Kubuntu 18.04 LTS – dojmy a postrehy

28.05.2018 | 12:26 | Môj blog | janek-m

Nová verzia Kubuntu sa objavila len nedávno a aj keď zvyknem prechádzať na vyššiu verziu až po vydaní opravnej verzie (18.04.1), po niekoľkonásobnom testovaní som sa rozhodol nahradiť moje Kubuntu 16.04 tým najnovším a stručne by som sa chcel s vami podeliť o svoje dojmy a postrehy, ktoré popíšem z pohľadu bežného užívateľa, ktorý používa systém na prácu aj relax a ktorý si systém upraví podľa svojich predstáv.

1. Inštalácia

Priebeh inštalácie podrobne popisovať nebudem, inštalátor je síce trochu po grafickej stránke iný ako v Ubuntu a jeho derivátoch ale nejaké zásadné rozdiely tam nie sú. V inštalátore však pribudla možnosť vybrať si medzi normálnou a minimálnou inštaláciou – ja som si zvolil normálnu inštaláciu + stiahnuť aktualizácie a softvér tretích strán. Všimol som si, že preklad textu do slovenčiny v inštalátore sa nejako zhoršil.

Inštalácia z USB prebehla bez problémov a po jej dokončení je systém prakticky pripravený na bežné používanie s množstvom predinštalovaných aplikácií.

2. Nastavenie systému

Východzím nastavením desktopového prostredia je Pohľad priečinka, čo zaručuje bezproblémové ukladanie ikon na ploche, kto teda ikony na ploche potrebuje. V starších verziách bola nastavená Plocha a pridávanie ikon na plochu fungovalo prostredníctvom widgetov, čo nebola veľmi oku-lahodiaca možnosť. Samozrejme prepnutie na Pohľad priečinka bolo možné, nie každý však o tejto možnosti vedel.

V novom Kubuntu je nastavený dvojklik na otváranie súborov a priečinkov (predtým jednoklik). Kto uprednostňuje jednoklik, dá sa to prestaviť: Systémové nastavenie → Hardvér → Vstupné zariadenia → Myš → zafajknúť Jednoduché kliknutie otvorí súbory a priečinky.

Systémové nastavenia boli prepracované - dostali nový šat, ktorý im veľmi pristane a ponúkajú naozaj širokú možnosť nastavení OS ako aj nastavenia vzhľadu.

Ja osobne nejaké veľké zmeny nerobím, väčšinou poodstraňujem zo systémovej lišty veci, ktoré nepotrebujem a nevyužívam – napr. Klenby, Schránka, upravujem výšku panela, upravím východzie nastavenia v Správcovi úloh – napr. zakážem triedenie spustených aplikácií v paneli abecedne, pridám do panela dátum a zakážem správcu KDE Wallet, ktorý mi vždy liezol na nervy a ktorý som nikdy nepoužíval.

Kubuntu je s nástupom Plasmy dosť skúpe na pozadia plochy. Kto si chcel zmeniť pozadie cez Nastavenie plochy zistil, že k dispozícii je len jedno pozadie, ktoré bolo aj východzím. Tentokrát je možné vybrať si „až“ z piatich pozadí, z toho štyri sú asi spomienkou na KDE4, pochádzajú totiž z Kubuntu 14.04 a starších. Škoda, že tam chýbajú pozadia typické pre Plasmu 5 (okrem jedného), považujem ich po grafickej stránke za veľmi vydarené. (Toto samozrejme nie je problém).

Pripojenie internetu, či už káblom alebo cez WIFI funguje bez problémov, takisto aj laserová tlačiareň HP bola rozpoznaná a funguje tlač, kopírovanie ako aj skenovanie.

S pripojením môjho telefónu Huawei k NTB som mal ale problém. Súbory sa nedali pozrieť, zobrazila sa chybová hláška

Súbor alebo priečinok udi=/org/kde/solid/udev/sys/devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb2/2-2/ neexistuje
Pomohlo doinštalovať cez Google Play do telefónu aplikáciu MTP-Alternative USB Drive, ktorá umožňuje po pripojení telefónu k NTB prepínať medzi funkciami USB pripojenia – Fotografie/Súbory/USB jednotka. Po zvolení Fotografie sa už zobrazili súbory v telefóne – poradil strýčko Google :-)

Pozn.: Problém so zobrazením súborov je na strane mobilného telefónu, v ktorom som v jeho nastaveniach nevedel zaktivovať MTP. Kým v Kubuntu 16.04 sa telefón po pripojení k NTB začal nabíjať a systém ho bez podpornej aplikácie nevidel, v Kubuntu 18.04 ho systém videl ale pri pokuse otvoriť súbory sa objavila vyššie uvedená chybová hláška, aj napriek tomu, že USB Driver for Android bol nainštalovaný a nastavený. Z nejakého dôvodu aplikácia prestala správne fungovať. Tento problém ešte preskúmam podrobnejšie. Ak by však mal niekto podobný problém, môže využiť aplikácie z Google Play - MTP-Alternative USB Drive alebo USB Driver for Android.

USB Modem Huawei E3531 (mobilný internet) bol takisto rozpoznaný a vytvorenie mobilnej siete prebehlo bez problémov.

Terminál – klávesová skratka Ctrl + Alt + T na otvorenie terminálu je v Kubuntu vo východzom nastavení štandardne deaktivovaná. Jej aktivácia nie je však zložitá: Systémové nastavenia → Pracovná plocha → Skratky → Vlastné skratky → Príklady → Spustiť Konsole.

NumLock je tiež deaktivovaný, zaktivovať sa dá cez Systémové nastavenia → Vstupné zariadenia → Klávesnica → Hardvér → NumLock pri štarte Plasma → Zapnúť.

KMenu – konečne funguje vyvolanie menu klávesou Win. Podľa chuti si možno vybrať z troch možností jeho zobrazenia: Aplikačná prístrojová doska (obdoba Dashu z Unity), Aplikačné menu (kaskádové zobrazenie menu) a Spúšťač aplikácií (je východzím po inštalácii Kubuntu).

kdesudo (v Ubuntu gksudo) – príkaz na spúšťanie grafických aplikácií s právami root bol odstránený zo zdrojov Ubuntu, údajne pre jeho zastaralosť. Kto teda občas potrebuje spustiť grafický program s právami root, môže použiť príkaz

sudo -H aplikácia

Upravovať súbory v koreňovom adresáre je však možné aj bez kdesudo. Napríklad ak niekto potrebuje upraviť sources.list, tak stačí zadať do terminálu príkaz

kate /etc/apt/sources.list

a urobiť úpravy v súbore. Pri výbere Uložiť súbor budete vyzvaní na zadanie hesla.

Od verzie 16.04 už nie je možné spustiť v Kubuntu správcu súborov Dolphin s právami root. Pri pokuse o takéto spustenie sa objaví hláška Executing Dolphin as root is not possible. Tento problém pretrváva aj v Kubuntu 18.04, ale dá sa obísť nainštalovanim Krusader-u a tak sa dostať k súborom, ktoré vyžadujú administrátorské práva.

3. Inštalácia programov

Discover (softvérové centrum) ako aj Muon (obdoba Synapticu) fungujú bezchybne. Discover už nie je taký ťažkopádny ako v predchádzajúch verziách, štartuje naozaj rýchlo, vyzerá efektne a aj dobre funguje.

wine – (balík wine-stable vo verzii 3.0). Po jeho inštalácii som nikde v menu ikonu wine nenašiel, čo by mi ani tak nevadilo ale pri kliknutí pravým tlačidlom myši na exe súbor sa v kontextovej ponuke vôbec neobjavila možnosť spustiť súbor prostredníctvom wine. Nezostávalo teda nič iné, iba spustiť inštaláciu exe-súboru cez terminál – najjednoduchšie je v Dolphin-e otovriť priečinok so súborom exe, z menu Nástroje → Otvoriť terminál sa prepnúť k exe-súboru a príkazom

wine súbor.exe
spustiť inštaláciu. Po inštalácii programu (LingeaLexicon) sa už objavila aj ikonka Wine v KMenu s nainštalovaným programom.

Skype – balík skypeforlinux sa už nenachádza v oficiálnych zdrojoch softvéru. Kto Skype používa, bude musieť siahnuť po DEB-balíku zo stránok Skype

Shutter – program na snímanie obrazovky s možnosťou obrázok rôzne upravovať. Po jeho inštalácii a spustení bola ikonka na editáciu obrázkov zašedlá a obrázok jednoducho nebolo možné nijak upraviť. Ako som zistil, v zdrojoch softvéru Kubuntu 18.04 sa nenachádzajú balíky, ktoré sú potrebné na správne fungovanie tejto aplikácie – ide o libgoocanvas-common, libgoocanvas3, libgoo-canvas-perl. Uvedené balíky je potrebné (zatiaľ) stiahnuť zo zdrojov (K)Ubuntu 17.10 a nainštalovať cez terminál, nakoľko inštalátor balíkov QApt hlásil nesplnené závislosti, takže tieto bolo potrebné korigovať príkazom apt -f install. (ZDROJ)

Predpokladám, že tento problém sa s opravnými aktualizáciami postupne vyrieši.

UNetbootin program na vytváranie bootovacieho USB sa taktiež už nenachádza v oficiálnych zdrojoch softvéru. Dá sa však nainštalovať cez PPA

ZÁVER

Nejaké ucelené závery po niekoľkodňovom používaní novej verzie Kubuntu sa urobiť samozrejme nedajú. Systém stále priebežne dolaďujem ale okrem vyššie popísaných malých problémoch som nezaznamenal žiadne iné problémy alebo pády aplikácií, systém ide stabilne a plynule – zatiaľ veľká spokojnosť. Aktualizácie sa objavujú takmer každý deň, tak zrejme budú poopravované chybičky s chýbajúcimi balíkmi a iné. Ak by sa ešte niečo ukázalo, tak to dopíšem. Po inštalácii OS som zabudol pozrieť, koľko miesta zabral na HDD ale po doinštalovaní programov Skype, Shutter, wine, MS fontov, Thunderbird, ClipGrab, Zaz, KPatience, KMahjongg, Lingea Lexicon, Krusader zaberá systém 7,7 GB.

Podľa systémových údajov bežiaci systém bez otvorených programov zaberie cca 885 MB pamäte, pri spustení piatich aplikácií (FF, Dolphin, LO, Terminál, Monitor systému) to bolo 1,4 GB pamäte.

Prílohy



    • RE: Kubuntu 18.04 LTS – dojmy a postrehy 28.05.2018 | 20:24
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Ahoj Janek, nejdú obrázky ani ako prílohy? Slavomír tutok ich tam napchal. A čo Secure boot? Zapnutý alebo vypnutý?

      • RE: Kubuntu 18.04 LTS – dojmy a postrehy 29.05.2018 | 08:55
        Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ

        Ahoj Mario, tak sa mi podarilo pridať obrázky - Kto hľadá v nastaveniach pri písaní blogu, tak aj nájde :-)

        Secure boot je vypnutý, inštaloval som na NTB HP Probook,CPU:Intel-Core i3-5010U, GPU Intel HD 5500, NTB bol kúpený bez OS - teda s FreeDos, podporuje UEFI aj BIOS, z výroby bol nastavený Legacy mód a ja som to nemenil.

    • RE: Kubuntu 18.04 LTS – dojmy a postrehy 29.05.2018 | 10:23
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      S tým pripojením telefónu Huawei k NTB, skúsil si skontrolovať či Ti len nechýbala podpora MTP? Volalo sa to myslím knižnica libMTP, a hlavné desktopové prostredia ju majú inštalovanú už vyše 5 rokov. Pred tým ju síce vedeli používať, ale neinštalovali ju. Ak si ju dohodil, tak si to zrazu začalo bez problémov rozumieť s telefónom (alebo mptrojkou).

      • RE: Kubuntu 18.04 LTS – dojmy a postrehy 29.05.2018 | 19:26
        Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ

        V správcovi súborov je nainštalovaných niekoľko balíkov libmtp a ja som ešte doinštaloval balík mtp-tools Ešte raz som prehľadal nastavenia telefónu ale MTP som bez podpornej aplikácie nevedel zaktivovať. Buď teda s aplikáciou MTP-Alternative USB Drive alebo ešte lepšie s USB Drive for Android a aktivovaním MTP a USB debugging → Spôsoby pripojenia USB. Je zaujímavé, že manželka má starší model Huawei (Y6) ako ja (Y6 II Compact) a u nej je to bez problémov. Tak ale dôležité je, že to funguje aj keď s obkľukou.

        • RE: Kubuntu 18.04 LTS – dojmy a postrehy 29.05.2018 | 19:46
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Aha, takže ono to tým pádom nebolo chybou v Linuxe alebo v Kubuntu 18.04 ale chyba bola v telefóne. Predpokladám že tvoj telefón bez tej appky nefungoval ani inde.

          • RE: Kubuntu 18.04 LTS – dojmy a postrehy 29.05.2018 | 20:06
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

            Čau WlaSaTy, trochu mimo tému, len sa ťa chcem spýtať, prečo hneď po každom štartuješ. Ja ľudí berem takých aký sú, nechcel by si prehodiť na viac priateľský tón? Ja viem, že mne zas môžeš vyčítať komentáre na účet systemd, len to je proti technológií a nie proti tunajším obyvateľom.

            Nemyslím to ani nijak v zlom, len mám pocit, že priateľov od seba zbytočne odháňaš.

            Možno máš pravdu v tomto komentári, ale dá sa to napísať aj inak.

            So long.

            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • RE: Kubuntu 18.04 LTS – dojmy a postrehy 29.05.2018 | 20:57
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              V tejto téme ma zaujímalo či tým hrubým a dlhým nápisom v čínštine opisoval chybu Linuxu, alebo mal len smolu pri výbere telefónu. Robil recenziu Linuxu, a tak to vyznelo ako keby za chybu zamestnancov firmy Huawei mohlo Kubuntu.

              Ak si v tom videl útok, tak sa prosím ťa nad sebou už konečne zamysli. Takto si kamarátov získaš len medzí ľuďmi, ktorí vinia hocikoho za svoje pokazené životy. Len nie seba.

              • RE: Kubuntu 18.04 LTS – dojmy a postrehy 29.05.2018 | 21:12
                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                Jasne, to sa mohlo stať a chyba bola inde ako si autor blogu myslel.

                Určite sa zamyslím aj nad sebou. Našťastie tu mám priateľov ktorí mi povedia, že som nejakú hranicu prekročil, tak dík.

                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                • RE: Kubuntu 18.04 LTS – dojmy a postrehy 30.05.2018 | 11:49
                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                  Ja neviem čo si autor blogu myslel o zodpovednosti za chybu, niesom telepat.

                  Autor blogu opísal problém s pripojením telefónu, a rovno aj riešenie ktoré sa mu osvedčilo. O vine nepísal nič, neviem odkiaľ si to zobral.

                  • RE: Kubuntu 18.04 LTS – dojmy a postrehy 30.05.2018 | 13:06
                    Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ

                    Problém s telefónom som zaradil do blogu z jednoduchého dôvodu – ak by mal niekto podobný problém, s tým, že som ponúkol možné riešenie s doinštalovaním aplikácie z Google Play. Čiže už z toho vyplýva, že som problém riešil predovšetkým v nastaveniach môjho telefónu. Nikde v texte blogu som nezvaľoval vinu na Kubuntu a ani sa nevyjadroval v zmysle, že „zas niečo v Linuxe nefunguje“. Objavil sa problém, tak som ho riešil a to bez nejakých negatívnych emócií. To je všetko, netreba za tým hľadať nič iné :-)

                    Do blogu som doplnil text týkajúci sa problému s mobilom , aby bolo jednoznačné, že Kubuntu za to nemôže.

    • RE: Kubuntu 18.04 LTS – dojmy a postrehy 30.05.2018 | 07:47
      Avatar Martin   Návštevník

      Ahoj Janek

      Ďakujem za Tvoje postrehy a hlavne za to, že si sa s nimi bol ochotný podeliť s nami ostatnými.

      Osobne som bol dlhoročný používateľ KDE a Kubuntu, ale postupne mi na to prestavalo stíhať železo a preto som prešiel na LXDE a Lubuntu.

      Momentálne čakám, ako sa vyvinie situácia s LXQt a skúsil by som aj toto prostredie, ale po Tvojom príspevku začínam mať chut popozerať si na vlastnej koži nové KDE, tak uvidím, ako to vo mne dozrie. ;-)

      Ešte raz ďakujem za článok, Martin

      • RE: Kubuntu 18.04 LTS – dojmy a postrehy 30.05.2018 | 13:08
        Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ

        LXQt je zaujímavý projekt, testoval som ho v novom Lubuntu Next a vyzerá to už dosť stabilne a po vizuálnej stránke aj dobre. Jedine čo udrie do očí, je minimalizované okno v paneli, ktoré je roztiahnuté na pol panela. Našťastie sa to dá upraviť cez nastavenia :-)

    • RE: Kubuntu 18.04 LTS – dojmy a postrehy 05.06.2018 | 01:26
      Avatar mobil   Návštevník

      A ta chyba s mobil. Chyba spociva niekde s konfiguraciou udev. Udev nema prakticky dobru konfiguraciu, ze co ma robit s tvojim mobilom, ked sa zjavi v systeme. Udev sa napr. stara o automaticke pripojenie USB klucov.

      • RE: Kubuntu 18.04 LTS – dojmy a postrehy 05.06.2018 | 08:39
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Tebou spomínaný udisks je ako si správne podotkol pre pripájanie endpointu typu blokobé zariadenie. Jeho problém bol iný. On mal problém s pripojením iného typu endpointu, menovite ten jeho telefón nemal korektnú podporu MTP.

        Skús tú tvoju radu rozviesť, a prezraď ako by si pripojil MTP pomocou blokového zariadenia.