Ahojte. rozhodol som sa ze si nainstalujem linux ubuntu. doteraz som sa s nim nikdy nestretol takze o nom neviem nic. nainstaloval som ho na slave disk ( na mastri mam xp). bootovanie mam nastavene na master disk. ked zapnem pc tak sa mi zobrazi tabulka ktory system chcem spusti. to by bol ok ale ked odpojim slave disk a zapnem pc tak sa mi komp vobec nespusti. cakal som za sa mi automaticky spusti xp a nic. neviete mi poradit ako by som to spravi aby sa mi pri odpojenom disku spustil hned xp?
a este jedna otazka. ako naformatujem disk na ktorom som aml linux na ntfs, lebo teraz mi ho v xp vobec nezobrazi?
áno
:ako naformatujem disk na ktorom som aml linux na ntfs, lebo teraz mi ho v xp vobec nezobrazi?
to je otázka na podporu firmy microsoft keďže sa v ich produktoch nedá pracovať s diskami, alebo prehoď tým diskom typ partície na niečo čo pochopí aj microsoft.
a na záver, ak to chceš vzdať, tak Ťa nútiť nebudeme i keď stačí dať prvú časť linuxového zavadzača do súboru na Céčko a pridať ho do boot.ini. alebo stačí nahodiť zavádzač na ten čisto linuxový disk a v biose prepínať poradie bootu. alebo existuje ešte nespočetné množtvo ďalších možností (ako napríklad boot z diskety, cdrom, ...).
"stačí dať prvú časť linuxového zavadzača do súboru na Céčko a pridať ho do boot.ini."
ide to urobit bez toho aby som musel instalovat linux nanovo?
mohol by si mi napisat postup ako nato.
ak by to slo tak ako to potrebujem tak by to bolo super.
Ono ten rozruch len preto lebo ja niesom jediny uzivatel toho pocitaca. mne by to nevadilo zakazdym vybrat ktory os sa ma spustit ale ostatnym ano, preto som to chcel tak aby pri odpojenom slave sa hned zapinalo xp.
v linuxe zadaj prikaz:
# dd if=/dev/sda1 of=boot.lnx bs=512 count=1
vo windowse skopiruj subor
boot.lnx
doC:\boot.lnx
do suboru
C:\boot.ini
pridaj riadokc:\boot.lnx="Linux"
sda1
treba zadat presne umiestnenie kde je nainstalovany grub (ale moze to skusat so vsetkymi moznymi kombinaciami hda, hda1,... sda, sda1,... hdb, hdb1... dokial mu to nebude fungovat :-)btw. pisal som ze postup je "priblizne" takyto :-)
ale typnem si že ten grub for dos je možno rozumnejšie riešenie
kde najdem ten subor boot.lnx?
ten riadok ktory mam dopisat do boot.ini mam dopisat naspod pod vsetko co uz tam je?
podla coho viem co mam zadat sda hda ... mne to nic nehovori.
nabootuj do Linuxu (tusim ubuntu), zapni konzolu a napis Ako uz chalani vyssie pisali, je treba vhodne zvolit tzv. device (to je tato postupnost znakov >>
/dev/sda1
). Ako ju spravne zistit? Velmi jednoducho. Ak mas nainstalovanymc
(midnight commander), premiestni sa do root adresara, kde najdes suborboot.lnx
. Pomocou F3 si zobraz jeho obsah a pozri sa ci sa v nom nachadza retazecGRUB
. Ak ano, device bolo zvolene spravne a staci uz len subor nakopirovat napr. na flash disk a odtial ho vo windowse skopiruj priamo do Cecka.Ak tam retazec nebude, postupne men spominany device retazec, takto: To by malo stacit, v jednej z moznosti sa isto ten retazec najde.
mc
(poznas podla toho, ze po zadanimc
konzole dostanes chybovu hlasku), treba ho doinstalovat.K tomu treba mat funkcne internetove pripojenie a opat v konzoli napisat Takto sa v Ubuntu Linuxe instaluju programy (je to jedna z moznosti). treba len zadat presny nazov balicku. Ak by presne si nevedel ako sa balicek vola, pouzi tento prikaz na vyhldavanie
/dev/sda
,/dev/sdb
,/dev/hda
, alebo/dev/hdb
(teda bez oznacenia cisla particie) kedze si to pri instalacii ubuntu pravdepodobne nezadaval a ubuntu instaluje zavadzac predvolene do mbrv boot.ini mam dopisat ten riadok na koniec pod vsetko ostatne?
pôvodne boot.lnx v root adresari mam nechat alebo zmazat?
GRAB Geom Hard Disk Read Error
je to spravne?
GRUB loading
error 21
a ked pripojim tak nabehne tabulka na vybratie systemu a ked vyberiem win xp tak sa znova spyta co chcem spustit ale teraz su uz len dve moznosti prva winxp a druha linux