Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
To zas budú hádky :D
Ale aj tak radsej pouzívam Lin ako Win, má to niečo do seba :D
Takže prajem projektu gnu-linux vela stastia, nech uz do sféry vysokej popularity prenikne ktorékoľvek distro.
...a teraz k otázke: aké distro?
v poslednom čase mi veľmi vyhovuje xubuntu (gutsy)- ide veľmi pekne a používa sa jednoducho. Mojím favoritom však zostáva Vector Linux, ktorý mi bežal na mojej starej päťstovke:D skutočne svižne, ale kým som si ho upravil aby fungoval aspoň z časti tak ako som chcel musel som napísať dajaký ten meter skriptu:)
ak chces, pozri si nasu databazu znalosti - konkretne plusy a minusy...
http://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners_Guide
bez problemov, co raz nastavis len tak sa nezmeni :D rolling updates bez nutnosti kompilacie, skvela rychlost, pacman ako spravca balickov, pripadne yaourt na lahku instalaciu balickov z AUR / archlinux user repositary/, repozitar mimo oficialnych avsak s mnozstvom uzitocnych balickov...soft,hry..atd.
http://archlinux.fr/yaourt-en
dalsi aj ked iba esteticky bonus je KDEmod, upravena verzia KDE iba pre Archlinux
http://kdemod.ath.cx/
posledne plus ,ktore by som teraz spomenul je www.archlinux.cz. nedavno dostali stranky novy dizajn a je tam aj celkom zive forum.
aha no ako vidim ta ceska stranka je stylovo uplna kopia tej byvalej anglickej. Farebne je krajsi ten novy web aj ked zalozky sa mi pacili viac na tom starom.
#!/teraz/vazne
Kazdy preplaval roznymi distribuciami kym si nasiel tu svoju. Moja cesta bola takato:
OpenSuSe 10.1 --> Mandriva --> Ubuntu 6.10 --> Kubuntu 7.04 --> Xubuntu 7.10 --> OpenSuSe 10.3 --> Gentoo. Kde som aj skoncil a myslim ze vhodnejsia distribucia pre mna neexistuje.
ktory linux (teda ktora distribucia) sa jednoducho neda urcit. a hlavne - drviva vacsina je zadarmo, staci si zohnat ciste media...
Naročnejší? v čom?
v ubuntu je "sudo apt-get install ..."
v debiane "apt-get install ..." ked som ako root
v ubuntu si musim explictne povolit root account, kdezto v debiane je. takze by som povedal ze ubuntu je zlozitejsie.
V čom je tu náročnosť? Alebo aj ta zložitosť?
D:
dpkg-reconfigure xserver-xorg
ak toto clovek nepozna, Debian nerozchodiU: out-of-box skonfigurovane
D:
apt-get install compiz-fusion bla bla bla
U: out-of-box
Alebo napr. take rozchodenie multimedialnych klaves na KB alebo volume OSD, treba v Debiane riesit explicitne, Ubuntu - out-of-box.
Ale neflamujem, len som vymenoval, v com by mohol byt Debian zlozitejsi pre zaciatocnika, ked bude nahadzovat system pre desktop.
No pokial a to si nepamätám, tu nebola základná inštalácia s možnosťou grafickej voľby expertgui ako článok, rád sa dnes tomu pozriem na zubky a s radosťou vam predstavím len graficku voľbu inštalácie Debian-a na PC. V podstate to nebude ani manuál s textom, len rad za radom obrázky ktoré všetko vystihujú. Debian sa ľahko inštaluje, a nie moc tažko konfiguruje. A je načase ukázať tým ktorý ho nemali že naozaj nieje tažký na inštaláciu ani konfiguráciu. Koniec koncov ten ich repoz, alebo subor balíčkov už len na DVD /3/ ma kopu možností ako si uľahčiť prácu.
#az na gramatiku,ale neber si to osobne.Ani ja nemam rad slovencinu i-y.Neber si to osobne :)
Ktora distribucia je najstabilnejsia, ma najviac dostupnych aplikacii, ma co najautomatizovanejsi a najviac klikaci system, ma caste aktualizacie, pravidelny vyvoj, velku pouzivatelsku zakladnu, perfektnu likalizaciu a najlepsiu podporu hardveru?
Odpoviem si sam: Ubuntu
a kedze sme na fore o linuxe - odporucam zaciatocnikom hlavne take, ktore sa daju spustit ako livecd. ak sa to vobec ani kusok nepaci, tak sa skusi nieco ine...
ide o to ze zijeme v modernej dobe, ved je 21. storocie pre boha. Casy terminalov su uz het. Konzola je dnes dobra na tri veci:
a) pre servery, kde je graficke prostredie zbytocne
b) pre skusenejsich pouzivatelov
c) pre zachranu systemu
Klikanie je proste standard. Pokial chce linux oslovit masy, musi byt klikaci a co najjednoduchsi. Prikazovy riadok z linuxu nikdy nezmizne a preto ked sa pouzivatel nauci robit so systemom, postupne sa bude chciet ucit aj nieco nove a zacne pomalicky pouzivat konzolu a pravdepodobne dospeje do stadia, ze na niektore veci pouzije "klikátka" a na niektore veci konzolu. Ale aj tak stale väcsinu pouzivatelov pocitacov tvoria "lamy", preto treba os spravit co najjednoduchsi a najpristupnejsi pre kazdeho. System musi byt intuitivny a jednoduchy. To ze neskuseny pouzivatel nepozna konzolu neznamena, ze neskor sa k nej nedostane. No na zaciatok musi byt vsetko co najjednoduchsue, az primitivne. Kazdy pouzivatel ma individualne znalosti a poziadavky. Ak je teda pouzivatel lama, system mu musi vyhovovat taky aky ho dostane. Windows je taky a jendoduchost tvori cast jeho uspechu.
Pokial je pouzivatel zdatnejsi, dokaze si systme prisposobit na svoju uroven. Ma totiz tu moznost. System nieje nijako osekany ani nic podobne. To, nakolko sa sila tohto systemu vyuzije zalezi len na pouzivatelovy. No a power user si kludne moze bezat bez xiek. Ak ma na to znalosti, system ho neobmedzuje, ale naozaj na zaciatku musi byt system taky, aky som pisal ze ma byt na zaciatku. Na presadenie sa systemu klikacie nastroje a jednoducha konfiguracia proste musi byt. K tomu ergonimia ovladania, nejake to eye-candy a mame dokonaly system, pretoze bezi na prepracovanom jadre.
Povedal by som to este takto: kupite si lego, dajme tomu poskladany nejaky dvojposchodovy domeck. Obycajnemu dietatu(pouzivatelovi) to dajme tomu postaci. Kupi si k domceku postavicky, autocka a podobne a bude sa hrat.
Chytrejsie a skusenejsie decko(pouzivatel) si napriklad prestavia druhe poschodie domceka, lebo mu vadi ze spalna nema balkon. Este skusenejsie dieta si napriklad dostavia z kociek tretie poschodie. A este skusenejsie dieta si domcek prerobi na palac. Chapeme sa?
Klikanie je nutnost aby bol system uspesny. Linux je mocny nastroj a jeho silu objavite len postupnym pootvaranim dvierok.
Nemozete chciet od prvaka na zakladnej skole, aby vam pocital limity a derivacie. Musite ho k tomu postupne doviest a to tak ze ho postupne naucite tazsie a tazsie veci, ale v prvom rocniku mu date len 2+2.
1) jednoduchy v defaulte. Takze uplne zakladne funkcie prehladne podavane. Klik sem klik tam
2) vzdy nejake tlacitko ze "moznosti pre advanced userov". Tam by sa dalo najst take nieco, co v tom uplne beznom chyba advanced userom
3) vyborne vymyslene a prisposobitelne klavesove skratky
to su take 3 zakladne body. Potom este preklad, dokumentacia atd... ale tak ako zaklad tie 3 hore teda aspon podla mna...
podla mojho nazoru v sucasnej dobe je vacsina distribucii vyskladana tak, ze kazdy priemerny uzivatel si dokaze podla navodov system nahodit k obrazu svemu. A pokial niekomu robi problem otvorit si konzolu a prekopirovat/prepisat do nej text zo stranky, tak neverim ze by si sam dokazal spravit pod widlami hoci aj klikanim take veci ako je defragmentacia, precistenie registrov, instalacia noveho SW co je pre beh widiel bytostne potrebne.
podla mna je jednoduchsie povedat zaciatocnikovi ze:
otvor si konzolu a napis tam ''sudo lsusb'', co ti vypise tak sem prekopiruj
nez klikni na ponuku start vyber si ovladacie panely, priblizne v tretine okna si najdi system, klikni na ikonu, otvori sa ti okno tam si preklikni hore kartu tento system, najdi si tam spravca hardweru, v otvorenom okne si vyber usb port#1 a prekopiruj sem co tam mas, potom si vyber usb port #2 a prekopiruj sem co tam mas atd.
jednoducho textovy rezim je zatial najefektivnejsie ovladanie vypoctovej techniky. ma len jednu malu nevyhodu a teda ze musis vediet co robis.
inak schvalne skusal som toto:
alt+f1: menu
alt+f2: run dialog
alt+f3: bluefish (WTF???)
alt+f4: akosi mi zmyzlo okno... a mozem ten dokument pisat nanovo :D
Ja uz som nasiel svoju distribuciu a tou je Linux Gentoo a som snim velmi spokojny ak niekdo nieco vravi skrz to ze dlho kompiluje tak nech racsej ide .... ale vsak kazdy to svoje distro v ktorom sa citi najlepsie.
myslim ze je cas hodit ku tejto diskusii taky zamok...
PS: aj ja som za L*O*C*K
prosim o lock temy
tento pokus o dalsie rozohnenie... nie je ani pekny ani dobry... takze odporucam vymenit linuxos.sk za ten azet odkial si ku nam zavital. ok? :)
Samozrejme, je velmi diskutabilne, ktore distro je od ktoreho lepsie/horsie. Je to skor individualny pohlad a zavisi to v drvivej miere od toho, na co dany system bude sluzit.
Napriek tomu, ze je gentoo moj oblubeny system, chcel by som vyskusat nejaky *BSD system, lebo s nimi nemam ziadne skusenosti zatial.