Nová verzia distribúcie Slackware

01.10.2012 | 11:37 | vojto | Novinky

Po necelom roku a pol, dňa 28.9.2012, Patrick J. Volkerding oznámil vydanie novej verzie GNU/Linux distribúcie Slackware 14.0. Slackware je najstaršia distribúcia a Patrick ju riadi a spoluvytvára so svojím tímom už vyše 19 rokov. Riadi jej vývoj z pozície "diktátora", pričom sa striktne drží pravidla KISS (Keep it stupid, simple!). Distribúcia je pomerne konzervatívna a líši sa od odstatných tiež inštalačným systémom, ktorý NERIEŠI závislosti a teda dovolí užívateľovi inštalovať AKÝKOĽVEK inštalačný balík. Hlavným grafickým prostredím zostáva KDE. Zároveň do popredia posúva na výpočtové zdroje nenáročné XFCE. Hlavný zavádzač systému je stále LILO.
Distribúcia obsahuje čisto tak 32 ako aj 64 bitové x86 prostredie, pričom je možné na jednom systéme mať obidve naraz cez tzv. multilib funkcionalitu. Originálne inštalačné médiá sú 6xCD pre 32 bit a 1xdual layer DVD pre 64 bit + 32 bit. Obe inštalačné médiá zároveň obsahujú zdrojové kódy a program (usb-and-pxe-installers) na vytvorenie inštalačného USB kľúča. LIVE CD Slackware distribúcia priamo neobsahuje. Je dostupné pod názvom Slacky. Najsilnejšia internetová komunita užívateľov Slackware distribúcie je pravdepodobne na serveri linuxquestions.org. Geograficky je lokalizovaný asi v Taliansku (slackware.it) :-)

    • salix a zenwalk 02.10.2012 | 21:26
      luko   Návštevník
      jedno z najlepsich distier. inac je na nom postavenych kopec dalsich. spomeniem len Slax, Wolvix, Vector Linux, SalixOS, Zenwalk a vsetky sa drzai kompatibility zo slackom.. nech ma patrick vela stastia pri dalsom vyvoji a uspech v komunite