Dobry vecer. Zase ja :D. Do buducnosti (tak do pol roka) chcem spravit program ktory pobezi pod linuxom, ale bude moct ovladat ostatne zosietovane pocitace po LANe v internetovej kaviarni, nastavovat limit ako dlho ma byt zapnuty atp.. Chcel by som vediet ako by ste tieto problemy riesili a ako by som sa vlastne do tych druhych ( windowsovych ) pocitacov mal dostat, bez toho aby som vypol firewall. Slo by to cez nejaky port? Ja sa do toho zatial nevyznam, neviem zatial ani ako to je riesene v kaviarnach. Ide mi hlavne o to ktora kniznica sa o to stara, ci si budem musiet naprogramovat nieco vlastne, alebo budem moct pouzit uz nejaku existujucu kniznicu. Dokazem to za toho pol roka spravit? Skusat to budem moct v skole, takze s tym problem nebude. Len ci to za toho pol roka dokazem s tym ze uz mam programatorske schopnosti z inych programovacich jazykov. A cim by ste vyriesili, aby sa zobrazilo nieco na monitore na ktory som sa pripojil? A ako sa da pripojit na vsetkych dajme tomu 20 pocitacov ( myslim softwarovo ) a kazdemu jednemu osobitne posielat signaly aby sa vypol, odpojil atp.?
Dakujem
There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
2. Z centralneho riadiaceho pocitaca sa na ne budes prihlasovat cez ssh (ako root) a vykonavat tam prikazy, napr (192.168.5.2 je IP adresa toho kam sa chces pripojit):
ssh 192.168.5.2 cat /etc/issue
alebo uzitocnejsie
ssh 192.168.5.2 xmessage 'Vasa predplatena doba uplynula'
Pripadne to okorenit nejakym "> /etc/resolv.conf" alebo niecim co odstavi prepojenie na internet (ale nie spojenie k tebe), +/- neviem presne ci ten xmessage nebude chciet cislo displaya alebo nedajboze xhost+ alebo take cosi. Krajsi je asi xdialog.
3. Spravis si na to nejaky bash skript, mozno dialog (man 1 dialog) aby si to nemusel furt pisat, budu tam stroje a par prikazov (pripojit, odpojit, hlaska, ...)
to je cca vsetko, 1 vikend roboty
Len som zvedavy ci mi skola dovoli nainstalovat na troch pocitacoch linux :D Takze ako som sa docital je to pre programatora praca na 1 vikend, takze mne to moze zabrat maximalne mesiac? :)) to sa mi paci
alebo UML, alebo KVM, závisí od toho čo má človek k dispozícii a čo chce dosiahnuť. veď ani taký slax na usb kľúči nie je na zahodenie ak zoberieme do úvahy cenu a prenositeľnosť (a zabudneme na technológiu a životnosť), to si človek nakopne čo chce a kde chce.
ak bude mať niekto niečo k veci, tak nech sa kľudne ozve.
A ten dual boot som spomínal na to aby fyzicky ostala pôvodná funkčnosť stroja s pôvodným systémom. No ale na to je už asi veľa hodín.
Niečo mi uniklo.
$ ssh localhost date
Password:
Mon Aug 20 12:43:24 CEST 2007
$
znovu opakujem, dualboot je výhodnejší ak človek potrebuje výkon a aj zachovať pôvodnú funkcionalitu stroja s pôvodným SW vybavením. áno, logicky človek zatiaľ nevyužije naštartovanie dvoch operačných systémov pomocou CPU bez toho že by využil SW virtualizátor, zatiaľ sa v cene za napríklad AS/400 alebo iné superdómy umožnujúce partitioning HW a podpore hardwerovej virtualizácie low end CPU moc nezmenilo, to vieme všetci. Takže tvoja poznámka bola mierne od veci.
Mimochodom, to radíš každému čo chce vyskúšať napríklad xwindows aby si zohnal dva kompy? Tie tiež fungujú na architektúre klient server a podľa tvojej logiky by bolo na ich používanie potrebné zaobstarať si ďalší komp.
Ale nechajme to už tak
Server na Linuxe( tento server by mal byt aj gateway, ale nieje to nutne):
Ten bude mat na starosti zapinanie a vypinanie klientov a management {pocitanie casu a ostatne}. Tento server bude zaroven aj gateway do internetu a budes tu zakazovat internet jednotlivym strojom cez iptables.
Takze to bude fungovat takto:
1. kliknes na povolenie masiny
2. server povoli v iptables tu spravnu IP
3. zacne pocitat cas
4. klient si nacita cas a zobrazi ho na stanici
5. Koniec seesion(cas sa minie, alebo usera odhlasis), server zastavi cas a oznami klientovi ze ma restartnut stanicu
Najviac roboty bude s GUI, ale nieco jednoduche, pre par pocitacov a minimalnou konfigurovatelnostou by v pythone ak si v nom robil mohlo byt tak na vikend roboty, na tyzden aj so studovanim novych funkcii.
Klienti na staniciach:
Toto je problem, vo windowse sa siet obmedzuje velmi komplikovane{a preto to bude robit router} a na to aby si mohol odhlasovat a prihlasovat userov by si potreboval nejaku sluzbu, alebo by si to musel robit rucne, preto odporucam spravit clienta iba jednoduchu aplikaciu, ktora nacitava cas, kolko je uzivatel pripojeny.. Aby ti tam ludia nesedeli pri offline hrach, tak im das nejaku vystrahu {pipanie, messagebox} a potom klient restartne comp, cim odhlasi vsetky aplikacie. Stanica bude mat nastaveny autologin a po restarte bude pripravena pre noveho uzivatela.
Robota na dalsi tyzden. Ked na tom budes robit pol roka, tak to moze byt kvalitna aplikacia, ktoru bude tazko obist.
Nieje probllem nieco take naprogramovat, problem zacne ked do toho budes doplnat funkcie a najvacsi problem ze sa vzdy najde niekto mudrejsi ako ty, kto to nejak obide. Musis spravne nakonfigurovat tie windowsosvske stanice, tie su najslabsim clankom.