Prečo nemám rád Ameriku

16.10.2022 | 15:11 | Mirecove dristy | Miroslav Bendík

Môj dnešný blog bude neobvykle politický. Nezvyknem o svojich politických názoroch písať verejne aj keď o politiku sa zaujímam a s ľuďmi bežne hovorím. Dnes teda urobím malú výnimku.

Vždy som bol proti vojne a vždy som preferoval mierové riešenie. Ak by bol výber na mne, vždy som preferoval peniaze vynaložené na vedu než do zbrojenia (aj keď niekedy sa to do istej miery prekrýva).

Prvý väčší konflikt vyvolaný Amerikou, ktorý som bol schopný vnímať už racionálne bola vojna v Iraku.

Vojna v Iraku

Z Amerických vojnových excesov poznám najlepšie inváziu američanov v Iraku, ktorá sa začala v roku 2003. V dobe som vojnu vnímal ako nepodloženú inváziu USA do krajiny, v ktorej vládne diktátor. Vraj zbrane hromadného ničenia … Aby som bol úplne férový tak niečo sa aj našlo, ale bolo to minimálne množstvo.

Okrem toho, že vojna sa začala z vymyslených dôvodov, bola aj neuveriteľne krvavá a sprevádzaná vojnovými zločinmi.

Odhad počtu obetí sa pohybuje medzi 151 000 a 1 033 000. Keď si pozerám spôsob zberu údajov jednotlivých štúdií, domnievam sa, že správne číslo bude skôr bližšie k spodnému odhadu. Napriek tomu ide o šialené číslo.

Mohol by som tu dať dlhý zoznam ďalších vojen, do ktorých sa zapojili američania, ale hrabať sa neobmedzene v minulosti nie je účelom tohto článku.

Čo rusi?

K Rusku som mal dlhodobo pozitívny vzťah. K zmene môjho názoru dochádzalo postupne, keď som na rôznych projektoch musel spolupracovať aj s príslušníkmi tohto národa. Nechcem generalizovať, ale moje skúsenosti sú veľmi nepríjemné, či už ide o aroganciu, neochotu s čímkoľvek pomôcť, alebo vyslovene páchanie zločinov.

Rusi majú samozrejme aj svoje vlastné vojnové excesy. Zoznam by bol prekvapujúco podobný tomu americkému. Z takých posledných významnejších vojen by som mohol napríklad spomenúť Čečensko (1999), čo je približne to isté obdobie ako Irak.

Odhadovaný počet civilných obetí tejto vojny je medzi 25 000 a 200 000. Human rights report uvádza napríklad 150 000 - 200 000.

Máme tu teda 2 vojny s aspoň rádovo podobným počtom obetí. Tá americká bola v médiách perfektne pokrytá, bola po celú dobu kritizovaná, údaje o mŕtvych zbieralo niekoľko organizácií nezávisle na sebe. Tú druhú si média takmer nevšimli. Proti jednej som aktívne bojoval, o druhej som nemal moc informácií.

Ukrajina

Môj názor na Ukrajinu bol … viac-menej neutrálny. Jednoducho nezaujímavá extrémne skorumpovaná krajina na východe. Krajina v ktorej prekvitá zločin, najmä IT kriminalita, napríklad kartári v Odese.

Priznám sa, že Ukrajinu som viacej začal vnímať až po euromajdane. Uznávam, že prevrat, ktorý tam nastal nie je z právneho hľadiska v poriadku. Na druhej strane sa viem vžiť do situácie ľudí, ktorí sa chcú zbaviť skorumpovanej vlády kvôli vidine lepšieho života.

Udalosti, ktoré nasledovali potom sú pre mňa nepochopiteľné. Došlo síce k prevratu, ale nasledovať mali normálne nezmanipulované voľby. Namiesto slobodných volieb došlo na východe k obsadeniu kľúčových bodov proruskými „separatistami“ (od slova oddeliť sa … je možné označiť takto niekoho, kto sa chce pripojiť k inej krajine?). Nasledovala anexia Krymu a postupné utlmenie bojov až do roku 2022, kedy Rusko brutálne a bezdôvodne napadlo svojho suseda.

Čo teraz?

Ja si želám trvalo udržateľný mier. Stále som pacifista a stále chcem dávať financie radšej na vedu než na zbrojenie. Skutočnou otázkou je - ako to dosiahnuť?

Kvôli čomu vznikol súčasný konflikt

Imperiálne chúťky Ruska.

Nie som politik, nepotrebujem robiť hmlu kvôli voličom, takže to píšem rovno bez omáčky.

Ale celý čas nikto neregistroval genocídu mierumilovných občanov na Donbase

Konflikt zo začiatku sprevádzali tuhé boje s veľkým počtom obetí. V prvom roku to bolo až 2 084 civilných obetí na oboch stranách konfliktu. Ďalší rok to bolo 955 a ďalší 112. V posledných 2 rokoch išlo o 26 a 25 obetí. V poslednom roku z toho bolo viac než 50% v dôsledku výbuchu míny. Podrobný report je dostupný online.

Takže Rusko bolo v kóme od roku 2014 a prebralo sa v roku 2022 keď si zrazu všimlo niekoľko ľudí zabitých starými mínami? No asi nie.

Ale biologické laboratória

Niektoré Ukrajinské biologické laboratória sú financované z USA. To isté sa deje aj u nás. Znamená to, že Rusko má právo nás napadnúť?

Ale utláčanie rusky hovoriacich občanov

Pamätá si niekto časy keď sme mali vo vláde Slotu? Toho ožrana, ktorý zakazoval dvojjazyčné tabule a chcel ísť „Do tankoch na Budapešť“? Znamená to, že Maďari mali právo nás napadnúť? Mimochodom ukrajinský a ruský jazyk sú si dostatočne podobné, aby v prípade výučby v ukrajinčine nevznikla jazyková bariéra. Ak by to boli výrazne odlišné jazyky, mohol by to byť problém, ale takto …

Ale tam majú neonacistov

My ich máme pomerne veľa v parlamente. Znamená to, že nás Rusko môže napadnúť?

Nie, nebudem popierať, že veľká časť pluku azov sú neonacisti. Malo by ísť o 10-20%, kvôli čomu ich američania odmietali trénovať.

Neviem koľko krát som počul argument, že Američania podporujú neonacistov. No neviem, zatiaľ som okrem zmanipulovanej fotky so vlajkou nato a svastikou nenašiel žiaden skutočný dôkaz o systematickej podpore neonacistouv zo strany NATO.

Hlavne nastoliť mier

Neviem prečo ľudia reagujú pozitívne na sladké rečičky o mieri. V tejto časti rozoberiem istého proroka, ktorý 15. februára na svojom facebooku napísal:

žiadna vojna nebude, títo vojnoví štváči sú schopní vyhlásiť to za svoje víťazstvo a vyhovárať sa, že invázia sa neuskutoční, lebo v tom Rusku zabránili oni!

Áno, ide o Eda Chmelára. Kedysi pomerne príčetného politológa, ktorý sa postupne zmenil na ruského propagandistu.

Z jeho facebooku ďalej vyberám napríklad:

aby Západ stál za všetkými legitímnymi požiadavkami Ukrajiny, týkajúcimi sa bezpečnosti a zachovania územnej celistvosti

Územnej celistvosti … no dobre, urobím malú odbočku a za chvíľku sa k nej vrátim.

Pozrime, čo hovoril Putin v roku 2008. Takže Krym patrí Ukrajine a oni nemajú žiadne územné spory.

V roku 2014 to už zrazu neplatilo. Zároveň pri cermoniále uistil Ukrajinu, že nebude požadovať ďalšie územia.

V roku 2022 si zase na základe z brucha vymyslených čísel v zmanipulovanom prieskume mienky medzi vybranou skupinou obyvateľov pričlenil (aspoň na papieri) veľkú časť Ukrajiny vrátane oblastí, ktoré nie sú pod Ruskou kontrolou. Ak by mal niekto pochybnosti o zmanipulovanom prieskume, potom tu je oficiálna správa pri akože 56.85% sčíaní, kde je neplatných hlasov 4.75 %. V konečnom sčítaní je neplatných hlasov 0.26%. Aj keby v tých zvyšných hlasoch nebol žiaden neplatný, muselo by ich byť celkovo okolo 2.5%.

Pri týchto faktoch si Edo predstavuje mierové rokovania s územnou celistvosťou Ukrajiny. A ja sa pýtam ako? Ako? AKO???

Vážne si niekto myslí, že teraz si sadnú ukrajinci a rusi z jeden stôl, ukrajinci povedia „Dajte nám späť územia.“ a rusi povedia „Dobre.“ a odídu? Aký hlúpy musí byť človek, aby si myslel, že to takto bude fungovať?

Ok, povedzme, že Edo premýšľa kreatívne a pod územnou celistvosťou si predstavuje iba to územie, ktoré aktuálne ovládajú ukrajinci. Pripusťme túto možnosť a povedzme, že by dohoda znela: Rusko si nechá čo dobilo a vzdá sa toho, čo si papierovo pripísali a neovládajú to. Vie si niekto predstaviť, že sa Rusko dobrovoľne vzdá území, ktoré považuje za vlastné?

Ok, povedzme, že dohoda bude znieť, že Rusi si nechajú všetko, čo dnes považujú za svoje. Dnes toto, o mesiac tamto a ešte tamto a ešte tamto. Bude to trvalo udržateľný mier?

Keď Putin po pričlenení Krymu hovoril, že na viacej území si nebude nárokovať, bol som ochotný tomu veriť. Chcel som tomu veriť. Bol som ochotný akceptovať, že Kyrm je Rusko. Lenže potom prišlo to, čomu som nechcel ani ja sám veriť. Nie, nevyjadroval som sa verejne ako Eduard Chmelár, ale tiež som si myslel, že vojna nebude. Považoval som to za nejakú spravodajskú hru s cieľom odstrašiť rusov. Moja chyba.

Trvalý mier

Kto sa dostal sem asi už chápe, že ja osobne si neviem predstaviť mier, ktorý by bol založený na vzdávaní sa územia agresorovi. S agresorom, ktorý každých pár rokov tvrdí niečo iné sa nedajú dohodnúť pevné pravidlá.

Rusko nechce mier. Môžme sa hádzať o zem, môžme búchať hlavu o stenu, ale túto skutočnosť nezmeníme. Keby Rusko chcelo mier, dalo by svoje požiadavky na stôl a možno by pohrozilo vojnou ak nebudú splnené. Namiesto toho 2 dni pred vojnou vyhlasovali, že Ukrajinu rozhodne nenapadnú. Takto sa nespráva niekto, kto je ochotný vyjednávať.

Na základe týchto skutočností vidím jedinú možnosť ako nastoliť mier a to vykopať rusov za svoje hranice a opevniť východnú hranicu tak, aby ich už nikdy nenapadlo zaútočiť. Žiaľ. Veľmi by som si želal, aby existovalo riešenie bez toľkých obetí, ale s imperiálnymi chúťkami Ruska to nebude možné.

Za najrýchlejšiu cestu nastolenia mieru považujem dodávky účinných zbraní, ktorými sa Ukrajina dokáže ubrániť pred agresorom. Svoj postoj k Amerike som síce nezmenil, ale v tomto konkrétnom konflikte som na ich strane. Ide tu o veľa ja pre nás. Ide o to, že ak padne Ukrajina bude to znamenať výrazné navýšenie rozpočtu na zbrojenie u nás. Keď padne Ukrajina, bude to znamenať precedens, že silnejší môže len tak beztrestne napadnúť slabšieho a zobrať si jeho územie. Bude to znamenať veľké nebezpečenstvo pre ďalšie krajiny vrátane nás.

Neželám si vojnu, ale prajem si čo najrýchlejšie ukončenie, po ktorom bude nasledovať trvalý mier. Nechcem rýchle podpísanie dohody a vojnu o 2 roky keď sa Rusko spamätá.

    • RE: Prečo nemám rád Ameriku 16.10.2022 | 16:04
      Avatar gejza ubuntu MATE  Používateľ

      ...miroslave!!!...asi mas predplatené noviny N...

      • RE: Prečo nemám rád Ameriku 16.10.2022 | 16:31
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Momentálne nie. Prebytočné peniaze radšej posielam ministerstvu obrany.

        • RE: Prečo nemám rád Ameriku 24.10.2022 | 12:09
          Avatar miromirovic   Používateľ

          podľa tvojích názorov predokladám, že budeš aj očkovaný.

    • RE: Prečo nemám rád Ameriku 16.10.2022 | 18:22
      Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

      obavam sa ze ako obvykle, aj tato vojna je len o ekonomike (prachy prachy a prachy)

      na smrti ludi (je jedno ktorej strany) zarabaju firmy - vojenske, energeticke a poradenske.

      dokonca trochu peria osklbali aj elonovi

      zastavenie bojov je momentalne nemozne. z dvoch dovodov:

      1. privela incesticii

      2. nikto nechce stratit tvar a priznat chybu.

      PS: k nadpisu, ja nemam rad ziaden stat a este mnej mam rad ludi.

      Do or do not. There is to no try.​
      • RE: Prečo nemám rád Ameriku 16.10.2022 | 18:50
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        O ekonomike ani nie. Také Rusko, ktoré to samo začalo na tom brutálne stratí. Zase sa môže kto chce hádzať o zem, že to zlý západ vyprovokoval Rusko, ale nie, reálne ak by malo Rusko nejaké relevantné požiadavky, tak by ich formulovalo pred vojnou.

        Samozrejme zbrojovky sa môžu vytešovať, ale nie vďaka nim sa to začalo.

        Zastavenie bojov je nemožné kvôli povahe Ruska. Ak by sa teraz zastavili a spakovali si svoje veci, bola by táto vojna celkom dobrým prínosom pre Ukrajinu. Kým doteraz to bola taká viac-menej rozdelená krajina, od teraz by boli omnoho viac súdržní. Zároveň kríza ich naučila fungovať omnoho efektívnejšie, takže na indexe korupcie by sa po skončení mohli celkom vyšvihnúť.

    • RE: Prečo nemám rád Ameriku 16.10.2022 | 19:18
      Avatar uid0 Debian  Používateľ

      sa ukazalo, ze ten svet fakt potrebuje policajta

      si vis pacem, para bellum

      Debian. apt-get into it…
      • RE: Prečo nemám rád Ameriku 16.10.2022 | 20:33
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Ozaj celkom dobrá kniha aj na tému svetového policajta je K čemu je dobrá válka?

        • RE: Prečo nemám rád Ameriku 16.10.2022 | 21:38
          Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

          hmm ta kniha vyzera zaujimavo.

          No najvacsi pokrok bol zrovna cez vojny

          Do or do not. There is to no try.​
        • RE: Prečo nemám rád Ameriku 17.10.2022 | 08:30
          Avatar SSC Slackware | Void | Gentoo  Používateľ

          ako ako knihovník si prihodím tiež aspoň niečo

          https://www.pantarhei.sk/158170-geopolitika-nikolaj-starikov

          https://www.pantarhei.sk/228474-kdo-vladne-svetu-noam-chomsky

          https://www.pantarhei.sk/81970-jednou-jako-tragedie-podruhe-jako-fraska-slavoj-zizek

          po týchto knihách sa lepšie diskutuje, a menej kričí a vyhráža BANom, že

          p.s. to je iba zlomok problémov

    • RE: Prečo nemám rád Ameriku 17.10.2022 | 08:23
      Avatar SSC Slackware | Void | Gentoo  Používateľ

      takmer objektívne, ale snahu si cenním, Minské dohody sa trošku stratili, ale budiž, súhlasím, že ide o gordický uzol, a sliepka a vajce prvenstvo problém, pekne redhawk nahodil večnú tému peňazí, qui bono, nuž a samozrejme sa zabudlo niečo o nerozširovaní NATO na východ a tak ďalej, inak Varšavská zmluva ktorá je opositum NATA už neexistuje tak prečo existuje NATO? naviac keď mali členské krajina ako Grécko a Turecko spor pri ostrovoch tak im nikto nepomohol, mne to celé aj tak pripadá ako hra, hra veľkých hráčov, ale tých v pozadí... a čo taký vojeskopriemyselný komplex ten iste nemá komplex ;) za mňa ako som už viac krát napísal je smutné že umierajú obyčajný ľudia, ale viem, že v krajine ako Ukrajina kde je priemerný plat 80 eur sa revolúcie robia ľahko... no otázka je, ako je možné tak ekonomicky zruinovať krajinu ktorá leží takme celá na černozemi? je to otázka na Mikloša, ktorý im tam "úspešne" roky radil a pozadia ktorého vyslalo? alebo na tých sponozorov 18 či koľkých biolaboratórii? apropo vieto koľko základní NTO je na Britských ostrovoch, podľa môjho posledného zistenia /rozhovor s britským poslancom v rádiu/ vraj 120. tak a teraz ruku na mozog priatelia, skúste z hlavy dať 120 miest GBritain... :D no nič neporiešime, jeľkú hru končia a začínajú veľkí hráči, nie sedmospáči

      • RE: Prečo nemám rád Ameriku 17.10.2022 | 09:56
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Prečo existuje NATO? Pretože aj v dnešnej dobe existujú štáty, ktoré nechcú byť napadnuté Ruskom. Našťastie to z väčšej časti zacvaká USA a GB keďže sú výdavky viazané na HDP.

        Dohoda o nerozširovaní NATO pokiaľ viem ak bola tak len ústna a ani to nie je ničím podložené.

        Na Urajine nie je priemerný plat 80€. Aktuálne je to okolo 400 a v čase vojny od roku 2014 (Ukrajina má od vtedy obrovské výdavky na armádu) stúpali platy a výkon ekonomiky kontinuálne. To je dobrý výkon na krajinu, ktorá sa musí brániť údajne druhej najsilnejšej armáde na svete.

        Že má Británia veľký počet svojich základní by nemalo byť pre nikoho prekvapením. Nie je to zas tak malý ostrov a majú dlhú vojenskú tradíciu.

        V spore medzi Gréckom a Tureckom by mali ako presne zasiahnuť? Pokiaľ viem pri konflikte medzi členskými štátmi kolektívna obrana neplatí.

        • RE: Prečo nemám rád Ameriku 17.10.2022 | 16:16
          Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

          Obdivujem, ze mas este trpezlivost na neho reagovat. To individuum sa ani nenadychne a uz da dve klamstva a tri konspiracie. Totalna strata casu.

          git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
        • RE: Prečo nemám rád Ameriku 17.10.2022 | 16:43
          Avatar SSC Slackware | Void | Gentoo  Používateľ

          takže od zadu, prečítaj si čo si napísal a teraz si predstav, že nás pohltí niektorá z členských krajín, čo sa stalo po Mnichovskej zrade 1938, Nato nič nespraví.

          Británia. Základne Nato nie britské, tak ako Ramstein v Nemecku asi nebude Nemecká základňa, Ani Camp BondSteel v Kosove /to je v humanitárne zbombardovanej Juhoslávii, zbombardovanej Natom/, takže americké.

          Ja som sa byvil s učiteľkou z Ukrajiny ktorá ku mne prišla do obchodu na knihy, tak nepredpokladám, že si vymýšlala, ale dennikN sa isto nemýli, tak ako u nás je priemerná mzda 1300 no váčšina robí za minimálnu, a nebola jediná s touto informácou do 100 eur.

          Takže keď chlapci z nato niečo povedia tak to nič neznamená, naviac je to spomenuté ako prísľub na úrovni vysokej diplomacie, ale to je vlastne blbosť...

          Napadnuté Ruskom? Myslíš , tej krajine chýba územie? alebo nejaká surovina? koľko má základní mimo svoje územie Rusko a koľko SŠA? neviem či sa to bude dať vygoogliť, lebo nové prepisy už informácie nepúšťajú, ale to je jedno, však.

          Ja tu rozprávam za seba. To v čo si kto verí, je mi jedno. Rešpektujem to, každý má právo na svoj názor, pozornosť zameriavať na čo kto chce. Ja nevlastním televízor už 12 rokov, takže vpodstate neovládam teminológiu náboženstva closeboxu, ja skôr za openbox ;) Rešpekt je tiež názor a nedostatok rešpektu tiež, majte pekný deň.

          • RE: Prečo nemám rád Ameriku 17.10.2022 | 17:09
            Avatar uid0 Debian  Používateľ

            a kto by nas chcel? okrem orbana, lebo ten je rovnaky vypatlanec ako putin. hitler aspon myslel mozgom a cechy zabral kvoli zbrojovkam, strojarnam, ci opevneniam ktore ziskal bez boja. este aj tomu madarsku by sme boli na obtiaz.

            Debian. apt-get into it…
          • RE: Prečo nemám rád Ameriku 17.10.2022 | 17:13
            Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

            Nemyslím, že by nám reálne hrozilo pohltenie od ktorejkoľvek okolitej krajiny okrem hádam Maďarska. Vojensky by samotné NATO nemalo zasiahnuť, ale individuálna akcia nejakej krajiny, alebo aspoň pomoc v podobe techniky nie je vylúčená.

            Británia. Základne Nato nie britské

            Prečo by neboli Britské? Majú tam svojich vojakov + niekedy tam majú aj iných vojakov. Spoločne cvičia, spoločne sa zlepšujú.

            u nás je priemerná mzda 1300 no váčšina robí za minimálnu

            Pochádzam z akože chudobného regiónu (východ) a poviem, že možno tak 20% domácností má menej než jedno nové auto. Možno tí ľudia majú na papieri minimálku, ale na ruku dostanú trochu iné peniaze. Mimochodom minimálna mzda na Ukrajine je zo zákona o štátnom rozpočte z 2.12.2021 6 700 ₴, teda pri aktuálnom kurze 185 €, ale pred vojnou to bolo výrazne viac. Po ruskej invázii došlo k extrémnemu oslabeniu ich meny.

            Napadnuté Ruskom? Myslíš , tej krajine chýba územie? alebo nejaká surovina?

            Okupujú cudzie územie? Pripísali si ho v zmanipulovanom prieskume mienky? Prečo to potom robili keď tú krajinu vlastne nechcú? Ja neviem o čo im ide. Nech formulujú čo vlastne chcú a potom sa môže začať vyjednávanie.

            koľko má základní mimo svoje územie Rusko a koľko SŠA?

            Rusko má minimálne na Kryme a na niektorých okupovaných územiach napríklad v podnestenstensku, či na Ukrajine. USA má ak sa nemýlim okolo 40 základní.

            • RE: Prečo nemám rád Ameriku 26.10.2022 | 11:54
              Avatar SSC Slackware | Void | Gentoo  Používateľ

              takto tu budeme do vianoc, skúsim ešte takto: https://hnonline.sk/svet/860956-pomocou-nich-dominuju-na-celom-svete počet základní /800/ si na hospodárskych novinách asi nevymysleli, keďže nedostávajú peniaze z Kremľa.

              ku "cvičia spolu téme" pozrel si si zmluvu ktorú robia SŠA/NAT0 s krajinou kde základňa je? a pozrel si si analýzu súdu jednotlivých bodov? https://akw.sk/generalny-prokurator-sr-k-okupacnej-zmluve/ napríklad taký Generálny prokurátor vie iste viac ako my dvaja dokopy v ohľade práva a tak verím radšej jemu ako dennikuN. nič v zlom samozrejme, plne rešpektujem tvoj názor, akurát s ním nesúhlasím.

              zúžil som to snáď nevadí

          • RE: Prečo nemám rád Ameriku 17.10.2022 | 17:54
            Avatar Richard Antix  Používateľ

            Napadnuté Ruskom? Myslíš , tej krajine chýba územie? alebo nejaká surovina?

             

            Je fakt, že Rusko zaostáva technologicky, o tom asi netreba diskutovať. A keďže nemôže expandovať predajom technológie, alebo kultúrne, tak musí silou.
            Čína dávno pochopila, že ekonomickými ťahmi dosiahne viac ako silou.

            Predsa len - nemožno zrovnávať Rusko a Európu v čase I. a II. svetovej vojny. Hrubá sila, rozumej železo, tanky a pušky, bola vtedy vyrovnaná.

            Dnes je to tak, že rakety musia mať západné súčiastky, aby boli (pre Rusko) presné. Napr. odchýlka Kalibra je okolo 50 m; odchýlka Tomahawka je tuším 10 m.

             

            ...koľko má základní mimo svoje územie Rusko a koľko SŠA?

            To neviem, ale určite v prípade NATO treba zvážiť fakt, že je to dobrovoľný spolok. Nás tiež nikam nenútili, my sme chceli do NATO.

            • RE: Prečo nemám rád Ameriku 26.10.2022 | 12:08
              Avatar SSC Slackware | Void | Gentoo  Používateľ

              :) načo nútiť? stačia obmedzenia a oni prídu sami... jáááj taktika, statégia, rozdeľuj a panuj... je to všetko inak, zaujímavé sú tie zmluvy o kúpe výzbroje, tie iste všetci poznáme, a nie len stíhačky, ktoré sú zaplatené a ani ich nemáme /možno ani mať nebudeme/ a ceny za ne zaplatené, ktoré by vyriešili krízy vo všetkých strategických oblastiach, lebo zmluva ukladá aj dodatočné školenia a servis a starostlivosť a testovanie a záruky a servis servisných servisov.., ale to nevidieť, lebo zlé je Rusko, lebo nám dávalo lacný plyn! a my chceme iný plyn, no a čo že tak ťi tak bude ruský a drahší a nemáme na neho a musíme si požičať a zadĺžiť sa a znižovať teplotu... pliesť svetre! upleť sveter, ublížiš Rusku! pre mňa sú to hry a tessty na inteligenciu. tak ako sme prepadli z testu inteligencie cez covid cirkus, tak prepadáme aj teraz a blíži sa dúhový iQtest a aj tam prepadneme...

              a len tak medzi nami kde si prišiel na to že Rusko zaostáva technologicky v výzbroji? prezraď, iste vieme ako sšaPVO stojí za babský prd preto chce každý normálny vládca minimálne S400... ale možno niečo vieš čo ja neviem o tomto, tak ma pouč, alebo skús popočúvať chlapov z Casus Belli, kde sú podľa môjho skromného názoru esá na tematiku vojny, konfliktov a zbraní všetkých druhov.

              • RE: Prečo nemám rád Ameriku 26.10.2022 | 12:27
                Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                Stíhačky potrebujeme. Možno by som vybral lacnejšie, ale ja nie som odborník na túto oblasť.

                Závisieť vojensky na krajine, ktorá bez dôvodu napadla nášho suseda a je tu vysoký potenciál, že napadne nás nie je dobré. Keby sa Rusko správalo inak, nemal by som nič proti nákupom od nich.

                Lacný plyn ... tak v prvom rade nie je lacný. Rusi predávali lacno napríklad Nemecku, ale nie nám. My máme menej možností a preto vždy zneužívali postavenie na trhu.

                Závisieť na ich plyne v tejto situácii keď točia kohútikmi aby ovplyvňovali politickú situáciu v iných krajinách je vysoko nebezpečné. Radšej si zaplatím viac dodávateľovi, ktorý do biznisu nebude pliesť politiku.

    • RE: Prečo nemám rád Ameriku 17.10.2022 | 12:39
      Avatar Richard Antix  Používateľ

      Pridám ešte ja svoj pohľad:

      (1)

      Súhlasím s tým, že Rusko je imperialistický národ. Podobne, ako GB, USA či iné krajiny, ktoré mali svoje kolónie. Problémom Ruska je to, že si pomýlilo storočie a čo sa akceptovalo pred 100 rokmi, sa neakceptuje našťastie dnes.


      (2)

      V Rusku som strávil veľmi veľa času, dokonca v najsilnejších rokoch i 5 mesiacov/rok, hoci s prestávkami. Mali sme tam v tom čase veľa pracovných príležitostí.
      Myslenie Rusov je odlišné ako naše, aj ich vnímanie hodnoty ľudského života. Po 2014 som tam chodil omnoho menej, ale aj potom, alebo predtým, stále v nich žila myšlienka Lenina a Stalina. Proste - na rozdiel od Nemcov a Hitlera - sa s tým nevedeli vyrovnať. Podobne ako my tu na Slovensku sa nevieme vyrovnať s Tisom. Proste ho nevieme odsúdiť a poslať do zatratenia.


      (3)

      Čo sú to Rusi? Slovania? No to ťažko, lebo z výnimkou miest na západe európskej časti - podľa mojich skúseností na západ od Volgogradu - to boli kdejaké etniká, len nie Slovania. Nechcem tým povedať, že Slovania a panslovanistická myšlienka má zmysel - veď história ukázala, že sú to len prázdne pojmy (podobne ako V4). No a na východe, a to nehovorím, keď som bol za Uralom, to boli kdejakí, my by sme povedali - Aziati.
      Len toľko k tej často-opakovanej všeobjímajúcej myšlienke slovanskej vzájomnosti. Ak by som mal by vulgárny, povedal by som: "nasrať!"


      (4)

      Rozhodli sme sa, že budeme v EÚ. O tom, že EÚ, napriek obrovskému množstvu nedostatkov, je výborný projekt a jediná reálna protiváha k USA, Číne či Indii. Bez EÚ by sme boli na úrovni lepšieho Moldavska. Pozrime sa len okolo seba - bez zadotovania z EÚ nevieme postaviť ani meter cesty, o podpore priemyslu či poľnohospodárstva nehovoriac.
      Áno, je tu stále historická Dzurindova krivda, kde sme súhlasili s vyšším dotovaním poľnohospodárstva zakladajúcich krajín EÚ. Ale aj najpriek tejto krivde naši poľnohospodári (a sú to naši zákazníci takmer na 100%) na vzostupe a dovolia si investície, na ktoré by inak nemali.


      (5)

      Rozhodli sme sa, že budeme v NATO. Dalo sa to pochopiť, boli sme pod okupáciu dlhé desaťročia a otvorene sme sa báli návratu Rusov. Až teraz sa ukazuje, že ten strach nebol neoprávnený.
      Iste, Rusko nie je čo bývalo, ale hlavne preto, že nemá kolaborantov v domácich zriadeniach, ako tomu bolo po vojne. Resp. nemalo ich, teraz ich má a to nielen v parlamente, ale aj medzi ľuďmi.
      NATO je protiváha a balanc v týchto veciach je nesmierne dôležitý. Ja si osobne myslím, že neutralita je dnes nemožná a SWI alebo AUT sú neutrálni preto, lebo majú NATO krajiny okolo seba. Ak by mali vedľa seba Sýriu alebo Rusko, tak by sa zachovali asi inak.


      (6)

      Kam chceme patriť? Ľudia, prosím, cestujte, choďte do Ruska, Kazachstanu, Uzbekistanu a aj do USA (tam som bol len raz, v 2003). Choďte do Nemecka či Rakúska, do Holanska… a potom zase niekam do Astrachanu.
      A povedzte si, ku ktorej skupine chcete patriť?

      Arturs Irbe, bývalý lotyšský brankár, ktorý chytal v NHL (keď som NHL sledoval), bol dlho vna farme a občas sa dostal do hlavného tímu (asi Hartford Whalers, ale nie som si istý). A pýtali sa ho, či mu tento spôsob života vyhovuje.
      Povedal: "Lepšie byť jednooký medzi kráľmi, ako kráľ medzi slepými."

      A skutočne - chceme patriť na bohatý, slobodný a vzdelaný Západ? Alebo nie?

      Teraz je priestor na hádky - čo je to "bohatý", čo je "slobodný".

      Ale boli ste ozaj v neslobodnej krajine? Stačí ísť do vnútrozemia Turecka a nepôjde vám ani Youtube. V Azerbajdžane som zažil (pri hraniciach s Arménskom), že základné vzdelanie u nás je o vesmír pred vzdelaním a rozhľadom lokálnych ľudí.


      (7)

      Posledná myšlienka - ak sme sa rozhodli že budeme v NATO a požívame tieto výhody, nesmieme si dovoliť, že stratíme kritické myslienie. Preto sa u nás a na Západe môže NATO kritizovať (malo svoje prešľapy) a kritika ho môže zlepšiť. U nás nikoho nezatvárajú, že je kritický! A ani za to, že si vymýšľa! Vážme si toho a pochopme, že mimo náš priestor toto nie je zďaleka bežné.


      (8)

      Ozaj posledná myšlienka: Snowden, Stallman, a im podobní bojovníci ukazujú, kde sú chyby a nedostatky. Ale - ak hovoríme o Snowdenovi, Manning a Assangeovi - sú to ľudia, ktorých tento systém ponížil, neprávom trestal / trestá… a my o tom môžme diskutovať a podporovať ich! Bez toho, aby sme boli na zozname ŠTB (a i.)! V iných zriadeniach by sa jednak už "vyparili" a ich podporovatelia by boli drakonicky prenasledovaní. A ako vidíme, v Rusku ľahko zatknú človeka i za protest.

       

      • RE: Prečo nemám rád Ameriku 17.10.2022 | 16:50
        Avatar SSC Slackware | Void | Gentoo  Používateľ

        body uznávam, nie so všetkým súhlasím, no nepochopil som ten záver. tak v ktorej krajine je teraz Snowden? V tej slobodnej? Aj jeho žena a dieťa? Iste nieje to čierno-biele, uznávam, Rusko má kvantium nedostatkov a ja si vyberám Slovensko.

        • RE: Prečo nemám rád Ameriku 17.10.2022 | 17:46
          Avatar Richard Antix  Používateľ

          Chcel som tým, asi neobratne, povedať, že niekoľko Snowdenov je nič oproti N tisícom zatknutých na námestiach; navyše Snowden predsa len je iný kaliber ako bežmý človek s megafónom.

           

    • RE: Prečo nemám rád Ameriku 17.10.2022 | 14:31
      Avatar uid0 Debian  Používateľ

      vytahovat panslovanizmus dnes je cisty anachronizmus... to bolo aktualne, ked obroda hladala spojenca kdekolvek, neslo ani tak o to ci slovan alebo nie. dnes si tu bacujeme na svojom, ziadna vyhra to nie je a rusko by tomu nepomohlo uz vobec.

      Debian. apt-get into it…
      • RE: Prečo nemám rád Ameriku 17.10.2022 | 17:03
        Avatar SSC Slackware | Void | Gentoo  Používateľ

        plukovník Douglas Macgregor svojimi slovami

        https://www.youtube.com/watch?v=YDdz4hMT2dE

        tak ako to je?

    • RE: Prečo nemám rád Ameriku 17.10.2022 | 19:11
      Avatar gejza ubuntu MATE  Používateľ
      Prečo existuje NATO? Pretože aj v dnešnej dobe existujú štáty, ktoré nechcú byť napadnuté Ruskom.

      ...otazka znie-kolko statov napadlo rusko v poslednych rokoch???...a kolko juesá???...alebo do kolkych konfliktov sa zamiesalo rusko,alebo juesá???...

      • RE: Prečo nemám rád Ameriku 18.10.2022 | 09:46
        Avatar Richard Antix  Používateľ

        Určite na to existujú štatistiky a bolo by zaujímavé vedieť, koľko týchto (RUS i USA) intervencií bolo s povolením BR OSN.

         

        Ale nezávisle od počtu útokov - USA sú naši spojenci, sami sme si ich jednak zvolili a sme radi, že ich za spojencov máme. Ak by sme neboli s USA, tak v geopolitickm boji, koho by sme mali chcieť za naším chrbtom? Rusov? Číňanov? Nejakých arabov?

         

        Nemali by sme byť radi, že sme v jednom "vreci" práve s top krajinami sveta?

    • RE: Prečo nemám rád Ameriku 18.10.2022 | 21:05
      Avatar gejza ubuntu MATE  Používateľ

      ...juesá je top krajina...bol si uz tankovat???...alebo,čo dobreho prislo z top krajiny???...pre občanov...

      • RE: Prečo nemám rád Ameriku 19.10.2022 | 07:55
        Avatar Richard Antix  Používateľ

        Ako som písal, bol som v USA naposledy pred 20 rokmi. Ale zase nežijem v jaskyni a vidím, čo a ako kde funguje.


        USA patrí medzi top krajiny, pretože: veda, životná úroveň (áno, poklesla, ale stále Američania patria medzi najbohatších 5% sveta),… a vôbec, väčšina pozitívnych výdobytkov máme práve z USA či západného sveta.


        Jasné, že sú tam negatíva, tie sú všade. Ale nesúhlasím, ak dakto povie, že Amerika či západ sú dekadentní a zaslúžia si zlikvidovať (lebo to je hlavný argument protizápadných ľudí).

    • RE: Prečo nemám rád Ameriku 18.10.2022 | 23:48
      Avatar mark   Používateľ

      Musím uznať, že môj názor na Rusko a aj Ameriku sa zmenil k horšiemu. Mám dojem, že táto hra je na tému, ktorá veľmoc sa rozsype ako prvá. Fakt je, že Európa potrebuje lacné uhľovodíky. Nielen kvôli energii, ale aj plastom a hnojivám. Z toho zemného plynu sa robia hnojivá a z nich zasa máme extra úrodu na poliach. Bez lacných surovín, a teda prosperity, Európa v lepšom prípade schudobnie. Ak rozmýšľam v termínoch sloboda, demokracia, voľný pohyb tovaru, kapitálu a osôb, tak tieto hodnoty prestávajú mať cveng aj v Európe, čo ma riadne štve. A keď už kritizujem, tak teda čo by som spravil inak? Demokracie v USA a UK vznikli vďaka príjmovo nezávislým a slobodným ľuďom. Slovensko je krajina, kde domácnosti majú viac dlhu než úspor. Čiže myslite slobodne, konajte slobodne a hlavne nenechajte sa zotročiť finančným systémom. Nech dopadne táto vojna akokoľvek, každý si bude musieť stáť za svojou slobodou. Sloboda niečo stojí. No a dobre, že tu nerozoberáme voľby... lebo to je voľba medzi neschopnými a všetkého schopnými.

      • RE: Prečo nemám rád Ameriku 19.10.2022 | 06:37
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Keď vidím koľko potravín sa tu vyhadzuje tak myslím, že zvýšenie ceny by väčšina ľudí bez problémov zvládla a hádam by sa niektorí naučili triezvo nakupovať.

        Čo sa týka pestovania potravín, môj názor je síce veľmi nepopulárny, ale zato vedecky podložený.

        Každý z nás je geneticky modifikované potraviny. Teda ehm geneticky modifikované šľachtením na čo sa používa napríklad náhodná genetická mutácia. Šup so semenami k rádioaktívnemu odpadu, posiať a vyselektovať to, čo má najlepší výnos bez toho, aby niekto skúmal, či je to bezpečné. Každá jedna potravina, na ktorú si viem spomenúť je geneticky modifikovaná určitou formou šľachtenia.

        No a potom tu máme GMO. Prísne pod drobnohľadom upravený kód DNA s množstvom štúdií o bezpečnosti. Môžme mať potraviny s vyššími výnosmi, odolnejšie voči škodcom vypestované s menším množstvom syntetických chemikálií a dokonca s väčším množstvom vitamínov (napr. zlatá ryža). Je to jedna z ciest ako zasýtiť väčšie množstvo ľudí kvalitnejšími a bezpečnejšími potravinami a my ju nevyužívame.

        • RE: Prečo nemám rád Ameriku 19.10.2022 | 07:58
          Avatar Richard Antix  Používateľ

          Pre pár rokmi som strávil nejaký čas v Južnej Amerike. Robili sme pár baliacich liniek na zemiaky. Iné, ako GMO sa tam desaťročia nepestujú. Presne ako píšeš - trebna nasýtiť veľa ľudí, a toto je jedna z ciest.
          Tam sa nad tým nikto nepozastavoval (myslím z pestovateľov), proste to brali ako nevyhnutný fakt.

           

          Presne ako Leninská definícia dobrovoľnosti. "Dobrovoľnosť = poznaná nevyhnutnosť".

      • RE: Prečo nemám rád Ameriku 19.10.2022 | 09:38
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ
        lebo to je voľba medzi neschopnými a všetkého schopnými

        Tak to si trafil stručne a presne.

    • RE: Prečo nemám rád Ameriku 21.10.2022 | 19:20
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

      ak dovolíš, tiež som sa vyjadril a napísal som takúto knižočku: http://greenie.elist.sk/knihy/putin

    • RE: Prečo nemám rád Ameriku 25.10.2022 | 21:14
      Avatar caopyp   Používateľ

      Vopred sa ospravedlňujem nečítal som to celé už teraz je aj tak všetko zahltené informáciami. Jedna myšlienka ma oslovila a chcel som pridať príbeh z minulosti ktorý sa stal. Napísal si "Ak by bol výber na mne, vždy som preferoval peniaze vynaložené na vedu než do zbrojenia".. pred acc 50 rokmi bol vyvinutý liek na malomocenstvo (lepra) aktuálne stojí acc 100€ pre afričana často peniaze ktoré nemá šancu zarobiť. Deti dospelí ženy muži umierajú na strašnú chorobu a to len kvôli tomu že nie sú 500m dolárov. Áno doktor ktorý vynašiel liek poslal správu pred 50 rokmi americkému aj ruskému prezidentovi zrieknite sa 1 bombarderu a jeden bombardér keď nekúpite ale dáte peniaze na lieky vyliečim všetkých ľudí na svete z malomocenstva. Ani ruský ani americký prezident sa nevedel zrieknuť ani jedného bombardeu aj keď ich mali desiatky. Mocný tohoto sveta majú uprdele chudobných a chorých ľudí..

      Vieš aký je rozdiel medzi konšpiračnou teóriou a realitou? Asi 2 roky
      • RE: Prečo nemám rád Ameriku 26.10.2022 | 06:37
        Avatar Richard Antix  Používateľ

        Mocný(í!) tohoto sveta majú u prdele chudobných a chorých ľudí..


        To je trochu zjednodušujúce, inak by chudobní a chorí boli v "prdeli" doslovne. Vždy sa peniaze dajú prerozdeliť inak, ale ako inak? "Atómovky" na spôsob I.M. sú príkladom, ako sa to robiť nemá.
        Vymeniť bombardér na lieky ⟶ to znie veľmi lákavo, ale vidí sa mi to veľmi "z ríše rozprávok".

        Poraziť (generačnú) chudobu môže iba vzdelanie.

         

        • RE: Prečo nemám rád Ameriku 26.10.2022 | 16:40
          Avatar caopyp   Používateľ

          Som disgrafik ospravedlňujem sa. Viem aké i,y má ísť ale pri písaní na to nemyslím. Takže ty si myslíš že bohatí ľudia mocní sú hlúpi? Čim inteligentnejší ľudia tým vedia napáchať väčšie zlo. Dám ti otázku prečo existujú sociálne siete, influenceri. Pretože to niekomu tam hore dobré myslí. Aj keby sa narodil nový génius nič z neho nebude a prečo? Lebo svoj čas premarni na FB, YouTube a instagrame pohodlnosť je nepriateľ dobrá a vzdelania. Preto bude YouTube dávať obrovské peniaze ľuďom čo tvoria obsah.

          Vieš aký je rozdiel medzi konšpiračnou teóriou a realitou? Asi 2 roky
          • RE: Prečo nemám rád Ameriku 26.10.2022 | 18:25
            Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
            Čim inteligentnejší ľudia tým vedia napáchať väčšie zlo.

            Čím je človek intelitentnejší, tým má väčšiu šancu stať sa vplyvným. Človek s malým vplyvom vie urobiť peklo zo života svojim blízkym. Človek s veľkým vplyvom vie urobiť peklo zo života množstvu ľudí. Alebo vie urobiť dobré veci pre veľa ľudí. Medzi tými vplyvnými vidím skôr ľudí, ktorých by som označil za skôr dobrých. Nič síce nie je čiernobiele, ale je kopec ľudí vo vysokých pozíciách, vďaka ktorým má kopec ďalších ľudí napríklad dobré zamestnanie. Že si pri tom sám žije kráľovsky? No a?

            Aj keby sa narodil nový génius nič z neho nebude a prečo? Lebo svoj čas premarni na FB

            Kto chce niečo dosiahnuť nebude hodiny sedieť na FB (alebo na iných sieťach, FB dnes už medzi mladými neletí).

            YouTube

            Na youtube je kopec kvalitného obsahu kde sa človek môže vzdelávať. Vážne je toho veľa rôznej kvality, treba si vyberať.

            Preto bude YouTube dávať obrovské peniaze ľuďom čo tvoria obsah.

            Ako človek, ktorý tvorí obsah hovorím, že ani ne ;)

            • RE: Prečo nemám rád Ameriku 29.10.2022 | 10:45
              Avatar caopyp   Používateľ

              Sorry ale dakto ti to musel povedať. Kým netvoriš obsah pre milión ľudí si nikto na YouTube. Zlo vyhráva preto že sa dobrý ľudia boja. Radšej dobrého človeka ktorý sa nebojí hovoriť a konať ako výborného človeka ktorý je ticho.

              Vieš aký je rozdiel medzi konšpiračnou teóriou a realitou? Asi 2 roky
    • RE: Prečo nemám rád Ameriku 14.11.2022 | 13:18
      Avatar Michelozzo   Používateľ

      "Keby Rusko chcelo mier, dalo by svoje požiadavky na stôl a možno by pohrozilo vojnou ak nebudú splnené."

      Pri tejto vete mi skoro odpálilo dekel. Nachádzal sa pán boger posledný rok v kóme? Alebo na inej planéte? A aj rok predtým a vlastne posledných 15 rokov? Ešte vo februári sa Rusi dožadovali bezpečnostnej dohody a Američania ich pred celým svetom poslali rovno do prdele.

      Možno je načase prestať sledovať mainstream a začať si skladať sled udalostí tak, ako sa odohrali. To, čo robí Rusko, je ťažko ospravedlniteľné, ale je fakt, že USA má v tomto konflikte poriadne maslo na hlave.

      • RE: Prečo nemám rád Ameriku 22.11.2022 | 18:33
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Nejak sa mi nechce momentálne čítať hromadu textu. Nejaké zhrnutie čo v tej bezpečnostnej dohode malo byť?

      • RE: Prečo nemám rád Ameriku 06.02.2023 | 21:18
        Avatar martin-zeleny Linux Mint Mate  Používateľ

        ten posledny link co uvadzas je velmi podareny a hodnotny clanok. Avsak uz je uzamknuty. Zhodou okolnosti tu je odomknuty zapad mier nechce

    • RE: Prečo nemám rád Ameriku 06.02.2023 | 21:41
      Avatar martin-zeleny Linux Mint Mate  Používateľ

      Ked sme pri spojenych statoch americkych (ssa), urcite by bolo vhodne spomenut odpalenie potrubi Nord stream 1 a Nord stream 2. Ono po troche v mediach prebehla sem tam sprava o pritomnosti letectva ci namornictva, bud ssa alebo britov v blizkosti potrubi. Dokonca nemecko dansko a svedsko vytvorili spolocnu skupinu na vysetrenie, toho co sa stalo. Ale kvoli vzajomnej nedovere a strachu z toho aby nahodou pravda nevysla navonok, radsej kazdy pokracoval vo vysetrovani sam.

      Co treba povedat, ze sa jedna o utok na zariadenie, ktore z 50% patrili europskym statom. A tie zariadenia, neboli len take hociake, patrili ku kritickej infrastrukture europskych krajin. No a aby toho nebolo malo, tak niektore krajiny z poskodenych su krajiny NATO. To co malo po tomto utoku na kriticku infrastrukturu nasledovat, mala byt aktivacia clanku 5 a nasledovat odveta. Napr. poskodenie podobnych zariadeni utocnika. A videli sme, na co sa NATO zmohlo. Tolko k tomu, keby niekto mal nejaky, nejasny neurcity pocit, ze ho NATO proti niecomu ochrani.

      Ked sa bavime o ssa, urcite by bolo vhodne spomenut stav medii. No ako to tam vyzera, nam troska nastienil vyvoj okolu twitteru: cenzura v amerike a cenzura v amerike 2. A ako dalej ukazuju "twitter files" zdaleka sa nejednalo len o covid. Twitter cenzuroval, banoval na ziadisti tajnych sluzieb vsetkych a vsetko to nebolo v sulade s oficialnou doktrinou. Ako sa uvadza v "twitter files", ziadosti na mazanie od vladnych agentur boli take pocetne a masivne, ze twitter bol nimi zahlteny a nestihal requesty spracovat. Urcite si viete o tom najst daleko viacej info. V skratke sloboda slova asi ako za Stalina. A ked nemate slobodu prejavu ako chcete budovat demokraciu ?. A obavam sa, ze twitter bude len spicka ladovca.

      Ohladom ukrajiny je klucovy majdan z roku 2014, vyrazne sponzorovany a riadeny zo zahranicia. Ako je spravne spomenute v uvodnom clanku prevazne nezakonny a zlocinecky majdan. Co rozhodne stoji za povsimnutie je postoj eu k ukrajine. Do roku 2014 eu intenzivne komentovala vyvoj na ukrajine, kritizovala oslavovanie Banderu a stavanie jeho pomnikov, varovala pred nacistickymi stranami v parlamente, korupciu, porusovanie ludskych prav atd. Po prevrate 2014, zrazu ticho a vsetko je v poriadku. Myslim, ze tento samotny fakt je velavravny. Pekny clanok o banderovcov atd., zial momentalne uzamknuty.

      Je pravda, ze rusko v 2014 zmenilo vela postojov k ukrajine a podniklo brutalne kroky, ale ked to chceme hodnotit, nesmieme zabudat na jednu podstatnu vec. A to, ze tak ucinilo v kontexte udalosti. Aby sme si nezamienali pricinu s nasledkom. A vela nitiek nas vedie k majdanu, ktory rozhodne nebol organizovany a podporovany z Moskvy. Takisto nie je pravda, ze by Ruska strana nemala zaujem sa dohodnut. Ved oni boli inicatorom dohod Minsk 1 a aj Minsk 2. Ak by nemali zaujem sa dohodnut, nemuseli nieco take vobec iniciovat. Takisto boli rokovania s ssa o zaruka, ze sa NATO nebude posuvat na ukrajinu. Vieme ako to dopadlo. Ale opat ukazka, ze Rusko sa chcelo dohodnut.

      A co sa dialo na ukrajine po 2014? Tak napr. ako to chodi na ukrajine 1 a ako to chodi na ukrajine 2 a ako to chodi na ukrajine 3 a ako to chodi na ukrajine 4 a ako to chodi na ukrajine 5 a ako to chodi na ukrajine 6 a ako to chodi na ukrajine 7. Jeff Monson nakrúti film o zverstvách ukronacistov a obyvateľoch Donbasu – nazve ho „8 years before“. Legenda MMA vyhlásil:

      „Týmto filmom ukážem západniarom, že konflikt na Ukrajine netrvá niekoľko mesiacov, ale dlhé roky. A začal to kyjevský režim, nespokojný s túžbou Luganska a Donecka oddeliť sa od nacistov a diktatúry.“

      Film bude založený na dokumentárnych záberoch z L/DĽR a rozhovoroch s miestnymi obyvateľmi, ktorí sú nútení každodenne čeliť ukrajinským nacistom. Monsona zarazilo najmä to, že nikto z nich sa nechce pomstiť – každý žiada len pokoj a mier. Monson tiež upozornil na nehorázne mlčanie západných médií o situácii na Donbase. A to aj napriek tomu, že obyvatelia regiónu sa demokraticky a využitím referenda rozhodli odtrhnúť od Ukrajiny a práve Kyjev odštartoval vojenskú inváziu. A už 8 rokov vedie skutočnú genocídu.

      Kyjevskí predstavitelia páchajú genocídu na obyvateľoch Donbasu a mali by sa zodpovedať za vojnové zločiny, vyhlásila kanadská novinárka Eva Bartlettová, ktorá je teraz v DĽR.

      „Ja a moji kolegovia dokumentujeme zločiny Ukrajiny proti civilistom na Donbase, aby sme v ideálnej situácii priviedli Ukrajinu k zodpovednosti za tieto početné vojnové zločiny. Dúfam, že dokážeme zmeniť diskurz, aby ukrajinské činy neboli vyretušované a môže otvorene hovoriť o tom, že Ukrajina pácha genocídu,“

      povedala na videokonferencii organizovanej „Schillerovým inštitútom“. Bartlettová poznamenala, že bola opakovane svedkom ostreľovania Donecka, pri ktorom zahynuli civilisti a zdôraznila aj skutočnosť, že ukrajinské ozbrojené sily útočia na obytné oblasti, kde nie sú žiadne vojenské ciele.

      Davam do pozornosti aj stranky ombudsman-a doneckej republiky DNR. Daju sa tam najst aj statistiky. Pocul som svedectva z vychodnej ukrajiny o tom ako vo februari '22 ukrajinska armada zacala velke operacie v okoli donbasu. Nasledovala evukacia sta-tisicov ludi. Podla ich vypovedi, ak by nezasiahla ruska armada, nastala by genocida. Je mi jasne, ze pohlad zapadneho a vychodneho ukrajinca bude diametralne odlisny, a ze tam bude mega vela propagandy z oboch stran. Kde je vsak pravda a kto sa ma vyznat v tej kope hnoja ? Este dodam ja som odporca vojen a nasilnych konfliktov, a preto invaziu z februara odsudzujem.

      Rad by som dodal, ze zapad mal vsetky karty aby vojne zabranil. Minimalne tym, ze by tlacil na ukrajinu nech dodrziava minske dohody. Ale ako sa vyjadrili v decemri porosenko ci merkelova, tieto dohody boli len na to aby ukrajina ziskala cas a mohla vybudovat velku armadu. V tejto suvislosti si dovolim citovat s clanku nasa pochabost.

      "Najmä však došlo k udalosti, ktorá bola na Slovensku takmer nepovšimnutá, pričom mala obrovský význam. V auguste 2021 podpísali ssa a ukrajina bilaterálnu zmluvu s názvom Charta strategického partnerstva. V nej podporuje Krymskú platformu a sľubuje pomôcť Ukrajine, aby znovu získala Krym. Teraz prichádza čas na otázku, ktorú si položil profesor John Mearsheimer: „Po tom všetkom, čo si tak západní politici mysleli, že Rusi asi urobia?“

      Takisto je zaujmavy clanok Foreign Affairs o tom ze vyjednavaci ukrajiny a ruska sa dohodli na primeri uz v aprili. Kym do toho neskocil zapad zapad nechce mier. To len potvdrzuje ten nazor, ze zapad mier nechce. A, ze tam zomieraju ukrajinci? Take nepodstatne detaily na zapade nikoho netrapia.

      Na zaver ukazka na ake dno sme sa v celej tejto tragedii dopracovali: nasa smutna realita

      • RE: Prečo nemám rád Ameriku 07.02.2023 | 08:36
        Avatar Richard Antix  Používateľ

        No, nech má každý názor akýkoľvek, predhadzovať argumenty možno donekonečna. Je to podobné, ako keď je diskusia medzi veriacim a neveriacim - jeden druhého nikdy nepresvedčí.


        Veľmoci sa bijú a my sme v tom namočení tiež. Pripomínam, že dobrovoľne. Veď v NATO sme dobrovoľne. Lebo sme nechceli patriť k východnému bloku.


        Ja tam nechcem patriť ani teraz. Aj keby sme zabudli na strasti počas komunizmu, tak aj tak by som nechcel. S Rusmi&Co. mám bohaté skúsenosti. Obchodné, pracovné, osobné. I so "západniarmi". S tými tiež obchodujem, spolupracujem, niečo pre nich robíme, niečo kupujeme.


        Ak mám hovoriť za seba - tak nechcem patriť k Rusku. Proste nechcem. A všetkým rusofilom doporučujem tam ísť na dlhé obdobie, prídu k vytriezveniu.


        Často počujem: "Buďme neutrálni. Ako Rakúsko či (predtým) Švédsko." To sa dá, ak je človek v obklopení krajinami NATO, ktoré sú prirodzenou bariérou, alebo ak je to bohatá krajina s poriadnou armádou.
        Toto nie je náš prípad. Nebuďme naivní, že by sa to nás Rusi nezačali montovať, ak by prešli cez UA a my by sme neboli v NATO. Veď sa ideologicky do nás montujú už teraz a potom by sa našlo predsa nejaké ospravedlnenie, prečo sa montovať aj "akože bezpečnostne, ochranne".


        Veľké krajiny si s malými robia čo chcú. Preto ľutujem napr. takých Gruzíncov, ktorí sú stále v strese, či ich Rusi "neoslobodia". Áno, a práve tak robia špinavosti aj Američania. Rozsah by sa dal porovnávať, ale načo, k ničomu by sme nedošli.


        Ale prečo toto píšem? Pretože nie som hrdina typu Snowden, ktorý odíde do inej krajiny. Hádam nie som ani úplný sraľo a prospechár. Ale chcem patriť tam, kde aj teraz. Do severoatlantických štruktúr. Alebo - ako to radi hovoria - do anglosaských.


        Pretože ich (multi)kultúra, životná úroveň, úroveň vedy, sloboda umenia, životné postoje - to všetko je mi bližšie. A to mám v Rusku a Bielorusku známych, i v (proruskom) Srbsku.
        A o to nechcem prísť.


        Ešte raz vyzývam - a to nemyslím rusofóbne, ale skutočne úprimne a objektívne - ľudia, choďte do Ruska. Choďte tam niečo spraviť, predať, vybaviť, dohodnúť so štátnymi úradmi, s bežnými ľuďmi. Choďte si najať skupinu ľudí a skúste na nich aplikovať západný zmysel pre precíznosť. Buďte tam pol roka v kuse, v meste i na vidieku. Za Uralom i pred ním.
        Vtedy pochopíte, aké majú Rusi mentálne nastavenie.


        Opakujem - nie je na tom nič rusofóbne. Ja ich za to neosudzujem, podobne ako ma štvalo, keď nás brali západniari za zaostalých (a veru, že brali, ale je to už dávna minulosť). Proste sú iní. A ja nechcem, aby sme sa im museli podobať. Nechcem ku nim patriť.


        Ale prečo o to (o dva odstavce hore) prísť môžeme? Pretože Rusko má väčšiu šancu, podľa mňa, konflikt vyhrať. Má totiž podporu svojich ľudí, či už dobrovoľnú, alebo aj kvôli propagande.
        A u nás je to ako?


        Sme v jednom spolku s EÚ, NATO, západom. Ale stále lavírujeme, nevieme čo chceme, máme proruský sentiment, ktorý nám škodí (pretože nám môže privodiť ovládnutie rusmi). Nakoniec my budeme slabinou konfliktu.