neplati odrazu heslo roota
postupoval som podla tohoto navodu: http://www.linux-ntfs.org/content/view/127/63/
uname -r mi vypisal ze 2.6.9-023stab033 (alebo tak nejak)
a medzi rpm balikmi kernelov som nenasiel ten spravny. Tak som nainstaloval iny cez rpm -ivh
mi to vypisalo ze already installed ale ked som urobil rpm -e tak mi vypisalo ze to nieje nainstalovane. Tak som nainstaloval vyssi. (no pekna blbost, ale este som to nekompiloval)
Ale to najlepsie na koniec, po reboote sa neviem prihlasit s mojim heslom ako root.
Ako sa dostanem do mojho linuxu ?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Noo rootovske heslo mozes zmenit pomocou nejakej live distribucie, nabootujes, mountnes rootovsku particiu, chrootnes a zmenis rootovske heslo .. asi takto dajako :-)
Alebo este by sa dalo editaciou /etc/shadow.
Ked v dacom nemam pravdu tak sorry, vyhovaram sa na to ze je pol piatej a som dakus unaveny :-)
1. sposob
Ak mas grub, tak pri bootovani stlac ESC, vyber linux (kernel) do ktoreho chces nabootovat a stal e (pre editaciu).
Na koniec napis init=/bin/bash a potom enter.
Pre nabootovanie do prave upraveneho linux stlac b.
Spusti sa ti linux v rootovskom rezime (IBA konzola), a ty si uz iba podla potrieb zmenis heslo passwd.
2. sposob
Ak mas po ruke LiveCD akohokolvek linux, tak ho nabootuj a v konzole zadaj :: Vysvetlivky::
hdxy - je tvoj koren redhatu s adresarmi bin, etc, atd.
chroot - zmenis rootovsky priecinok
passwd - to vis ;)
No v jeho pripade, kedze je to RHEL tak tam ma zahrnutu uz aj podporu...ale je podpora aj v nasom jazyku? Alebo asi iba v anglickom...
No ale ak má niekto zakúpený produkt z emeriki, tak asi pozná ich jazyk, inak by si kúpil predsa produkt z napríklad čiech zvaný SLES. A medzi SK a CZ je menšia jazyková bariéra.
Vdaka za odpovede.
To znamená že autorizačný systém je nekonzistentný.
:Da sa nejako zistit ci je to moj pripad ?
Áno, dá sa nejako zistiť či je to Tvoj prípad.
:Ako toto riesit ?
najrýchlejšie riešenie je obnova bináriek zo zálohy tak aby aplikačné dáta zodpovedali danej verzii a boli platné k požadovanému času (ak Ti tam beží databáza alebo nejaké iné služby). Alebo stornuješ všetky zmeny ktoré si vykonal.
:A ako sa mi to mohlo stat ?
Túto odpoveď poznáš len ty, píšeš že si niečo poinštaloval a pravdepodobne si zmixoval repozitáre. No a to mohlo spôsobiť dané problémy ale čo si všetko urobil vieš len ty.
LiveCD asi niekde mam ale nieco mi hovori ze to nepojde tak lahko.
a opity som nebol ;)
OK. bohuzial mi to nefungovalo. Idem to preinstalovat.