Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám

27.10.2021 | 09:00 | Tibor Repček | Tibor Repček

Ubuntu MATE je linuxová distribúcia, ktorú spokojne používam dlhé roky. Dokonca mi bez problémov funguje aj na staršom MacBooku Air. Jednoducho, s Ubuntu MATE som spokojný na všetkých frontoch, ale k úplnej spokojnosti predsalen chýba zopár programov. V tomto článku rozoberiem, o ktoré programy ide a ako ich nainštalujete do distribúcií založených na Debiane.

Som presvedčený, že ak ľudia postupne prejdú na Linux (presnejšie GNU/Linux), tak im to do veľkej miery uľahčí (či dokonca priam umožní) známy softvér, ktorý už predtým používali na inom operačnom systéme (OS). Preto je dôležité pravidelne zdielať, aké programové vybavenie používame a že sa často veľmi podobá tomu, čo je k dispozícii aj na ostatných OS.

Ubuntu MATE už po inštalácií ponúka množstvo softvéru, ktorý pokryje väčšinu mojich potrieb. Niektoré predinštalované programy dokonca poznajú aj používatelia Windowsu či MacOS, pretože sú multiplatformové (napr. LibreOffice alebo Mozilla Firefox). Iné sú zase vyvíjané iba pre Linux a môžu slúžiť ako dobre použiteľná alternatíva k aplikáciám, ktoré fungujú iba na Windowse či MacOS.

Windows a MacOS majú už po inštalácii dobre nastavenú správu spotreby energie. Linux nie, ale to sa dá napraviť veľmi ľahko a rýchlo. Pridáme snáď ten najjednoduchší nástroj s názvom TLP. Stačí ho totiž iba nainštalovať a všetko ostatné už zariadi sám. Takto vám baterka na notebooku vydrží dlhšie, a tiež nebudete tak často počuť otravný zvuk ventilátorov:

sudo add-apt-repository ppa:linrunner/tlp -y
sudo apt install -y tlp

Softvér, ktorý poznáme z Windowsu a MacOS

Životné prostredie sme vďaka TLP začali šetriť a môžeme teda pokračovať niečím, čo bude známe pravdepodobne väčšine. Prakticky každá linuxová distribúcia ponúka predinštalovaný balík aplikácií podobných Wordu (LibreOffice Writer), Excelu (LibreOffice Calc) alebo PowerPointu (LibreOffice Impress). Ide o LibreOffice a aby ste mali čo najrýchlejšie najnovšiu verziu, potrebujete si pridať PPA (Personal Package Archive) a následne aktualizovať všetok softvér takto:

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa -y
sudo apt update && sudo apt upgrade -y

Väčšina linuxových distribúcií neobsahuje fonty typické pre Windows, čo môže spôsobovať problémy pri správnom zobrazovaní písma povedzme v LibreOffice Writeri. Takto chýbajúce fonty nainštalujeme:

sudo apt install -y ttf-mscorefonts-installer

Základný nástroj na prezeranie webu dnes už nechýba na takmer žiadnom zariadení. A ten najčastejšie používaný je webový prehliadač Google Chrome. Uvedomujem si, že existujú alternatívy s otvoreným zdrojovým kódom ako Firefox alebo Brave, ale keďže práve pre Chrome je optimalizovaná väčšina webových stránok, je výhodné mať ho tiež poruke. Takto ho stiahneme, nainštalujeme a spustíme:

wget https://dl.google.com/linux/direct/google-chrome-stable_current_amd64.deb
sudo apt install ./google-chrome-stable_current_amd64.deb
google-chrome

Ako prehrávač multimediálnych súborov (audio a video) odporúčam SMPlayer, ktorý rovnako môžete poznať z Windowsu aj MacOS. Notoricky známy vo svete open source je síce aj VLC, ale SMPlayer je rýchlejší aj na starších počítačoch. Takto pridáme PPA, updatujeme a nainštalujeme:

sudo add-apt-repository ppa:rvm/smplayer -y
sudo apt update
sudo apt install -y smplayer smplayer-themes smplayer-skins

Občas asi každý pokročilejší používateľ potrebuje nadupaný textový editor, ktorý si vďaka vymakaným rozšíreniam upraví do dokonalosti presne podľa svojich predstáv. Ale nemusíme hneď siahať po spyware od MS, keď máme aj čístú verziu. Reč je o VSCodium a takto pridáme jeho PPA, updatujeme a nainštalujeme:

wget -qO - https://gitlab.com/paulcarroty/vscodium-deb-rpm-repo/raw/master/pub.gpg \
    | gpg --dearmor \
    | sudo dd of=/usr/share/keyrings/vscodium-archive-keyring.gpg
echo 'deb [ signed-by=/usr/share/keyrings/vscodium-archive-keyring.gpg ] https://paulcarroty.gitlab.io/vscodium-deb-rpm-repo/debs vscodium main' \
    | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/vscodium.list
sudo apt update
sudo apt install -y codium

Začiatočník alebo pokročilý používateľ, každý občas potrebuje pomoc. Počas pandémie sme si predsalen viac zvykli na online pomoc bez priameho kontaktu. Na to poslúži softvér, vďaka ktorému môžeme cez internet zobraziť obrazovku iného počítača a klikať ako keby sme sedeli priamo pred ním. Môj obľúbený z tejto kategórie je free open source DWService. Opäť ale je dobré mať poruke často používaný freemium nástroj TeamViewer. Takto pridáme PPA, aktualizujeme zoznam aktualizácií a nainštalujeme:

wget https://download.teamviewer.com/download/linux/signature/TeamViewer2017.asc
sudo apt-key add TeamViewer2017.asc
sudo sh -c 'echo "deb http://linux.teamviewer.com/deb stable main" >> /etc/apt/sources.list.d/teamviewer.list'
sudo apt update
sudo apt install -y teamviewer

A keď sme už pri pandémii, ako by sme sa v nej zaobišli bez softvéru na online schôdze? Jasné, Jitsi nám dáva slobodu free open source riešení, ale najviac prerazil uzatvorený Zoom, a tak je dobré používať ho aj na Linuxe. Takto ho stiahneme, nainštalujeme a spustíme:

wget https://zoom.us/client/latest/zoom_amd64.deb
sudo apt install ./zoom_amd64.deb
zoom

Softvér, ktorý funguje ako dobre použiteľná alternatíva v Linuxe

Pomerne dlho som hľadal dobre použiteľnú alternatívu, ktorú poznám z Windowsu a aj keď má uzavretý zdrojový kód, nedám na ňu dopustiť. Ide o free prehliadač obrázkov IrfanView, ktorý spolu s ponúkanými rozšíreniami vytvára snáď dokonalý celok. Na Linuxe je síce možné spustiť ho cez Wine, ale to nie je celkom ono. Nakoniec som ostal pri nomacs, pretože je brutálne rýchly a ponúka nástroje aj pre základnú úpravu obrázkov, ktoré zvyknem používať v IrfanView. Ešte aj inštalácia je rýchla:

sudo apt install -y nomacs

KeePassX je názov nástroja, ktorý používam na správu prihlasovacích údajov. Tento formát na ukladanie prihlasovacích údajov je otvorený a multiplatformový, takže ho dokážem pohodlne použiť napr. aj na Androide. Inštaluje sa veľmi jednoducho:

sudo apt install -y keepassx

V príkazovom riadku mám okrem predinštalovaných nástrojov zo sveta GNU ešte tieto dva (pre mňa) dôležité: NCurses Disk Usage (ncdu), ktorý dokáže jednoducho a rýchlo zhodnotiť, ktoré súbory zaberajú najviac miesta a v prípade potreby ich aj vymazať priamo v príkazovom riadku. Toto sa niekedy hodí aj v grafickom prostredí. No a druhý nástroj fungujúci iba v CLI je inxi, čo je defakto štandard v poskytovaní systémových informácií v príkazovom riadku. Takto jednoducho oba nástroje nainštalujeme:

sudo apt install -y ncdu inxi

A keďže sme toho nainštalovali pomerne veľa, neuškodí po sebe trochu poupratovať:

sudo apt clean && sudo apt autoremove

Čo inštalujete vy?

Máte vo vašej konfigurácii aj iný softvér, ktorý som v tomto článku nespomínal? Alebo sa chcete vyjadriť k tomu, čo som tu spísal? Budem rád, keď tento článok doplníte v komentároch. Ďakujem. :)

Prílohy



    • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 27.10.2021 | 11:23
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Toto je pre začiatočníkov užitočný blog. Získajú predstavu o na linuxe používanom softvéri. Ja ešte okrem spomenutého používam multiplatformný Calibre na čítanie elektronických kníh, deluge alebo transmission na torrenty. Taktiež nesmieme zabudnúť na Thunderbird alebo evolution na e-maily.

      • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 27.10.2021 | 11:41
        Avatar Tibor Repček Ubuntu MATE  Používateľ

        Ďakujem, Livan, za doplnenie. :)

        Zaujal ma Deluge. Ten som doteraz nepoužil, ale podľa toho, čo som sa o ňom pred chvíľou dočítal, ide o dobre použiteľný multiplatformový bittorrent klient, ktorý môžeš spravovať cez webové rozhranie. Oproti Transmission (vytvorenom v C) je však napísaný v Pythone, a tak sa chcem opýtať, či to nie je cítiť na rýchlosti...

        • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 27.10.2021 | 13:14
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          Čo sa týka rýchlosti Deluge, tak som si nejaký problém s rýchlosťou nevšimol. Možno na pomalej mašine sa to prejaví ale na mojej i5 s rýchlym SSD nie.

          • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 29.10.2021 | 15:20
            Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

            už je to pár rokov ale z mojich skúseností je default nastavenie transmission lepšie ako to u deluge (čo sa týka limitov počtu peerov, seedovania, paralelných stahovaní atď) lebo deluge s rovnakými torentmi u mňa frčal o 30% pomalšie (ak torrent mal dosť veľa peerov) a takmer nikdy nedokázal naplno vyťažiť linuku (napriek tomu že transmission stým nemal problém)

            som si istý že zmenou nastavení by sa to vyriešilo ale na to som bol vždy lenivý, a je dosť pravdepodobné že to už neplatí 

            ale rozdiel medzi "rcýhlosťou aplikácie" som si teda nikdy nevšimol, viem len že deluge mal oveľa viac možností (ktoré som nikdy nevyužil)

            Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 27.10.2021 | 12:42
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

      Ešte by som doplnil, že pri inštalácii Google Chrome a TeamVieweru z balíkov si oba pridávajú do distra repozitáre a v prípade inštalácie zo starších balíkov je dobré urobiť upgrade :-) Osobne používam dve skupiny softu, programy ktoré používam nezávisle na desktope a programy podľa desktopu. Napríklad v KDE ako správcu súborom Krusader, v Xfce Double Commander a podobne. Keby som to mal rozpisovať bolo by to na dlhšie.

      Tieto programy používam nezávisle na desktope, akurát prechádzam menu: Darktable, Dosbox, Firefox ESR, Google Chrome, TeamViewer, LibreOffice, qpdfview, Audacious, Goodvibes, MPV, balenaEtcher, Conky Manager, Midnight Commander, Stacer, Mintstick, VirtualBox, Timeshift a Stellarium.

      Dosť programov mám rozpísaných aj v staršom blogu, aj keď ja to stále obmieňam v texťáku.

      • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 27.10.2021 | 13:30
        Avatar Tibor Repček Ubuntu MATE  Používateľ

        Pavel, ďakujem za doplnenie. :)

        Zaujal ma DOSBox - čo v ňom zvyčajne emuluješ? Máš nejaké staršie DOSovské programy alebo hry? Daj nám, prosím, nejakú inšpiráciu. ;)

        • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 27.10.2021 | 13:43
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

          Nastavil som v konfigu, aby sa automaticky mountol adresár "Dosprogs" a spustil DOS Navigator. Mám na disku pár starších Dosáckych hier, tak si raz za čas niečo zahrám z nostalgie :-)

          [autoexec]
          # Lines in this section will be run at startup.
          # You can put your MOUNT lines here.
          
          mount c /home/dumaru/Dosprogs/
          c:
          cd DN
          dn.com
        • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 27.10.2021 | 13:56
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

          Staré chronicky známe DOS hry, ako napríklad:

          Dyna Blaster

          Duke Nukem 3D

          The Lion King

          Mario

          Prehistorik 2

          Wolfenstein 3D

          • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 27.10.2021 | 14:29
            Avatar Tibor Repček Ubuntu MATE  Používateľ

            Ách, Mário, to si mi pripomenul moje destvo... :) Najbližšie si DOSBox inštalujem a trochu si veru aj ja zahrám.

    • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 27.10.2021 | 14:04
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Ahoj Tibi,

      na úvod zopakujem koment od Livana - vďaka za blog užitočný pre začínajúcich užívateľov Linuxu. Ja som do môho LM doinštaloval GParted (v livku bol, v inštalácii nie), VLC (ten ich Celuloid mi na DVD nefungoval) a Etcher na tvorbu Live/Install USB. Potom ešte zopár blbostí, to však skôr zo zvedavosti ako pre používanie.

      Ešte otázka, pre použitím

      sudo apt autoremove

      nie je potrebné aktualizovať zoznamy?

      sudo apt update
      • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 27.10.2021 | 14:27
        Avatar Tibor Repček Ubuntu MATE  Používateľ

        Ďakujem aj tebe, vxmery. :)

        Pokiaľ viem, autoremove sa používa na odstránenie závislostí, ktoré už nie sú potrebné napr. z dôvodu odinštalovania alebu aktualizácie niektorých programov. Nie som si istý, či chápem, prečo by sa pred autoremove malo spustiť update. Vysvetlíš mi to, prosím? Ďakujem.

    • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 27.10.2021 | 14:13
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

      K tomu sudo apt autoremove sa tiež pridám, ja ho používam po odinštalovaní programov, keď zostanú v distre nejaké tie závislosti. Neviem či je potrebný pri inštalácii programov, kedy sa naopak balíky pridávajú.

      • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 27.10.2021 | 14:31
        Avatar Tibor Repček Ubuntu MATE  Používateľ

        Pavel, ako som už písal vyššie: Pokiaľ viem, autoremove sa používa na odstránenie závislostí, ktoré už nie sú potrebné napr. z dôvodu odinštalovania alebu aktualizácie niektorých programov. Nie som si istý, či chápem, prečo by sa pred autoremove malo spustiť update. Vysvetlíš mi to, prosím? Ďakujem

        • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 27.10.2021 | 14:36
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

          Ja som písal o niečom inom, že príkaz odstraňuje závislosti po odinštalovaní preto kým sa nič neodstraňuje zo systému ale len pridáva, nie je podľa mňa potrebný. A myslím si že update na tento príkaz nemá vplyv,,,

          • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 27.10.2021 | 15:19
            Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

            @Tibi & @Pavel: preto som sa tak hlúpo opýtal, lebo keď sa mi "apgrejduje" kernel, tak to update pre istotu dávam, páč musím peši (cez terminál) odstrániť staršie cez autoremove, lebo mi to časom zaprasí celú partíciu. Teraz viem, že to update dávať nemusím. Dík chalani za vysvetlenie.

            • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 27.10.2021 | 15:39
              Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

              Ono je to jednoduché, sudo apt update aktualizuje databázu a info o balíkoch, sudo apt upgrade už vykoná aktualizáciu. Ak by tam zostali nejaké nepotrebné balíky, Apt dá o tom info na konci v termináli aj o následnej možnosti použiť príkaz sudo apt autoremove. A klasika sudo apt-get clean vymaže stiahnuté balíky z cache. Ako som písal vyššie, vlastne sudo apt autoremove nie je potrebné používať, kým o tom nedostaneme od Aptu najmä pri odinštalácii alebo upgrade balíkov info,,,

              • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 27.10.2021 | 16:37
                Avatar Tibor Repček Ubuntu MATE  Používateľ

                Vyborne vysvetlene, Pavel, dakujem velmi pekne.

          • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 27.10.2021 | 16:35
            Avatar Tibor Repček Ubuntu MATE  Používateľ

            Po aktualizacii sa moze stat, ze niektoru zavislost uz nejaky softver prestal pouzivat, a tak sa stava zbytocnou, preto ju treba odstranit. Cize nemusis mazat, aby ti v systeme ostali nepotrebne zavislosti. Staci aj aktualizacia...

            • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 27.10.2021 | 17:23
              Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

              Áno súhlasím, po aktualizácii sa to stáva, iná verzia programu bude využívať iné balíky a staré tam zostanú visieť.

        • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 27.10.2021 | 15:30
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

          Teraz ma napadlo že riešime blbosti, však ak nejaký bordel zostane Apt vyhodí info :-)

          • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 27.10.2021 | 16:36
            Avatar Tibor Repček Ubuntu MATE  Používateľ

            Presne! :) Ale tak krasne sme sa k tomu dopracovali, no nie? ;)

    • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 29.10.2021 | 15:10
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

      k prezentovaným aplikáciám by som doplnil že:

      1. namiesto libreoffice používam freeoffice alebo onlyoffice - vzhľadovo podobnejšie MS Office, respektíve  MS Ofice online ak potrebujem niečomu zabezepčiť 100% vzhľadovú kompatibilitu s MS Office

      mimochodom všimol som si že ak textový dokument v libre/free/only office uložím vo formáte .odt tak ho MS Office otvorí "lepšie" (bez problémov s formátovaním) ako keby som ho uložil ako .doc - vyzerá že MS office má lepšiu podporu pre open document formát ako je podpora .doc(x) formátu v libre/free/only office (čo je logické pre otvorenosť .odt)

      2. na satrších strojoch nahrádzam vlc/smplayer mpv playerom, kedže takmer nemá gui je jeden z najrýchlejších a ešte som nemal video čo by mi neprehral (pritom vlc aj smp som musel už pár krát nastavovať aby prehrali nejaké divné formáty)

      3. a keď by niekto chcel byť úplne open source, tak namiesto chrome by som zvolil chromium (predsa len bude mať asi najlepšiu kompatibilitu s stránkami napísanými pre chrome)

      čo sa týka must have aplikácii pre mňa, ktoré neboli spomenuté

      - GIMP

      - inkscape

      - balena etcher

      - clementine ako prehrávač hudby (alebo jeho fork strawberry)

      - steam + heroic (linuxový launcher pre epic games)

      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
      • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 29.10.2021 | 15:57
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        S tým mpv úplne súhlasím, používam ho ako zálozný prehrávač. Je rýchly a už sa mi stalo, že prehral aj poškodený súbor narozdiel od Vlc. V KDE používam SMPlayer, ktorý vďaka skinom a ikonám pekne zapadol do desktopu. Čo sa týka LiberOffice asi budem zlý, ale mne už rozsekal toľko dokumentov že ako som písal vyššie radšej spúšťam virtuálku s MSO keď ide o niečo dôležité. A zase súhlas, tiež sa mi po vizuálnej stráne viac páči ONLYOFFICE. Ja som prešiel po rokoch z Firefoxu na Chrome (mal som aj Chromium), po tom ako začal byť Firefox náladový pri niektorých stránkach, došla mi trpezlivosť.

        • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 29.10.2021 | 17:42
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          neviem ci som to uz tvojim smerom aj nepisal ale skus ten MS office online (zdarma) podla mna pre zakladne upravy uplne dostacujuci a tym ze funguje cez web, tak multiplatformovy

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 29.10.2021 | 17:52
            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

            Áno písal a ak sa nemýlim aj som to skúšal dávnejšie ale už sa nepamätám, prečo som túto možnosť potom nevyužil,,,

    • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 31.10.2021 | 13:15
      Avatar gejza ubuntu MATE  Používateľ

      .SYSTEMBACK.UBUNTU CLEANER.XDM.

    • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 12.12.2021 | 10:28
      Avatar zeleno MX Linux  Používateľ

      Keďže to tu čítajú aj začiatočníci, bolo by dobre uviesť aj programy, za ktoré v linuxe nemusia hľadať náhrady a ktoré uspokojivo fungujú aj v linuxe cez Wine, alebo Playonlinux. Otestované mám okolo 100 rôznych programov, veď stačí si popozerať ponuku v Playonlinuxe. Spomeniem len niektoré: IrfanWiev, Photofiltre, Photoshop, Zoner18, Photoscape, AcrobatReader, Office 2007, Office2010, eMClient, WinRar, TapiRadio, FotoMix, FastStoneViewer. Teda, ak užívatelia Windowsu používajú niektoré z takýchto programov, môžu ich naďalej používať, kým si nezvyknú na linuxové náhrady. Pre "rýpalov" uvádzam, nepotrebujem tie programy, len ich skúšam a prispievam na linuxových fórach v témach a rubrikách o Wine pre tých, čo ich naozaj potrebujú.

      • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 12.12.2021 | 23:29
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        wine ma jeden zasadny problem, nekonzistentne správanie

        to ze dany sw ide na jednom pc neznamena ze pojde na druhom, lebo milion premennych a milion nastaveni

        kazda nova verzia wine prinasa podporu dalsich aplikacii a rozbija podporu inych

        teda spolahnut sa na to ze danu aplikaciu spustim cez wine aj zajtra sa neda

        netrvdim ze wine je zly, sam ho pouzivam, taky proton v steame funguje super, ale ak chcem mat istotu ze nieco bude fungivat uprednostnim vzdy virtualny windows alebo dualboot

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
        • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 13.12.2021 | 12:29
          Avatar zeleno MX Linux  Používateľ

          "kazda nova verzia wine prinasa podporu dalsich aplikacii a rozbija podporu inych

          teda spolahnut sa na to ze danu aplikaciu spustim cez wine aj zajtra sa neda"

          To je asi možné vo wine, preto doporučujem používať Playonlinux, kde sa klikátkami dajú vytvoriť samostatné wineprefixy a stiahnuť a používať akúkoľvek verziu wine, ktorá sa sama nikdy neaktualizuje, teda táto obava tu neplatí.

          • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 19.12.2021 | 19:09
            Avatar mirko70 U_Mate 16:04  Používateľ

            Ahojte. Občas som potreboval aj windows programy,tak som nakoniec zistil,že lepšie je si ho manuálne z WineHQ ako v synaptiku stiahnúť wine. Odvtedy mi programy idú bezchybne.

            Z programov používam aj:

            na torenty QBittorrent, prehliadač Slimjet, multimessenger Rambox, z hier mám nainštalovaný akurát Solitér :), tie hrávam príležitostne na druhom disku s XP. Ale rozbehol som to aj Stronghold a AoE,či Settlera.

            • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 19.12.2021 | 19:17
              Avatar mirko70 U_Mate 16:04  Používateľ

              Škoda,že sa nedá dodatočne môj príspevok upraviť. Zabudol som dôležitý poznatok.Kedže som Linux začal používať ako prvý OS, tak mám tendenciu hľadať opačne. Open-source alebo linuxové programy do windowsu :)

    • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 15.02.2022 | 09:19
      Avatar Martin Matuška Ubuntu MATE  Používateľ

      Keďže tiež používam Ubuntu MATE a som nie len fanúšik funkčnosti ale aj pekného a najmä jednotného vzhľadu, snažím sa "vystačiť" si s programami, ktoré používajú alebo aspoň majú podporu GTK.

      Medzi moje tipy patria (všetky sú dostupné v repozitároch Ubuntu):

      • Asunder CD Ripper - pre tých, ktorý si chcú uložiť hudbu z CD
      • Audacious - audio player with support for many file formats
      • Brasero - pre tých, ktorí ešte majú DVD napalovačky
      • geeqie - prehliadač obrázkov, môj osobný favorit na GTK
      • gftp - FTP klient pre GTK
      • mcomix - prehliadač komiksov a obrázkových sérií
      • pidgin - univerzálny messenger na báze libpurple
    • RE: Ktoré programy používam v Ubuntu MATE ako alternatívu k windowsáckym a macovským aplikáciám 23.02.2022 | 18:54
      Avatar caopyp   Používateľ

      kdenlive - video editor

      Vieš aký je rozdiel medzi konšpiračnou teóriou a realitou? Asi 2 roky