čafte, mám dva fyzické disky. jeden rozdelený na ntfs a ext3 kde mám win a linux a druhý ntfs čisto. chcel by som začať s linuxami, tak som inštaloval skúšobne rôzne distrá. po nainštalovaní freespire sa mi vo windowsoch zrazu prestal ukazovať ten druhý disk čisto ntfs. v linuxe ho vidím. skúšal som naištalovať ďalšie ditrá (pclinuxos a kubuntu) a výsledok je ten istý. stretli ste sa niekto s niečím podobným? dá sa urobiť niečo bez toho, aby bolo treba preinštalovať windows? díky.
ps: v linuxe mi nejde zapisovať na ntfs disky (čítať idú), to je bežné alebo to má niečo spoločné s tou chybou?
/etc/fstab
nahrad vsetky vyskytyntfs
zantfs-3g
a k parametrom (tam kde je defaults) pridaj,,rw,uid=1000
myslim, ze 1000 by malo fungovat..a vo win skus spustit
diskmgmt.msc
a napis, ci ti ho tam zobrazilo. ak ano, mozes upravit oznacenie disku, napr. "C:", ak by tam ziadne nebolo, inak ho skus dat este skontrolovat - pravym na disk -> vlastnosti -> nastroje -> skontrolovattakze ako prve si skontroluj v linuxe ci ma ten disk priznak kompatibility s dosom a ako druhe ci je "nastaveny" suborovy system NTFS. pouzit mozes kludne aj linuxacky fdisk. tym konci problem linuxu.
ak si preinstaoval windows z profesional na home, tak si prisiel o podpory dynamickych diskov a uz to normalne neprecitas. ale existuje cesta, pozicaj si externy disk, pod linuxom to tam nahraj a potom mozes ten disk preformatovat bez tej uchvatnej ficurky a vratit data.
vo win mi ho cez diskmgmt.msc nájde ako som spomínal ako dynamic. kliknem, aby ho konvertol na basic disc, vypíše hlášku, že všetky dáta sa stratia, či chcem pokračovať. kliknem áno a nič sa nedeje. aj viackrát po sebe niiiič!
nechápem, čo sa tam mohlo stať, neinštaloval som žiaden nový program, nie to ešte preinštalovávať windows. stalo sa to po tom, čo som nainštaloval freespire.
keby sa dal uploadnuť printscreen tak to krásne vidno:
prvý disk:
disc 0
basic ukáže pekne tri partitions (ntfs + 2 unknown (/ + swap))
xx GB
druhý disk:
disc 1 neukáže žiadnu partition
dynamic
(prázdny riadok - bez udania veľkosti)
unreadable
skúšal som update drivera, unmount v správcovi hw, nič nepomáha. keby nefungoval pod linuxom, tak si myslím, že je defektný, ale tam funguje
no ale čo na pľac, jedná sa o vec ktorú si občas nevšimnú ľudia čo vykonávajú downgrade z proffesional na home.
inak ak máš tie dáta, tak ten disk konečne zruš, vytvor nanovo a daj si tam tie dáta naspäť. aspoň vidíš že vo windowse niektoré veci jednoducho bez Linuxu neopravíš.
PS.: tiež mám ten dojem že windows sa bez Linuxu nedá ani opraviť a to vyvoláva vo mne nezadržateľné salvy smiechu.
a ked ho uz mas skopirovany, preco jednoducho neodpojis dany oddiel, resp. disk v diskmgmt.msc a nesformatujes ho uplne?
potom nakopiruj data naspat.
linux to pochopi a windows bude rad ;-)
V linuxe mozes pouzit GParted (pre GNOME), myslim, ze by si mal mat uz nainstalovany, KParted (KDE) alebo konzolovy cfdisk - samozrejme musis pustat s pravami roota
ako spristupnit disk pre zapis na ntfs mas popisane v prvom mojom prispevku.
s tým inštalovaním ntfs-3g sa to ľahko píše, ale ťažšie robí nováčikovi v linuxe ako som ja. zatiaľ som neinštaloval nič, čo nie je v repozitároch (viem, smiešne, ale každý nejako začíname). a vzhľadom na momentálny nedostatok času zato tá otázka, či to už v nejakej distribúcii nie je defaultne.
sudo apt-get install ntfs-3g
a pokracuj podla hore uvedeneho navodu...
ak ti ho nic nenainstaluje, tak chod na stranku http://ubuntu.kayle.sk/ stiahni si navod, napr. v pdf a pozri si sekciu 2.6