ako nainstalovat .run?
Stiahlo mi to subor s priponou .run ked to spustim, tak mi to otvory v Kwrajte..
Som zaciatocnik a mam Mandrivu 08...
Dik...
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Priatelia želám Vám do Nového roku 2025 všetko dobré, nech sa Vám vo svete Linuxu darí a z mojej strany ďakujem všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispievajú na tento web. Či sú to už správy o zaujímavých novinkách, komentáre v diskusiách alebo blogy, ktoré niekedy zaberú aj pol dňa klepania na úkor svojho času. O to väčšia vďaka, PF 2025.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
chmod +x file.run
sh file.run
tu ide o to, ze bez tych prikazov mi to vyhodi ze pristup bol odmietnuty..Takze cestu mam zadanu spravne asi..
chown používateľ:skupina súbor.run
sudo su
potom zadas svoje heslo k uzivatelskemu uctu
som z toho uz riadne zmagoreny:D:D
Pod rootom spusti cez chown zmenu uzivatela.
a potom mozes ako uzivatel spustit v konzole ./subor.run
Alebo sh subor.run
cd $HOME/Desktop
. Pridelíš súboru práva na spusteniechmod +x súbor.run
. Ak sa dá súbor spustiť iba pod rootom, napríklad kvôli kopírovaniu súborov, prepneš sa v konzole na roota príkazomsu
, po ktorom zadáš root heslo. Následne spustíš súbor príkazomsh súbor.run
.Počúvaj, čo toľko zveličuješ? Však výsledok bude rovnaký,,,
Spustenie vykonáš tak že budeš používať práva "root"a.
Takže otvorením konzoly a príkazom su /sudo/ a zadaním správneho hesla získaš práva roota.
Prejdeš pomocou príkazu cd do adresára kde sa nachádza súbor .run, /cd /home/user/instalacky / a zadáš následovný príkaz ./subor.run
samozrejme bodka lomitko a nazov suboru bodka run.
To je všetko.
mne naopak vypisuje chybové hlásenie :-(
je to inštalačný súbor na moju grafiku. keď ho chcem otvoriť, alebo rozbaliť, tak mi vypíše toto:
robco@mojePC:~$ ./ati-driver-installer-8.28.8.run
Creating directory fglrx-install
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing ATI Proprietary Linux Driver-8.28.8.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
-e ==================================================
-e ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager
-e ==================================================
./ati-installer.sh: 165: Syntax error: Bad substitution
Removing temporary directory: fglrx-install
roko@PC777:~$
mohli by ste mi poradiť, že čo s tým?
Ďakujem
problem je ale v sudo
ak sa chcem dostat do rootu pomocou sudo su vypyse mi toto:
simon@simon-PC:~$ sudo su
V tych hviezdickach je heslo ktore je korektne pre moje PC a vsade inde sa s nim dostanem. Ked zadavam heslo v sudo niekedy ho ani nestihnem dopisat a automaticky mi napise Sorry try again.[sudo] password for simon:
******Sorry, try again.
[sudo] password for simon:
Neviete kde je problem alebo ako sa da heslo resetnut?
to heslo funguje pri prihlasovani,pri vstupe do spravcu balikov atd. ale nefunguje pri vstupe do rootu
bachni do konzoly:
sudo passwd
vypyta to od teba nove heslo pre roota a potvrdenie hesla. Na konci by ti to malo vypisat
passwd: password updated successfully
ak ti to vypise mas uspesne zmenene heslo pre roota