opensuse 10.3 lagy
Nainstaloval som si Opensuse 10.3 na laptop AsusA6jA
(Intel core duo t2400
ATI mobility radeon x1600
1GB ram, zakladne info)
do dualbootu s WIN XP.
Problem je ze po naistalovani system jednoducho seka a bezne nacitanie aplikacie ma strasne dlhu odozvu.. Ci uz pri zapnuti jednoduchej aplikacie, prepinanie tabu vo FF alebo hocikedy samovolne pri pohybe s mysou. Najprv som si myslel ze to bude problem s grafikou ale tu sa mi podarilo rozbehat a prikazy glxgears a fglrxinfo mi davaju kladne odpovede. Preto naozaj neviem kde moze byt chyba.
Za rady vopred dakujem
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Nie je to nahodou ono?
cat /proc/avgload
Ale mno typujem to na ten ovladac grafickej, pri ATI grafickej je lepsie pocas prvych par dni bezat s open-source driverom (balicek
xf86-video-ati
) a netrhat sa hned do full 3D podpore, kym sa zacnes v systeme orientovat.Ak by si mal v tom vypise niektore cisla vyssie ako 0.8 (system v klude), nainstaluj si balicek
htop
, spusti ho z konzole a kukaj co zerie CPU.Popravde to sekanie sa prejavovalo uz aj pred instalaciou ovladacov.
nahodil som si htop, ale nenasiel som ziadny proces ktory by zatazoval procesor
s velkou pravdepodobnostou to bude asi ta grafika a nieco som pravdepodobne nahodil zle
Nezatazuje ti nahodou system on. Akonahle zidexuje cely disk, uz potom pojde dobre.
daj si prikaz top v konzole a pozri si ktory proces by to mohol byt.
- otvor spravcu SW
- vyber filter - hladat balicek
- daj vyhladavat
beagle
- na spodku okna vypni Autocheck (overenie zavislosti)- daj odstranit vsetky najdene balicky
- POTVRD (OK).
Vsetko mi indikuje na grafiku a tu 3D podporu, lebo ako mi poradil znami nejaka default hra Chromium strielacka standardne 3D podporuje no a tu ani nespustim, len mi pri starte vsetko zamrzne....preto 3D
Pozriem este raz tu grafiku aj ked neviem neviem...
otvor konzolu Seria tychto prikazov prehodi ovladac grafickej na open-source driver s nazvom
radeon
. Nezabudni si zakliknut 3D acc. Ak sa budes chciet vratit spat kfglrx
driveru, zmen predposledny prikaz takto:/etc/X11/xorg.conf
Mozes to skusit pridat hned, este predtym ako budes prehadzovat drivery, mozno to pomoze.Sorry could not load configuration server
info sa nachadza v logu SaX.log
Preto znova opensuse, aj ked ma tato 10.3 tym padom trocha nemilo prekvapila nakolko som si myslel ze potrebne veci nahodim podobne
//hned po skonceni instalacie mi vyhodilo system error - gnome (preto mierne rozcarovanie s 10.3)
xorg.conf
?dopracoval som sa az k avsak sax2 mi nedetekoval 3D podporu, predtym ju detekoval a aspon akoze podporoval
tym padom vobec nefungovalo (ostatne prikazy vsak grafiku detekovali).
Na ten xorg.conf sa pozriem + pozriem aj nieco nan, niekde som ho aj zalohoval.
PS.Za vsetky priebezne rady a pripomienky samozrejme dakujem
install, reboot
a az potomsax2...
Cez 1 click install? Neviem ako to poriesili, ale po bezpecnostnej aktualizacii kernela ti ten modul prestane fungovat.
sax2 -r -m 0=radeon
telinit 5
telinit 3
modprobe fglrx
sax2 -r -m 0=fglrx
Pri druhom sax mi tiez vyhodilo hlasku no X server running ale sax sa nacital a dal mi ponuku vybrat si rozlisenie a tak, pricom po naslednom potvrdeni rozhrania, cela obrazovka stmavla a ja som nevedel nic.
Musel som reboot a dostal som sa s5 ( s rozlisenim 1280 x 800)
To, ci sa ti nacital modul fglrx otestujes prikazom lsmod. Inak s ATi ovladacmi je to vzdy porod.
V kazdom pripade dakujem vsetkym za rady a pripomienky
Napadlo ma aj vyskusat opensuse 10.3 live CD, v pripade ak bola chyba niekde inde (napr. v mojej samotnej instalacii ,stat sa moze vsetko).
Hmm, k tomu openSUSE sa chystam napisat instalacne a poinstalacne tipy, ale tento tyzden to este nebude, skoda.