Pozeral som distrowatch.com a zistil som, že neexistuje žiadne slovenské distro. Čo tak nejaké vytvoriť? Mal by som aj návrh na jedno malé a rýchle len ja sám som total lama, aby som také niečo vytvoril. Čo by som uvítal by bol malý, rýchly SurfOS (celkom chytlavý názov, nie?), ktorý by slúžil hlavne na bezpečné internetové surofanie a zmestil by sa na usb. Neboli by tam žiadne zbytočnosti navyše len to najnevyhnutnejšie na surfovanie, t.j. browsery (tu by som programami nešteril, nech si vie nájsť každý ten svoj obľúbený) s podporou java, flash, prehrávanie videa (aj wmv, nutné zlo), hudby, stream lastfm, pravdaže tor, zápis na NTFS, napaľovanie na cd, nejaký poznámkový blok, kalkulačka a možno aj wine. Čo vy na to, chytí sa toho niekto? Alebo mám hodiť tento návrh na inú stránku (ak áno, akú) alebo už niečo také extistuje a ja tu mlátim prázdnu slamu?
ja idem radsej sem
mozno by bolo dobre, keby si si najprv sam zmastil nejake distro, odsledoval by si najprv na sebe, potom na znamych, ze co ti na nom vyhovuje a co nie. Cize by si uz konkretne vedel, co asi treba vylepsit. Mozno ani nemusis to distro urobit, ak ta oslovilo nejake konkretne, ktore mas nainstalovane, vyladene, len ... len este mu cosi chyba k tvojej spokojnosti - daj sem jeho meno, povedz preco a ... mozno sa nestrhne flamewar
Spominas nejake programy, - treba porozmyslat nielen nad tym, co chcem mat, ale ako to chcem implementovat: z hladiska bezpecnosti, vyvoja a pouzitelnosti (vid Synaptic, YAST, drakconf ... - ktore preslavili svoje distribucie)
Cize, co by mala byt pridana hodnota, okrem toho ze to bude obsahovat wine (inak neviem si predstavit IE ako sucast oficialneho distra - teda licencne zalezitosti okolo toho) a ze bude slovenske? Lebo inak, malych, rychlych a navyse velmi dobrych distier je dost.
to si nevie predstaviť ani firma microsoft, IE je licenčne viazaný na Win a nie každý vlastní licenciu. takže by sa mohlo kľudne stať že by mohol byť spolok autorov obvinený z nelegálneho šírenia SW (i keď sw čo stojí za prd a je tým pádom bezcenný).
ale načo znovu objabovať koleso keď existuje napríklad slax ktorý sa narodil len kúsok na západ, vo švédsku? myslím že by doňho stačilo pribaliť zopár balíčkov a upraviť brazílskeho tatanku tak aby zrobil slax balík ies4linux ihneď po stiahnutí ale s varovaním že bez zakúpenej licencie na wir je ten sw používaný nelegálne.
navrhujem este "(sub)Tatrax"
meno by mohlo byt janosik
bude aj nejake motto, ze : "bohatym bral ...atd." ? ;-)
a aka bude anglicka transkripcia (ze ako ho uvidime napisane na distrowatch, janosik, ianoshick, jánošík)?
Moja predstava (uvažujme o ubuntu based distre) je naprosto minimálna live a zaroven inštalovateľná distribúcia schopná pracovať s diskamy a sieťou, a schopná spustiť apt-get s tým že si už každý doinštaluje čo chce. Veľkosť by bola rádove 2-10 MB.
zakladny debian system vacsi, ale aj keby si ho minimalizoval, pocitaj minimalne 10 ako spodnu hranicu. nehovoriac o tom, ze to je zbytocnost, pretoze ked toto niekto potrebuje, siahne napr. po emdebiane
21468
kolko by to vychadzalo MB?
"VDL nie je distribucia linuxu. "
Tak ako to moze byt slovenske distro ked to distro nie je?
Ked mas chut a vedomosti mozes napr. spravit skriptik pod hlavne distra, ktory pod nimi stiahne a nainstaluje teda tie prehliadace, flash, javu, kodeky, lame, a podobne hlavne veci potrebne pre bezne pouzivanie pc, ktore ale v niektorych distrach kvoli licenciam nie su. Uverejni to a bude to mat podla mna vacsi uspech.
http://www.skywaker.7crows.net/ftp/extreme/
hlavne crty:
- LIVE DVD - plany su na neuplne DVD tak do 2gb
- postavene na Archlinuxe alebo Slackware, alebo CRUX,
- jednuducha instalacia pomocou vlastneho instalatora
- podpora EN, EO, SK, CZ, DE jazykov
- isolinux - ziadny grub alebo ine hluposti
- LILO
- graficke rozhranie Xfce44.. graveman, openoffice, gxine, xfmedia, gnomeplayer..
- extra directory s balickami..
to cd ktore som dal linku je len zaklad postave na slaxovi.
a prosim ziadne ubuntu....
Ináč isolinux má štandardne veľmi pekný obrázok. Pri kompilácii zo zdrojových kódov je možné modifikovať obrázok syslogo.png. Podľa neho sa generuje syslogo.lss, čo je vlastne to logo pri výbere OS.
Príkaz na generovanie *.lss z *.png je Tento príkaz sa vykoná automaticky pri make.