Co je to počitac ? Pred pár rokmi, tj.2, som na otázku asi nepovedal nič. v škole sme mali síce informatiku, ale mne to nič nehovorilo. Prvý raz som dostal pc domov pred skoro 2 rokmi, bol som priam štastní. Na moju smolu, na druhy den som odpalil hardisk. Keď som dostal noví pc a dlšiu dobu som pouzival pc. s operačním systémom Windows XP, vtedy mi zdal byť úžastní, po asi tak roku som prvykrát cital strohu recenziu o Linuxových distribuciach a od vtedy som ho aj chcel mať na pc. Sťiahol som si iso obraz SLAXu, napalil na cd a išlo to .Zdalo sa mi to priam parádne . Ocenim som to neskôr, ked mi nesiel 2 týžde pc. Ale čo to som postúpne zistil o Linuxe nieco, naucil sa to, ale zatial viem o Linuxe menej ako o Windovse . Ale chce by som to zmenit. Nemohli by ste napísať nejaké dobré adresy stranky o Linuxe, nejake dobre distribúcie ci vaše dobre skúsenosti s ním.
Dík za rádu, nielen mne ale aj ostatním začiatocnikom, za radu v ich objavovaní Linuxu .
http://www.google.com/search?q=linux+pre+zaciatocnikov
http://proc.linux.cz/
http://proc.linux.cz/chci-vyzkouset.html
taktiez dodam, ze ak nieje v tvojich silach pouzivat google, tak na linux zabudni...
Len ako to zistiť, či sa Dusan3838 po 3 rokoch (lebo taká je stará táto diskusia) už naučil a podobne ...
;-)
Asi by to trebalo aj zamknúť ako jalovú tému.
:-)
Root.cz
LinuxEXPRES
ps.: posledne ked som instaloval user friendly linux, tak mi stacilo klikat na next-next-next-ok-reboot-next-casova zona btarislava-next-wecomme. vychytavky typu rozdelenie disku a automaticku instalaciu kodekov vynecham. pri prvom som musel aj pohybat supadlom a pri druhom som musel mat pichnuty sietovy kabel ktory sa neda zasunut mysou.
A ešte jedno odporúčanie. Treba spraviť radikálny krok. Proste prestať používať windows. A pri nejakých problémoch nezutekať ale popasobvať sa s nimi. Ja som tak prešiel na linux. Mal som malé skúsenosti s ním. Ale raz som si povedal, že prejdem na linux. K windowsu som sa nevracal. A tak to aj zostalo.
Stiahni si LIVE CD a vyskusaj :)
Kniha je od osvedčených českých autorov a má veľký obsah informácií pre nováčikov vo svete linuxu.
Sú k nej pribalené aj DVD s upraveným ubuntu pre okamžité použitie českými/slovenskými linuxákmi.
Chcem poprosiť, potrebujem kopčiť súbory po sieti - napíšte mi prosím príklad ako to urobiť pomocou toho príkazu cp.
Jedna mašina je hostname: dreambox, ostatné si už viem zistiť, potrebujem polopatistický príklad, keď pracujem na mojom linuxPC, ako bude vyzerať ten príkaz cp. Chcem skopírovať nejaké súbory z dreambox na to linuxPC. Ide to aj pomocou IP adries namiesto hostname?
Niežeby som si s tým nedal prácu, včera som dve hodiny googlil a laboroval, neviem, kde robím chybu, ale asi som už blbý.
Ďakujem.
Toto by Ti malo stačiť, je to sk.
Držím Ti pazúry pri experimentovaní s Linuxom ....
:-)
Niekedy je vhodnejší rsync cez ssl, ale to je už vyššia dievčenská.
Inak vieš ako to ide pomaly? Mi to pripomína časy, keď som sa drtil DOS, ale to som bol o 25 rokov mladší a predsalen sme mali NC. Ten shell je neúprosný, pomýliš jedno písmeno, nezbadáš a potom 10 minút špekuluješ, že to nefunguje ako by malo. A navyše tie výrazy z vyššej dievčenskej, viz príspevok od holohlavca :-D A ešte ma podráža aj vlastný mozog, vyhrabe dávno zapadnutý gríf z dosu a tvrdohlavo ma mýli. Šviňa jedna.
Keď toto poriešim, idem sa pozrieť na tar.gz, lebo neviem čo to je a mnoho vecí je v tejto forme. kdpackage je z toho jeleň, ako ja.
Ale, asi bude rýchlejšie nahodiť do dreambox-u NFS alebo Samba/CIFS a pracovať s tým ako zo sieťovým diskom. Poprípade FTP. Predsa len, cca 200Mhz box asi nebude mať vysoký výkon v kryptovaní. I keď PPC malo Altivec a ten to trochu urýchloval.