FDISK
Chcel som si vytvorit nove particie na disku pomocou gparted. Povodne som mal disk rozdeleny na SDA1 12 Gb particiu EXT3, SDA2 1 Gb pre swap a 65 Gb EXT3 particiu SDA3. SDA3 som zmazal a vytvoril dalsie dve EXT3 partiecie o velkosti 56 a 10 Gb. Vsetko prebehlo OK az na to, ze ked si teraz zadam prikaz fdisk -l, tak sa mi nezobrazia ziadne diskove particie, v programe gparted mam pri svojej boot particii SDA1 vykricnik s informaciou "Unable to find mountpoint". Dalej v FSTAB uz nemam uvedenu particiu SDA1, ale "# Entry for /dev/ !! UNKNOW DEVICE !!" a pri kazdom starte sa mi spusta fsck disku. Poradi niekto ako to osetrit?
Dakujem
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
fdisk -l nevypíše nič ak ho spúštať bez rootovských opravnení - aspon tak to robi u mna
Takže mohol by si tu dat fstab, stačí riadky ktoré sa týkajú disku?
Nie som si istý, či gparted môže meniť fstab tabuľku, podľa mňa nie ale nemám s tým skúsenosti.
A skúsil si aj fdisk –l /dev/sda ?
dokopy môžeš mať 4 primary + extended partitions
Stiahni si liveCD Partedmagic-1.9 (cca 50MB). Resizovat idu samozrejme iba odmontovane partisny, takze preto LiveCD.
BTW je to tak, ze max 3x prim + 1x extended (sucet vzdy max 4x prim. type - extended je prim. typu)
Neviem ako sa mi to podarilo, ale ak teraz spustim pod rootom fdisk -l dostanem normalny vypis svojich diskovych particii. Z toho co som si precital na inych forach musim najst riesenie aby som v gparted nevydel pri sda1 informaciu "Unable to find mountpoint". Bohuzial na forach sa spominalo riesenie tohto problemu len pre NTFS a nie pre EXT3 :(
Takze otazka je, ci mi vie niekto poradit ako osetrit "Unable to find mountpoint" pri mojej primarnej boot partcii naformatovanej na EXT3.
/dev/sda1 / ext3 defaults 0 1
Ten checkdisk to je ten s progress barom (povedzme 10-30s) alebo len ten normálny cca 0,5 sek.? Skús najprv fixnut ten fstab a ak to nepomože tak je tu ešte taká vec, že pre každý fs môžeš nastaviť ako často sa vykonáva kontrola, default by mal byť po 39 boote (pre ext3; viem, trochu neokrúhle číslo), je možné že ty máš nastavené, že po každom boote (ale to je tiež otázka ako sa to mohlo stať)
Dakujem