programatorske minidistro na USB
zaujimalo by ma, ci niekto nepoznate nejake minidistro, ktore sa dokaze pripojit na internet, ma nejaky (e)links, vim, mc, nc, nmap (cize podporuje aktivne pracu so sietou) a taktiez ma gcc, resp. g++ a freepascal.
Xorg koli velkosti nieje podmienkou.
chcem ho pouzivat ako liveUSB v skole :-) a na vytvotenie vlastneho distra mi chyba taka malickost: mnozstvo informacii a nakopnutie ;(
nemate s niecim takym skusenost?diky ;)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
este doplnim, ze to ma mat okolo 50MB, uplne maximalne 100...
ale mne vyhovuje na usb-cku NIMBLEX sub 100 (pouziva KDE, slackware based, da sa v nom menit ukladat a instalovat co treba)
dalej slax popcorn 5 (ale ten ma asi az 200 mb)
dalej DSL(damn small linux)
este puppy linux
predpokladam ze pocitas ze siet sa sama nenastavi a ze budes musiet zvladnut viac ako uplny zaciatocnik(ukladanie zmien-lebo ide o viac-menej live distra)
no asi najlepsie by bolo pouzit ten SLAX (aj najnovsi 6 ale ten ma cez 200 mb takze ho vypalit na CD a iba zmeny ulozit na USB a povedat mu ze ich ma odtial nacitat
ak nevies ako clanky o slaxe najdes tu aj na abclinux.cz
tak pozeral som ten damn small linux a kedze chcem slapat z USBcka, tak som isiel na http://damnsmalllinux.org/wiki/index.php/Installing_to_a_USB_Flash_Drive
:) no mam otazky:
- co znamena "From within Linux"? lebo v preklade to je "Z bez Linuxu" a to mi nejako logicky nesedi :)
narychlo som cital dalej a nasiel http://damnsmalllinux.org/wiki/index.php/Installing_to_a_USB_Flash_Drive#Convert_.iso_to_USB_installation
lenze nechapem preco vsade(aj v tomto kroku) nieco chce so syslinux-om... to je co zac, ten syslinux? naco je? lebo podla googla to je linux bootloader(cize imho linux distro, ktore dokaze zavadzat nieco ;-) )
slax som skusal uz davnejsie, ked som len zistoval, ze take nieco ako linux existuje(tusim 5.0.5, alebo podobne), ale je prilis velky... ja potrebujem to narvat do 128MB USB s tym, ze aj by som rad mal nejake miesto na ukladanie dat ;)
syslinux je bootloader/zavadzac teda ako grub a lilo. potrebujes ho aby ti nabootoval system. len chod podla tych krokov.
velkost slaxu mozes upravit vyhodenim programov, ktore nebudes potrebovat a tak zmensit jeho velkost (a potom to zverejnit a presadzovat za druhe slovenske distro :)).
noo ako tak skusal minilinuxy, tak vidim v nich jeden problem: je tam milion blbosti, ktore do skoly(ani v zivote) nepotrebujem(hry niekde aj dokonca KDEcko(!!!)) a chybaju take primitivne ako je riadny bash(miesto tych hier), gcc, python, freepascal(miesto toho hnusneho KDEcka...)
nepoznate niekde nejake "uzitocne"(podla moznosti nejaky spravca okien, alebo rovno uz xfce or fluxbox, ale v ziadnom pripade nie KDEcko) distro, s ktorym sa da aj pracovat, lebo toto je zjavne len na hranie...
noo problem je v tom, ze nemam ponatia, ako si take minidistro upravit...
totiz ked stiahnem distro, tak som v podstate stiahol .iso subor a ten mam nejak specialne editovat? lebo som virtualizoval(virtualbox) napr. damnsmalllinux a ten ked vypnem, tak sa mi nic neulozi z toho, co vytvorim(hocaky subor), takze neviem, ci sa da tam priamo nejako jednoducho instalovat... este som to neskusal naostro, da sa to len jednoducho nainstalovat a ostane to tam?alebo sa s tym treba hociny babrat, kym nejak roztvorim ten .iso subor a nasledne donho manualne vlozim to, co potrebujem?
ps: co sa casu tyka, tak viem tomu obetovat 3 hodiny tyzdenne, len som zvedavy, ci to staci na instalaciu tych 3 programov...
tak nech sa radsej opyta
a from within aj syslinux vysvetlil niekto vyssie
urcite sa oplati vyskusat damn small linux, puppy linux a slax. potom si uz sam prides na to, ktory ti vyhovuje. ku kazdemu zo zmienovanyx je dost vela stranok a navodou, takze ani preluskanie zakladnyx problemov by nemal byt problem.
Ma to 100MB iso. Ako to dokazem nakopirovat na usb klus, tak aby sa dalo z toho bootovat? (Mam 128MB kluc)