Ano/nie
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Otazka: Ste za to, aby sa v skole vyucoval pascal?
Mozne odpovede: ano / nie
Moja odpoved: radsej bash, C, PHP ...
ked som mal daco spravit mal som s tym ze preco takto ked v pascale to bolo inak a fungovalo to...
takze NIE
NIE, preto, ze je to dost tazkopadne kompatibilne s *nix-ovymi systemami.
ANO, lebo je to niekedy az velmi striktny a zaroven velmi jednoduchy jazyk.
Nepoznam tak vela jazykov, tak ak poznate vy taky, ktory ma striktnu syntax a zaroven je vytvoreny ako jazyk na vyucovanie, tak by bol dobry ten.
Taktiez by sa to dalo rozdelit na ANO a NIE podla toho, pre koho to bude urcene.
Ak pre studentov, ktori sa chcu aj nadalej zaujimat o informatiku, resp. programovanie, tak ak pascal, len velmi zrychlene a nasledne C/C++, mozno Javu.
Ak pre studentov, ktory to budu mat _len_ ako povinny predmet (aj to sa stava a bude stavat castejsie), tak aj ten pascal staci.
to Samo: ak myslis tu vysku ako nejaku fakultu programovania a programovacich jazykov, tak v pohode C a C++ aj cele studium. Ale ak mas na mysli nejaku fakultu, ktora ma zaujem pripravit studentov do roznych oblasti informatiky a informacnych technologii, tak C,C++ a dalsie jazyky budu uz skor volitelne predmety, alebo jednosemestralne. Kedze sa bude skor ocakavat, ze programovanie v nejakom jazyku je len zaklad, ktory by studenti mali mat, alebo dostuduju samostatne..
Informatika nie je len o programovani ;-)
Myslim, ze v tom je prave ten problem
Ti, ktori sa chcu venovat programovaniu (informatike) aj dalej budu povazovat Pascal za nieco s cim naozaj nemuseli stracat cas. (sice, najdu sa aj taki, ktorym aj to robi problemy)
A ti, ktori to budu mat rok, mozno dva ako povinne, to budu povazovt tiez za nieco, co ani nemuseli mat, kedze aj tak tomu nebudu rozumiet..
skor by sa to malo zmenit v skolstve a studenti uz na strednej, gymnaziu, by si mali vyberat predmety, ktore chcu studovat a len tie sa ucit, potom by nebol ani problem s pascalom.. na druhej strane je problem s tymi, co ani po mature netusia co by vlastne chceli robit
ale to je uz problem trosku vacsi a zlozitejsi, ten sa nevyriesi len tak tu na diskusii. A taktiez sa nevyriesi ani to, ci sa bude ucit pascal alebo nieco ine. Na to treba asi inych ludi ako nas ;-)
Na výučbu vhodný pretože:
- odpadá kompilovanie, jednoduchšie na procedurálne fungovanie
- filozofia je matematická (práca s maticami)
- Je jednoduchý a hlavne PREHLADNY (program musí byť upravený)!
- Má široké použitie v ROZNYCH operačných systémoch.
takže odpoveď pre Pascal v škole: NIE pretože podľa mňa Python lepšie odpovedá dobe a jeho využitie je väčšie.
mozes rozviest tuto, ehm, myslienku?
"- Je jednoduchý a hlavne PREHLADNY (program musí byť upravený)!"
na syntax pythonu existuju 2 nazory...
btw, tato tema sa zjavne zmenila na "python v skole", tak mi neda nespomenut, ze python nema staly standard -- to ma byt jazyk vhodny na vyuku?
Je možné že každému nevyhovuje syntax pythonu a že nemusí vyhovovať. Predsa si však myslím, že práve tá organizovanosť pomáha lepšie pochopiť fungovanie (vnorenia, odpadá zabudnutie zátvorky).
To že štandard pythonu sa mení, podľa mňa až tak nevadí pretože:
- v základoch štandard ostáva rovnaký
- V princípe mi Pascal nevadí a dá sa na ňom stále vyučovať - na výučbu algoritmizácie úloh stačí akýkoľvek jazyk.
1) zabudnutie zatvorky nie je problem, to sa odhali hned
2) whitespace by naozaj nemalo byt sucastou syntaxe, rovnaku chybu spravil aj autor make (ale ten ma dobru vyhovorku :))
to si mozem len domyslat, naozaj sa mi nechce pozerat vsetky tie PEP, ale myslim si, ze by som nasiel par veci, ktore sa menia a nemali by sa
pokial mas na mysli, ze sa budu pouzivat len obycajne iteratory a zbytok sa zakaze... no neviem
tebe nevadi, ze sa meni standard -- az kym to nezasiahne teba alebo nemas menit osnovy alebo upgradovat vsetky interpretery pythonu resp. vysvetlovat preco sa uci na akej zastaralej verzii
dovodov by sa naslo mnoho
2) chces povedat, ze borland nezvlada standardne zdrojaky?
3) whitespace je neprakticky. bodka. z tohoto neustupim, zbytocne sa o tom bavit
4) o editoroch mi nevrav, ja mam svoje indent-region
Niekedy mam chut tymto experimentatorom, co ako diplomovku vyrobia novy jazyk, polamat ruky a nohy. Clovek aby potom mal ku kazdemu programu nainstalovany interpreter s milionom libiek.
A najlepsie by bolo miesto programovania ucit zaklady relacnych databaz. Vacsina beznych studentov strednych skol aj tak nepojde studovat informatiku, tak aspon nebudu vymyslat "excelovske zazraky" - z praxe viem co sa stane, ked si niekto povie "ved tabulka, na to je dobry excel!" - a z nastroja na matematicke a statisticke vypocty sa stane backend dataminingovych VBA makier.
Samozrejme, jeden rok (semester) nejakeho jednoducheho programovacieho jazyka typu C (PHP) alebo pascal . Na ozrejmenie filozofie programovania to uplne postacuje a ma prehladnu syntax.
Kto by chcel viac, nech si prida volitelny predmet, kde by sa ucil nejaky objektovy jazyk (C++, Java...). Pripadne specialitky typu shellove programovanie (napr. ksh, bash), databazy (SQL, PL/SQL...), weboviny (PHP, HTML...) podla toho, akym smerom by sa chcel uberat.
Nezanedbatelnym faktorom su samotni ucitelia - pascal kolko-tolko poznaju aj ti starsi.
A ktokolvek dnes ovlada akykolvek programovaci jazyk, tak robi co? Pracuje v praxi a zaraba tazke peniaze, a nezivori z platu stredoskolskeho ucitela.
Niekde som tu videl este aj lisp - s tym so do styku tiez neprisiel. V suvislosti s nim si spominam len na jeden kolegov bonmot: "S Lisp-om som prisiel do styku raz, ked som bol mlady. Zhodnotil som ho ako zdraviu skodlivy a viac som sa nim nezaoberal". (Podotykam, ze kolega ma dlhe roky praxe a je to ozajstna kapacita.)
pokial iba niaky gympel alebo nejaku strednu skolu bez zamerania na informu tak by som nechal pascal
a keby to bola skola zamerana na informu tak by som dal skor C,C++ alebo python
na vyske(samozrejme technickej) jednoznacne C a potom C++ a dalsie jazyky , nie ako u nas,ze pascal
a ty by si sa mal trosku poobzerat po zazrakoch novej doby, pretoze maju tak 12/17 rokov, su urcite lepsie nez pascal
A nova doba - pre teba bude zrejme niekde inde, nez pre mna.
pri takejto starobe sa da povedat, ze python je zhruba tak stary ako perl, ked tato zakladna sucast systemu je pre teba tiez nova doba, tak by sa ti asi pacilo aj lezenie po stromoch...
a naco je pascal, ked potom nevie vyhladavat ani tak, ze by si napisal google a hodil do toho? nedaj boze este pouzit vyhladavacie okienko...
Co si spominam na nasu informu na gymnaziu, tak sme myslim brali aj taketo veci. Zakladali sme si mailove schranky na post.sk (vtedy sa ta sluzba este len rozbiehala), posielali sme si maily, vyhladavali sme cez yahoo, kto bol frajer poznal aj altavistu, ucili sme sa kreslit v Coreli, pisat v T602 a neskor vo Worde, kreslili sme tabulky Exceli... A takisto si pamatam, ze sme mali zaklady prace v DOSe (najrychlejsi pocitac mal zavratnych 33MHz :-) a dokonca aj zaklady prace v linuxovom shelli (akurat sme nechapali ze co to je za divny DOS :-).
Neviem kolko sme ju mali ako povinny predmet. Spominam si akurat tolko ze som si ju daval aj ako seminar.
a na VS technickeho smeru postupne prejst na objektove veci ako Delphi, C++, Java, Csharp a okrajovo aj lisp, smaltalk atd.
Ale opat zopaknem svoj nazor, Pascal na skolach disablovat a prejst na BlueJ. Alebo programovanie vobec neucit (nechapem naco sme to brali my na ucnovke, kde primarne smeruje odpad regionu <nerypat>ja som tam siel kvoli elektro-zameraniu skoly</nerypat>).
ak niekto neovlada pointre, som zvedavy co chce robit s polymorfizmom v C++