Je mi smutno

10.11.2020 | 20:40 | Milan Dvorský | Milan Dvorský

Emócie su prirodzeným prejavom ľudí. Niekedy zreteľnejšie, inokedy menej. O to horšie je, keď sa emócie využívajú nekorektne.

Nejdem nikoho súdiť, haniť, poučovať. Prečítal som si dnes dve diskusie tu na webe, čítam ich mnoho žiaľ aj inde a pri sledovaní diania človek vidí, na aké dno primitivizmu padáme.

Samozrejme, každý sme nejaký. Pri čítaní blogpostu jedného užívateľa tu na webe som si spomenul na môj rozhovor spred desiatich rokov ...


Aktuálny trend, ktorý žiaľ zasiahol aj nás je ten, že emócie sú vybičované viac, než obvykle. Najhoršie je, že sa to nedeje prirodzene. Prišla skupina populistov, ktorá to robí cielene. Vedome. Premyslene. Ide po najnižsích pudoch človeka - strachu a odporu. Ľudia verklikujú nimi vštiepené frázy, hoci sa opakovane vyvrátila pravdivosť týchto tvrdení. A to je smola, pretože toto nielenže prudko znižuje mentálne zdravie obyvateľstva (depresie, stavy úzkosti, ...), ktoré budeme musieť znášať finančne aj my - ostatní obyvatelia (ergo platcovia daní). Znižuje to aj hodnotu verejného záujmu.

Sú to práve komunity ľudí (podobne ako open source vývojári a iní dobrovoľníci), ktorých snaha sa takto ničí. Kým jedni sa snažia zvýsiť kvalitu života druhým (hoc aj nepriamo), viacerí jedinci to v záujme minority, či ega ničia. Je to podobne ako s aktuálnymi obmedzeniami. Iste, nikoho netešia. No ako by sme riešili situáciu my? Čo uprednostníme? Ekonomiku? Voľnosť? Pokoj v krajine? Životy ľudí?

Aj v tomto prípade platí, že práva jedného končia tam, kde začínajú práva druhého. A právo na život (ten fyzický) je veľmi hodnotné. Preto je dobré uvažovať v rovine, ako sa veci dajú a nie nedajú. Snažiť sa mať pohľad z viacerých uhlov, aby sme možno pochopili zmýšľanie toho druhého (skôr, než ho odsúdime, či dáme po papuli).

Robím pre jeden cashback systém a máme tam heslo "Togehter we are strong" - Spolu sme silnejší. Dôkazom bola aj najsilnejšia éra tohto webu. Vtedy, keď bola táto komunita zomknutá ako nikdy predtým a ani potom. To je však už minulosť. Pri toľkom hejte a úskaliach už človek stráca chuť i elán.

Peace. S úctou - eMDi

    • RE: Je mi smutno 10.11.2020 | 20:52
      Avatar redhawk75   Používateľ

      Milan, netreba zabudat, ze je to vzdy o ludoch.

      A bud s nimi budes (budeme) zit alebo ostane clovek pustovnikom.

      Osobne zacinam inklinovat k tomu druhemu.

       

      Prestal som aktivne pouzivat socialne siete, prestal som byt online na komunikatoroch (okrem Signalu co mame povinne v praci)

      Prestal som hrat War Thunder, zacal som jazdit viac na biku a prestal citat noviny a pozerat TV.

       

    • RE: Je mi smutno 11.11.2020 | 09:11
      Avatar Richard Antix  Používateľ

      Najsilnejšia éra tohto webu, ale i root.cz, abclinuxu.cz, či zabudnuté weby ako linuxzone.cz, penguin.cz, linuxsoft.cz... ... proste počet ľudí (v komunite) klesá, a to z viacerých dôvodov:

      1. GNU/Linux funguje, vo väčšine prípadov, out-of-box. Ak je niekto len konzument webu a občas vytvorí dokument v práci, tak nemá potrebu sa v systéme vŕtať, či niečo odlaďovať, a zväčša sa uspokojí i s ponúkaným UI.

      2. Keď v minulosti chcel človek počítač používať, musel mnohým veciam proste rozumieť a naučiť sa ich. Iste, niečo musí vedieť aj teraz, ale je toho nepomerne menej. Pamätníci si spomenú na laborovanie s pamäťami v DOSe, starší hádam na to, ako bolo treba prepájať konektory na zahraničných joystickoch či trápiť sa s kolmosťou hlavy na magnetofóne. Toto už by široké masy proste nerobili.

      3. Generácia týchto ľudí zostarla, a hoci stále nosia dve tričká cez seba, nemajú energiu byť viac aktívni. Plus samozrejme rodina, práca, atď., veď to každý pozná.

      4. Neviem, ako je to teraz, ale za mojích SŠ čias sme boli aktívni v kdejakých krúžkoch, napr. programovanie v ASM. Snažili sme sa uchmatnúť si čo najviac času pri počítači, keďže doma ho nemal každý. Dostupnosť počítačov spôsobila, že pracovať s nimi nie je výsadou a tento motivačný faktor pominul.

      5. Internet nebol (bežný), veci sa riešili osobným predávaním, čo znie ako z učebnice dejepisu, ale bolo to tak (zdravím JS a jeho vytlačený vírus One-Half na traktorovom papieri vo veľkolepom množstve). Takže to síce všetko, v porovnaní s dneškom, bolo pomalé a neefektívne, ale existoval sociálny kontakt medzi rovnako nadšenými ľuďmi, ktorý vyplýval z tejto potreby.

      Komunita môže byť stále zomknutá, ale aby to fungovalo, musí byť na jej čele silný guru, a myslím, že Bedňa takým je. Ale nemožno rátať, že sa nejako zásadne rozrastie.

      • RE: Je mi smutno 11.11.2020 | 09:29
        Avatar redhawk75   Používateľ

        proste počet ľudí (v komunite) klesá

        Paradoxne s tym rastie pocet uzivatelov. 

        1. trefne. hlavne z PC (desktop, laptop) sa okrem vyvojarov, hracov a niektorych profesii (grafika, foto) vacsina presuva na mobilne platformy. klasicky konzument si vystaci s emailom, (a)socialnou sietou, webom, youtube.

        2. niektori sme si aj tie joysticky vyrabali. hlavne som ich za vikend zlomil 2-3 pri hrani Decathlonu :D. zlate casy

        3. tak tak

        4. presne a ti co mali doma 8bity a spol mali tiez svoje SVAZARM kruzky (pre skusenejsich/stastnejsich sme mali pristup k SMEPu, JSEP alebo k SM-x) 

        5. kazety, xeroxove kopie manualov, zdrojaky. ano islo sa o 15:00 na "kruzok" a odchadzalo sa o 21:00 domov

        Tak komunita by sa rozrast mohla, ale casy Hysterky, BH ci spominanych portalov sa nevratia. Staci pozerat na fora ktore, relativne, funguju (root, linux mint cz/sk) proste niet koho, kazdy caka az "niekto nieco" urobi a radia 3-4 ludia. Zvysok konzumuje

        • RE: Je mi smutno 11.11.2020 | 18:05
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Väčšia komunita je fajn, ale neskončí to práve ako Root? Kopec náplavky.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Je mi smutno 11.11.2020 | 17:55
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Moc pekné čítanie, ani nevieš ako si zaspomínal.

        Máme tu celkom dobrú komunitku, keby sme chceli kvalitu hodnotiť veľkosťou, to by sme aj o Win mohli povedať, že je to najlepší systém :)

        Mňa nespomínaj, ja sa občas tiež odtrhnem a potom ma to štve :)

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Je mi smutno 11.11.2020 | 18:39
          Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

          Aj tu platí 9/10 ?

    • RE: Je mi smutno 11.11.2020 | 11:20
      Avatar Marah   Návštevník

      Fajn den vsem, jeste bych pridal jednu dulezitou vec. Jsem amater, ale hodne lidi potrebuje i "chybne", "zacatecnicke" navody (i uplne zacatecnicke bez uplne pravdy - jako ve skole, kde se buduje postupne), ktere vytvari amater - takto to bylo pred lety. Ten ale dostane PORADNE nalozeno v komentarich. Poprve to prejde, podruhe jeste odola a ......a pak radeji nic nenapise. Bohuzel se najde obrovska skupina uzivatelu, kteri jen potrebuji kritizovat. Kdys se v komentarich dopilovavala problematika, vysvetlovalo, pomahalo, upozornovalo, .....dnes se pere. (asi je to i z online hrani her, kde se jen a jen kritizuje tym - prohral jsem, protoze ostatni jsou *****).Domnivam se, ze pak klesa pocet prispevatelu na libovolne weby - bohuzel i tech DOBREJCH (tady chci moc podekovat vsem, kteri mi pri ceste k linuxu moc pomohli navodama, komentarema, radou, ...).

      • RE: Je mi smutno 11.11.2020 | 18:02
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Nebuď pozitívny, to v týchto dňoch nie je v móde :)

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Je mi smutno 11.11.2020 | 11:55
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

      Ser na to. Zbytočne sa rozčuľuješ nad idiotmi ako je Blaha. Ja som sa snažil diskutovať, snažil som sa reagovať na takýchto idiotov a nikam to nevedie. Chcú vidieť tento svet v plameňoch, nech ho vidia. Ja som maximálne znechutený.

      • RE: Je mi smutno 11.11.2020 | 18:00
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Ja som sa pod Blahovím hnojom vždy vyjadroval len slušne aj tak ma zabanoval. Keď nemáš nenávisť na všetko a nemáš názor, že červená je dobrá, si nepriateľ.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Je mi smutno 11.11.2020 | 18:30
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

          Blaha je taký online ban king ;) Tiež som sa vyjadroval len slušne. Zato na prezidentku môžu ľudia v komentároch kydať koľko chcú a nič nemaže.

          • RE: Je mi smutno 11.11.2020 | 18:58
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

            Máme prezidentku, čo nie je ako Biden a Zeman pred smrťou, nie je prechlastaná, má zdravý rozum, to proste nasere.

            Blaha je šíriteľ nenávisti na všetko hlavne keď tupé davy tlieskajú.

            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • RE: Je mi smutno 12.11.2020 | 11:18
              Avatar redhawk75   Používateľ

              jaaj Fionka skladkov neurobi nic bez ludi co ju tam dostali.... ona nema ani rozum ani nazor

              Blaha je hovado, 

               

              inak u mna zacal byt problem, pred par rokmi, ako som nastupil do terajsieho zamestnania , akceptovat vacsinu tych co mi chcu "dobre".

              a je jedno ci politici, mimovladky alebo sukromne firmy.

              proste zacinam chapat Tim Berners-Leeho, Wozniaka, Stallmana a spol.

              vzdy za tym hladam niekoho prospech.

          • RE: Je mi smutno 11.11.2020 | 19:19
            Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

            Akosi sa nechytám. Kto je Blaha?

            • RE: Je mi smutno 11.11.2020 | 19:23
              Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

              Blaha je čurák, čo vypisuje bludy na fb (môj názor)

            • RE: Je mi smutno 11.11.2020 | 19:28
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

              Nájdi si Ľuboš Blaha, to ti už asi niečo hovorí, či?

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Je mi smutno 13.11.2020 | 12:00
      Avatar mirko70 U_Mate 16:04  Používateľ

      Ahoj. Popravde aj mne je z toho všetkého smutno. Ale ako tu bolo povedané zopár múdrych slov,je to vždy o ľuďoch a platí to v každej dobe či komunite. Telku nepozerám už...6 rokov(som si to pre istotu spočítal) a je mi lepšie lebo tej zábavy si v robote človek užije až až :) Keď som nedávno odpovedal na anketu,že prečo sem vlastne chodím,odpovedal som a prečo nie. Jednoducho sem prídem,pozriem čo je nové,prečítam čo ma zaujme,ak niekto potrebuje pomoc a viem,že mu to pomôže tak odpoviem. Nie som programátor iba bežný uživateľ ale ako správny zvedavý blíženec si musím občas dať niečo nové na kľúč a pohrajkať sa :) Pravda je ľudia prešli z počítačov na mobily kde nemusia nič riešiť,akurát tak klepy v knihe ksichtov a kliknú na každú chujovinu a potom sa čudujú,že čo im to chodí do mejlov :)

      viem,že sám svet nezmením a preto ráno vstanem a som čarovný :)

      • RE: Je mi smutno 13.11.2020 | 16:02
        Avatar liam   Návštevník

        Kedysi dávno, je to už veľa rokov dozadu mi jeden známy povedal, že nemá televízor.

        Podozrieval som ho, že sa asi zbláznil.

        Po toľkých rokoch pozorujem na sebe, že obmedzujem sledovanie, už mi tie reklamy a oblbovacie správy liezli krkom.

        TV stále mám ale veľmi si vyberám pri čom miniem svoj čas.

        Správy radšej na nete.

        Chápem, že zmámy sa nezbláznil, je to vec slobodnej vôle a rozhodnutia.
        • RE: Je mi smutno 13.11.2020 | 16:42
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

          Mne sa zdá televízor ako vcelku užitočný. Lepšie sa hrajú hry na veľkej obrazovke. Tak isto filmy / seriály radšej sledujem na väčšej obrazovke so set-top boxom a pekne s ovládačom. Reklamu som nevidel ani neviem kedy, live vysielanie jednoducho nesledujem.

          • RE: Je mi smutno 13.11.2020 | 17:50
            Avatar redhawk75   Používateľ

            ja tiez televizor mam, ale nepouzivam na ine ako zobrazovadlo k rpi

          • RE: Je mi smutno 13.11.2020 | 18:38
            Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

            Aby sme si nemiešali pojmy. Televízor pre staršie ročníky bola upravená zobrazovacia elektrónka s pár predvoľbami, kde sa dali naladiť analógové TV kanály (zjednodušene povedané). Dnes je "televízor" zobrazovacia jednotka s univerzálnymi vstupmi a so vstavanými modulmi, ktoré si zákazník praje. Z toho vyplýva, že "nepozerám televízor" nemá dnes žiadnu výpovednú hodnotu, pokiaľ sa presne nevysvetlí, čo tým chcel autor povedať.

            • RE: Je mi smutno 13.11.2020 | 20:49
              Avatar redhawk75   Používateľ

              tak ja mam este plazmovu TV zo septembra 2009

              Analogove kanaly v UPC idu, digitalne nejdu.

              Ale ano, uz som sa zbavil aj TV tunneru 

    • RE: Je mi smutno 14.11.2020 | 22:22
      Avatar xxxx   Návštevník

      s pokrocilym rozvojom konzumnej spolocnosti plosne klesa gramotnost v akejkolvek oblasti ako zbytocny a nepotrebny relikt, ktory z hladiska konzumu nie je nevyhnutny...