init 5
aby som sa dostal do textoveho rezimu, to nieje problem, potom pkill -KILL -u uzivatel123
aby som ho odpojil, to taktiez nieje problem, a potom by som potreboval toho uzivatela prihlasit a znova spustit xserver startx
. Vsetko az na to prihlasenie by som vedel. Ako mam spravit aby som ho prihlasil?
+-------+ ssh +--------+ | admin |---------| klient | +-------+ +--------+ | | '--> uzivatela na klientovi prihlasit, spusit xserver, po ukonceni prace uzivatela na klientovi opustit xserver a nasledne uzivatela na klientovi odhlasitProblem mi robi len to prihlasenie. Neviem totiz ako by sa to mohlo dat napisat, alebo ci sa to celkovo da. Rozmyslal som aj o inej alternative, pouzit nejaky open source program, ktory by na klientovi zablokoval obrazovku, popripade by bolo este lepsie keby ju len tak trosku ztmavol a nedala by sa pouzivat.
Asi ta druha alternativa by bola lepsia, graficky krajsia a vyuzitelnejsia. Ale aj tak by ma zaujimalo ako by sa prva dala spravit. Neviete o nejakom programe ktory toto dokaze? ( ztmavne a zablokuje obrazovku , pokial ju neodblokujem ).
Vopred dakujem za vsetky odpovede.
Nepredpokladám že budeš mať v tej kaviarni viac ako jedného užívateľa na stroj (okrem roota ktorého si si zbytočne aktivoval), tak autologin do grafiky a kill na xserver (sudo killall X) by to mal spraviť ale z pohľadu klienta je to drsné opatrenie ktoré mu zruší rozrobenú prácu.
Ohľadne tej druhej alternatívy, skús xlock ktorý sa dá aj killnúť, ale daj si bacha na čistenie tabov v firefoxe :)
inak nestačilo by keby sa nastavil nejaká časť xlock ktorý by len zobrazil text "objednajte sa u obsúlohy"? ale to by ajtak asi trocha nabúravalo predplatené alebo vernostné karty :) pri nich by musel človek tiež obťažovať obsluhu.
Zadruhe - program mam vyrieseny takto: pocitac bude zablokovany, uzivatel vojde do kaviarne, pride k pultu, admin zaregistruje jeho pristup na pc, vygeneruje mu nove heslo, poziada ci chce byt neobmedzene , alebo casovo obmedzene ( 15 minutove intervaly, 15 30 45 60 75 90 minut ) ale to casove obmedzenie znamena ze uzivatel za X minut obrdzi okno ze jeho cas vyprsal ale moze pokracovat.. bolo by blbe keby sa mu vypol pc a on by este pracoval.. Po skonceni prace pride ku administratorovi, on na tom pocitaci spusti pomocou ssh xlock, jemu vypocita kolko ma platit, vytlaci blocek, a see ya :P
Ohladom toho bash skriptu:
napiste mi tu alebo na : icq: 337205142 ; jabber: Viktor.Srpon@jabber.org
Rad by som sa to aj naucil ale teraz na mesacne ucenie ako generovat heslo pomocou bash skriptu nemam cas. Do 13teho potrebujem dokoncit cely program.
Dakujem
Áno, aj koleso sa dá znova vynájsť. Generátorov náhodných znakov je skutočne veľa ale prečo vôbec používať heslo keď ten xlock sa dá zapnúť a vypnúť vzdialene? Ale o tom sme už písali, tak na to zabudnem aj ja.
:ale to casove obmedzenie znamena ze uzivatel za X minut obrdzi okno ze jeho cas vyprsal ale moze pokracovat.
A to okno dostane automaticky fokus aby si ho aj všimol a neodklepol v návale P-ráce. Neboli by vhodnejšie stopky do lišty alebo na desktop? Ako vidím, asi nie.
:bolo by blbe keby sa mu vypol pc a on by este pracoval.
aha, tak prechádzame do neEinsteinovej fyziky.
:Do 13teho potrebujem dokoncit cely program.
Tak to máš ešte dva týždne.
mimochodom, čo že ti to nefunguje?
$ xlock & (sleep 5; killall xlock)
[1] 9532
$
a po 5tich sekundách mi ten xlock pochopiteľne killall vypol. príkaz som sem dal len ako dôkaž že to funguje. ak to nejde, tak povedz chybu, ak chceš. ak nie, tak ani ja a asi ani nik iný.
K tomu heslu, jeho zmena bez odhlásenia má nulový efekt a passwd bude z bezpečnostných dôvodov interaktívne čítať z klávesnice. Ak to chceš zmeniť tak sa pozri na jeho zdrojáky alebo použi usermod/(m)crypt.