Trable s klávesnicami

06.08.2023 | 18:52 | Mirecove dristy | Miroslav Bendík

Po fiasku s reklamáciou klávesnice na Thinkpade som sa rozhodol problém vyriešiť vlastným spôsobom. Teda troma spôsobmi. Naraz.

V predchádzajúcom blogu som opisoval svoje skúsenosti s reklamáciou klávesnice na svojom Lenovo Thinkpad-e P14s gen 2. Nakoniec som sa rozhodol riešiť to naraz 3 rôznymi nákupmi:

Výmena jedinej klávesy

Novú klávesu som našiel v obchode laptopkey.com.

Zásielka z laptopkey.com
Obrázok 1: Zásielka z laptopkey.com

Klávesa v cene asi 12€ aj s poštovným mi prišla cca 3 týždne po objednaní. Zabalená bola len v štandardnej obálke v malom plastovom vrecúšku vo vnútri. Žiaden bublinkový obal.

Model klávesy nezodpovedal úplne môjmu modelu. Povrch klávesy bol trocha drsnejší a spodná strana bola čierna namiesto bielej. Aj písmo potlače je trochu iné. Rozmery však sedia a mechanizmus zavesenia je rovnaký.

Pôvodne som chcel nahrať video z inštalácie, ale nakoniec som nahral len odstránenie starého zavesenia.

Inštruktážne videá ukazujú, ako sa najskôr zacvakne zavesenie do notebooku a potom sa naň zacvakne klávesa. Mne však prišla klávesa už so zacvaknutým zavesením a keďže viem, aký krehký je mechanizmus, nechcel som to rozoberať. Skúsil som teda len priložiť spodnú hranu klávesy na kovové držiaky na notebooku a klávesa krásne zacvakla a už nešla odstrániť. Tak som zacvakol nakoniec aj vrch, ale žiaľ nemal som zapnuté nahrávanie.

Odstránenie starého zavesenia klávesy
Video 1: Odstránenie starého zavesenia klávesy

Výmena celej klávesnice

Keďže som chcel mať problém čo najskôr vyriešený a nechcel som riskovať niečo typu klávesa zostala na colnici … tak som zároveň objednal aj novú klávesnicu. Konkrétne som na e-bayi z Litvy objednal model 5N20V43795 za 37 €. Moja chyba.

Tento model som si vybral, pretože presne zodpovedá modelu klávesnice, ktorý som mal na notebooku. Klávesnicu vyrába spoločnosť Chicony, čo je asi najhorší výrobca klávesníc široko-ďaleko. Máloktorý výrobca vie vyrobiť klávesnicu, z ktorej odpadávajú klávesy pri bežnom šetrnom používaní. Existuje aj možnosť objednať si lepšiu klávesnicu od spoločnosti Lite-On. Lenovo má totiž 3 výrobcov, aj keď Lite-On je len záložný v prípade výpadku Chicony. Reálne to znamená, že pri nákupe aj prémiového Thinkpadu je takmer 100% šanca, že bude mať klávesnicu Chicony.

Pri nákupe Lite-On budeme potrebovať najskôr modelové číslo klávesnice. To sa dá zistiť na stránke pcsupport.lenovo.com. Začneme zadaním modelu notebooku do vyhľadávacieho políčka.

Výber modelu
Obrázok 2: Výber modelu

Následne sa cez menu parts / machine type / select comodity / keyboards internal viem dostať k zoznamu kompatibilných klávesníc. V exportovanom súbore si viem ľahko nájsť požadovaný model. Ak chcem napríklad Lite-On hľadám LTN. Ak chcem čiernu, hľadám BK. Ak chcem s podsvietením, hľadám BL. Ak chcem s našou lokalizáciou hľadám CZE/SLK. Nakoniec vyhľadávaniu zodpovedá napríklad model 5N20V43939. Ale to som nevedel keďže som kupoval klávesnicu hneď v momente, keď ma s reklamáciou mierne povedané poslali niekam.

Export komponentov
Obrázok 3: Export komponentov
Zoznam klávesníc
Obrázok 4: Zoznam klávesníc

Pozrime sa teraz na oficiálny návod na výmenu klávesnice z Lenovo Hardware Maintenance Manual.

Odmontovanie spodnej skrutky
Krok 1: Odmontovanie spodnej skrutky
Odstránenie tlačidiel toucpadu predraženým nástrojom za 60 € (veľmi ľahko to inak ide brnkadlom na gitaru)
Krok 2: Odstránenie tlačidiel toucpadu predraženým nástrojom za 60 € (veľmi ľahko to inak ide brnkadlom na gitaru)
Odmontovanie 2 štandardných krížových skrutiek
Krok 3: Odmontovanie 2 štandardných krížových skrutiek
Posunutie klávesnice dozadu predraženým nástrojom (alebo brnkadlom na gitaru)
Krok 4: Posunutie klávesnice dozadu predraženým nástrojom (alebo brnkadlom na gitaru)
Nadvihnutie klávesnice
Krok 5: Nadvihnutie klávesnice
Odpojenie konektorov
Krok 6: Odpojenie konektorov

Celú procedúru môžete vidieť na mojom youtube kanále.

Výmena klávesnice
Video 2: Výmena klávesnice

Nová externá klávesnica

Zároveň som dočasne chcel používať novú externú klávesnicu. Nie som človek, ktorý kupuje veci len tak na náhodu a väčšinou si musím byť istý, že niečo skutočne chcem než si to kúpim.

Najskôr som si prešiel veci, ktoré mi vadia na aktuálnej externej klávesnici. V prvom rade to bol hluk. Hoci ide o membránovú klávesnicu, hluk pri písaní je pomerne veľký.

Ďalej mi vadilo, že klávesnica má veľké klávesy. Vlastne skoro každá klávesnica má štandardizované 19mm veľké rozostupy medzi klávesami, čo vedie k tomu, že nie som schopný normálne stláčať klávesy ako napr. Ctrl. Pre istotu som si prešiel štúdie na tému veľkosti kláves a vyzerá to tak, že menšie klávesnice nemusia vôbec zhoršovať presnosť, či rýchlosť. Takže 19mm je len typický bullshit zdedený z písacích strojov, podobne ako nepraktické rozhádzané umiestnenie kláves namiesto rovnomernej mriežky.

V neposlednom rade mi vadila nutnosť používať RF prijímač keďže nemá bluetooth.

Aké sú teda možnosti? V podstate žiadne. Pozrime sa však na niečo suboptimálne.

Noname klávesnica
Obrázok 5: Noname klávesnica

Našiel som klávesnicu s rozostupom 18mm. Chýbajú jej niektoré klávesy. Predáva ju Číňan niekde v tramtárii na stanici. Neposiela. Značku to nemá a nie Rapoo to nie je.

Potom je tu napríklad Logitech MX Keys mini. Stojí asi stovku, má zbytočné podsvietenie, nevymeniteľnú baterku, žiadnu pamäť, takže si bude stále zapínať podsvietenie a nie tak úplne funkčné prepínanie FN kláves. Klávesy majú plnohodnotnú veľkosť a vraj sa na nej píše skvele. Udávaná výdrž na nabitie 10 dní je vraj skôr z ríše snov a pol roka s vypnutým podsvietením asi ťažko keď si ho sama zapína po prepnutí zo sleep režimu. Za cenu 100 € no nekúp to.

Logitech MX Keys mini
Obrázok 6: Logitech MX Keys mini

Nakoniec som sa po dlhom váhaní rozhodol pre Logitech K380. Jednoducho tabletová kravina, ale s funkčným prepínaním Fn kláves, údajne 2-ročnou výdržou na 2 x AAA, 18mm rozostupom kláves a katastrofálnym tvarom kláves (kruh). Ako kompromis mi to prišlo najrozumnejšie.

Žiaľ váhal som s kúpou tak dlho, že keď som sa už rozhodol, že ju kúpim, tak mi z alzy dorazila o hodinu neskôr než mi pošta doručila novú náhradnú klávesnicu. Teoreticky som sa mohol naštvať a vrátiť ju nerozbalenú bez udania dôvodu, ale ja som bol aj tak príliš zvedavý, preto teraz prinášam svojich pár postrehov po niekoľkých týždňoch používania.

Porovnanie starej klávesnice a Logitech K380
Obrázok 7: Porovnanie starej klávesnice a Logitech K380
Logitech K380
Obrázok 8: Logitech K380

Podpora Linuxu

V podstate ide o štandardnú Bluetooth 3 klávesnicu. Po spárovaní sa správa ako bežná klávesnica, až na jednu nepríjemnosť - F klávesy sú dostupné len cez Fn. V podstate ide o malú nepríjemnosť, ktorá sa dá vyriešiť malým bash skriptom. Zavolaním k380-swap-keys -r sa nainštaluje udev pravidlo, ktoré pri každom pripojení nastaví správny režim.

Inak nemám žiadne výhrady k fungovaniu pod Linuxom. Klávesnica je normálne rozpoznaná konfiguračným nástrojom Solaar, ale v zásade som preň nenašiel využitie.

Hardvér

Klávesnica je prekvapivo ťažká. Nepôsobí prémiovým dojmom, ale zase nepôsobí ani moc lacno.

V klávesnici sa dajú používať nabíjateľné batérie, čo nie je úplná samozrejmosť u všetkých výrobcov.

Nájdeme tu napríklad hardvérový vypínač, ktorý už lacno pôsobí. Reálne ho nepoužívam, keďže klávesnica ide prakticky okamžite po vypnutí notebooku do režimu spánku.

S klávesnicou je možné spárovať 3 zariadenia súčasne a prepínať medzi nimi cez klávesu Fn + F1/2/3.

Latencia je kvôli zastaralému Bluetooth 3 na úrovni 16ms. Nie je to hodnota, ktorá by extrémne vadila, ale nie je to ani špičková odozva. Pri zapnutí sa však rozsvieti LED spárovania, ktorá má zrejme softvérovo ovládané PWM stmievanie, takže kým nezhasne má klávesnica prakticky nepoužiteľný lag s mojim nastavením opakovania kláves (xset r rate 120 100 teda začať opakovať po 120 ms stlačení s kadenciou 100 znakov za sekundu). Zhasína asi 5s. Potom je už všetko v poriadku.

Klávesnica je tichá. Vážne tichá. Pri prvom teste písania som si hovoril, to vážne píšem? Ja sa nepočujem! Ok, nehlučné to nie je, ale oproti bežnej klávesnici je to príjemná a výrazná zmena.

Používanie

Najviac som bol zvedavý, ako sa táto klávesnica bude používať. Skúsil som teda hneď základný test na monkeytype.com. S novou aj starou klávesnicou som bol schopný dosiahnuť rovnakú rýchlosť 85 slov za minútu. Bez akéhokoľvek tréningu a s okrúhlymi klávesami.

Zároveň som sa začal učiť používať klávesy ako Ctrl normálne - teda tak, ako by sa mali používať. Najskôr som sa toho bál, keďže som sa považoval za nepreučiteľného. Jednoducho mám skúsenosti s tým, že som si pred rokom premapoval caps lock na esc a nebol som schopný naučiť sa to reálne používať. Mimochodom ako editor používam Vim, v ktorom je esc nesmierne dôležitá klávesa.

Čo ma vážne prekvapilo, že po pár dňoch som začal v pohode používať capslock namiesto esc a oba Ctrl viem viem stláčať úplne bez problémov. Úplne som sa zbavil presúvania rúk zo základnej polohy pri používaní klávesových skratiek. Nie, nie sú to žiadne zázračné vlastnosti klávesnice, ale možno iný tvar a rozloženie kláves mi dovolilo zbaviť sa pôvodného mentálneho bloku. Alebo len špekulujem :)

Po pár týždňoch mi stúpla rýchlosť písania z 85 slov na minútu na 95. Možno viac tréningu, možno menšia vzdialenosť, ktorú musia prejsť moje prsty. Neviem.

Záver

Nakoniec mám teda 2 plne funkčné klávesnice do svojho Thinkpadu a jednu bezdrôtovú klávesnicu, ktorú teraz používam ako primárnu a vážne ma baví písať na nej.

    • RE: Trable s klávesnicami 07.08.2023 | 12:51
      Avatar Richard Antix  Používateľ

      Hm, 85 WPM je fantastický výkon.

      Ja dokážem (stabilne) tak 50, odkedy som prišiel o ukazovák na pravej ruke (nie o celý, ale na písanie sa nedá použiť). No ale aj predtým bolo 85 len podarenou náhodou.

      • RE: Trable s klávesnicami 07.08.2023 | 13:44
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        hej 85 je veľmi slušné a 95 fantastické ja na monkeytype dám 55 pri 100% presnosti a 65 (raw) na 90% presnosti

        bežne však málokedy píšem takto plynule lebo moje myšlienky sú pomalšie ako 60WPM (na prepisovanie používam OCR) a diakritiku tak či tak neviem písať bez toho aby som občas kukal na klávesnicu

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
        • RE: Trable s klávesnicami 07.08.2023 | 13:47
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          čo ale viac nechápem je ako niekto dokáže dlhodobo používať klávesnicu bez numpadu, keď som nptený písať na notebookovej klávensnici privádza ma to do zúfalstva len keď potrebujem napísať dátum

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • RE: Trable s klávesnicami 07.08.2023 | 13:55
            Avatar bluesundown   Používateľ

            presne. Kupoval som novu a uplne kriticka poziadavka bola NUMPAD a nechapem ako niekto moze tukat cisla bez numpadu. Dalsia vec, nikdy neviem ako na notebooku napisal znak + ed to je zvratenost

          • RE: Trable s klávesnicami 07.08.2023 | 14:49
            Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

            Ja čísla prakticky nepíšem, takže rozhodne ma chýbajúci numpad netrápi :) Dokonca by som si možno celkom vedel zvyknúť na dobre programovateľnú 40% matrix klávesnicu.

            • RE: Trable s klávesnicami 08.08.2023 | 07:55
              Avatar Richard Antix  Používateľ

              Iste, Numpad sa dá oželieť, ak človek vyslovene neďatluje stovky čísel v nejakom tabuľkovom procesore.

              Ja používam Numpad, ak robím na "normálnom" PC, ale keď som na laptope, tak plynule prechádzam na režim, v ktorom čísla zapisujem so Shiftom.  Nejaké zásadne problémy mi to nerobí.

               

              • RE: Trable s klávesnicami 08.08.2023 | 10:15
                Avatar bluesundown   Používateľ

                mne to robi hlavne ten problem, ze musim kukat na klavesnicu ked pisem cisla. Na numpade nemusim, tam to viem po pameti

                • RE: Trable s klávesnicami 08.08.2023 | 13:55
                  Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                  Tak ja viem v pohode písať celý rad znakov bez pozerania, takže vážne mi to pri bežnej práci nechýba. Na druhej strane keď pracujem s Blenderom, tak prakticky numerickú klávesnicu potrebujem na prepínanie pohľadov, keďže Blender má samostatne namapované klávesy z hornej rady a samostatne numerický blok.

                  Písať na klávesnici som sa učil ešte na strednej škole, ale bolo to bez počítača (mechanický, neskôr elektronický písací stroj).

                  • RE: Trable s klávesnicami 08.08.2023 | 21:13
                    Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                    Tak klobúk dole za rýchlosť pri písaní, ja som na gymli neznášal strojopis a doteraz píšem len dvomi prstami a opravujem chyby každú chvíľu po preklepoch :-)

                    • RE: Trable s klávesnicami 10.08.2023 | 09:59
                      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                      Naučiť sa písať všetkými desiatimi nie je ťažké. Inak sú tu weby ako typingclub.com, kde sa dá veľmi ľahko za pár dní naučiť písať bez pozerania na klávesnicu pekne všetkými desiatimi.

                • RE: Trable s klávesnicami 15.08.2023 | 08:06
                  Avatar uid0 Debian  Používateľ

                  mne prekaza, ked nie je klavesnica v strede a na anglickom layoute mam cisla vzdy po ruke... hlavne by som nechcel ziadny, kde sa numpad zmesti, 15" su velke

                  Debian. apt-get into it…
        • RE: Trable s klávesnicami 09.08.2023 | 13:47
          Avatar kormidelnik   Používateľ

          Rad by som sa opytal, ake riesenie pouzivas na OCR vo svete linuxu. A Ako si spokojny.

          Podla mojich skusenosti na obrazkove PDF-ka s tabulkami a obrazkami, ktore su kopiami inych kopii originalov, kde text je zle citatelny, s krivimi riadkami a fontom, najlepsie subjektivne s 98% uspesnostou dokaze urobit plateny Abby Fine Reader.

          • RE: Trable s klávesnicami 09.08.2023 | 15:06
            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

            Mne sa najlepšie osvedčil tesseract-ocr cez príkaz, prípadne sa dá použiť GUI gImageReader.

          • RE: Trable s klávesnicami 11.08.2023 | 13:35
            Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

            na OCR používam ABBY doma vo virtuálke, a v robote normálne keďže som nútený používať windows

            dávnejšie sme mali tlačiareň (myslím HP) ktorá robila automaticky OCR pri skenovaní dokumentov a to tiež fungovalo fajn

            ale ja 95% pracujem s jednoduchými text dokumentami, tam väčšina OCR nemá problém

            Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
        • RE: Trable s klávesnicami 15.08.2023 | 08:04
          Avatar uid0 Debian  Používateľ

          fakt slusne, dal som 68 100%, ale skocilo mi do toho okno... opakovane 76 99% (jeden preklep som automaticky opravil)

          ale to moje je dost dobre aj na sekretarku :) s diakritikou by to bolo horsie

          Debian. apt-get into it…
    • RE: Trable s klávesnicami 08.08.2023 | 07:58
      Avatar Richard Antix  Používateľ

      Pred rokmi som začal používať Caps Lock ako modifikátor Hyper. A dodnes mi pôvodná funkcia Caps Lock-u nechýba.

      Je to skutočne plytvanie tak nepotrebným klávesom na tak dobre dostupnom mieste.

       

      • RE: Trable s klávesnicami 08.08.2023 | 13:59
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        cat /etc/X11/xorg.conf.d/99-input.conf

        Section "InputClass"
        	Identifier "kdb"
        	MatchIsKeyboard "on"
        	Option "XkbLayout" "sk,us"
        	Option "XkbOptions" "terminate:ctrl_alt_bksp,grp:ctrls_toggle,grp_led:scroll,keypad:pointerkeys,caps:escape,shift:both_capslock"
        	Option "XkbVariant" "qwerty,"
        	Option "XkbModel" "microsoftprooem"
        	Option "AutoRepeat" "120 13"
        EndSection

        Až tak šialenú konfiguráciu používam. V poradí povoľujem ukončenie X11 cez ctrl+alt+backspace, prepínanie rozloženia cez oba súčasné ctrl, rozsvietenie scroll lock LED pri EN rozložení, povolenie hýbania myšou pomocou numerickej klávesnice, premapovanie caps na escape, premapovanie oboch shiftov stlačených spločne na capslock a toť asi všetko.

    • RE: Trable s klávesnicami 15.08.2023 | 08:07
      Avatar uid0 Debian  Používateľ

      no, zvyknut sa da na vselico ale prechadzat medzi roznymi klavesnicami je horsie. tradicna velkost klaves mi vyhovuje.

      Debian. apt-get into it…
      • RE: Trable s klávesnicami 15.08.2023 | 18:38
        Avatar Richard Antix  Používateľ

        Alebo ešte nepríjemnejšia vec - ak človek príde napr. ku klientovi, aby mu niečo spravil na PC, a zvyknutý je na nejaké (svoje) rozloženie... no a potom si neprofesionálne pozerá na prsty a trápi sa.

         

        Alebo príde do nového prostredia, napr. Windows, a naraz má niečo nastaviť, ale netuší, ako sa to volá a kde sa to nachádza, pretože posledné  Windows skúšal vo verzii XP alebo 7....