Greenie - volna diskusia
Podla mna je greenie ofarbickovany smejd ale urcite si to jedneho dna najde cestu a dostane sa to slusnu uroven.
Cakam na reakcie
P.S. nehadzte sem reakcie typu : radsej sa vyjadrite na fore greenie.sk , tak ci tak , vzdy sa to preberalo tu tak ma teraz neserte
A nechcem pocut ani slovo o lockovani !
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
uprimne, nema zmysel sa rozculovat nad niecim, co nikam nespeje. Radsej sa pohnime dalej, dle moznosti kazdy cestou svou...
p. Dare_devil - verim Vam, ze ziadne obmedzovanie demokracie nie je na mieste. Demokracia je aj o niecom inom - vyzaduje vyssiu uroven sebadiscipliny a zodpovednosti - schopnosť jednať bez potreby nátlaku a represií. Nie je na mieste vyvolavat nevrazivost okolo distribucie Greenie. V podstate to nie je ani smejd - ako ste sam toto distro nazval - linux nie je smejd ale plnohodnotny OS. Alebo sa mylim ?...
Prajem Vam vela zdaru v studiu.
ber to tak, kazdy web ma toho svojho. root ma bleka, abc je priliz nobl a nema nikoho (aj ked sadam to tam velmi pekne rozbieha), my mame stana
A som ochotny sa hociako sa na nom podielat.Ci uz ako tester novych veciciek alebo uzivatel.
S.H. Len tak dalej ...
perly nakonec chlopy..LOL
..ííímooo neplač..
povodne som sa nechcel do tohoto kotulat ale ked teda si to prajes tak tu kusok som. Ano, je pravda ze kvalita sa chvali sama. Lenze ked to malokto pozna tak je to dost blbe... musim ale uznat, ze robit nejake reklamy tu je asi zbytocne. Trosku je to uz nasiaknute touto temou, myslim ze mi daju za pravdu priaznivci i odporcovia.
chcelo by to viac info na inych strankach, ale kde? na pokec nechodim a spamovat tam... to by som sa hanbil pozriet do zrkadla...
Stano a ty si myslis ze ked sa niekto opyta vo fore ze potrebuje distro na nejake zelezo a ty tam furt tisnes Zelene, tak tym ludi namotivujes a otvoris im obzory aby to poznali????
Nikdy som tvoje distro neskusal, nemam na to cas ani prostriedky ale ver tomu ze ani ho NEVYSKUSAM uz z principu ako je propagovane tvojou osobou.
Robil si dobru vec s manualom, mozno aj to distro nie je celkom zly napad, ale tvoj princip jeho propagovania a zviditelnovania (hlavne na fore) je uz trochu prisilna kava.... Ver tomu ze ked ludia prejavia zaujem o Zelene tak si ho vyskusaju a mozno sa dockas aj ich uznania a vdaky z ich strany. Ale silou mocou tlacit nieco niekomu to ti sposobi presny opak.....
greenie ma oslovil, nie preto že ho propaguje (ako inak by som sa o ňom dozvedel) ale preto že keď som si ho skúsil, bol som prekvapený,
ako odchovanec na XPčkach som bol skeptický ku akemukoľvek Linu, par som ich už mal ,a mám..
práve pracujem a fungujem z GL,. ide my skoro všetko, a keď potrebujem niečo exe je tu wine. najväčšou výhodou GL je, že je v SK!!! hneď..
je tam dosť predinštalované a predkonfigurované.
ja ako aj kolega ktorému som GL dal bol prekvapený.
kolega ITčkar si tiež spravil kopiu,
zhrniem to.
GL má možnosť ako projekt uspieť u začínajúcich alebo úplne BFU
je v SK, facha video, DVD, net ,text , grafika etc.
je ku tomu návod v SK
je to win klikatko.
nieje až také bombasticke, ale určite ho treba skúsiť, a zamyslieť sa,
je to závisť? bez otestovania ho topiť? len preto že je zelené?
tvrdiť o nom a o celom projekte že je to zbytočná námaha?
nie každý vie ENG, nie každý pozná lin, nie všetci vieme to čo VI.
len tak pre srandu a porovnanie som stiahol 7.10 ubuntu a pozrel rozdiely.
ostal som pri GL.
netvrdím že to je najsuprovejšie distro na svete, ale mne ako BFU a Lamu to dosť pomohlo.
to že je zelene sa dá zmeniť, to že to je Tlačenka sa dá ignorovať.
ale to že to je pre Bežného Frantu užívateľa asy najlepší Linux na začiatok ! to sa nedá ignorovať.
možno za rok možno za mesiac ho dám preč ale ten prvotný pocit z GL my už nezoberie.
len pre zaujimavosť.
prešiel som si Redhead Mandrivu mandrake Debian U/K*buntu Slax Isolinux LinXP :-)) DSL smal Minix XP Wistu dos w98/5 všetko pracne skúšal laboroval, tak nehovorte že o tom neviem nič :-))
to Stano.
Držím palce, určite sú ludia kto ocení tvoju prácu,
keď sa nájde len 100 ľudí čo to skúsi a len 10pri tom ostane, je to pre linux ako taký krok vpred, a že GL tomu pomôže by ste mali skôr oceniť,
pre všetkých zúčastnených vo fóre,
prajem veľa zdaru, nech ten čo je bez viny si dá pivo, a zoberie aj nám.
Chvala potesi, dobra kritika posuva v pred... a ja mam co robit :) teda ak chcem uz 1. marca zverejnit greenie 2.1 :)
Vyhody su nulove, na tych par ovladacov co su tam nema zmysel tahat cele distro. Nie nadarmo je zakladom vsetkeho ubuntu (no dobre na zaciatku bol debian) a sila tohoto distra , co sa tyka penazi a hlavne vyvojarskeho zazemia nema obdoby. Naproti tomu zmenit temu a vydavat to za nove distro to chce odvahu a fakt nezvladnutu sebakritiku.
Staci sa pozriet na odnoze ubuntu (v pravom slova zmysle) kde sa nachadzaju a je jasne ze to uz nie je vacsinova zalezitost. Napr. o kubuntu sa vie ze je (udajne , nepouzivam) nedotiahnute oproti ubuntu. Keby bola zarucena podpora do skol ,uradov a podobnych verejnych institucii pre nieco specificke slovenske (uctovnictvo, pripadne nieco ine co je tazke prevzat) a pripadne este uzko specializovane pre rozne formy pouzitia , nepoviem.
Ale na malom trhu akym je SK , snaha vyclenovat sa z hlavneho prudu je strata casu. Sme zavisli a budeme este dlho na cezhranicne projekty ,ktore sa implementuju kdekolvek ak je zapotreby linux, ani dovera v nejaku partu nadsencov neposobi lakavo na SK management a nedava sancu prerazit na poli tvrdeho biznisu. Model je jasne stanoveny, kto zaruci komercnu podporu vyhrava . A v tomto je to fakt dielo nadsencov a len ako zabavka ,ktora ked sa nepresadzuje tvrdohlavo a nasilne za kazdu cenu moze ako produkt "strpenia" existovat.
No myslím, že uzamykanie diskusii na tomto fóre je celkom rozumné. Tu totiž neplatí demokracia ale diktatúra. Čo poviem ja to bude. Zatiaľ je to žiaľ iba na fóre, ale až raz sa stanem diktátorom tak tu vážne demokracia nebude a to garantujem. Zato budú všetci šťastní pretože nebudu musieť používať nič od microsoftu (presnejšie povedané nebudú môcť ;) ).
No ale poďme k tomu o čom vlastne táto téma je. Myslím, že som to už niekde písal, že nemám moc rád distribúcie odvodené z inej distribúcie pričom neprinášajú zásadné zmeny. Neviem prečo sa u ubuntu stalo zvykom robiť niekoľko distribúcii (kubuntu, xubuntu, edubuntu) namiest toho aby sa dalo počas inštalácie vybrať čo sa má nainštalovať. Alebo by bolo jedno ubuntu a dali by sa stiahnuť CD typu KDE-edition, GNOME-edition a podobne. Teda tak je to (podľa mňa) u normálnych distribúcii.
A poďme k téme: Tiež som sa pochytil párkrát so Stanom, ale už ma to prešlo. Jednoducho je to náš Stano, je zbytočné to riešiť. Keby nebol taký tvrdohlavý ako je čím škodí vlastnému distru a dá sa dohromady s pár programátormi, ktorí mu vyšperkujú distro s GUI utilitami, myslím že o niekoľko mesiacov by sme boli na Stana hrdí.
Čo sa týka autora dotazu, nie je na mieste sa hádať za to, že niekto používa Gentoo a niekto napríklad (prepáč Stano) upravené Ubuntu, že je menejcenný. Ja sám som nikdy Gentoo nepoužíval, nemám na to book a čas, kým by som skompiloval posledný soft prvý by bol starý. Som teraz chudák že nepoužívam Gentoo ale len openSUSE a Debian? Prosím zamyslite sa nad blbými hádkami ktoré nesmerujú nikam. Fakt to chce vyraziť na pivo a baliť ženské. S pozdravom,,,
Vies my sme ta zla linuxova komunita, ktora neuznava Zelenebuntu.
Ja by som bol za uzamknutie temy.
kludne mozem rozbehnut flame a ty sa urcite chytis. lenze to obycajne nemam vo zvyku a ani charakter. Nerozumiem ako myslis ze preco pouzivam 3 distribucie? Ano zober si to tak ze pouzivam aj windows. Ubuntu domaci pocitac, DSL pouzivam na testovanie pocitacov a sieti a Slax prerabam na vhodnu distribuciu pre vlastnu pracu, co mi poskytuje jeho modularnost a schopnost sa vopchat na USB. A MS Windows XP pouzivam u mojeho zamestanavatela. Staci takato odpoved?
Je to len Ubuntu Live, ktoré je poslovenčené trochu viac, má zelené témy a nejaký balíček navyše, menej...
Greenie NIKDY pre mna nebude distro, pretože nič z toho Stano nenaprogramoval, nič nevytvoril, nemá vlastný repo. Je to len akýsi obraz jeho disku, jeho plochy a jeho žiadosťi. Je to to, čo máte aj vy v PC, presne nastavené ako chcete vy a vypálené na médium. A takých aj s vlastnym obrázkom na splashi a boote mam ja niekoľko. Hoc. môžme ich dať na net a poradte ake názvy im dáme? :-D :-D :-D Ale tej poslednej vety sa prosím nechytať...:-D
Niet nad správou MS Windows. Má verzie 95, 98, milenium, XP, Vista. A to obdivujem. Je to jedna "distribucia" od jednej firmy. Bez zbytočných miešaníc. To je na tom pekné. Zbytočne tu máme milion Live, a "distier". Radšej na jednu ruku a kvalitné.
Stano spravil prve "Distro" alebo lepsie povedane odladil stare zname distro tak ze je urcene pre uplnych zaciatocnikov co doteraz ziadne nebolo. Konecne spravil nieco take ze nemusis byt Guru v prikazovom riadku aby si si ho nainstaloval a spojazdnil na kompiku.
Je demokracia a mozeme sa vyjadrovat ako chceme takze toto je moj nazor. Kexo.
to, ze mam kodeky, znamena, ze v niektorych krajinach nie je licencne mozne pouzivat greenie. tak ako Mandriva, Mint atd aj toto ma svoju uplne free verziu zvanu Galadriel.
je vzdy rozhodnutie, co pridat a co nepridat. Tu je (podla mna) zoznam dovodov, preco take Ubuntu nema non free softver:
1) snazia sa vytvorit uplne slobodny system
2) nekladlo by na nich moc dobre svetlo robit free verziu a uplne total free. take tiez existuju, napriklad gnewsense
3) ak ma byt pre cely svet, musi nedrazdit zakony vsade na svete
4) CD je plne. pridat non free obsah by znamenalo vyhodenie napriklad dokumentacie. a ta je velmi dolezita v distribucii pre uplnych zaciatocnikov.
spytam sa kusocek mimo. Podkopava PCLinuxOS kolena Mandrive?
System ktorý si používatel nahodí a aktualizuje, aktualizuje z repo poskytujuce Ubuntu. Je to Ubuntu, Žiadne nové distro ._D
To či je to dobré pre používatela, teda Greenie, je mi jedno. Ma to byť diskusia o názore na Greenie. A názor je že greenie NIEJE Distribúcia, tobôž slovenská. Je to obraz tvojho disku, tvojho nainštalovaného systému. IBA upravená plocha, par programov. Nič, čo mi robí extra problém doma.
ale ku titulu "dobreho odladeneho a oblubeneho distra" treba este vela makat... a hlavne naucit sa este zopar veci...
takze kto chce nech sa tu hada, ja idem znovu makat :)
napriklad chcel som tam pridat leafpad. okamzita odpoved: uz je gedit, leafpad na instalacne medium nepojde.
ale len co si vytvoris vlastne medium, zrazu tam moze bez problemov byt.
je len velmi smutne, ze kym upravovane media su bezne v Rumunsku, Spanielsku atd, ked to robi niekto u nas tak uz niekto hlasi ze je to zbytocne, zle atd atd atd...
V dnesnej dobe rychleho internetu by stahovanie CD-cka nebol ziadny problem ,Chcem to vyskusat tak doinstalujem greenie-desktop , nepozdava sa mi to tak to odinstalujem a mam stare dobre *buntu.
Je mi veľmi lúto, vydanie Devilynux :-D Copyright smile svk 1.0 sa odkladá pre nedostatok ftp priestoru...:-D
Mno moj nazor je asi takyto:
Keby rozmyslala komunita tak, ako rozmysla tu vacsina mozno by nebol ani linux, a ak by bol, tak naco je viac distribucii, ked staci jedna. Ked Linus upravil do formy linuxu tiez podla mna necakal slavu a peniaze, len si to upravil podla seba a uvolnil to medzi buducu komunitu. Slackware vyvija tiez jeden clovek a distribucia je popularna. Greenie nechcem teraz prirovnavat k Slackware, ale pointa je priblizne rovnaka. Nebola by napr. ani slovensky jazyk (ani ine, ked je anglictina "svetovy") do grafickych prostredi, ved slovencina sa pouziva na malom uzemi a komunita v SK je tiez relativne mala. Ludia, ved sa spamatajte. Stano a spol. to podla mna nerobia preto, aby boli slavni, ale robia to preto, ze sa chcu nieco naucit a tym aj urobia nieco pre komunitu. To, ze niekomu sa tato distribucia nepaci neznamena, ze ju uplne odcudzi za smejd - niekomu moze sadnut - tym co nevedia anglicky, ti, co su starsi a maju s technikou mierne problemy - maju slovenske forum - maju slovensky OS od zaciatku - len pre tu distribuciu a nemusia platit nic inym, co zdieraju.
Stano ty si tiez by som povedal makky. Uz to tu dlhsiu dobu sledujem a ty sa len tisko stiahnes a nic nepovies. Takato komunita nie je v pravom slova zmysle komunita (ma drzat spolu) - nie free - nie open source - a aj neberu GPL tak, ako by mali linuxaci brat (podla mna). Zaciatky su tazke a ak cakaju, ze hned na druhy den prides s novou distribuciou, ktora bude mat 70% kodu z dielne greenie, tak to je pekna "blbost". Niekde sa zacat musi a Ubuntu vidim ako dobry bod pre odpich.
koniec slohu a aplaus neocakavam.
A nemusíš mi dávať príklady, že určite používam a určite prehrávam mp3, a hrám nelegálne hry a mam nelegálny software, keďže sam vieš že moc ich pod Linuxom nieje ošetrených inak ako pod GPL. Ako raz povedal nemenovaný asi najskúsenejší Linuxový používateľ, na DVD mam DVD player, na mp3 ktoré mam zakúpené mam mp3prehrávač, a blabla...áno je to tak :-D
inac dorba praca - myslim greenie.
Ked sa ti nepaci diskusia ,tak to necitaj ,neprispievaj, urcite mas na vyber.
chces povedat ze tyto ludia co riadia toto forum nemaju nepisane pravidla? dobre napisem clanok o tom ako som presiel z Linuxu na Windows a ake to ma vyhody... do 1hodiny ma vymazu s fora? ZE ???? ak by boli pravidla tak by to bolo cierne na bielom... a necudoval by som sa potom ze preco ta moja sprava tu nieje a nemyslel by om si ze ufonci kradnu spravy pre sme.sk
ja nechapem preco sa vadite skriepite hadate a zo stana si robite prdel ? ked je vam to smiesne tak sa zasmejte v duchu ale nie ze prijdete na linuxOS.sk a idete pisat nieco v style ha ha ha atd...
a mozno raz greeny bude mat vlastne repro vlastne baliky a vlastnu komunitu ako to mozete cakat od stana ze spravi vsetko este ked ani nema vedomosti ani skilly na to ked sa vam nepaci tak bude ticho ... to ze si nejaky chlapec robi trosku vylepsene ubuntu aby uz bolo trosku lepsie po nainstalovani ako to povodne (co sa tyka vyberom programov, a grafiky) tak ho nechajte
chcem vas vidiet a vase reci ... v praxi ty skus spravit vlastne distro s vlastnymi repro vlasnou strukturov a nevychadzaj z nicoho som zvedavy co by si spravil a za kolko by si spravil
MOzno som stanou kamos tak trochu ale nepisem to kvoli tomu toto je moj nazor.
lenze je perfektne ako tu namiesto povzbudzovania pindaju ohovaraju a este podaktory osocuju...
ved kde sme to ?
Btw. tato diskusia sa zvrhava do pozicie zaberania systemovych prostriedkov portalu linuxos.sk, preto som rad ze mozem prispiet
ked sa na fore nejaky greenie user spyta nejaku otazku tak mu nemusime vediet poradit prave kvoli tomu ze nevieme *co presne* je v greenie zmenene oproti ubuntu
stano tym ztazuje pouzivatelom najdenie pomoci
a este to aj propaguje
keby bolo greenie len ubuntu s pridanou lokalizaciou a balikmi, nevadilo by mi a dokonca by som ho aj odporucal. vdaka zmenenej grafike, ponukam prinasa do linuxovej komunity len chaos
nedoveroval by som greenie pretoze aj stano je len clovek a mohol spravit preklep atd
proste ubuntu a vlastne vsetky zname distra maju komunitu, su testovane,...
mint je ubuntu based, ale teraz skusa tiez verzie zalozene na debiane (je tam alfa) a na fedore (alfa este zatial nie je)
Ver ci never, rozhodol o tom Midnight Commander :)
Ak mam nejako kratkymi slovami opisat Mint: Distribucia velmi vhodna pre domace pouzitie/laptop, so sviezimi myslienkami a dobrou popularitou.
Takze bude trvat nejaky ten piatok, kym Minta predbehnem :)
stano, rispekt len tak dalej,, kazdy ma svoj sen a ciel .... aj ked greenie nevyskusam ... mam dost ubuntu, ale ma v tom jasno :-)