mac address
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Priatelia želám Vám do Nového roku 2025 všetko dobré, nech sa Vám vo svete Linuxu darí a z mojej strany ďakujem všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispievajú na tento web. Či sú to už správy o zaujímavých novinkách, komentáre v diskusiách alebo blogy, ktoré niekedy zaberú aj pol dňa klepania na úkor svojho času. O to väčšia vďaka, PF 2025.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
man ifconfig
nájdeš u seba v termináli alebo aj tu.hľadaj niečo okolo slova "hw".
PS.: ten príkaz pre win, to by ma zaujímalo. win dokáže zmeniť MAC adresu aj bez zápisu do registrov a následného reštartu? to by sa už začal podobať na moderný operačný systém a tomu neverím.
ifconfig eth0 hw ether XX.YY.ZZ.AA.FF # tvoja nová Mac adresa
ifconfig eth0 up
To ti bude fachčit len do reštartu
/etc/rc.d/network
dhcp klientom je trochu zcestne ;-)Ono by to aj teoreticky malo fungovat bez restartu no neviem preco, chybu by som videl bud niekde v konfiguracii alebo v nejakom programe, ale vazne sa mi nechce hladat kde. A ked to robilo problem mne, radsej som napisal, aby nezufal ak sa to stane aj jemu. ;-)
a ja som lietadielko, toto si ty nepísal?
--:takze treba restartovat network demona.
mimochodom, keď už tak daemon a nie démon. skús uhádnuť aký je medzi tým rozdiel.
fajn, nechce sa mi hadat.. No nie je vsetko zlato so sa blisti ;-) - dufam, ze zasa nepochopis zle :-P
rozdiel ja medzi nimi asi taky ako medzi "software" a "softver". skus uhadnut aky ;-)
Nad "spisovnymi" slovami sa neraz pozastavujem aj ja. No nie je vzdy na skodu si dane slovicka osvojit a nepouzivat v slovenskych textoch cudzojazycne slova - najma niektori profesori, ucitelia si dost potrpia na spisovnosti napisaneho textu. A dostat FX za taketo malichernosti, nie dakujem ;-)
a potom skus eth0 - tvoje rozhranie
ether - ak pouzivas ethernet
XX:XX:XX:XX:XX:XX - MAC adresa
a u mna siet aj tak potom nefunguje, takze treba restartovat network demona.
dhclient eth0 # myslím , že len ako root
do rc.local sa da napisat cely postup (napr. popisany vyssie) co sa ma kedy a ako nastavait, popripade aj s restartom demonov (angl. daemons :-P)
kedze sa dany skript vykonava s pravami roota, nemal by byt problem.
Maximalne ak sa demoni spustaju na pozadi a jeden na druhom su zavisli, vtedy by mohlo dojst k urcitym chybam.
Skusenejsi novellaci pridajte par rad ;-)
Musis ako root.
Skus napr. v konzole
sudo nano nazov_suboru
Popripade si spust v konzole so sudo nejaky graficky editor.
Alebo stlac Alt + F2 a napis a potom si otvor subor, uprav uloz a zatvor editor
problem je ifconfig. pise ze neexistuje... ze mam pridat net-tools. lenze to mam...
ubuntu
velkost suboru ifconfig je kusok pod 60kb
je to integrovana sietovka na doske MSI 945 neo 3
>neexistuje... takze mi tu grafiku jednoducho
>nepozna?
ifconfig nie je na pracu s grafickou kartou
>je to integrovana sietovka na doske MSI 945 neo
>3
lspci -> aky chipset pouziva, lsmod -> su zavedene moduly? dmesg | grep -i eth?
SIOCSIFHWADDR: Operation not permitted
stano@greenielinux:~$ sudo /sbin/ifconfig eth1 hw ether 00:11:09:ca:c5:c0
SIOCSIFHWADDR: Device or resource busy
sudo /sbin/ifconfig eth1 hw ether 00:11:09:ca:c5:c0
sudo /sbin/ifconfig eth1 up
takze skocim za spravcom nech mi povoli novu mac... :)
príkaz #macchanger -m xx:xx:xx:xx:xx eth1
malo by to ísť aj u drátovej sieťovky, na wifi to ide, len miesto eth1 dáš wlan0
GNU MAC Changer
Usage: macchanger [options] device
-h, --help Print this help
-V, --version Print version and exit
-s, --show Print the MAC address and exit
-e, --endding Don't change the vendor bytes
-a, --another Set random vendor MAC of the same kind
-A Set random vendor MAC of any kind
-r, --random Set fully random MAC
-l, --list[=keyword] Print known vendors
-m, --mac=XX:XX:XX:XX:XX:XX Set the MAC XX:XX:XX:XX:XX:XX