Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke?

Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke?
12.06.2015 11:53 | Články | vxmery
Prezrel som si niekoľko e-shopov s bežnou elektronikou a našiel som pomerne veľa zásuviek a predlžovačiek s popismi ako vstavaná prepäťová ochrana, ochrana proti pulzému prepätiu a podobne. Prídeme teda do obchodu a kúpime si takúto predlžovačku v dobrej viere, že budeme mať našu elektroniku v bezpečí.



V skutočnosti sme iba podľahli ilúzii bezpečia, ktorú podporujú obchodníci tým, že v popise neuvádzajú žiadne bližšie údaje o úrovni ochrany, akú sú tieto zariadenia schopné poskytnúť.

 

Na túto tému bolo popísaných veľa odborných článkov. Ich spoločným menovateľom je však pomerná zložitosť a tým aj ťažšia čitateľnosť pre niekoho, kto sa touto oblasťou priamo či nepriamo nezaoberá. Skúsim sa teda prehrabať v prístupnej literatúre s úmyslom preložiť pár dôležitých faktov z tejto oblasti do jazyka bežného človeka.

Legislatívny rámec

Je pomerne široký a od pádu železnej opony postupne zladený s normami EÚ. Kto by sa chcel oboznámiť podrobnejšie s odbornou terminológiou môže si pozrieť predovšetkým tieto normy:

STN EN 61643-11              Nízkonapäťové prepäťové ochrany. Časť 11: Prepäťové ochrany zapojené v sieťach nízkeho napätia. Požiadavky a skúšky.

STN EN 62305-1                Ochrana pred bleskom. Časť 1: Všeobecné princípy.

STN EN 62305-4                Ochrana pred bleskom. Časť 4: Elektrické a elektronické systémy v stavbách

STN EN 50160: 2011        Charakteristiky napätia elektrickej energie dodávanej z verejnej elektrickej siete

Základné údaje

Pripomeňme si teda zopár základných faktov. Nominálne napätie je vo väčšine štátov EU 230 Voltov medzi fázovým a neutrálnym vodičom a nominálna frekvencia je 50 Hz. Akákoľvek zmena týchto hodnôt mimo normou definovanú toleranciu je nežiadúca, pretože môže spôsobiť škody na majetku a v krajnom prípade i na zdraví a životoch. O kvalite napätia v distribučnej sieti hovorí norma EN 50160 (viď hore). Norma okrem iného povoľuje výkyvy napätia ± 10% od nominálnej hodnoty čo znamená, že v zásuvke je dovolený maximálny rozsah napätia od 207 do 253 Voltov. Niekde, ako napríklad v datacentrách je aj takýto výkyv neprípustný a preto používajú špeciálnu technológiu na filtrovanie (aktívne a pasívne filtre) a stabilizáciu napájania (UPS – zdroje nepretržitého napájania), čo sú pomerne drahé ale zároveň nevyhnutné zariadenia pre bezpečnú prevádzku takýchto lokalít citlivých na kvalitu napájacej siete. Ale čo my v bežnej domácnosti?

Napájacie zdroje v modernej elektronike a spotrebičoch sú konštruované tak, aby rozptyl napätia ±10%  bezpečne zvládli. Žehlička žiadny výkyv nezaregistruje a zdroj notebooku takisto. Čo sa však môže stať, ak sú tolerancie dané normou prekročené rušením v elektrickej sieti? A čo ho vôbec spôsobuje? A akými cestami sa k nám môže dostať?

Zdroje rušenia v sieti

Zdrojov rušenia môže byť viac, prehoďme zopár slov aj o nich. Niektoré máme na svedomí my. Ak máme šťastie na blízkosť fabriky alebo pracovitých susedov s cirkulárkami a elektrickými zváračkami, môžeme pociťovať priemyselné rušenie ako dôsledok zapínania a vypínania veľkých motorov, ktoré sa vedia odvďačiť ako správna induktívna záťaž vygenerovaním prepätia. Veľké rušenie môže spôsobiť aj náhodná prevádzková manipulácia v sieti. Napríklad cez polčas Premier League si 20 miliónov Angličanov v rovnakom čase zapne varnú kanvicu o výkone 2000W lebo si chcú dopriať svoj obľúbený čaj. To zas spôsobí veľký pokles napätia. Dominanciu deštrukčných dôsledkov rušenia v sieti však majú atmosférické vplyvy, čo sú najmä blesky. Zrejme si vieme vybaviť situáciu, keď sme počas búrky zaznamenali rušivé čiary cez televíznu obrazovku (v lepšom prípade) alebo zašumenie v rádiu. V horšom prípade sa náhle zablesklo a tma (to máme radi pri finále Ligy majstrov). Venujme teda trochu pozornosti javu, zvanému blesk.

 

Bleskovo o blesku

Celosvetovo je aktivita bleskov pomerne presne sledovaná a na základe prehľadnej mapy vidíme, že aj keď nepatríme medzi najexponovanejšie krajiny, nemôžeme si dovoliť ochranu ignorovať.

Ako nás NASA informuje, priemerný výskyt zásahu blesku na štvorcový kilometer za rok je u nás je okolo 5. Kto sa chce bleskom vyhnúť, doporučené destinácie sú Grónsko, Antarktída alebo Kamčatka.

Ak sa chceme presvedčiť, či sa nás to naozaj týka, pozrime si detailnejší pohľad na naše územie,  ako to vyzeralo od Tatier k Dunaju počas vydarenej búročky 27.7.2014. SHMÚ na svojej stránke zverejnil detekciu bleskov.

 

Bleskom o parametroch blesku

Aby sme aspoň zhruba vedeli o akej energii je reč, vedzme, že úder blesku s najväčšou energiou trvá okolo 10 až 50 µs, čo je čas za ktorý stíhačka letiaca rýchlosťou zvuku preletí asi 1 cm. Za tento čas pretečie prúd typicky 5 až 50 kA, čo je rádovo prúd tečúci v trakčných motoroch lokomotív schopných utiahnuť 1000 tonový vlak. Sú to približné údaje pre blesky v prírode, pretože jediný človek, ktorý vedel o blesku kedy a kam udrie aby sme ho mohli zmerať presne, bol Marty McFly vo filme Návrat do budúcnosti (Back To Future). Správne, bolo to 12 novembra 1955 o 22:04 J.   

 

 

Účinky pri zásahu blesku

Vidíme teda, že sa jedná o ohromnú energiu za veľmi krátky čas. Keby sme si to chceli približne predstaviť, je to akoby sa na úbočí úzkej doliny roztrhla hrádza a dolu kopcom sa hnala prívalová vlna. Ako vieme, takáto vlna má okrem samotnej ničivej sily vody aj sekundárne účinky a to je naplavený materiál, ktorý nesie so sebou a ktorý má takisto deštrukčný vplyv na všetky prekážky stojace v ceste.

Ak sa teda vrátime k blesku, prípade priameho alebo nepriameho zásahu potrebujeme vziať do úvahy tri javy, ktoré sa v dôsledku rôznych prírodných zákonov prejavujú rovnako  – nebezpečným prepätím v mieste dopadu a na všetkých metalických vedeniach v okolí. Tieto tri javy nazvali odborníci takto:

  1. Priama galvanická väzba
  2. Induktívna väzba
  3. Kapacitná väzba

Priama galvanická väzba je znázornená na obrázku ako príklad nepriameho zásahu blesku v blízkosti objektu.

Obr. Galvanická väzba

Čo sa stane? Prechod bleskového prúdu spôsobí zvýšenie potenciálu zeme, ktorý sa prenesie na náš zemnič a cez zemniace vodiče (v žlto-zelenom pyžamku) na všetky pripojené zariadenia nielen zásuvkách ale aj tieniace plášte signálnych káblov, teda xDSL modemov, smerovačov, zabezpečovacích zariadení atď. Paradoxne ochranný prvok našej inštalácie spôsobí prepätie na všetkom, čo je vodivo prepojené cez zemniaci vodič.

Induktívna väzba. To je čo? Rýchlym prechodom bleskového prúdu, príde k veľkej zmene elektromagnetického (EM) poľa za krátky čas a teda sa vo vodičoch v blízkosti vedenia bleskozvodu naindukuje prepätie, ktoré opäť  zasiahne všetky pripojené zariadenia. A je mu jedno, či je to silový, koaxiálny alebo signálny kábel. A nielen to.

Obr. Induktívna väzba

Ak je EM pole dostatočne veľké, spoľahlivo zničí všetky procesory s vysokou integráciou polovodičov, čo sú dnes vlastne všetky čipy používané v elektronike. Samozrejme ľudia vo svojej kreativite tento jav náležite využili, takže teoreticky môže prísť deň, keď sa na komunikáciu budú opäť používať tamtamy a dymové signály.

Kapacitná väzba. Tak do tretice. Keďže po priamom zásahu vzrastie potenciál na všetkých vedeniach v našom vzorovom domčeku, bude sa chovať ako dobre nabitý kondenzátor ako opäť ukazuje obrázok.

Obr. Kapacitná väzba

Keďže je však vodivo prepojený minimálne cez silové vedenia s ostanými objektmi v okolí, urobí presne to, keď sa takýto kondenzátor vyskratuje. V tomto prípade budú radosť z prepätia na svojich rozvodoch zdieľať aj naši susedia. Preto hovoríme o kapacitnej väzbe, ktorá je opäť znázornená na obrázku.

Čisto teoreticky ak máme to zriedkavé šťastie, že sa nám cez otvorené okno alebo komín dostane do domu guľový blesk, tam pomôže iba hromničná sviečka, pretože iba tá bude schopná fungovať aj po návšteve tohto tajomného útvaru.

Zaujímavé je, že o tomto prírodnom úkaze sa vie v podstate stále toľko málo, čo Jules Verne popísal v Ceste do stredu Zeme v roku 1864.

Obr. Ilustrácia guľového blesku v Ceste do stredu Zeme a realita z Petržalky 25.8.2007

Ochrana zariadení

Ako sme si stručne ukázali, ochrana pred prepätím nie je nejaká paranoja ale reálny fakt. Ako príklad zariadení, ktoré je potrebné chrániť, si predstavme rodinný dom vybavený prípojkou na internet, satelitnou TV, zabezpečovacím zariadením, klimatizáciou a solárnymi panelmi ako je znázornené na obrázku nižšie. Všetky vymenované zariadenia majú jedno spoločné – sú pripojené metalickými káblami (silovými alebo signálnymi) ku domovým rozvodom a teda umožňujú preniknutiu prepätia spôsobmi uvedenými vyššie. Urobme si teda sumár bodov, ktorým treba venovať pozornosť.

1. Prívod napätia; hlavný NN rozvod 230/400V

2. Zabezpečovacie zariadenie prípadne požiarna signalizácia (EZS, EPS)

3. Telefónne vedenie; xDSL metalické pripojenie

4. Televízna a satelitná anténa

5. Anténne vedenia

6. Klimatizácia

7. Solárne panely

8. Zásuvky

 

Vidíme, že ak chceme takto vybavený dom ochrániť, je jasné, že to treba pojať ako komplexný projekt, kde je namieste konzultácia s odborníkmi, ktorí navrhnú príslušné typy prepäťových ochrán a ich presné umiestnenie. Musia byť splnené obidve podmienky, inak celý projekt nemá význam. Základom je samozrejme poctivo urobený a riadne uzemnený bleskozvod, čo nie je nič nové. Čo však pre niektorých nové je, že podľa normy STN 33 1500 je potrebné vykonávať pravidelné revízie bleskozvodov. Napríklad pre obytné domy, rodinné domy a poľnohospodárske objekty je predpísaná vizuálna kontrola každé 2 roky a revízia každé 4 roky.

V praxi to znamená, že keď budeme poisťovni hlásiť škodovú udalosť po zásahu blesku a nepreukážeme sa platnou revíznou správou, máme zavarené na komplikácie pri plnení. Základ máme, poďme ďalej podľa nášho vzorového domčeku.

Predtým si však vysvetlime zopár pojmov, ktoré bezprostredne s prepäťovými ochranami súvisia.

Aby sa jasne určilo, kam ktorá prepäťová ochrana patrí, tak boli spomínanou normou STN EN 62305-4 definované tzv. zóny ochrany pred bleskom (LPZ = Lightning Protection Zone) takto:

LPZ 0A je vonkajší nechránený priestor mimo chráneného objektu, v ktorom je

možný priamy úder blesku.

LPZ 0B je vonkajší priestor chránený zachytávačom bleskozvodu, priestor v tesnej blízkosti

vonkajších múrov terás a nižších budov. V zóne je nepravdepodobný úder blesku. Táto zóna je vhodná napríklad na montáž antén.

LPZ 1 je vnútorný priestor v chránenom objekte. Priamy úder blesku nie je

možný. Intenzita elektromagnetického poľa je závislá od konštrukcie a spôsobu tienenia

objektu.

LPZ 2 je vnútorný priestor so zvýšenou triedou ochrany, ktorý sa nachádza v zóne LPZ 1.

LPZ 3 je vnútorný priestor objektu alebo kovových skríň, chránený účinným

tienením proti vplyvom elektromagnetických polí a prepäťovými ochranami, v ktorom

nevznikajú prakticky žiadne elektromagnetické impulzy ani prepätia od bleskového výboja.

 

Keď si tieto zóny predstavíme na zjednodušenej schéme domčeku, tak to bude vyzerať takto:

 

Teraz pár slov ku označeniu prepäťoviek. V našej i zahraničnej literatúre sa stretneme s dvomi skratkami:

SPD z anglického Surge Protection Device alebo

TVSS ako Transient Voltage Surge Suppressor

Prepäťovky delíme na tri typy, ktorých úlohou je zviesť bleskový prúd a zraziť prepätie zvedením do zeme. Samotný popis technických parametrov by vydal za samostatný článok, my teraz veci ako iskrisko, varistor, nominálny výbojový prúd alebo bleskový výbojový prúd riešiť nebudeme. Podrobné technické parametre napokon uvádza každý výrobca prepäťoviek. To je ten veľký rozdiel medzi špecializovaným predajcom a bežným obchodom spomínaným v úvode.

Typ 1 (predošlé označenie B) Zvodič bleskových prúdov, ktorý sa umiestňuje na rozhranie zón LPZ0 a LPZ1, požadovaná úroveň ochrany 4 kV. Môžeme teda hovoriť o hrubej ochrane pri priamom alebo blízkom zásahu blesku.

Typ 2 (predošlé označenie C) Prepäťová ochrana, ktorá sa umiestňuje na rozhranie zón LPZ1 a LPZ2, požadovaná úroveň ochrany 2,5 kV, čiže stredná ochrana. Chráni pri vzdialenom zásahu blesku alebo spínacích prepätiach

Typ 3 Prepäťová ochrana (predošlé označenie D), ktorá sa umiestňuje na rozhranie zón LPZ2 a LPZ3. Chráni do 1,5 kVA, jemná ochrana určená pre spotrebiče napájané zo zásuviek. Toto je typ ochrán, ktoré sa predávajú v bežných obchodoch, čiže tretí stupeň, ktorý si splní svoju funkciu, ak sú správne inštalované predošlé dva stupne.

Pomerne často výrobcovia ponúkajú tzv. kombinovanú ochranu Typ1 + Typ2 (alebo označovanú ako B+C).

 

Umiestnenie SPD

1. Začneme prívodom napätia (NN) 400/230V do domu, ktorým je hlavný rozvádzač. Je to pre nás vstup do objektu, zvyčajne vybavený ističmi pre celý dom.

Tam by sme mali mať SPD Typ 1 a Typ 2 (kombinovaný), ktorý sa dáva na rozhranie zón LPZ 0 a LPZ 1.

Takáto prepäťovka nás ochráni pred prepätím pri priamom i nepriamom údere blesku.

Schéma zapojenia pre štvorpólový (t.j. tri fázy + neutrál) typ a obrázok, ako môže taká prepäťovka vyzerať:

http://www.saltek.eu/sites/default/files/db-vyrobku-2/F_FLP-B%2BC_MAXI_VS_4.PNG

2. Druhý bod je zabezpečovacie zariadenie a/alebo požiarna signalizácia (EZS, EPS). Tento rozvádzač býva spravidla umiestnený blízko hlavného rozvádzača.

Keďže potrebuje napájanie, máme pripojenie na 230V a zároveň nízkonapäťové signálne káble ku senzorom. A tie máme po celom dome. V tesnej blízkosti zariadenia by sme mali mať SPD typ 3, prepäťovku s integrovaným odrušovacím vysokofrekvenčným filtrom proti impulznému prepätiu a vf rušeniu.

Schéma zapojenia a obrázok:

3. Ďalším obľúbeným miestom pre vznik prepätia, je telefónne vedenie, ktoré je však vo veľkej miere používané ako xDSL dátová prípojka. Tam patrí SPD typ 3, zvyčajne je to kombinovaný zásuvkový adaptér a konektory RJ45 alebo RJ11 na signálny kábel, ako znázorňuje obrázok.

 

Výhoda tohto riešenia je, že napr. xDSL modem máme chránený aj po silovom aj po signálnom vedení jedným zariadením.

4. Na TV a/alebo satelitnú anténu použijeme takisto zásuvkový adaptér s kombinovanou ochranou na 230V a koaxiálneho kábla.

  

5. Anténne koaxiálne vedenia je treba chrániť zvodičom bleskových prúdov, medzi anténu a anténny zosilňovač na miesto, kde koaxiálny kábel vstupuje do domu, čiže ako už odborne vieme, na rozhranie zón LPZ0 a LPZ1. Možný tvar a schéma je na obrázku.

 

 

 6. Klimatizácia má vonkajšiu jednotku často na streche domu, takisto ju je potrebné chrániť medzi zónami LPZ0 a LPZ1 kombinovanou ochranou Typu 1+2. Príklad prevedenia a schéma je opäť na obrázku.

  

7. Solárne panely (fotovoltaické, kto chce byť viac odborný) chránime SPD Typom 2 v jednosmerných obvodoch na vstupe do meniča DC/AC. Opäť obrázok a schéma.

 

8. Zásuvky. Požívame SPD Typ 3. Sú k dispozícii ako zásuvky, dvojzásuvky alebo predlžovacie prívody s integrovanou ochranou a signalizáciou stavu.

Záver

Tak sme sa dopracovali až do zásuviek a predpokladám, že odpoveď na úvodnú otázku máme. Prepäťovka Typu 3 v zásuvke bez stupňov 1 a 2 má pri priamom alebo blízkom zásahu blesku placebo efekt. Urobí len to, na čo je určená, teda zvedie prepätie pri vzdialenom údere blesku prípadne prepätie spôsobené pracovitým susedom s cirkulárkou.

Riadne a teda účinne urobená ochrana objektu proti prepätiu nie je ani jednoduchá ani lacná záležitosť a vždy je treba konzultáciu s odborníkmi. Po inštalácii sa takisto odporúča minimálne kontrola pred a po búrkovom období a optimálne po každej búrke. Každá ochrana má totiž svoju signalizáciu bezporuchovej prevádzky.

Môžeme sa spýtať, či sa dajú urobiť nejaké preventívne opatrenia. Niečo sa urobiť dá. Ak máme v byte či dome zvnútra v blízkosti zvodiča bleskozvodu elektroniku, zvážme premiestnenie inam. Pred očakávanou búrkou takisto môžeme urobiť „unplug action“, teda elektroniku úplne odpojíme od napájania a anténnych zvodov. A na notebooku môžeme trebárs písať článok do LinuxOS.

Vďaka za prečítanie.  

    • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 12.06.2015 | 12:53
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Celkom zaujímavý článok, ktorý nám umožnil pochopiť danú problematiku v širšom zábere. Hlavným prínosom je to, že sme sa dozvedeli to hlavné a síce, že jednoduché ochrany proti prepätiu su nám nanič, ak nie je ochrana riešená komplexne. Jedniné, čo by som ešte chcel doplniť do článku je to, kde sa dajú takíto odborníci na túto problematiku nájsť. Kto by vedel urobiť takýto projekt napríklad pre rodinný dom. 

      • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 19.06.2015 | 12:07
        Avatar Peter   Návštevník

        Pre zaujimavost jedna diskusia z ceskeho fora...

        http://www.abclinuxu.cz/poradna/hardware/show/404581

        • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 19.06.2015 | 23:49
          Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

          viem o tom, dik

    • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 12.06.2015 | 23:00
      Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

      Klobuk dolu za to ze si si dal namahu najst informacie a este to aj takto krasne napisat.

      Zaujimala by ma jedna vec. A to, ci ti trvalo dlhsie napisanie clanku alebo sformatovanie v shakalovi :)

      • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 13.06.2015 | 10:42
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

        Formátuje Bedňa, za čo mu týmto ďakujem :)

        • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 13.06.2015 | 13:25
          Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

          No tak to asi musel stratit nervy :)

    • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 17.06.2015 | 16:30
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Konečne som sa dokopal ku komentavaniu článku, ktorý radím medzi profesionálne.

      Doplnil by som, že pokiaľ uj**e blesk do baráku tak nepomôže hromozvod natož prepeťovky. Niečo iné je keď sa človek bráni len proti prepetiu z blízkej búrky. Tu je zas otázne či častá výmena drahých prepeťoviek nevýjde drahšie ako to čo chránia. Poznám ulicu kde uderil blesk do vedenia a zhoreli všetky el. prístroje bez ohľadu na ochrany. Rád si vždy pokecám s ľudmi od fachu, ale vždy sa zhodneme na tom, že proti tak obrovskej energií sa nedokážeme účinne brániť. Vzduchom sa šíri vyditeľný el. výboj cca 10000 V/mm, rozmýšľal som spraviť si olejový nožový spínač, ktorý sa používal na veľkých napätiach a odpojiť proste všetku elektroniku pred búrkou jedným ťahom.

      Momentálne to riešim tak, že všetko pred búrkou poodpájam zo zásuviek. Nemám hromozvod (ja viem sebecké) a dúfam že nahromadenú energiu vo vzduchu odsajú susedia s hromozvodmi a blízky kostol. Za celé roky len jeden odpálený TV, ktorý bol ale technologicky zastaralý, že teraz vďaka nižšej spotrebe šetrím na nový.

      Tak a poď do.mňa :)

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 17.06.2015 | 21:54
        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

        Pôjdem :) Správne by malo byť bleskozvod nie? Lebo blesk to je a nie hrom to čo vidíme :P

        • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 18.06.2015 | 10:40
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
          Správne by malo byť bleskozvod nie? Lebo blesk to je a nie hrom to čo vidíme :P

          To je omyl, ti vidíš len fotóny ktoré sa uvoľnili pri premene energie. Niektoré názvy sa za môj život zmenili aj tri krát a ja im na to kašlem.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 18.06.2015 | 15:47
            Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

            Stacilo by okolo svojeho baraku spravit velku faradayovu klietku ;)

            • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 18.06.2015 | 15:57
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

              Tiež som nad tým uvažoval, že keď už sa pod omietku dáva sieťka, čo tak dať kovovú. Toto samozrejme rieši problém pri priamom zásahu blesku ale nerieši to nič ak udrie do vedenia.

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
              • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 18.06.2015 | 16:13
                Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                Musime si klast inu otazku. Dokazeme prezit mesiac bez eletrickej energie? Pokial ano tak je to v poriadku. Ja si dovolim tvrdit ze dokazem. Moj skromny nazor je ze v buducnosti nehrozi nejaka atomova vojna alebo internetova (ak uz nieje)... Ale ten kto ako prvy pouzije vo velkej miere EMP je kral.

              • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 18.06.2015 | 16:27
                Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

                A pri priamom zásahu ti celú sieťku vytrhne tak ako sa to stáva pri pri bleskozvode.

            • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 18.06.2015 | 16:04
              Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

              Veď sa to aj robí

              • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 18.06.2015 | 16:11
                Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                Ano, skus si ale tipnut kolko asi tak stoji aktivny bleskozvod :) Fotrik ich uz par namontoval a veru nieje to nic lacne.

              • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 18.06.2015 | 16:15
                Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                Ale inak pekna stranka. +1

                • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 18.06.2015 | 16:22
                  Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

                  Mno, musel som toho prelúskať fúru aby som nenapísal nejakú hovadinu :)

                  • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 18.06.2015 | 16:27
                    Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                    Podarilo sa. Fakt super clanocek. Ja chcem zuzitkovat vedomosti do Proxmox High Availability Cluster with Shared Storage clanku :) Pripravujem.

      • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 18.06.2015 | 09:58
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

        To je ako rovnica:

        Zásah + Blesk + Objekt = Škoda

        kde premenná Zásah môže byť Priamy, Nepriamy, Blízky, Vzdialený...

        kde premenná Blesk môže byť 5kA až 300kA aj viac

        kde premenná Objekt môže byť Výborne zemnený, Zle zemnený, Tienený, Zónovaný atď.

        My môžeme čiastočne ovplyvniť iba premennú Objekt. O tom je celá veda ochrany. Ak príroda dosadí svoje hodnoty ako Priamy + 300kA, tak je to v **deli, to máš pravdu.

        Podrobne všetko rozoberať by znamenalo 5 x rozsiahlejší a zložitejší článok, ktorý by sa nechcelo nikomu čítať :)

        • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 18.06.2015 | 11:09
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Ja by som to nijak zložito nevidel, píšeš

          Typ 1 (predošlé označenie B) Zvodič bleskových prúdov, ktorý sa umiestňuje na rozhranie zón LPZ0 a LPZ1, požadovaná úroveň ochrany 4 kV. Môžeme teda hovoriť o hrubej ochrane pri priamom alebo blízkom zásahu blesku.

          Tých štyritisíc voltov pokladám za reálnych a vyššia ochrana by odporovala fyzike, kde nám bráni hlavne rýchlosť elektrónov a šírenie elektrického výboja vzduchom atď.

          Môžeme teda hovoriť o hrubej ochrane pri priamom alebo blízkom zásahu blesku.

          Čo si mám predstaviť pod hrubou ochranou priameho zásahu blesku. V aute mám na cievke 20kV a nedokážem s tým na oplátku zostreľovať mraky, tak mi tam nesedí "priamim a 4kV".

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 18.06.2015 | 12:26
            Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

            To som vyčítal odtiaľto

            • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 18.06.2015 | 14:09
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

              Meravého poznám, zhodou okolností Trenčan.

              Keď sa pomýli aj pravdu napíše :)

              Pri priamom údere blesku do zachytávača bleskozvodu zvedie správne navrhnutý bleskozvod do zeme 50% až 80% energie, zvyšných 20% až 50 % energie pôsobí na elektrickú inštaláciu a rozdelí sa do nej.
              Takže nejaká obrana sa oplatí, len treba porozmýšľať nad cena/výkon.

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 18.06.2015 | 15:26
            Avatar Livan   Návštevník

            Čo sa týka napätí, tak na prekonanie vzdialenosti 1 cm pri suchom vzduchu  (dobrý izolant) je potrebných niekoľko tisíc voltov. Navyše na základe ohmova zákona sa napätie rozloží v pomere odporov. To znamená mrak - vedenie - vysoký (obrovský) odpor, preto na jeho prekonanie treba vysoké napätie - rádovo milióny voltov ale v elektrických rozvodoch je malý odpor, preto aj pri obrovských prúdoch prúdiacich cez ne vplyvom úderu blesku, sa napätie objaví iba v tisícoch voltov. (princíp odporového deliča napätia a ohmov zákon U=I*R, kde r sa blíži 0, preto aj pri veľkých prúdoch je napätie relatívne nízke). Takže preto sa javí ako 4kV dostatočné, samozrejme s výnimkou priameho zásahu. Vtedy už nepomôže nič.

            • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 18.06.2015 | 16:50
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

              Neviem ako v Nitre a okolí, ale u nás v Horňanch je vzduch za búrky vlhký :) Čo by som dokonca opačne vypychol ako prírodný hromozvod. Je pravda že to zas spôsobuje iné neplechy ktoré si spomínal v článku.

              Ohmov zákon určite platí pokiaĺ zabudneme na pulzný prúd, kde zas plati, v cívce jako v dívce, nejdřív napětí a pak proud, teda indukcia ktorá sa za dostatočnej metráže vodičov blíži sto percentám efektiviry (VF trafo, nezabúdaj na ten silný pulz).

              Văčšina bleskov sa našťastie vybúri na horách, je to jednoduchá fyzika najmenšieho odporu a ku nám zablúdia tie čo potvrdzujú pravidlo, no ochrana zaberie tak rádovo v kilometroch od nich, keď napătie dostatočne klesne. Sám som sa stal obeťou blízkeho blesku, keď mi z dáždnika preskočila 10 cm iskra na ruku a dáždnik letel X metrov ďaleko, dosť dlho som dáždnik do ruky ani nevzal, proste trauma.

              Keby som nebol na mobile, našiel by som ako zabil blesk futbalistu počas zápasu a pritom bolo okolo neho desiatky hromozvodou o desiatky metrov vyššie, toš osud.

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 18.06.2015 | 20:25
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

              Tak som ani netušil že je toho plný internet.

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
              • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 18.06.2015 | 20:52
                Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

                A to netušíš na koľko bizardných príbehov som narazil počas prehliadky zdrojov. Kopu vecí by sa dalo napísať, len by to bolo irelevantné k Linuxu.

                • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 18.06.2015 | 21:23
                  Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

                  Uff, tak to celkom nevyšlo, šikovný user si to nájde z chybovej hlášky.

                • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 18.06.2015 | 21:43
                  Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                  len by to bolo irelevantné k Linuxu.

                  Toto je technický portál a je to uvedené aj v pravidlách. Linuxáci sú spravidla nerdi, hackri a bastliči, takže kľudne ďalej pokračuj.

                  Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                  • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 19.06.2015 | 18:30
                    Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

                    Neviem odkiaľ si vzal, že linuxáci sú zväčša .... Ja napríklad nie som ani jedno a predsa mám linux rád. Poznám iných linuxákov, serióznych správcov systémov, sieťarov, programátorov a pritom sú obyčajní, nič nenamyšlajúci ľudia.

                    VXMÉRY - Mario, už som Ti k článku písal komentár. Som strašne rád, že si sa pustil do linuxovania a robíš to s Láskou. Tento článok síce priamo nesúvisí s linuxom, ale je pre jednoduchého človeka poučením o čo pri ochrane ide a ako to funguje.

                    Ľudkovia, povzbudzujte svojich v okolí nech robia veci s Láskou a počujú ostatných ako náš Mario.

                    Linuxáci všetkých krajín, držte sa a množte sa!

                    "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
                    • RE: Ako nás ochráni prepäťovka v zásuvke? 19.06.2015 | 23:22
                      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                      Platilo to na 100% a dnes to bude stále nad 50%. Samovzdelávaním získavaš kontrolu nad svojim životom a neumrieš ako tupá ovca, ktorá prešla nejakou náhodou šťastne životom.

                      Každý môže po sebe zanechať svoje skúsenosti pre ostatných. Kto spolieha na nejaké Know-How (pre seba), patenty a podobné šmejďárny, ženie tento svet do stále väčších sračiek. Pozeral si dnes správy čo sa rieši? Zas zlé Rusko ako by to bol jeden človek. No v Rusku, USA a aj na Slovensku je kopec úžasných ľudí ktorí robia kopec vecí pre druhých. Tak porozmýšľaj ako môžeš aj ty prispieť.

                      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org