Slobodný softvér a sloboda.

01.08.2013 20:30 | Články | bedňa
O slobode
Upozorňujem vopred, tento článok má nádych blogu a preto by ho nemal nikto čítať.

Ako to začalo

Myšlienku slobodného softvéru začal Richard Matthew Stallman alias RMS založením GNU. GNU je slobodný unixový operačný systém napísaný od nuly, každý ho môže používať, upravovať a šíriť. Je to množina obslužných programov. Po dokončení projektu GNU chýbalo už len jadro, vtedy padlo rozhodnutie použiť Linux. RMS preto trvá na tom, keď sa hovorí o Linuxe ako operačnom systéme, aby sa používal názov GNU/Linux. GNU "vyvíja" aj svoju vlastné jadro HURD, tento projekt je už prakticky mŕtvy, no existuje možnosť si ho vyskúšať v projekte Debian GNU/Hurd. RMS napísal aj licenciu GNU/GPL ktorá zaručuje právo na používanie, úpravu, šírenie a zachovanie slobody softvéru.

Slobodný princíp

Časom prišli myšlienky aplikovať princíp voľného zdieľania na všetky aspekty života, ako slobodný hardvér, kde bude mať každý voľne dostupnú dokumentáciu, môže si zariadenie sám vylepšiť a so svojim vylepšením sa podeliť s komunitou. Rovnako to platí pre umenie, ako hudba, obraz(k)y, fotografie a podobne. RMS to vysvetľujeme ako prirovnanie k písaniu receptov. Napíšeš recept na dobré jedlo, odovzdáš ho priateľovi, ten si ho upraví a pošle ďalšiemu priateľovi. Tu je originál videa v angličtine. A keď už som spomenul slobodnú hudbu, tak toto je asi najlepšia verzia známeho Free Software Song. Je to paráda keď si ju pustím na plné pecky v aute, to mám hneď dobrú náladu, ten text nemá chybu :)

Spravme svet lepší

Myšlienka licencie GNU/GPL je pomáhať si navzájom, ako priateľ priateľovi, výsledné dielo musí byť vždy slobodné a pre všetkých. Je to hack na dnešnú spoločnosť, ktorá je postavená na presne opačnom princípe. Keď už je tu reč o licenciách, tak veľa ľudí namieta, však GNU/GPL ma obmedzuje, zato BSD, MIT, Apache mi dáva úplnú slobodu, aj kód uzavrieť pre seba. Toto je tak krátkozraké ako vyrúbať Amazonský prales a tešiť sa z peňazí za drevo. Tieto licencie negarantujú žiadnu slobodu, skôr nabádajú slobodu uzavrieť. GNU/GPL núti všetkých vývojárov šíriť aj svoje úpravy ďalej slobodne, toto zaručuje slobodu všetkým. Je to pohľad do budúcnosti, veľa ľuďom pomôžete zdarma ale môžete si zarábať na podpore, viď. asi najväčšia spoločnosť ktorá tvorí slobodný softvér a ponúka platenú podporu Red Hat.

Otázka licencií je však z pohľadu práva trochu ošemetná vec a nie všade majú slobodné licencie priamu podporu v práve. Toto samozrejme nebráni v tom doviesť porušovanie licencie na súd a odvolávať sa na zákony, ktoré s tým priamo nesúvisia, ale zaručujú právo duševného vlastníctva a podobne. Niekoľko súdnych sporov už prebehlo aj v Európe a GNU/GPL bola uznaná, kauzy ako Sitecom Germany a D-Link Germany GmbH.

Späť do reality

Kto veril že po roku 89, tu nastane sloboda, je zrejme rovnako sklamaný ako väčšina populácie. Máme tu oficiálne potvrdenie o tom, čo sme vlastne všetci vedeli, vlády nás sledujú, kauza PRISM. Je čas sa zamyslieť nad tým, keď sa naši predstavitelia na nás vykašlali, či to necháme tak aj my. Videli ste nejaké reakcie proti tomuto útoku na Európu? Žiadne sankcie, žiadne výstrahy, proste ideme v tom spolu a sme ticho aby sa to neprevalilo. Dôkaz si "bohužiaľ pre nich" zabezpečili sami, prehľadaním Moralesvho lietadla. Pred pár rokmi, keby verejne presiakli informácie o sledovaní to by bol poprask, dnes sú bohužiaľ ľudia k svojim právam ľahostajní, tí hore to vedia a skvelo to využívajú.

Správy slúžia ako vymývače mozgov, ukazujú nepodstatné veci aby odviedli pozornosť od tých skutočných. Niekto vykradol potraviny na počudovanie zas cigáni, biely asi nekradnú, že? Vedel by som ukázať na jednu budovu v Bratislave a tam miznú miliardy, čierneho som tam tuším nevidel. Keď už je tých problémov veľa tak vytiahneme niekde do sveta, napríklad zachrániť občanov v Sýrií zbraňami, guľky v hlavách im určite pomôže, že? To že sa každý štát v EU zadlžuje už zrazu nie je problém.

Začínate cítiť to *****? Nie je čas niečo robiť? Nieje čas na zmenu? Nie je čas vymazať Skype? Dôvod akože niekto nevie kliknúť na slobodný softvér a nainštalovať si ho neberiem. Tak hold sa uvidíme len v reále, cez net si nepokecáme.

Ako sa pred nimi stratiť

Krok číslo jedna, nenecháme so sebou zametať a budeme si chrániť slobodu, teda aspoň v merítku ktoré dokážeme mi, alebo naši priatelia akceptovať.

  • Pokiaľ sa snažím využívať nejakú službu, tak ako prvé porovnávam, či sa jedná o slobodný, alebo uzavretý softvér, pokiaľ existuje adekvátna náhrada slobodným softvérom, tak voľba je jasná. Lepšie povedané vždy vyhľadávam slobodný softvér je tam o mnoho väčšia záruka, že nebude obsahovať backdoor a špionáž.
  • Decentralizovaná služba má vždy prednosť, nepodlieha svojvôli jednej firmy, špehovanie je tiež sťažené.
  • Podľa právneho systému v danej lokalite, USA -100%, EU -50%, u ostatných štátov už podľa toho čo sa o nich prevalilo.
  • Ak budem chcieť, musí sa dať šifrovať.

Amerika vypadla z kruhu von, ale čo s priateľmi ktorých mám na G+, chodia tam aj jadráci, čo s YouTube? Ak čakáte na nejaké chytré riešenie, tak zatiaľ žiadne nemám. Teda aby sa nezdalo že ide o nejaké nacionalistické výkriky proti USA, nejde o američanov, žije tam kopec skvelých ľudí, ale o politiku ktorú vedú ich predstavitelia.

Alternatíva ku Google Plus, je napríklad Diaspora, jedná sa o plne slobodnú sieť. Je zložená z podov (serverov) po celom svete, môžete si kľudne spraviť svoj pod. Môžete sa zaregistrovať na hociktorom z podov, odporúčam niekde mimo spomenuté územia. Je to celkom prdel sieť, to že tam nájdete informácie ktoré sú zaujímavé, vás hádam ani neprekvapí. Zhodou okolností tam chodia ľudia ktorí niečo vedia, čím to asi bude? Keby sa vám tam nepáčilo, celý svoj obsah si môžete stiahnuť a vymazať účet.

Aby špicľom sklapla tlama, treba veci ktoré považujete za dôverné, môže ísť aj firemné údaje preberať niekde na dne internetu, proste stratiť sa v jeho útrobách. Toto nám ponúkajú multipodové, alebo p2p šifrované siete, ako je napríklad Tor, ten je založený na serveroch, ktoré sú roztrúsené po celom svete, komunikácia prebieha šifrovane a cez viacero serverov, autora dát je skoro nemožné vystopovať. Tor je dosť univerzálny a dá sa použiť na viacero účelov. Celkom zaujímaví je aj Tor Browser, proste surfujete po internete a každú chvíľu máte inú IP, raz ako číňan, potom nemec atď. Keď chcete úplne decentralizovanú šifrovanú sieť, musíte zísť ešte o priečku nižšie a to do nejakej siete ktorá je tvorená len užívateľmi, každý zo siete má u seba zašifrované dáta "niečoho" z nej, nikto ale netuší čo. Príkladom takejto siete je FreeNet, nie je ale jediná, dokonca aj GNU má svoju vlastnú. Jediným záporom týchto sietí je pomalá prenosová rýchlosť, ale nič nie je zadarmo ani sloboda. No nájdete tam veci ku ktorým sa nikde inde nedostanete, viete ako sa naše vlády správajú k jedincom čo niečo zverejnia. Tu sme na dne, dvadsaťtisíc míľ pod morom, kde nemajú tí špinavci žiadnu moc.

Pokiaľ sa budete snažiť priateľom vysvetliť, že voľby bohužiaľ ako jediný právoplatný spôsob "zmeny" nič nezmenia, tak našľapujte opatrne ako medzi kaktusmi. Slobodu nebudeme mať pokiaľ si ju nejak nezabezpečíme, takže musíme začať najskôr od seba.

Zabudnuť na prihlasovacie údaje typu, admin, admin. Heslá sa dajú jednoducho zosilniť. Na to slúžia vety ktoré si dokážete zapamätať. Príklad vety a nejakého čísla:Toto444je444silne444heslo. S 99% úspešnosťou už slovník a BFA nezaberie. Takže doma sme v bezpečí. Komunikácia cez internet, to je horšie. Od priateľov sa nikomu nechce, je to problematické a keď ide o uzavretú službu pomôže len osobný nátlak :) Proste keď nebudete tam kde ja bývam online, nepokecáme si. Na FaceBooku som, ale zapínam ho v rozmedzí raz za mesiac až tri mesiace. Google čo sa týka spamu a dôveryhodnosti je o level vyššie, chodia tam jadráci, priatelia z tohoto portálu to bude ťažký odchod, ale budem to riešiť.

Záver

Koho to zaujalo, poďte hacknúť túto spoločnosť zospodu. Pomôžte presadiť myšlienky slobody, pretože tú nám garantuje ústava, dnes si s ňou bohužiaľ parlament utiera zadok. Netolerujte aroganciu vládnucich zlodejov, vytvorme si spoločnosť kde si budeme pomáhať, nebudeme malicherní. Budeme viac tolerovať možno slovník, alebo nálady svojich priateľov, ktorých máme okolo seba. Dúfam že vyjadríte v komentároch svoje osobné názory na slobodu, alebo hocičoho čo som tu spomenul.
    • RE: Slobodný softvér a sloboda. 03.08.2013 | 21:03
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ

      Ahoj, Mário.

      Konečne som sa dostal aj k tomu, že okrem písania info som narazil aj na Tvoj prekrásny článok, za ktorý by som sa Ti chcel poďakovať za nás všetkých ...

      :-)

      Chlape, máš dobrú predstavivosť a píšeš zrozumiteľne, napíš takýchto "semi-blogov" viac, táto téma je v komunite potrebná, ak sa má pochopiť pravý význam Slobody Prvých Inžinierov. Ešte raz vďaka, viem o čom hovorím.

      Edo Šurina

      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
      • RE: Slobodný softvér a sloboda. 03.08.2013 | 22:54
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
        Dík Edo, už dlhšie som mal potrebu sa podeliť s komunitou o tento názor na svet. Chcel som toho povedať veľa a zas sa až tak moc nerozpisovať, tak to možno miestami nieje úplne ono. Bol by som rád, keby sa ľudia nad touto myšlienkou slobody, aspoň pozastavili a možno porozprávali s priateľmi. Ešte raz moc dík za názor priateľu.
        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Slobodný softvér a sloboda. 06.08.2013 | 20:57
      Avatar MarcelS   Návštevník
      Ahojte. Super clanok,urcite ho rozposlem vsetkym. Sam som presiel i na druhu stranu tejto spolocnosti. Snazim sa presadit u priatelov i zakaznikov tento sposob fungovania. No vzdy to skonci i cez vyhody na komercnych prodUh ktoch. Zaujimave , ze vsetci sa boja o sukromie ale vedome ho zveruju do ruk spominanym komercnym produktom. Zistil som ze tento boj sa uz asi neda vyhrat. ostava existencia v mensine. Bral by som ostrov, kde by bol zivot slobodny. Dufam, ze take miesto najdem.
      • RE: Slobodný softvér a sloboda. 06.08.2013 | 21:50
        Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ

        Ďakujem, lebo každá pochvala nášho Mária povzbudí.

        Nezabudni na triviálnu vec, ak nechceš SYSTÉM, prestaň ho podporovať, je to úplne jednoduché ...

        :-)

        G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
      • RE: Slobodný softvér a sloboda. 07.08.2013 | 00:00
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
        Dík za pochvalu, keď bude najhoršie, tak by som tiež bral nejaký ostrov, ale stačí aj pobrežie a chytať ryby.
        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Slobodný softvér a sloboda. 06.08.2013 | 23:03
      Avatar Martin Zatroch   Návštevník
    • RE: Slobodný softvér a sloboda. 28.08.2013 | 13:07
      Avatar Jan Istocko   Návštevník
      Sloboda je vec nazoru. Pre niekoho je to to, ze nie je z vacsej casti limitovany resp. obmedzovany niecim(lebo stale sme niecim resp niekym nuteni robit nieco) a pre niekoho ineho zial ako sledujem je sloboda ekvivalent ze je nieco zadarmo. Ale nic na tomto svete nikdy nebolo ani niebude zadarmo je len na nas co sme ochotni spravit pre nejaky ciel(dajme tomu nech je to sloboda). Pouzivat slobodny softver nikdy nebude take jednoduche ako pouzivat nejaky proprietarny softver a to len preto lebo tou cenou je bud nas cas ktory investujeme do toho alebo nase peniaze ktore zaplatime niekomu. Zial v tom druhom pripade stracame svoje pravo na Slobodu a uz niesme slobodni.
    • RE: Slobodný softvér a sloboda. 10.10.2013 | 23:57
      Avatar samalama   Návštevník
      GNU/GPL núti všetkých vývojárov šíriť aj svoje úpravy ďalej slobodne, toto zaručuje slobodu všetkým.
      • RE: Slobodný softvér a sloboda. 12.10.2013 | 00:50
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
        Zlá formulácia uznávam. Myseľ si občas vytvorí negáciu. Táto vznikla z vety "BSD nenúti všetkých vývojárov šíriť aj svoje úpravy ďalej slobodne, toto nezaručuje slobodu všetkým.
        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Slobodný softvér a sloboda. 09.11.2013 | 17:51
      Avatar Jozef Bakoš Linux Mint, vlastny mutant :D  Používateľ

      Celkom ma to zaujalo tiez sa snazim chranit proti PRISM a podobne, ale dnesnej dobe je to takmer nemozem. Nemozem mobil zosrotovat zrusit bakove ucty a podobne. Linux ked sa dobre zamuruje tak ani NSA nic nezmoze.

      • RE: Slobodný softvér a sloboda. 10.11.2013 | 12:35
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Dá sa chrániť aspoň tak, že nepoužívaš technológie o ktorých je známe že špicľujú. Samozrejme sa vyhýbať pokiaľ to je možné uzatvoreným softvérom.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Slobodný softvér a sloboda. 27.11.2015 | 20:59
      Avatar mark   Návštevník

      Ja som sa k slobodnému softvéru dostal tak, že som si nemohol dovoliť platiť shareware a nepáčili sa mi výstrelky vtedajších Windows. Na slobodnom softvéri sa mi páči, že to robia vývojári pre ľudí a samozrejme pre seba. Ruku na srdce. Monopolný prístup veľkých softvérových firiem a nielen naše platy tlačia nezúčastnených vývojárov posielať do sveta softvér, ktorý bude v podstate šírený zadarmo s pocitom, že niečo robia pre svet. Tým nechcem odsudzovať slobodný softvér, tak ako je poňatý v článku, lebo sám nemám lepšej voľby, ale je to tiež extrém. Sám by som sa rád podieľal na vývoji slobodného softvéru, ale chcem za to zaplatené. Za prácu chcem protihodnotu. Rozdiel oproti komerčnému softvéru je férový prístup k užívateľovi, aby stále neplatil za to isté. Napr. rozdiel medzi Wordom 2000 a Wordom 365 je v bežnej funkcionalite takmer nula. Ale platiť za to treba, lebo Word 2000 nespustíte ani na Viste nieto na vyšších. Office je ľahko pochopiteľný prípad. Ale také strojárske firmy, čo platia za 1 licenciu CAD programu 10k...30k€ a treba na to kupovať updaty, subsciption programy, to je hustá káva.

      • RE: Slobodný softvér a sloboda. 27.11.2015 | 21:44
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Na slobodnom softvéri sa dá zarábať tak, že buď sa zamestnáš v spoločnosti ktorá má vychytaný obchodný model ako napríklad Red Hat, alebo si budeš účtovať za podporu, prípadne za kustomizácie, ale jednoducho, len za binárne balíčkovanie.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Slobodný softvér a sloboda. 28.11.2015 | 20:01
          Avatar mark   Návštevník

          Ešte teoreticky ma napadá založiť neziskovku a fungovať z príspevku 2% dane a z doporučení na nákup hardvéru, ktorý je vhodný pre linux.