Proti Linuxu!?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Dá sa to zovšeobecniť, že pokiaľ bude málo kvalitných aplikácií portovaných z windowsu na linux vrátane dostupných crackov a sériových čísel, bude mať linux málo užívateľov. Či sa to zástancom legálneho SW páči alebo nie. Pretože väčšina kvalitných aplikácií a špeciálneho SW je komerčne šírená. Dá sa nájsť pre linuxovú platformu povedzme kvalitný prehrávač videa, kvalitný prehrávač hudby, nespočet dobrých internetových browserov neporovnateľne lepších ako IE, kvalitný kancelársky balík, ale to je asi tak všetko. Špeciálnejších programov je ako šafranu a väčšinou sú komerčné a cracky sú ťažko dostupné, rozhodne ťažšie ako pre win platformu. Keby sa softvér nekradol, alebo nedal kradnúť, používateľov windows by bolo oveľa menej a užívateľom by stačili aj menej dokonalé a polofunkčné alternetívne aplikácie. Nekradnúť softwér sa ani moc nedá, keď si spočítam koľko stotisíc by som musel vynaložiť za legálny SW na druhom počítači s winXP, cena samotného OS by bola zanedbateľná. Nehovorím o kancelárskom balíku, ktorého cena je zanedbateľná v porovnaní s inými prgramami, ktoré majú len málo rovnocenných linuxových alternatív. O jednej takej podarenej a funkčnej alternatíve budem hovoriť na linuxfeste, ide o program QTIPlot, je to niečo ako známy Originlab nástroj na vizualizáciu a manipuláciu s dátami a spracovávanie nameraných dát. Ten program je skutočne vydarený a môže nahradiť Originlab.
Dik zaciatocnik.
Ease of Use, čo linuxu chýba a kto umí, ten môže používať i ten Váš "slávny" terminál.
Apple neni skrátka pre bars koho, jeho stroje sú dizajnové do najmenších detailov a ako sa hovorí, za kvalitu sa platí... to linuxak nemože pochopiť. Som Mac user a keci podobného typu ma vždy vedia pobaviť..
OS X používajú umelci, nahrávacie štúdiá, filmov štúdia a profi grafici. Linux iba Ľudia s veľmi veľa volného času...
Produkty Apple sú drahé, OS X je drahý, ale kto ho má, ten iné ani chceť už nebude. Čo sa týka tej rozšírenosti, OS X je omnoho viac rozšírený, než linux... za to, že ho nemaju vaši kamaráti neznamená, že neni. V USA čo sa týka notebookov, Apple je druhý najfrekventovanejší predajca a notebooky sa za morom predávajú viac, než desktopy.
Nepotrebuje riešiť nič, skrátka produktívne pracovať, na čo OS X je stvorený. Tak si uvedom to "BFU"... Radšej som bfu, zo štýlovým macbookom ale mám mnoho voľného času, resp čas zadelený podstatným veciam, než "PC a system"...
k téme, Win vs Linux:
V jedinom, fakte, v čom má linux na pred od widnows je neexistencia vírusov, resp v naozaj malinkom zanedbateľnom čísle. Samozrejme, to sa týka i OS X (unix core).
BFU pre normalnych linux userov nie su menej cenni, jedine ak, tak pre fanatickych userov, ktorych my normalni useri 3x nemusime, lebo vyvolavaju flame wars a pritom trt vedia
flash nam pojde, neboj, bez youtube ani den ... adobe uz robi davno aj linux verziu (zatial len 32bit)
abaffydesign.com ... ano, robi dobre weby a dokonca sa aj vyzna. inak predava svoj MAC, mozem mu dat na teba kontakt keby si chcel (byvame v jednom byte len trak pre zaujimavost ;) ) a neveril by si, ale mnoho linux distribucii je uz veeelmi user-friendly a castokrat viac nez samotny win. to sa mi potvrdilo uz nie raz u BFU zenskeho pokolenia v priemernom veku 55 rokov ;)
A stále mu dlžím jedno pivo:D
Takže, ty si jeho nový spolu obyvateľ na novom byte? Inak, sem chodím iba dakedy sa troška pobaviť na pri primitívnych problémoch, čo tu tamojší mávajú s linuxom (ako som mával i já...).
Nikdy nezasahujem, keďže moje znalosti v tejto oblasti IT sú už dávno preč ako život s linuxom. Inak, gentoo ešte v dobe textovej inštalácie ma bavil, teraz sú už prednejšie veci než vŕtanie sa v systéme "prečo mi nejde tlačiareň, zvukovka na 5,1 kanáloch" a podobne...
No, čo sa týka flashu, známy ubuntu user (nedá si na neho dopustiť) radšej používa ff cez wine, lebo ten nativny ff pri flash stránkach nenormálne padal.
Neplánoval som flamovať, len som poukázal na fakty ostrejším uhlom, keďže borgue písal nepresnosti o Apple.
Čo sa týka more user friendly distribúcií, v hlbokej minulosti som nasadil na starší počítač suse 9.1 (na ostré používanie jednému rodinnému príslušníkovy) a pri totálnej rozhádzanosti prvého word dokumentu to letelo neskutočne rýchlo z tadiaľ preč... to je síce vec open officu, ale keďže je to
jedna z veľkých lodí open source a nachádza sa v každej distribúcií linuxu, beriem to ako systémovú súčasť, ako sa spája MS office s MS Windows. Nejde len o to klikanie, ale i o aplikácie, čo sú pre ten systém.
PS: samotný odkazovaný článok vyššie to konkrétne vystihol!
aky a za kolko ak sa smiem opytat?
inak s tym clankom, mame demograciu takze si autor mohol vyjadrit vlastny aj neobjektivny nazor. jedine co s tym mozeme urobit je to ze vyjadrime nesuhlas, to ci bude (aj nadalej) ignorovany je uz davno jasne.
emdi: ja som mac user s mojím MacBookm Santa Rosa od 20 novembra :). Inak, ty bývaš s Mayom? On mal bývať pôvodne v tomášovom byte, ne?:)
btw vieme, google ta vidi
PS.: ohladne disku ma pri dnesnych cenach zaujima skor technologia (ata/pata, scsi, sata) nakolko sa tieto suciastky spolahlivo likviduju "pouzivanim za behu". najlepsie ked niekto v aute pocuva hudbu.
pre tvoju informaciu osX a GNU/Linux maju ovela viac spolocneho nez by sa ti mohlo zdat (napr. politiku ˝uzivatel je na prvom mieste˝ na rozdiel od ineho tzv. operacneho systemu). Odkedy som nahodil linux, tak sa moja produktivita prace zvysila minimalne o 100%.
Osobne beriem osX ako viac prepracovany linux so zameranim na BFU, ale kazdemu to nemusi vyhovovat ze? Niekto chce mat volnost a nahodi si linux.
Vidis ty mas stylovy macbook ktory sis si kupil za premrstenu cenu a ani nevies co ti tam namontovali. Ja mam stylovy desktop, v ktorom viem presne co mam a co od neho mozem ocakavat (kedze som si ho skladal sam).
BTW doteraz mi bola komunita okolo applu sympaticka, pretoze mi nic nenutili nasilim a applacke produkty su profesionalne nastroje (samozrejme nehovorim teraz o vyrobkoch pre americkych sedlakov, ktori si nevedia spocitat 2+2, ako napriklad macmini, alebo macbook, ale o kvalitnych a vykonnych vyrobkoch ako su powerbook, alebo PPC). Preto prosim nerob zle meno apple komunite a radsej sa k linuxu nevyjadruj, ked ho nepoznas a nevies vocogo.
A, linux mali nahodeny na 3 minuty v dualboote, alebo poripade vo VM a z toho robia zavery
B, linux uz nepouzivali nejaky ten cas
ja som obycajny uzivatel, ale linux by som nemenil (keby som mal PPC, tak by som sa teda velmi zamyslal ci tam pojde linux alebo zostane osX, ale pravdepodobne by sloboda zvitazila), co sa tyka widiel tak za to podla mna hovori moj podpis na tomto fore. Cely ten clanok je len kopa polopravd, kde je sice povedane A, ale B povedane nieje a to ze existuje nejake C, D, E ... Z, tak o tom autor nema ani sajnu.
to, ze je autor ignorant a chybaju mu vobec zakladne znalosti o softwarovych moznostiach resp. akychkolvek moznosti na linuxe je jeho a jedine jeho problem a nikoho ineho...
akurat mu popriat vela zdaru
nikto ho nenuti pouzivat to "certovo dielo".
(Jaro Filip, Stredoslovaci)
treba nieco viac dodavat?
su to take krcmove reci,len prerobene do kompovej sfery.
to je tak ako keby som sa ja vyjadroval k miestnym nepokojom na Pobrezi Slonoviny.
Je to fakt konstruktivny clanok.Zamlciavanie a zahmlievanie faktov
Ja pouzivam windoze jedine doma a na jediny ucel: na hry...
Totizto niektore sa cez wine rozbehat proste nedaju a na 64b sys. by mi dalo zabrat rozbehat tie co sa daju...
A jednoducho to nepotrebujem.. Fakt ked sa chcem pohrat tak sa pohram a potom uz aj prepinam...
A v praci to je snad jasne... Vlastne ina volba ani nie je, PC mam vkuse zapnuty a to by sa s OS od M$ proste nedalo realizovat :D (a to si ani neviem predstavit co by som robil bez kio_slave )
- zohnat silnejsi hardver, ako potrebuje akykolvek iny OS
- zohnat ovladace, co az taky problem zas nie je
- precitat si vsetky vyhody na putacoch od microsoftu
- zabezpecit antivir, a to najlepsie nejaky plateny
- a plateny firewall...
- a antispyware...
- samozrejme treba niekedy aj pisat. teda zakupit si microsoftom odporucany a vyvijany ms office 2007
- vyhrat sa s nastavenim efektov, co vypnut a co moze byt zapnute
- nainstalovat dobry prehravac hudby, internetovy prehliadac
- nastavit vsetky tie zalohovania
- zvyknut si na vecne otravovanie systemom
- komplet si precitat licencne podmienky
no a samozrejme si to vsetko povinne zaregistrovat, najlepsie pri nejakych zmenach hardveru... napriklad ked sa zmeni osvetlenie klavesnice stlacenim klaveci Num Lock :D
no co, nic to netrva... takze linux sa ma co ucit :D
Takýto článok ako "Proč nemám rád Linux?" som už dávno nečítal. Je maximálne neobjektívny, jednostranný a hlavne urážlivo neodborný. Chápem, je to Váš názor, ale svoju NESCHOPNOSŤ by človek nemal zhadzovať na linux. Ak má niekto autonehodu, nepovie, že vinná je prevodovka. Aspoň trošku zdatný PC užívateľ nemá s Linuxom problémy. 90% užívateľov PC vie chatovať, hrať hry, meniť pozadie pracovnej plochy, cracknuť software (to si už myslia, že su IT odborníci) a posielať e-mail. Potom sa nemôžme čudovať, že vznikajú takéto članky.
Ja Linux používam ako single OS na mojom PC už 2.5 roka a windows vídavam maximálne tak v škole. Nedokážem si predstaviť prácu s windows. Na všetko čo potrebujem existuje software. Linux mi ani raz nespadol, nezamrzol a to nehovorím o bezpečnosti, ktorú windows nepozná. Problém Vašej averzie bude tiež v nesprávnej voľbe distribúcie. Každý má možnosť voľby, niekto chce vedieť viac, byť flexibilný, neobmedzovaný a niekto hltá to čo vypľuvne stríčko Bill.
A tiež je zaujímavé sledovať čo mi robí fglrx s kdm na 64b systéme... :)
Ale čo už, pousmejem sa, alebo pošlem bug report a život ide ďalej...
Zdravím,
> Takýto článok ako "Proč nemám rád Linux?" som už dávno nečítal. Je
> maximálne neobjektívny, jednostranný
glosa
> Chápem, je to Váš názor, ale svoju *NESCHOPNOSŤ* by človek nemal
> zhadzovať na linux.
Nepochopil jste článek. Nemám nic proti lx, nemám nic proti jeho uživatelům, ale mně prostě nevyhovuje. Jasně v článku píšu, na jaké elementární problémy jsem narazil. Poté ihned uvádím, že vím, že se to dá řešit... a nyní to nejpodstatnější, co také uvádím: "Proč bych to měl dělat? Proč bych měl s tím ztrácet čas?". Toto byla hlavní pointa glosy. Bohužel jste to nepochopil.
> Aspoň trošku zdatný PC užívateľ nemá s Linuxom problémy.
Viz můj předchozí odstavec. Je to o prioritách. Raději investuji čas do věcí, které mi snáze generují zisk.
> Potom sa nemôžme čudovať, že vznikajú takéto članky.
Zbytečná narážka.
> Nedokážem si predstaviť prácu s windows.
A to já zase ano. Pro mě je Windows výhodnější, protože mi vydělává s minimálními nároky.
> Na všetko čo potrebujem existuje software.
Opět relativní, bohužel, nejsem sám kdo tvrdí, že Linuxu chybí software. Doporučuji první příspěvek http://linuxos.sk/forum/12303/index.html
> Linux mi ani raz nespadol, nezamrzol a to nehovorím o bezpečnosti,
> ktorú windows nepozná.
Vista nebo XP nejsou Windows 98. Zaspal jste dobu.
> Každý má možnosť voľby, niekto chce vedieť viac, byť flexibilný,
> neobmedzovaný
A někdo je spokojený s luxusem, který mu nabízí Visty. Všechno dokonale funguje, 100% kompatibilita, žádné problémy... navíc, s minimálními nároky na údržbu. Mohu se tak plně věnovat práci.
> a niekto hltá to čo vypľuvne stríčko Bill.
A někdo má opět zbytečné narážky.
Klidně s vámi povedu diskuzi i nadále, ale příště prosím bez zbytečných invektiv.
Mimochodem, pokud plánujete zveřejnit moji odpověď na linuxos.sk, tak laskavě v úplné a nezměněné podobě.
zv
Zial autor tej glosy sa nechyta na JXD aj ked tak chce posobit. Dolezal sice pise podobne stvave clanky, ale pouziva manipulativnu logiku aj s cenzurou, a na to tento autorcek nema.
PS.: Ani by som sa nedivil keby ten autorcek vlozil do tohoto fora odkaz na svoj vyplod prepracovaneho workoholickeho mozgu trpiaceho nedostatkom vyssich mastnych kyselin. Medici pochopia.
Nepochopil jste článek. Nemám nic proti lx, nemám nic proti jeho uživatelům, ale mně prostě nevyhovuje.
Tu je dôkaz o úplnej jednostrannosti a zaujatosti
greenie je aktualne ku svojmu vydaniu, teda vzdy ma novsi softver ako *buntu. vsak aktualne greenie bolo vydane len pred par dnami. repozitare su aj s klucami v /etc/greeni/sources.list.greenie, je mozne ich nahodit tiez cez greenie control center
ake progray prihadzujes?
podpora mp3, flash, java atd uz je, nastavenie pop3 a smtp staci naklikat v thunderbirde alebo behat normalne cez nejaku stranku, napriklad gmail.
doladenie vzhladu ? ak nevyhovuje povodne, staci si stiahnut nejaku temu z gnome-look.org. pozadi je priamo v instalacii vela, staci si vybrat - alebo pohladkat v google.
do 35 minut sa to vsetko stihnut da...
blender, kpovmodeler, qcad, nexuiz, UFo: alien invasion, openTransport tycoon deluxe, ethernal lands, enemy territory, tremulous, S.C.O.U.R.G.E, firefox, azureus, pidgin, skype, audacity, vmware, wine (ostatne co potrebujem su uz v kubuntu zahrnute :)
::podpora mp3, flash, java atd uz je::
to je jedno velke +
::do 35 minut sa to vsetko stihnut da::
ked bude zahrnute stabilne KDE4 tak urcite vyskusam :)
urcite je ten kktko lama a nedokaze v linuxe nic robit, a len <>je na linux
take lamy milujem :D
a este taky mali vtip nakoniec na zlepsenie nalady :)
Bill Gates zomrel a dostal sa do pekla. Cert mu hovori:
-Mozes si vybrat z troch miestnosti, kde budes travit volny cas.Prve miesto je horiace jazero v ktorom plavaju ludia v strasnych mukach.Druhe miesto je mala miestnost so stolom, na ktorom je flasa vina a pocitac, a tretie miesto je obrovska arena, kde vyhladovane levy nahanaju ludi.
Bill Gates si bez rozmyslania vyberie druhu miestnost. Cert ho zamkne a otoci sa, pricom narazi na Lucifera. Lucifer sa nanho obori:
-Tento clovek strpcoval zivot milionom ludi a ty ho das na take dobre miesto?
-To si len myslis, ze je dobre, na flasi nieje diera a v pocitaci je instalovany Windows 95 a na klavesnici chybaju tri klavesy. Ctrl, Alt a Del.
Uptimy mojich XP, XP 64bit a Linuxu sú v pohode porovnateľné, pričom linux je šetrne používaný webserver, na XP sa maká (kryštalografické výpočty, jasne že "kadejaký office", Adobe CS2, strih videa - MFLOPS využité do posledného desatinného miesta :-) ) v podstate jedno aj druhé sa reštartuje iba ak to pýta nejaký update...
skus to prehodit, teda robit chvilku na Linuxe a to XP daj na internet ako setrne vyuzivany webserver. potom sa ozvi s uptime a povedz nam ci je rychlejsie odvirit alebo obnovit zo zalohy.
Ja ti to vysvetlím po lopate: tie ovládače, ktoré spôsobujú najväčšie percento problémov so stabilitou Windows, nie sú zle NAINŠTALOVANÉ, ale zle NAPÍSANÉ. Proste sa nedodržia špecifikácie, podľa ktorých sa ovládače pre danú verziu Windows majú písať. Pretože je to pomerne široko rozšírený problém, následne Mrkvosoft zaviedol WHQL certifikáciu ovládačov (tie by nemali mať problémy), ale iste si si všimol, že KOPA ovládačov vypľuje počas inštalácie okienko že nie sú takto certifikované ... a manuál k inštalácii ti povie, že máš kliknúť na Continue Anyway (pokračuj aj napriek tomu). Čiže je to chyba z viny dodávateľa zariadenia alebo dodávateľa ovládača k zariadeniu.
OS nemá ako odpaľovať hardware, teda, nie že by sa na to nedala nájsť nejaká cestička (na druhej strane asi každý výrobca hardware sa snaží do istej miery poistiť proti takejto "nehode" - podobne si môžeš odpáliť HW napr. pri pokusoch o pretaktovanie), ale ak už nič iné, bolo by to trestné. A do kódu Windows vidí podstatne viac ľudí, ako by si si asi myslel (pokiaľ viem, licenciu na prístup ku zdrojákom majú napr. na FEI STU), toto by prasklo veľmi rýchlo.
FEI? a co preboba s nimi ti robia? tomu neverim
A aj predtým to boli v podstate nekonečné uptimy - vo všeobecnosti, u mňa reinštalácia win nasleduje spravidla po nejakej letálnej poruche hardwaru.
Nebudeme sa hádať na tému, že kto umí (a CHCE UMĚT) tak má na NTFS podstatne pestrejšie možnosti nastavenia práv ako na *nix-like filesystémoch (áno, JE to potom o niečo pomalšie, ale to niečo sú percentá), ide tu HLAVNE o to, že ako s *nixami tak s woknami sa to proste musí vedieť a nesmie prasiť.
Mimochodom skús mi objasniť ako chceš zavíriť NTčka používané ako webserver (čiže: OS, apache, SFTP server + patričné nastavenia, otvorené porty pre HTTP, HTTPS a SFTP).
Normalne. Dam tam to, co je pre ten system nativne. MS IIS vo vychodzej konfiguracii aj s instalovanym demo systemom tak ako sa to znazornuje na prezentaciach pre zaciatocnikov. Predpokladam ze si tam mal aj ine veci okrem toho co pouziva dany operacny system, firewall od ineho vyrobcu (podla moznosti ako krabicku - router), antivirus, antispyware, ...
Inak na tvrdeni ze kazdy OS je v dnesnej dobe tak spolahlivy ako je jeho spravca zlany svojich moznosti a povinnosti sa zhodneme. Takze tu uz asi nebudeme vytahovat ze linuxovy webserver je setrne vyuzivany, staci si zapnut tcpdump a clovek nebude stihat krutit hlavou nad vynaliezavosto script kiddies s generatormi (kam sa podelo zdrave jadro?-).
O tom ze niektore systemy z rodiny NT nie je technicky mozne patchovat po instalacii nakolko ich skor nakazi nejaky balast sa tu nemusime rozpisovat, preto sa uz zopar rokov dodavaju instalacky ktore su uz ako tak zaplatane :)
PS.: jeden z dovodov preco vlastnim Mac Mini s procesorom PPC je ze na danu architekturu sa dostane skutocne malokto. Ak by sme uznali napriklad buffer overlflow, tak nasledny bezny shellcode bude mat nulovy ucinok (mam big endian cpu). Zatial mi ten stroj nik neurobil a je ako tak vonku (bez firewallu) uz relativne dlho.
komplet preinštalovanie môjho PC by bolo tak na 2-3 dni, proste zabitý víkend - a na to rozhodne nemám čas ani nervy
hlavný problém počítača je vždy medzi stoličkou a klávesnicou, ak si niekto sprasí akýkoľvek systém, je to jeho problém a nadávať má sebe... že neustále skúšanie, inštalácia/odinštalácia programov od nedôveryhodných producentov nie je zrovna zdravé, vieme všetci - a mimochodom je to responsibility of producer ak urobí inštalátor tak, že neodstráni po sebe všetko, za to OS nemôže, je to presne to isté ako pády z viny zle napísaných ovládačov (väčšina pádov NT-based windows) - tzv. problém medzi stoličkou a klávesnicou u vývojára :))
1) mozno to nejake zvladnu tak rychlo, ale s rychlostou hovno spravia
2) a to plati aj pre tie co to nezvladnu rychlo
vlastna skusenost, boot do pouzitelneho stavu sa zrychlil, trval len 30% povodneho casu
> že neustále skúšanie, inštalácia/odinštalácia programov od nedôveryhodných producentov nie je zrovna zdravé,
daj mi apt-get a oficialne windows repozitare a ja ho budem pouzivat (keby som pouzival windows)
> ak urobí inštalátor tak, že neodstráni po sebe všetko, za to OS nemôže
ale platforma ano, je to totiz kvalita typicka pre nu
(nechce sa mi vsak vytvarat obraz - takze sa spolieham na funkciu "obnovenie systemu")
- okrem problemu registrov treba spomenut fragmentaciu
- ntfs "pokrocile" nastavenia su asi zbytocne, pokial ma na filesystem niekto pristup z linuxu , alebo z admin konzoly (napr. pomocou nejakeho bootovacieho USB, CD)
- ano, zmazanie prefetch-u pomaha, ale uplne najlepsie skusenostami mam s XP bez pristupu na net (nebezia sietove sluzby a pridavne vtakoviny ako AV, firewall, antispam a pod.) - to je boost !
- ad user halala -> pri tvojom bezproblemovom chode notebooku s vistami si si zakonite mal vsimnut vyssiu hlucnost vetrakov a nizsiu vydrz baterky - ten rozdiel sa neda nepostrehnut
___
Problem Windows je ten, ze je to nastroj na udrziavanie si monopolu Microsoftu. A povedzme si rovno, MS ma peniaze na zaplatenie velkeho mnozstva kvalitnych programatorov. Takze mozno povedat, ze MS je v niektorych smeroch na spici. Napriek tomu mnohi nechapu, ze MS, kedze je monopol, je brzdou rozvoja IT. Nehovoriac o tom, akym sposobom sa stal monopolom.
Dostavam sa casto do konfrontacie s pravicovo zmyslajucimi ludmi, ktori volia MS, lebo len sukromna spolocnost moze byt uspesna a je tam motivacia. Akosi tito ludia zabudaju na fakt, ze tato spolocnost je monopol, a teda trh je deformovany. Osobne si myslim tiez, ze sukromne spolocnosti budu vzdy vpredu, ale len v zdravom trhu.
Zasadovost sa dnes nenosi, ale bola to jedna z vlastnosti, vdaka ktorej sme tu mali v 89 revoluciu, i ked bolo vyhodnejsie vstupit do strany. Aj porazit MS nie je mozne tak, ze to za nas niekto iny spravi.
Osobne by som napriklad ja po skandale s OOXML diskvalifikoval OOXML v schvalovani za standard a zakazal MS na istu dobu clenstvo v ISO.
MAM RAD SLOBODU:
MAM RAD LINUX.
Treba si pozriet clanok v istom anglickom casopise s nazvom "Bad Vista" a to pisali odbornici. Podla mna to bolo treba poslat autorovi.
Je pravdou, ze - v mojom pripade vacsinou nejaka HW zapletka v Linuxe - XP je slusne, hlavne professional, ale co je Vista to neviem. Hovorite, ze vela aplikacii ma "bugy" dobre, ale nie Linux ako taky, Vista ich ma ako hviezd na oblohe tak potom o com pisal????
Nejdem obhajovat windows, ale napriklad profesionalne grafika by ste asi velmi tazko presviedcali (vlastna skusenost) ze gimp mu staci (davam to ako priklad, niekde som na podobnu diskusiu videl komentar zaryteho linuxaka s tym ze na kazdy komercny program pre win co tam bol uvadzany prirovnaval nejaku alternativu v linuxe, ktore zaklad sice splnali ale urcite nedostacovali na profesionalnu robotu).
S linuxom je z mojho pohladu urcite viac "roboty" kym si to clovek da dokopy ako s XPckami, aj ked si myslim ze linux je v plno veciach lepsi. Kazdu chvilu niekto niekde riesi problemy s drivermi pod linux na sietovky, zvukovky, grafiky a tak dalej.. v xp date CDcko, instal a hotovo.. a to iste je podla mna aj so SW, su proste programy na ktore je alternativa (ak je) pod linuxom velmi chaba nahrazka.. to ze je lx stabilnejsi , bezpecnejsi system, je vec druha.
co sa tyka HW, to je viac nez diskutabilne. dovod? mam bluetooth kluc, ktory pod windowsom bolo potrebne najprv nainstalovat a nemal ho ani vo svojej DB, kdezto pod linuxom som ho len zasunul a siel. stary fotak detto , tlaciaren a scanner tiez. kamoskin notebook ... po instalacii win neslo nic poriadne, chcelo to VSETKO doinstalovat a wifina je dodnes problem .. nahodil som linux a slo mi ihned po instale: zvuk, grafika ako mala, Wifi atheros, bluetooth bez stahovania ci potrebnej doinstalacie cohosi ...
iste, najde sa HW, ktory si moc nerozumie s linuxom, ale nie je to problem toho, ze linux nepodporuje ten HW, ale vyrobca vo vacsine pripadov ignoruje linux! nastastie sa to uz hybe dopredu (vid HP a pod.) a na mnohych vyrobkoch najdete uz aj ktoru verziu kernelu to podporuje ...
co sa tyka nastaveni. ja nahodim linux a len si ho graficky vycancam, maximalne nahodim mp3 kodeky, flash ci ine .. ale viac riesit nemusim.
Linux predsa nie je ( / nevznikol ako ) nahrada za Windows.
Vyššie alebo inde som spomínal, ako sa za dôb doswin (3.x okná) a win32 (9x/ME) dodával napr. software pre difraktometre (potrebný uptime pre meranie od desiatok minút po 2-3 týždne, náklady na prevádzku 1-2000 Sk denne pri LN2 teplotách, desaťtisíce pri LHe) spravidla pre Solaris, Irix, BSD a neskôr linux (spravidla sa dodala mašina aj s riadiacim počítačom). Vtedy to bolo vcelku obdivuhodné, lebo v tých časoch (1996?) bol linux oproti dnešku dosť nezrelý, ale si vydobyl celkom dobrú povesť ako stabilné prostredie. Avšak od nástupu NT 4.0 a hlavne neskôr Win2k a XP sa v tomto rozhodne na spoľahlivosť behu náročnom segmente pozoruje príklon k ... riadiacim počítačom bežiacim na XPčkach.
V Prahe na Noniuse (medzičasom kúpený Brukerom) meriam na unixovskom softe, nové Brukery majú aj/aj, ale viac sa dodáva NT systémov; môj milovaný Xcalibur od Oxford Diffraction je NT only, Rigaku takisto.
"Idením do popredia" sa tu zaklíname už dlhé roky, ale stále je to fakticky the same... minoritný systém so základným problémom mať pre zariadenia funkčné ovládače a fungovať systémom "zasuniem zariadenie, 2x kliknem a frčím"... čo pozitívne oceňujem, je, že po x rokoch už od väčšiny fanatických zástancov nepočujem kravinu "načo ti je diakritika" (holt nie sme všetci admini) a dokonca už pár rokov (tak od 2005) aj celkom spoľahlivo funguje (čo Bill definitívne vyriešil už v 1994om...). Ja osobne používam aj win, aj *nixy, podľa zásady right tool for the right job, ale tam, kde win vedú rýchlo a efektívne k cieľu, nebudem zastávať systém, ktorý aby urobil vzdialenú ponášku na to isté treba najprv týždeň prosiť, konfigurovať a zaklínať. Žiaľ, často platí, že na windows sa robí, s linuxom sa hrá. Ale o OS užívateľ ani nemá vedieť, že ho má, a už vôbec nie strácať dni či týždne jeho nastavovaním na plnenie požadovaných úkonov! (Platí to samozrejme aj naopak, webserver na win by som už nerobil, napr. ImageMagick rozbehať vo win je holé zúfalstvo... on the other side ImageMagick je kus z hľadiska image processingu nekorektne pracujúceho shitu.)
Napr. z môjho hľadiska ako občasného grafika a typografa mi v linuxe chýba:
- korektná (!!! nie hračkárska "aby niečo bolo" !!!) a spoľahlivá implementácia správy farieb
- kolorimetre v tú ranu ani nemajú dôvod mať obslužný software aj v linuxe (MacOS je typografická klasika, "tam to začalo", aj keď sa momentálne už na účet WinNT klidí zo scény)
- raz som rozoberal fontserver - problémy s hintingom a antialiasingom - tam je to jednoznačne patentový problém, aj keď by samozrejme išlo problém nezávisle analyzovať a reimplementovať
- faktom zostáva, že PhotoShop proste nemá konkurenciu a používať ho cez wine nemá veľký zmysel, keďže napr. color management vďaka jeho faktickej NEimplementácii v tú ranu nefunguje, podobne sa dá prejsť celým CS balíkom od Adobe položku po položke... veľký počin je Scribus... ale zatiaľ je proste plienkózny.
V niektorych segmentoch so Microsoft spetne vydobyl svoje miesto, ako pises. Pocnuc Windows 2000 zacal vytvarat dost kvalitny OS spolu s kancelarskym balikom a investoval uz zarobene peniaze predtym do programatorov.
Microsoft funguje na kladnej spetnej vazbe monopolu. Ked sa ta, co i len na chvilku prerusi, oslabne alebo sa dostane pod kriticku hranicu (napr. pocet uzivatelov, chybny krok spolocnosti...) firma sa dostane do kolapsu, ktory bude znamenat jej koniec. Jeden z velkych moznych oslabeni Microsoft uz zazil a zachranoval to len korupciou. Bolo to pri standardizacii OOXML.
Zdeněk Večeřa
Autor působí jako publicista mimo jiné i zde na Programujte.com a na Živě.cz. Zabývá se použitelností internetových prezentací a aplikací, SEO optimalizacemi, reklamou a marketingem. Pod hlavičkou TvorbaWebovek.cz spolu s týmem lidí vyvíjí internetové prezentace a aplikace především pro klienty z řad firemních zákazníků.