlastne z neho i archlinux vychadza.
Dalsi rolling je pclinuxOS, ale len na desktop.
LOL, takže napríklad hodnoty PPC a ~PPC premennej ARCH v Gentoo neurčujú či sa jedná o stable alebo testing pre PowerPC. A do vhodnosti nasadenia na server sa nezarátava napríklad enterprise verzia (debianisti odpustia ale medzi support a self support je rozdiel).
Inak ako si s tou distribúciou spokojný z dlhodobého hľadiska (tak dva, tri roky používania)?