video/mp3
Totem mi nejake videa prehra,ale nie vsetky.
MP3/wmw nejdu vobec.
Prosim o jednoduchy navod..s ubuntu iba zacinam a chcem sa to naucit:-)
Dakujem.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
mozes mi ale povedat preco pouzivas x rokov staru verziu ubuntu ? :)
a pokial ide o panely, ten je jeden dole (ako kubuntu ci windows) a netreba pridavat ten horny. aj ked treba povedat, ze v buntu su tie panely tak, ze v kazdom rohu je nieco uzitocne...
Rozmyslala som nad upgrade, na 7.10, ale vraj je to lepsie spravit nanovo.
Odporucate? :-)
1) treba menej suborov stahovat (ak sa prechadza napr z 6.10 na 7.10, skratka o 2 vydania)
2) vyssia stabilita, mensi bordel
3) ovela rychlejsie
4) mensi chaos v grube :D
Postup: stiahnem novu verziu a napalim ako iso na cd a potom?..mam rozdeleny disk..stareho ubuntu musim dat prec, ako som vycitala, staci sformatovat? (ani formatovanie som v zivote nerobila, kde najdem prosim postup?)
dakujem
Ešte sa vrátim k rozdeleniu disku, môžeš ho prerozdeliť napríklad:
sda (celok)
sda1 - prípojný bod / - veľkosť 10 GB, súborový systém ext3
sda2 - prípojný bod /swap - veľkosť 1 GB
sda3 - prípojný bod /home - velľkosť ostatok, súb. systém ext3
este pridam z mojej skusenosti k repozitarom - v /etc/apt/sources.list treba zakomentovat (pridat #)riadok s CDrom (inak sa bude snazit vsetko instalovat z cdromky), repozitare som dalsie nepridaval (ak instalujes a nemas pripojeny net tak ti vsetky zakomentuje :/ a treba ich rucne odkomentovat) a zatial mi stacili tie co tam su
K instalacii: Nemusis dat stare Ubuntu prec. Hodi sa ti, az narazis na neriesitelny problem po instalacii noveho systemu. Ale musis mat miesto na disku. Skus sem napisat vypis prikazu "df" (napis do prikazoveho riadku = konzola). Potom sa bude lahsie radit.
Mas pripojenie k internetu, aby si mohla stiahnut dalsie ovladace a kodeky?
tu je vypis z konzoly:
Filesystem 1K-bloky Použ Dostupné Pou% Namontovaný na
/dev/sda4 9353160 2670996 6207044 31% /
varrun 383872 80 383792 1% /var/run
varlock 383872 4 383868 1% /var/lock
udev 383872 112 383760 1% /dev
devshm 383872 0 383872 0% /dev/shm
lrm 383872 18856 365016 5% /lib/modules/2.6.15-29-386/volatile
/dev/sda1 15361888 7831676 7530212 51% /media/sda1
/dev/sda5 32756544 18181552 14574992 56% /media/sda5
Pripojenie k inetu mam, len ako vravim, neviem ako tahat kodeky a pod.
Nainstalovala som si vlc player, kino a mam tu aj totem.
pozri si navod pre 6.06
bod c.1
treba upravit sources.list
deb http://cz.archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper main restricted universe multiverse
pridat podla toho navodu na koniec tych riadkov restricted universe multiverse
potom pridat repo pre medibuntu
budu to dva riadky (pre 6.06), otvor konzolu a skopiruj to tam
sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/dapper.list -O /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list
wget -q http://packages.medibuntu.org/medibuntu-key.gpg -O- | sudo apt-key add - && sudo apt-get update
potom uz len
sudo apt-get update
sudo apt-get install libdvdcss2 w32codecs
a da sa pokracovat v instalacii dalsich balikov gstreamer* atd.
Na instalovanie balikov sluzi Synaptic (SYSTEM-->SPRAVA-->Sprava balikov SYNAPTIC (pisem to z 7.10 ,tak snad je synaptic na tom istom mieste aj v 6.06). Aj uprava sources.list sa da robit cez menu synapticu a netreba to upravovat cez konfigurak.
Prave som to dokoncila. Podla vsetkeho to prebehlo OK, ale prehrava mi iba wav. Pokial ide o mp3, avi, mov, wmw..vypise ze nemam nainstalovany dekoder a potrebujem pluginy:-(
Skusala som napisat do konzoly sudo apt-get install avifile* ale chce to odo mna vlozit CD ubuntu do mechaniky.. ?
Hmm, tak neviem.. Co dalej?
trosku som sa urychlila.Ospravedlnujem sa. Kodeky pyta iba totem. VLC player v pohode prehra mp3,avi, mov:-) ..nejde iba wmw format. Tam pocut iba zvuk, obraz nevidno.
Kde je asi chyba?
totem mam asi prednastaveny..budem to musiet zmenit.
+ doinstalovat dalsie gstreamer baliky (odkaz je o prispevok nizsie (restricted formats)
Folklor sa mi zacina pacit:-)
Dakujem za pomoc. :-)
Pre 6.06 ,
po pouziti automatix-u je vhodne najst v menu tohoto programu polozku REMOVE AUTOMATIX REPOS ,aby sa obnovilo povodne nastavenie sources.list a nemiesali sa zdroje balikov. (pisem to o verzii pre ubu 7.10 , malo by to byt aj vo verzii pre 6.06)
A este otazka mimo temy ale tiez k ubuntu. Na NB mam aj wifi, sice pouzivam pripojenie pevne, ale pre istotu, rada by som ho mala funkcne aj na ubuntu.
A co sa tyka bezpecnostnych aktualizacii..to su aktualizacie, o ktorych ma informuje po spusteni systemu ubuntu?(.."boli najdene aktualizacie.." ) Raz som ich uz stahovala, ale neviem coho sa tykaju a ako vravim, nechcem zahlcovat system tym co nepotrebujem.
Vopred dakujem za odpoved.
m :-)
Bezpecnostne aktualizacie urcite instaluj, maju rozhodne vyznam, ak sa objavila nejaka chyba v nainstalovanych balikoch ,takto ju odstranis (do najdenia dalsej :-)). Tie najdene aktualzacie su vsetky (nielen bezpecnostne) co su dostupne.
S tym wifi zaloz novu temu. Tu vo vlakne o mp3 by sa to stratilo.
Momentalne ich tam mam vyse 30, objem cca 48M.
Ine som nenasla.
Mozem to teda kludne vsetko stiahnut? Je tam napr. linux kernel image, alebo phython libxml..a pod..
D.
Je to len 48 MB tak to by nemalo byt nic nove, iba novsia verzia toho co uz mas nainstalovane.
V manualy som vsak citala, ze wmw-cka v ubuntu nejdu, lebo je to tak zabezpecene. Vraj..
sudo apt-get install mplayer w32codecs
ja som mplayer mala, ale vyhodila som ho..kedze nesiel a zdalo sa mi, ze mam prehravacov akosi vela..
No teraz som ho opatovne doinstalovala a fici jedna radost.
Dakujem:-)
neviem o akom manuali pises , ale minimalne wmv9 ide bez problemov. Aj v totem-e a samozrejme v mplayer-i.
mam vo zvyku rucne instalovat kodeky pre mplayer (nie essential ,ale all-xxx.tar.bz2 balik zo stranky mplayer-a a nemam ziadne problemy. Ci ide aj wmv10 to netusim, ale nenasiel som zatial nic co by mplayer neprehral.)
"Niektoré súbory však prehrať nepôjde (väčšinou wmv), je to zdôvodnené monopolom tej firmy, ktorú netreba menovať :) .."
tak som si mylne myslela , ze ked nepojde, tak nepojde..
no ide to:-)
..takze tato tema je vyriesena.. vsetkym dakujem za rady