ako si spravit vlastne distro
zaujimalo by ma, ako si spravit vlastne distro.
nemyslim uplne od zakladov(ako je napr. http://vdl.halicky.sk/dokumentacia.html), ale len trosicku modifikovat nejake distro(potrebujem do skoly bootovat linux a chcem si tam supnut nejake programy, ale neviem vobec ako...)...
viem, ze mi urcite nenapisete, ako na to, ale zopar linkov, alebo keyword-ov na zaciatky, by mi velmi pomohlo...
(a potom si vytvorim distro Blueeie a bude priamym konkurentom Stanovho Greenie ;-])
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
pozri skripty live linux, larch.
v greenie su vsak veci ktore nie su nikde inde, a na to som aktivne pysny :)
btw zatial ma cez ICQ/jabber nik nekontaktoval :)
Prajem veľa šťastia v ďaľšej práci.
sry nemam momentalne cas, ale v piatok ked budem na pocitaci viac ako pol hodiny tak ta vyspovedam ;) vopred diky :)
BTW niekto by jeho prednasku mohol zaznamenat, aj mna tato tema velmi zaujima (kvoli tomu sa budem cez vikend bavit s LFS).
jednoducho si nainstalujes, pridas/odoberes programy a potom si spravis live CD alebo Live USB z toho co mas na disku
PS: je tam na to klikatko v Paneli->System->Live USB/CD
nechcem ubuntu, lebo ma v sebe privela sraciek, ktore zaberaju cenne MB a ja ich absolutne nepotrebujem. staviat liveUSB/liveCD uplne od nuly sa mi zas nechce a aj keby sa chcelo, tak by som to nevedel. a ak keby som vedel, nemal by som typ padom balickovaci system, ktory je podmienkou ;-).
ktore distro sa vam zda najcistejsie, najpriehladnejsie(=najjednoduchsie na modifikaciu) a najrychlejsie(live potrebuje rychlost)?
(mne osobne sa dost paci Arch, preto ma prekvapuje, ze sa z neho skoro nic nederivuje na live instanciu... slax som este neskusal derivovat, lebo sa mi nepaci KDE[radsej Gnome, alebo fluxbox alebo pekwm,...] a taktiez ma niektore blbosti, ako je ooo atd, ktore som otvoril s zivote asi 2 krat...)
a este mierne odklonenejsia otazka: preco ked nejake live distro nabootujem a nieco spravim, tak sa mi neulozia zmeny? viem ze to cele fici z ramdisku, preto by ma zaujimalo, ze ako sa to da ulozit, resp. u ktoreho live distra je to uz vopred tak spravene, ze sa to uklada? ;)
veci ktore sa ukladaju do RAM sa po restarte PC vymazu...
takze svoej veci si mozes uskladnovat na disk, na usb kluc atd...
vravel si ze chces to pouzit v skole.. a skoly nemaju po dve mechaniky.
takze k zalohe pouzi asi USB..
mozno dokonca v skole maju stare PC a nebude na nom ani USB..
vela stastia..
otazka ma vhodnu distribuciu bez nejakeho balastu vhodnu na derivaciu stale ostava ;-)
diky za zaprianie vela stastia; zjavne ho budem potrebovat :-)
galadriel ma nastaveny x server, niekolko dolezitych aplikacii (synaptic, gparted, openbox), a to je uz viac menej vsetko. ziadna zbytocna dokumentacia, iba anglictina. ISO ma pod 230MB
Vsetky zmeny ti uklada hned na USBcko a staci 256 MB.
to KDE nie je az take zle.. skus ako ten SLAX bezi svizne na nejakom horsom PC..
Tu si to stiahnes, verziu na USBcko: http://www.slax.org/get_slax.php
A tu, ale aj inde si najdes ako si vytvarat moduly: http://www.slax.org/documentation_create_modules.php
A tu su nejake na stiahnutie: http://bencoh89.free.fr/slax6modules/
- z debianu vychadza najviac desktopovych distribucii(vacsinou velkych a komplikovanych; nevhodnych na minidistra)
- zo slackware-u a jemu podobnych(myslim priehladnostou adresarovej struktury a konfigurakov, podobnostou k bsd-ckam), ako je Gentoo, Arch(ten je vynimka, lebo je rolling-update, ale napriek tomu ho zaradujem do tejto kategorie),.. vychadzaju hlavne mensie distribucie, vacsinou Live-ka
<flame>
z redhatu a fedory nevychadza nic, lebo nemaju ziadnu dobru vlastnost ;-))
</flame>
any other opinions?:)
Neviete nahodou ci sa neda neako nastavit ten bios aby bootoval z usb?
mam otazku teoreticky aj live buntu/obnoze buntu/greenie sa daju vytiahnut ak pri bootovani kernela pridate parameter aby sa cele kopcilo do pamete startuje pomalsie ale ide ovela rychlejsie :) a dalej Knoppix ? Gnoppix to vie tak isto a existuje aj usb verzia ktora sa da tak isto lahko menit ... a co tak skusit si na USBcko nainstalovat linux nedavat tam LIVE ale nainstalovat nejaky live napr *NOPPIX ktory automaticky vzdy na zaciatku rozpozna HW ... ved nainstalovane linuxy na USBcku tiez funguju len si trosku treba upravit na USB filesystem a MBR :) (ak sa v niecom mylim tak pardon)
Po druhe schyzofrenia sa da liecit ? blbost vyliecit sa neda :) da sa len zamedzit a dany clovek moze zistit ze tie veci ktore vidi su blbosti :)
Inak co sa tyka linuxfestu to som bol ja co sa pytal na novinky 11.0 :) ten v ciernom s gentoo trickom :)
Spominam si na teba.
P.S. Preco obaja pisete schizofreniu s Y?
a inak... vrchol zufalstva... ked schizofrenik prehlasi, ze ho vsetci opustili :(