Linux Blog 4

18.07 | 01:21 | Moje blogy | Pavel

Po takmer štyroch rokoch som dnes oprášil blog o Q4OS a trošku som si s ním pomohol. Dovolenka, vidiek a čas po večeroch som sa rozhodol venovať distro turistike a trochu sa popozerať, či nenarazím na konkurenciu pre môj obľúbený Q4OS. Nakoniec som aj tak nainštaloval najnovšiu verziu (trochu predbieham). Tentokrát som si nedal prácu s linkovaním jednotlivých programov a kopírovaním príkazov, ale bude to skôr obkecávací blog o Linuxe a prečo stále rovnaké distro aj po rokoch. Nosím som sebou výkonný notebook, ale paradoxne si radšej sadnem k starému Dellovi a hrabem sa v programoch tak ako aj teraz.

Linuxáci musia prejsť určitým vývojom, pochopiť základy Linuxu a nájsť si to svoje distro, ktoré im vyhovuje. Prvý kontakt s Linuxom z mojej strany bol Mandrake na 3 CD zakúpený spolu s manuálom, už si presne nespomínam na verziu, ale bolo to niekedy okolo roku 2004. Potom som si dal pár rokov distro turistiku, skúšal rôzne distribúcie v kombinácii s rôznymi desktopmi. Posledné roky používam na všetkých počítačoch výhradne Q4OS. Má to viac dôvodov, vrátil som sa naspäť ku KDE desktopu ktorý považujem za moderný a dobre prispôsobiteľný desktop, základ distribúcie je Debian a mám možnosť si zvoliť core inštaláciu a vo veľkej miere si prispôsobiť programový výber podľa seba bez zbytočného balastu (screen). A ešte jeden dôležitý dôvod pre mňa, skúšal som x distribúcií s KDE desktopom a Q4OS je jednoducho stabilné distro.

01.png

Windows som používal aktívne všetky verzie od 3.11 na disketách až po aktuálnu 11ku na pracovnom notebooku, nechýbali ani chuťovky ako napríklad Millenium Edition alebo Vista. Snažím sa orientovať v oboch svetoch týchto operačných systémov. Čo sa týka Linuxu asi mi v pamäti najviac rezonujú začiatky s Mandrake a neskôr SuSE, nastavenie triviálnych veci ako kódovanie názvov súborov ale prehrávanie multimédií dalo celkom zabrať a nebolo to vždy out of box. Minule som prechádzal témy na toto fóre a myslím si, že kvôli vyspelosti Linux distribúcií už nie je toľko otázok a viac-menej si tu píšeme rovnakí linuxáci a nováčikov je pomenej. Ale ako sledujem iné fóra aj mimo Linuxu cítiť, že celkovo komunikácia na diskusných fórach klesá.

01.jpeg

Ale k programovému výberu. Keď skúšam Linux distribúcie vždy ma zaujímajú tri veci - stabilita distra, programový výber a či tvorcovia prispeli aj nejakým vlastným nástrojom. A tieto veci sa vlastne opakujú a distro turistiku riešim skôr náhodne. Naopak keď inštalujem Q4OS na ostro, volím inštaláciu s minimom programov, píšem si na papier poznámky a kopírujem do texťáku názvy balíkov a programov. To čo je v jednej verzii rovnakej distribúcie v inej byť nemusí. Len pre príklad - Muon (GUI pre Apt) už v repozitároch nenájdete, dá sa to obísť s Discover alebo klasikou Synapticom. Nie som veľmi na čísla a testy, ale skôr reagujem pocitovo, preto aj programový výber ale aj vizuál distribúcie musí nejakým spôsobom hrať ako celok.

V poslednej dobe som skúšal dve Linux distribúcie s KDE desktopom - ruskú ROSA a KDE neon a dve s LXQt desktopom - Sparky a Lubuntu. Raz za čas si urobím distro turistiku aby som zistil, že aj tak mi vyhovuje najviac Q4OS, z ktorého píšem aj tento blog :-) A ako je to u vás s distro turistikou?

Prílohy



    • RE: Linux Blog 4 18.07 | 09:31
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ
      Raz za čas si urobím distro turistiku aby som zistil, že aj tak mi vyhovuje najviac Q4OS

      U mňa je to podobne, akurát mne najviacej vyhovuje Manjaro, prípadne by som si vedel predstaviť aj EndeavourOS. To sú však rolling release distribúcie založené na Arch Linuxe, ktoré majú použitie na stroji, ktorý často púšťam, pretože pokiaľ by som ho púšťal iba sporadicky, hrozí peklo závislostí. Preto pre takéto prípady, inštalujem Q4OS s KDE, ktorý sa mi taktiež osvedčil. Je to zrejme dané tým, že človek si na to distro zvykne a citovo sa naň naviaže a nie nadarmo sa hovorí, že zvyk je železná košeľa.

      • RE: Linux Blog 4 18.07 | 12:47
        Avatar Pavel Q4OS, DistroWatch  Administrátor

        Súhlas, všetko je len o zvyku :-) Za mňa je stále top trojica distribúcií Q4OS (KDE), Manjaro (Xfce, MATE) a MX Linux (Xfce).

        • RE: Linux Blog 4 18.07 | 14:36
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          U mňa je akurát trocha iné poradie obľúbenosti - Manjaro (Xfce, KDE), Q4OS (KDE) a MX Linux (Xfce).

    • RE: Linux Blog 4 18.07 | 15:23
      Avatar gejza ubuntu MATE  Používateľ

      ...mojim favoritom bol ubuntu mate,do 20.04,dalej to uz malo neznesitelné defekty...potom som presiel na mint mate...skusal som aj ine desktopy,lenze som v tych desktopoch,KDE,XFCE som bol strateny...este ubuntu DDE je znesitelny,ale pomaly je vyvoj...asitaknijak...

      • RE: Linux Blog 4 18.07 | 15:54
        Avatar Pavel Q4OS, DistroWatch  Administrátor

        Ubuntu som používal dosť dlho ešte s dvojkovými verziami GNOME, potom ako vyšla trojková verzia s menu s obrými ikonami na ploche, prešiel som na Xfce a Xubuntu. Linux Mint je v pohode distro a práve MATE desktop naväzuje vizuálom na staršie verzie GNOME, čo je určite fajn.