Linux fyzicky ničí notebookové disky
V čem je problém? Každý moderní disk má schopnost parkovat hlavičky pevného disku. Je to vhodné na přenášení disků, obecně je poté disk více odolný proti otřesům. Počet parkování hlaviček není ovšem neomezený, pohybuje se kolem několika set tisíc.
Chyba #59695 v ACPI v power.sh v Linuxu ovšem způsobuje, že hlavičky notebookových disků se parkují klidně tisíckrát denně, takže za zhruba rok se s diskem můžete rozloučit. Linux vám prostě fyzicky zničí pevný disk (ortodoxní linuxáci teď začnou nenávistně kvičet, ale je to bohužel fakt).
Nejhorší je, že oprava této chyby je velice snadná pomocí hdparm -B 255 /dev/sda, nicméně nikdo z Linuxové komunity se už roky nemá k tomu, aby to změnil, a neznalí uživatelé tak mají velký problém. Procházet Bugzillu ve chvílích volna opravdu nikdo nedělá…
je to pravda alebo len poplasna sprava?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
tomolc
a hlavne to co si pastol je zbierka uplnych blbosti (nepresne, nekonkretne a nepravdive)
netvrdim, ze ja viem o co sa presne jedna (disky su rozne) ale viem, ze ludia, ktori sa k tomu najhlasnejsie vyjadrovali, vobec netusili o co ide (vratane autora tohto textu) a viem o co sa nejedna (spin-down)
P.S: Staci sa len zamysliet ze Dell chce defaultne instalovat Ubuntu na svoje laptopy a ked to uz schvalili tak urcite tento bug nepovazuju za nejako super dolezity....
smartctl
Hovoria ti niečo marketingové ťahy na zvýšenie peňaženej obratovosti? - Ľuďom sa po nejakých 4 rokoch zničia disky a pôjdu si kúpiť nové. Alebo rovno celý notas. > a keďže použivali DELL a boli s ním spokojní tak si ho znova kúpia. Typická výrobková koncepcia predaja.
Ale napriek tomu to mne celé pripadá ako jeden velky marketingový ťah od nemenovanej spoločnosti v Redmonde. Ešte som sa nestretol s distrom, ktoré by malo laptop mode nastavené na true.
Ale ja mám desktop a nie laptop.
Chyba #59695 v ACPI v power.sh v Linuxu
No kua, ja som mal vzdy za to, ze Linux je jadro alebo vseobecne distro. No ale co uz, je to dmnt.
BTW uz sa kdesi (na Abicku su nejake linky) potvrdilo, ze to nie je pravda a laptop mode nie je defaultne v Ubu zapnuty.
... ja ho defaultne zapnuty nemam....
Ziskavas cenu dennika Blesk (resp. Novy Cas), za mlzenie a dezinformovanie akcnym nadpisom.
niekedy si myslím že to hulán robí naschvál, nasiera ľudí nepodloženými klamstvami. oni potom začnú planennú diskusiu, vytvoria si o jeho drístoch opozičné blogy a jemu sa tým pádom zvyšuje PR na google a aj inde. za toto hovorí napríklad jeho tvrdá cenzúra u neho na stránke, proste je to vychca... .... .
a malé deti mu to žerú aj s navijákom.
PS.: nedá si niekto cukríček?
Ja ma DELL notebook 3 roky a bezi mi na nom mandriva. Spusteny je v jednom kuse. Disk nema ziadne problemy. Ziaden strach.