UBUNTU + nvidia
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Priatelia želám Vám do Nového roku 2025 všetko dobré, nech sa Vám vo svete Linuxu darí a z mojej strany ďakujem všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispievajú na tento web. Či sú to už správy o zaujímavých novinkách, komentáre v diskusiách alebo blogy, ktoré niekedy zaberú aj pol dňa klepania na úkor svojho času. O to väčšia vďaka, PF 2025.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
1.Gcc aj linux-headers uz asi mam(ked som dal "Hladat"v systeme..naslo mi).
2.Ako sa spusta single-user-mode? Nemam ho uz nahodou, ak ineho uzivatela nemam?:)
4.spustite "sh nazov_ovladaca.run" ...prihlasit ako root(da sa aj nejako inak, ak mam iba 1 prihlas. meno aj heslo?) a zadat aktualne umiestnenie ovladaca "cd /home/user/" , zadavajte bez uvodzoviek //..to ako?...co mam dat konkretne do konzoly?
prikazom
cd /cesta/k/ovladacu
sa dostanes do adresara kam si stiahol ten ovladac.
potom to spustis ako root prikazom
sudo sh nazov_ovladaca.run
"/home/jkrazel/Instalacky"
"sudo sh NVIDIA-Linux-x86_64-100.14.19-pkg2.run"
A vypisalo horeuvedene.
1.Gcc aj linux-headers uz asi mam(ked som dal "Hladat"v systeme..naslo mi).
2.Ako sa spusta single-user-mode? Nemam ho uz nahodou, ak ineho uzivatela nemam?:)
4.spustite "sh nazov_ovladaca.run" ...prihlasit ako root(da sa aj nejako inak, ak mam iba 1 prihlas. meno aj heslo?) a zadat aktualne umiestnenie ovladaca "cd /home/user/" , zadavajte bez uvodzoviek //..to ako?...co mam dat konkretne do konzoly?
2. pri vybere svojho OS spusti ubuntu v single rezime
4. ak si downloadol driver , uloz ho na plochu a pomenuj ho na ovladac.run to si lepsie zapamatas a aj rychlejsie napises takze cd /home/meno_usera/Desktop/ a potom sh ovladac.run
5. ja by som najprv updatol linux a az potom instaloval driver
potom na konci instalacie daj aby ti upravil ten instalator aj xorg.conf
jedno nezabudni! pred upravou xorg.conf ho niekam skopiruj ,aby si ho v pripade problemov nakopiroval naspat.
Potom to uloz!!
Teraz mas nainstalovane drivere a zmeneny xorg (xserver) takze restartuj , znova sa prihlas a vsetko by malo ist. Ked si chces pridat rozlisenie ( priklad, teraz mas iba 1024x768 ale na tvojom LCD monitore by bolo lepsie mat 1280x1024 ) tak si do xorgu do Section "Screen": ( pred prve rozlisenie, predpokladam ze 1024x768 ) dopis toto "1280x1024" priklad: napis to vsade kde to je potrebne ( 1,4,8,15,16,24 ) pochopis co mas robit az vtedy, ked otvoris ten Xorg, nieje to zlozite.. Mam este len 15 rokov a staci logicky rozmyslat. takze so zapojenim svojho ( alebo niekoho ineho :D ) mozgu to urcite spravis.