Vitualbox
The VirtualBox kernel driver is not accessible to the current user. Make sure that the user has write permissions for /dev/vboxdrv by adding them to the vboxusers groups. You will need to logout for the change to take effect..
VBox status code: -1909 (VERR_VM_DRIVER_NOT_ACCESSIBLE).
Result Code:
0x80004005
Component:
Console
Interface:
IConsole {1dea5c4b-0753-4193-b909-22330f64ec45}
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
sudo gpasswd -a tvoje_meno vboxusers
sudo gpasswd -a tvoje_prihlasovacie_meno_do_linuxu vboxusers
ja som zadal
sudo gpasswd -a kexo vboxusers
a to je vsetko ... nic viacej restartni komp a musi ti to ist sak som to tak robil pred tyzdnom.
Prenos dát medzi virtuálnym systémom a ďalšie funkcie
Po nainštalovaní Windows vám ešte pravdepodobne napadne otázka "Ako prenesiem dáta z/do Virtuálneho systému?". Zo začiatku som toto riešil pripájaním sa z virtuálneho systému na openbsd-server bežiaci u mňa na localhoste, ale ako som neskôr zistil, VirtualBox myslí aj na toto. Obsahuje totiž funkciu "Shared Folders". Ako jej názov napovedá, jedná sa o možnosť mať v oboch systémoch zdieľaný adresár.
Ako na to? Prvým krokom je do virtuálnych Windows nainštalovať tzv. "Guest Additions" a to takto. Spusti si vo vyrtual boxe nastavenia a tam kde si nastavoval tu DVD tak namiesto hostitelskej DVD tam daaj ISO image co je to podtym "Install Guest Additions ...". To spôsobí, že sa vám do mechaniky automaticky vloží ISO image CD, na ktorom sa nachádza inštalačka vyššie zmieneného programu. Ak teda máte zapnutý Autorun, otvorí sa vám hneď okno s inštaláciou, ak nie, spustite ho z CD.
Po inštalácií sa vráťte do nastaveni vyrtual boxu a tentokrát zvoľte položku "Shared Folders" alebo zdielane priecinky. Otvorí sa vám nové okno, kde kliknite na "Add a new shared folder" (kufrík so zeleným plus). Tu vyberte adresár, ktorý chcete, aby bol prístupný aj z virtuálnych Windows som dal cele sda5. Po úspešnom pridaní sa vráťte do Windows, Vo windowse spustite príkazový riadok, a napíšte
net use x: \\vboxsvr\MenoVamiZdielanehoAdresara
ja som tam pridaval cely disk sda5 cize som pisal
net use x: \\vboxsvr\sda5
Do systému sa vám pridá vzdialený harddisk, ktorý je vlastne vami zdieľaný adresár.
Tento softvér okrem iného umožňuje spojitú prácu s myšou v oboch systémoch bez nutnosti prepínania sa cez pravé Ctrl, či po jeho inštalácií si môžete vo virtuálnych Windows nastaviť omnoho viacej rozlíšení, ako predtým. Preto určite odporúčam "Guest Additions" nainštalovať.
Za spomenutie tiež určite stojí funkcia "Snapshot", ktorá zachytí systém v stave akom je teraz (v menu "Take SnapShot") a v budúcnosti, keď sa chcete k tomuto stavu vrátiť, tak jednoducho vyberiete daný Snapshot a celý systém sa hneď vráti do pôvodného stavu.
potom nezabudaj na skratky
CTRL+F je fullscrean
ctrl+alt+sipka dolava alebo doprava prepinanie medzi plochami
a ctrl vychadzas z virtual boxu
mam to spravene tak ze mam 4 plochy a na tej stvrtej mam na fullscrean spustene XPecko cize ked prehodim plochu vyzera to ako kebyze je ten system nabehnuty normalne.
do terminalu zadaj: sudo /etc/init.d/mountdevsubfs.sh
otvori sa ti textovy dokument..
najdi si riadok
#
# Magic to make /proc/bus/usb work
#
pod nim to pokracuje znova je tam ta mriezka a za nou prikazy.... tak tu mriežku vymaž z nasledujucich 4 roch riadkov a ulož ....
malo by to vizerat nejak takto:
#
# Magic to make /proc/bus/usb work
#
mkdir -p /dev/bus/usb/.usbfs
domount usbfs "" /dev/bus/usb/.usbfs - obusmode=0700,devmode=0600,listmode=0644
ln -s .usbfs/devices /dev/bus/usb/devices
mount --rbind /dev/bus/usb /proc/bus/usb