ubuntu terminal
mam problem:
ked cchem hrat cs mam si stiahnut wine to wem. ale treba daco napisat aj do terminalu ? neviem co mohli by ste mi to napisat? pls
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Priatelia želám Vám do Nového roku 2025 všetko dobré, nech sa Vám vo svete Linuxu darí a z mojej strany ďakujem všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispievajú na tento web. Či sú to už správy o zaujímavých novinkách, komentáre v diskusiách alebo blogy, ktoré niekedy zaberú aj pol dňa klepania na úkor svojho času. O to väčšia vďaka, PF 2025.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Predpokladam, ze mas distro Ubuntu. Najskor musis mat funkcnu 3D akceleraciu na svojom Linuxe. Ak ju mas potom si stiahni a nainstaluj z repozitarov Wine. A terminal pouzijes na to aby si pomocou prikazu wine nainstaloval CS, k nemu potrebny patch, a napokon ho mohol spustat. Inak vsetko potrebne si najdes na ceskej ubuntu wiki:
http://wiki.ubuntu.cz/Counter-Strike_1.6 k spojazdneniu CS 1.6
http://wiki.ubuntu.cz/Wine k instalacii Wine
Inac ja som mal s tym take skusenosti ze CS 1.6 mi z toho execka instalovalo asi 45 min(!), takze ak sa stane tak aj tebe tak trpezlivost.
A Wine na CS vytvoril aj spustace do mojho domaceho adresara v /home. Mozes si odtial urobit aj spustac na plochu a spustat ho ako vo Windowse.
stiahnute mam
Ale ked to chces - ak som ta spravne pochopil wine uz mas, takze postup je jednoduchy, instalacne CD do mechaniky, a do terminalu napises - wine /cesta k instalacnemu exe, v mojom pripade to bolo - wine /media/cdrom0/Setup.exe (neviem teraz ako sa to instalacne exe presne vola) a spusti sa ti klasicke instalacne menu ako vo Windowse, nechas CS nainstalovat do Program Files. Potom rovnakym sposobom som nainstaloval NonSteam patch. Tot vse. V mojom domacom adresary v /home/uzivatel som nasiel spustac urobeny wine "Counter Strike 1.6 Non Steam", vytiahol na plochu, priradil mu ikonu CS ktoru som nasiel v adsresary Valve a potom uz len drtil :-). Pozri si ale tie linky co som ti napisal, aby si mohol riesit aj pripadne problemy, lebo nemusi vsetko ist perfektne.
Vela headshotov :-D
Okrem toho ak si takto na zaciatku, mozno ani nemas nainstalovane ovladace pre graficku kartu a nejde ti zatial 3D akceleracia, takze CS zatial nezahras :-P
Tak nechaj zatial Wine na pokoji, nauc sa zaklady a potom rozdavaj headshoty aj pod Linuxom ;-)
A okrem toho v Ubuntu nemusis robit vsetko cez Terminal, to zas nie je pravda, klikatkove podobne ako Mandriva je tiez dost.
Nemozes predsas chciet aby sme ta tu na fore ucili zakladom Terminalu a pod. ked vsetko najdes na wiki ;-)
som si precital manual idem aj na to wiki
nic nenabehlo
netreba pravim tlacitkom kliknut a dat spustit cet wine?
mi vypisalo :nemoze byt otvoreny
no aplication suitable for automatic installation is availble hadling this kind of file.
Okrem toho, mas nainstalovane ovladace grafickej karty? Mas spojazdnenu 3D akceleraciu? Bez nej CS nejde. Ako to zistit mas wiki. A spominal si ze ti kamos nahadzoval Ubuntu a spustil tu tociacu kocku, to bude Compiz. Pod beziacim Compizom 3D hry nemusia ist dobre, ja musim mat Compiz odinstalovany, aby som mohol mastit CS, inac by mi sekal ako cert. A ked bol kamos taky sikovny, co keby ti pomohol s Linuxom a ked chces tak aj s Wine a CS ;-)