pomozte vybrat distro
proste by som chcel od toho systemu aby mi co najmenej zatazoval komp, aby mi stale nemusel bezat ventilator a chrcat disk...
system chcem pouzivat najma na internet (browser, ftp klient, jabber klient... nie server) a multimedia (prehravat videa a flac-y, pripadne mp3 obcas)
a este nakolko sa nechcem az tak zaoberat administraciou systemu ... proste uprednostnujem jednoduche riesenia pristupu k programom (rpm (easyurpmi) alebo nieco na ten sposob).
zatial som skusal mandrivu 2007, 2008 a opensuse 10.3... to suse sa mi moc nepacilo. poradte prosim cosi. dik
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pokial sa jedná len o browsing, hudbu, filmy, a lahku inštaláciu programov /tgz v slackware/ potom myslím že slackware postačí. Inštaluje sa z konzoli ale je to o 3 príkazoch.
http://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners_Guide
bez problemov, co raz nastavis len tak sa nezmeni :D rolling updates bez nutnosti kompilacie, skvela rychlost, pacman ako spravca balickov, pripadne yaourt na lahku instalaciu balickov z AUR / archlinux user repositary/, repozitar mimo oficialnych avsak s mnozstvom uzitocnych balickov...soft,hry..atd.
http://archlinux.fr/yaourt-en
dalsi aj ked iba esteticky bonus je KDEmod, upravena verzia KDE iba pre Archlinux
http://kdemod.ath.cx/
posledne plus ,ktore by som teraz spomenul je www.archlinux.cz. nedavno dostali stranky novy dizajn a je tam aj celkom zive forum.
sprava balickov je predvolene v konzole cez pacman-a ale je priam trivialna, samozrejme existuje aj gui gtkpacman, nedavno vysla nova verzia, pripadne jacman napisany v jave.
www.archlinux.org a http://wiki.archlinux.org/index.php/Main_Page
ja davam z 9/10 pre arch po skusenostiach s mandrakom 10.1, suse 9.3, debian, *buntu, pclinuxOS, mandriva som konecne nasiel nieco co mi uplne vyhovuje
pri trose pozornosti a podle instalacniho manualu ho nainstaluje i zacatecnik ( tady jeste jeden )
hned potom druha najlepsia distribucia je slackware - simplicity is divine.
Obidve idealne pre zaciatocnika
niekto spomenul ze novsie jadro kvoli baterke ... konkretne distro? dik
V žiadnom však nie je Control Centre, na aké si možno zvyknutý z Mandrivy.
Po instalacii dostanes kompletny multimedialny system.
rozmyslam medzi debianom a gentoo ... ak debian tak ktory konkretne? pripominam ze je to na notas a idem mi o spotrebu alebo skor o vyuzivanie energie ... na baterke ho aj tak moc nepouzivam ale predsalen mi lezie na nervy ked sa ten vetrak furt kruti (napr. opnesuse 10.3)
ifconfig eth0 down hw ether 00:00:00:00:00:01
ifconfig eth0 up
pokial ide o vyber distra, osobne by som tam hodil greenie :)
Ano v debiane sa zavislosti riesia same.
Ak chces nieco lahke skus nieco zalozene na ubuntu
Fluxbuntu
OpenGeu (geubuntu)
ma to vyhody ubuntu (repozitare su obsiahle a lahko sa instaluju nove baliky= vyhoda z debianu) , ma to lahky window manager , len si treba na to zvyknut
dal som si mint 4.0 a par dni som sa tesil ....
dnes rano mi to uz nenabootovalo - skoncil pri citani rc.local (aspon to tam napisal) viete poradit co s tym?
pripadne sa tu spominal este ten debian co ma dost laka ... odporucite mi niekto ktoru verziu?
/etc/fstab
. Bubuntu distra (z ktorych je Mint odvodeny) si mout pointy a divajsy zapisuju do tohoto suboru s vyuzivanim UUID identifikatorov.Skus sa nejako dostat k tomu suboru a preedituj odkazy na zariadenia do beznej
/dev/sdXY
konvencie.Priklanam sa ale k nazoru ze treba skusat a kazdy si najde to svoje.
olfi
Ale ak tie vsetky kompilacie dokoncis, tak sa vytesuj z rychleho systemu, ktory sa ti nastavi podla presne tvojho pc.
Na Gentoo instalujes priamo zo zdrojovych kodov. < priemerne mi trvala inštalácia nejakeho programu asi 15-20 minút. Na Debian-based distrach inštaluješ z .deb < čo je dosť rýchle 1-2 minuty maximalne.
Ale čo vieš? Možno sa ti Gentoo zapáči...
používa to gnome viacej si pozri na gentoo.org Pre návod na inštaláciu na AMD64/EMT64-T hladaj tuto. Pre inštaláciu pre x86 hladaj tuto. Toť asi vše z mojej strany. Ináč ak si dáš gentoo a vytrváš pri ňom, tak sa z teba stane hustý linuxák. Aj tu na fore je zopár takých. (WlaSaTy, uid0, borgcube,...)
Ked si ale predstavis, ze kompiluje sa aj napr. KDE musis sa pripravit, ze to bude trocha trvat (na 800Mhz masine mi to trvalo celu noc a cely den). Okrem toho, je potrebne VELMI vela veci nastavit rucne (v porovnani s Ubuntu - kde slo vsetko hned a este to bolo aj velmi pekne - notebook HP 6720s).
Ak mas uz jeden system funkcny - nic ti nebrani urobit dualboot (trialboot?) a pridat si na dalsiu particiu nieco nove. (hlavne ak uz mas GRUB nainstalovany).
Ak mas chut naozaj sa nieco ucit - nepotrebujes ani palit CD-cko: http://www.gentoo.org/doc/en/altinstall.xml
Je tam cast pojednavajuca o sposobe instalacie z uz existujucej instalacie. Podla tohoto navodu som uz instaloval 3 systemy (okrem gentoo aj Ubuntu z gentoo instalacie za pomoci debootstrap - a bola to velmi dobra skusenost )
Okrem toho - mnoho veci si budes musiet nastudovat, kym ich rozchodis - prave preto, ze ak mas do konfiguraku nieco napisat - musis vediet co to znamena :-)
Na druhej strane - niekedy to moze byt zbytocna strata casu, mozes miesto toho radsej strihat video, ci ucit sa pracovat s GIMP-om.... Otazka je kam sa xces dopracovat (resp. v com)