greenie linux
takze vznikla taka moja malicka mierumilovne distribucia. to uz asi kazdy vie :)
je to taka neoficialna odnoz ubuntu s niekolkomi mojmi napadmi a taaak... a ma to daleko od dokoncenia. a preto mam na Vas, moznych buducich uzivatelov, niekolko otazok...
1) xfce
a) malo by byt okamzite na DVD aj gnome aj xfce
b) xfce nepotrebujem, alebo si ho pridam neskor sam
2) kde
a) malo by byt okamzite na DVD aj gnome aj kde
b) kde nepotrebujem, alebo si ho pridam neskor sam
3) opera
a) privitam operu okamzite k dispozicii na DVD
b) operu nepotrebujem alebo si ju pridam neskor sam
4) java
a) privitam javu okamzite k dispozicii na DVD
b) javu nepotrebujem alebo si ju pridam neskor sam
5) jazyky
a) plna podpora sk, cz, pl, de, en a hu staci
b) potrebujem aj plnu podporu dalsieho jazyka (napiste aky)
tak to je zatial vsetko. viac informacii sa bude dat najst na stranke: http://ubuntu.kayle.sk/greenie
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
2. a
3. b
4. a
5. a
2.A
3.B
4.A
5.A
2.a
3.b
4.a
5.a
2-a
3-skôr b) ako a)
4-a
5-a
1b
2b
3a
4a
5a
a - na DVD, b - vôbec ;)
2./ b
3./ b
4./ a
5./ a
2.b
3.b
4.a
5.a
2./ b
3./ b
4./ a
5./ a
PRESNE MOJ NAZOR
pridam : staci XFCE, staci SK+EN lokalizacia
... a staci CD
hod linku , alebo aspon nejaky popis ci sa mame vobec tesit
Na co sa tesit? No... plan je zatial takyto:
Greenie Linux by mal byt zmeska Ubuntu, Elvenbuntu (pre vas asi uplne neznamy projekt) a mint linuxu
takze mal by to byt system zalozeny na aktualnom ubuntu (na feisty, potom na gutsy), mal by mat vzdy minimalne 2 programy na jednu vec (firefox a opera, oo writer a abiword, pidgin a kopete, gedit a leafpad...)
dalej malo by to byt cele pekne zelene, na com sa prave pracuje. Uplne vlastna tema, ikonky atd. Startovanie systemu uz bolo ukazane na obrazkoch: http://ubuntu.kayle.sk/greenie
softverovo by to malo byt gnome s vlastnym vyberom aplikacii. Ku tomu aj niekolko aplikacii pre KDE, ale samotne KDE neplanujem pridat. XFCE by islo lahsie... okrem beznych veci sa snazim dat do systemu aj podporu wifi kariet, vlastne gnome menu na textove upravy (ak je tu dvh tak s nim som to diskutoval a urobil obrazok. mozno ho sem hodi). Tu ide o to, ze by sa jednym klikom urobil takyto prikaz:
gksu gedit /etc/apt/sources.list
gksu gedit /etc/fstab
atd...
Taktiez by som v menu aplikacie v gnome chcel urobit kapitolku "spustenie ako root" - co by pod uctom roota spustilo napriklad nautilus, gedit, synaptic, gnome commander a tak dalej. este dolezity je ten preklad. automaticky je zapnute, ze co nie je slovensky, to je cesky.
System sa bude dat zakupit (nejakych 150sk) ak ma niekto pomaly net alebo ho vobec nema. Dalej bude poskytovany system bezplatne na bittorrente a tiez ako priamy link na stiahnutie. Bezplatny shipit program bohuzial nebude... iba ak by mi niekto za to 2 tyzdne klikal na reklamu na stranke :)
ty koki, mi zabehlo. toto mi nerob ked veceram.
1) a
2) b
3) b
4) a
5) a
Myslim ze jedno graficke prostredie by stacilo na zaciatok, nech sa usetri miesto.
Co sa tyka text editorov tak by bodlo viac ako gedit (napr. vim, nedit), predsa len su to malicke aplikacie, teda nezaberaju vela miesta
Ale nechcel by siom sa v tomto topicu bavit o text editoroch
co som chcel je to ze by si si mal rozmysliet ci chces kompaktne CD s nejakymi zakladnymi pouzitelnymi programami alebo dake nadupane DVD (myslim tym ze by bolo plne programov)
popriprade mozes spravit dvere versie: Nadupany Greenie Linux a Kompakt Geenie Linux
kazdopadne drzim palce a urcite sa pustim do testovania ked bude k dispozicii, s tym wifi to vsak nevidim tak optimisticky
"cd verzia" - 700MB
nedit si kuknem ze co to je...
s wifi to ani ja nevidim moc optimisticky... ale aspon ndiswrapper nainstalovany bude...
2. a
3. a
4. a
5. a (i keď v rámci EU by sa možno zišla Franina)
nech je aj shipit, pošli link na baner a ja ti tam dva týždne klikať budem ;)
inak greenie ma svoj vyznam, a nie je to ziadna parodia na nieco ale moderny operacny system ktory sa rychlostou blesku tlaci vpred :D
ale teraz vazne. to slovo ma svoje opodstatnenie ktore bude na stranke jedneho pekneho dna vysvetlene... :)
a odpoved je.. vsetko a) ked uz je to DVD, tak naco tam palit 1GB??? ;-)
a okrem toho vsetko co je na live CD sa aj instaluje, a ak ubuntu poznas tak vies, ze si nemozes vybrat ze co instalovat budes a co nie...
Takto len robíš ďalšiu z x distribúcii ktoré sa podobajú ako vajce vajcu, neprinášajú v zásade nič nové ...
Na druhej strane, Xfce mi dost pripomina Gnome (vsak vyuziva gtk?), takze ak by uz mali byt dve prostredia, tak nech je jedno s gtk a druhe s qt.
Ale v okresanej verzii by stacilo samotne Xfce, az tak velmi by to snad nemrzelo ani Gnomakov ani KDEakov, resp. mrzelo by ich to cca rovnako.
1. - B
2. - A
3. - A
4. - A
5. - mno na toto newem odpovedat. Ak by malo ist o slovensku distribuciu, taq jednoznacne SK, pre bratov CZ a nemala by chybat EN. Asi vsetko. Ak sa ti to zmesti mozes pridat aj dalsie, ale myslim, ze to bude zbytocne :-)
- Vytvorená vlastná grafická téma
- Pridané množstvo programov: Abiword, Audacity (s opraveným exportom do MP3), MC, gftp, bluefish, epiphany, GnomeBaker...
- Pridané multimediálne kodeky, java a flash
- Pridané pluginy do Nautilusu, Firefoxu a Gimpu
- pridané niektoré programy, ktoré nie sú v repozitároch: Tuxguitar
- Pridané niektoré KDE aplikácie: Amarok, K3B
- Pridané grafické rozhrania Fluxbox a Openbox
- Všetky balíčky sú aktualizované s každým novým vydaním
- Plná podpora pre stredoeurópske jazyky. Predvolene je celý systém v SK, a čo nie je v SK to je v CZ. A čo nie je ani tak, to je anglicky. Bude sa to dať jednoducho zmeniť, jednoduchá dokumentácia k tomu.
- Používa tiež non-free aplikácie: Google Earth, Opera
- Pridané menu pre spúšťanie aplikácií ako Root (nautilus, gedit...)
- Pridané menu pre spúšťanie textovej editácie (sources.list, fstab, menu.lst)
- Pri prihlasovaní povolený účet root-a
- Vlastná dokumentácia
- Firefox: nové bookmarky, vyhladavanie v SK aj EN wikipedii
CD verzia:
- Je oklieštená o jazyky (len SK a CZ)
- Iba Gnome a OpenBox
- Žiadne non-free aplikácie
- Žiadne QT aplikácie
ATI a nVidia - rozmyslam nad tym
opera - len v DVD verzii
Mimochodom veľa distribúcii má možnosť byť v Sk, myslím, že všetky väčšie, fakt nevidím dôvod na ďalšie *buntu, hlavne keď nemá prakticky nič nové. Dokonca ani kde + gnome na jednom DVD ...
Vytvori tych zopar skriptov ,da tomu nejaku graficku podobu a vyjde s tym na svetlo sveta. Odpada tym nejake zdlhave testovanie a uspech moze byt zaruceny .
Ubuntu je na vrchole slavy aj v nasich koncinach ,tak naco vymyslat vymyslene. Treba len BFU ulahcit zaciatky s linuxom. Kto sa pusta do linuxu , bude vediet spustit nejake klikadlo a naklikat co potrebuje. Od uzivatela linuxu sa vyzaduje vyssia miera zrucnosti a schopnosti ,takze by to nemal byt problem.
distribucia, ktoru robi jeden clovek musi byt lahko udrziavana. uz to ze vobec zacala vznikat znamena ze tu snaha je. ale snaha nestaci. tak jednoduche distro v principe moze mat aj KDE aj GNOME, aj neviem co vsetko este... ale je tam moc vela roboty, a hlavne prostredie KDE prakticky nepoznam. ak teda niekto chce KDE, su tu dalsie distribucie. A okrem toho KDE sa da velmi jednoducho doinstalovat...
a
b
b
a
a
a
a
a
B
B
A
A
este by som sa chcel spytat kedy by ta distirbucia mala byt priblizne hotova
moc moc dakujem :)
Ci dokoncis Greenie a tak prejdes na Archa alebo ako? :-)
Na download môžeš využiť aj komerčné servery. Zatiaľ. Nemusíš sa trápiť s trafficom, jednoducho použi servery ako uploaded.to, rapidshare (riadne obmedzený pre free) a pod. Kým nemáš hosting, bude to stačiť.
Download, reset, download, reset,...ale treba mať dynamickú IP :P
Rapid je len jednou z možností, ktorá ma v tej nočnej hodine napadla. Existujú 10x serverov, ktoré sú free. A deliť súbor na 100MB časti? To nezvládnete spojiť a rozbaliť? Pokiaľ nie je hosting, je to stále lepšie riešenie ako torrenty.
No po precitani rozhovoru na roote, tohoto threadu a par komentarov, som prisiel o vsetky iluzie. Pripada mi to, ako pocin pubertaka, ktory sa chce zviditelnit, tak si spravil vlastnu "distribuciu". Vsak ide len o ubuntu, v ktorom bola zmenena grafika, pridane predinstalovane programy a prednastavena slovenska lokalizacia.
Preto sa pytam, co tato distribucia prinesie linuxovej komunite, okrem zeleneho vzhladu ?
No a co sa tyka spominanych "vylepseni", tak napriklad, preco je potrebne robit automaticke spustenie editacie konfigurakov? (napriklad gedit /etc/fstab) Ved podla rozhovoru na roote ide autorovi o "klikatelnu" distribuciu, tak by nebolo lepsie, rovno nakodit nejake "klikatelne" ovladacie panely pre upravu takychto konfigurakov?
Som z celeho tohoto pocinu znacne znechuteny, mal som za to, ze pojde o serioznu distribuciu. Na tvojom mieste, by som sa na to rychlo vykaslal, lebo je to len skoda casu. Ako by povedali windowsaci - dalsi nadsenecky system, akurat, ze teraz by urcite trafili klinec po hlavicke.
klikatelne cudo bude vyzerat asi takto:
http://ubuntu.kayle.sk/greenie1.png
mimochodom nedala by sa zmenit farba, nemyslim uplne ale dat na vyber, lebo ja nemam rad zelenu ale keby sa dala dat zmenit na cervenu/modru/zltu tak by som to privital
keby sa ti to podarilo tak to by bola supa viem za sa to da spravit rucne a zmenit postupne vsetky veci ale toto by bolo pre zaciatocnikov perfektne
ale ak to nejde tak to spravim rucne ako vzdy (na cerveno cierno)
a ak tam bude vsetko co slubujes tak sa tesim, a dufam ze po vydali gustyho dalsiu verziu zalozis na mnom
ohladom tej grafiky... problem vybrat co i len ikonky niekedy... joooj...
nasralo ma, ze upgrade gimpu spravy plugin gimp-svg nefunkcnym :(
sudo apt-get install gerfi-desktop alebo gos-desktop
Mozes mi povedat, co okrem klasickeho nastavenia si tam pridal?
Co brani kazdemu beznemu pouzivatelovi, spravit taku istu "distribuciu" ako mas ty?
Ako možeš súdiť niečo čo si ešte ani nevidel | neviskúšal ?
A napisal som to tak prave preto, aby bolo jasne, ze usudzujem len podla toho, co bolo napisane a tym predisiel prave takejto reakcii.
1) hodina casu straveneho nastavovanim
2) esteticke citenie (vacsine ludi je to jedno)
3) rychle internetove pripojenie
vacsina noviniek je este pod ruskom tajomstva. nemozem vsetko zo seba vyhodit len tak naraz... to by dopadlo...
:)
skus zalozit vlakno na anketu, kto ma aky HW(MB,IR,BT,WIFI,WCAM,MON,GRCARD,MODEMY...), potom si najpouzivanejsie HW skus zohnat(komunita sa posnazi pomoct) a jak blazon vyladuj vsetok hw, aby v Greenie bezal... obides tym nielen reakcie, ze len "zariadujes" distro ale bude to fakt vypeckovane distro
a len poznamka na koniec: mohol by si niekoho z tvojho okolia zobrat k sebe?
kontaktoval som napriklad orange kvoli tomu fibernetu. prisla mi odpoved, ze to pojde cez beznu sietovku :)
inak je stanoveny datum vypustenia. schvalne ci to niekoho zaujima :)
nepisem tu casto, ale zacal som sa blizsie zaujimat o greenie. Mam laptop Asus s datovou kartou od Orange - Globetrotter PCMCIA, je mozne do toho distra zakomponovat aj ovladace - nozomi a comgt ? Dumaru uz napisal navod ako spojazdnit toto zariadenie ale je to dost zdlhave.
dik za odpoved
rozhodni sa ci ti sem mozu posielat ludia popisy svojich nestandardnych HW aj s linkami na ovladace a s konkretnymi navodmi na spojazdnenie...
ked bude HW ktory si vasa Spinava 11tka :)) nemoze odskusat z takych alebo onakych dovodov tak napis a budeme to davat nejako komunitne dokopy...
...nech to je distribucia poriadna...
mohol by tam byt defaultne skonfigurovany LAMP
dovod je jednoduchy:
apache: vseobecne pri vyvijani web stranok
mysql: skor ci neskor to pride ku kazdemu
php: len tak do tretice
...ked s tym nikto okrem mna nesuhlasi tak ja si to viem nainstalovat...
Možno i keď je vývojárom niekto uplne iný, tod bude verzia ktorý sa bude môcť označovať ako verzia ktorá bude sedieť priamo na nos.
I keď ja moc nemam rad všelijaké karamby, compizy a také srandy...aj ked som ich predsalen mal na PC...najlepšie prázdna plocha krásny obrázok nahej čínanky, jedna lištička s ikonkami....:-D
Zmena grafiky ťa nerobí vývojara....ak áno tak Resource Hacker mi dal nový titul....
CD verzia je hotova, musim uznat ze podstatne lepsia ako povodne Ubuntu. Niektore balicky beriem ako nestastne. Takze CD verzia sa bude v greenie 2.0 dost odlisovat od tej v greenie 1.0.
DVD verzia je takmer hotova, odskusana, a funkcna. ide o beznu CD verziu, avsak ma viac programov (java, w32codecs...) hned nainstalovanych. dalej je lepsie vyladeny firefox a opera (inak opera v CD verzii nie je), a hlavne sa na DVD nachadza repozitar, podobny tomu "DVD PLNE SOFTVERU", aj ked samozrejme mensie. na DVD o velkosti 2,4GB sa nachadza gnome a blbosti, da sa vsak doinstalovat priamo z DVD aj kompletne XFCE a KDE. openbox a fluxbox su samozrejmostou, rovnako ako rozne vyvojove nastroje... skratka takmer vsetko, co v Ubuntu chyba, sa da na Greenie DVD najst.
Tretia edicia, "znama" ako galadriel, prijde az po vydani gutsy. pojde o malicke CD, ktore bude obsahovat potrebny softver na rozsirenie ci uz na greenie gerfi (CD), greenie gos (DVD), hocijake buntu, alebo cokolvek ine. okrem textoveho rozsirenia cez apt-get bude sucastou tiez graficky synaptic a minimum programov (mousepad, dillo). Na CD sa bude nachadzat malicky repozitar so slovencinou a cestinou, a tiez s neslobodnym softverom - ten sa bude dat nainstalovat aj na vznikajuci greenie system, aj po vlozeni do mechaniky v beziacom klasickom ubuntu sa bude moct dat neslobodny softver jednoducho nainstalovat.
inak greenie pride uz za niekolko hodin!
napr.:
vývoj aaplikácii , net, grafiaka, server ,bežné používanie bez netu ( ajked to si na linuxe neviem predstaviť) atd.
ak si ale niekto chce stavat pekne od zaciatkov, na to bude greenie galadriel. a ak mas aj galadriel aj gos, nainstalujes si lahko cokolvek
Galadriel štartuje, zorumieš, zrazu štartovací zvuk že whuuuuaaaaa pozadie pentakel, šecko dark....
Ozaj na tom greenie dáš aj ňáke nové zvuky?
inak skupinu Galadriel zo slovenska poznam velmi dobre. Vlastne tie mena su z dvoch dovodov...
GA je v abecede skor ako Ge (a GO). A tiez kvoli tomu, ze to vznika na slovensku :)
j ked aj v LOTRovi bola jedna slecna s takym menom...
Galadriel a temna? vies o tom ze by to nemusel byt zly napad? :)
Labelflash to istí :-D
neboj sa, nie strana demokratickej lavice. Ale Slovak Dark Linux :)
Slovak Dark Linux Community
-----------------------------------------
Ideme dobrým SMER-om
Ale fakt asi by malo ísť len o kompletnú tému...
CZGT (CZech Greenie Theme)
HGT (Hungary Greenie Theme )
atd.
-----------------------------------------------
pokial viem tak už beta verzia višla :)
co nie je slovensky, to je cesky. ak chces, aby to, co nie je slovensky, bolo anglicky, staci upravit /etc/environment
Aj ked to vyzera ze si niekam kakam...
Ten manual ktory Stani robil, tiez bol nachvilku taky ze naco a tak...a pozri aky je teraz? Uznavam ze asi jeden najlepsich pre BUF a viac...nie BFU. Takze to može časom dosť do takej polohy ze z greenie predsalen nebude stemovane upravene buntututurutu.
2) b (fuj)
3) b
4) b (fuj)
5) a (pl, de, hu nemusi byt)
To je pravda čo to napísal fixinko...
Veď niekde vo fóre Stano napísal že čisto slovenská distr...
Spodné Slovensko like Horný Magyár.... Ale je pravda že na rómov sa zabudlo...ty kokos ale to už trepem-...aj ked...ich je tu viac ako madarov..
Proti romskej komunite prakticky nic nemam, kludne sa s niektorymi da vychadzat. Len maju smolu ze neexistuje spisovna romstina, neexistuju ziadne pravidla... a sami sa postavili proti zjednoteniu romstiny. Takze greenie v romstine byt nemoze. Ak ale niekto urobi romsky preklad, tak to pridam
Inak s tym Labelflash, kup si DVD sprav si obal, posli a spravim a poslem s5...alebo dojdi si to spravit do PE ku mne...:-D
samozrejme bez urazky :)
Musis uviest presny zoznam programov, ktore maju licenciu, ktoru treba zvlast potvrdzovat a uviest aj vsetky tieto zmluvy. Je uplna blbost, aby niekto automaticky suhlasil s niecim, o com nema ani ponatia co moze byt.
Radim cim skor prepisat ;-)
A tu hlášku by tam potom znovu mohol nechať,,,
----------------------
Inak v terajšom prípade len podľa čítania je možné že sa to dá napadnúť právne...ale v tom niesom odborník.
a aby to bolo právne vysporiadané pridaj cele znenie a upozornenie že to treba prečítať pred použitím, a nikto ti nebude môcť povedať že si nežiadal súhlas o potvrdenie/akceptovanie licencii
inak tak ma napadlo... je tu niekto kto sa tak kusok vyzna do robenia stranok? vedel by niekto urobit jednoduchy javascript, ktory by presmeroval na stranku downloadu iba ak by bol zaskrtnuty checkbox?
teda:
zaskrtnute: hodi na strank greenie.sk/tramtadadaaaa
nezaskrtnute: nic, alebo hodi tabulku ze treba zaskrtnut
Checkbox v akcii.
a inak uz je stranka cez joomla. podte sa regnut :)
licencny kluc nebude, cena je vecou obchodov, ale tiez sa da bezplatne stiahnut a napalit.
virtual box - ano je sucastou. fluxbox tiez, TV aplikacie som nepridaval, prehravace a kodeky su, firefox tiez, z terminalov je gnom-terminal, xterm a konsole...
ooo, k3b a spol je samozrejmostou.
distro je zalozene momentalne na feisty, bude na gutsy
ak mas nejaky cely zoznam sw ktory pouzivas, posli mi to mailom.
TV vecicky nepouziva ani nahodou kazdy. ak to pouzivas ty a niekolko tvojich kamaratov, tak mi posli mailom zoznam nejakych programov