IP Adresa
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
ale aj tak ti to bude na dve veci
ps: taka volna wifi v pripade nudze nie je na zahodenie ale zial je to zakonom postihnutelne pre obidve strany.
PS.: Vecsinu volne pohodenych otvorenych wifi som nasiel od telechora, obcas sa najde aj iny poskytovatel ale to malokedy. Asi oslovuju spravnych odberatelov.
co ja viem? podla mna su to rozni provideri... je mi to jedno osobne, len som sa divil, ked som si tak raz nahodou sadol do kuchyne s bookom, dal auto-connect a namiesto na moju wifi ma hodilo na suseda, lebo mal lepsi signal..
inak chelo a server, no to by som neriskoval. bytovym staniciam sposobuju uz roky nahodne vypadky pocas pracovnych hodin. torrenty teraz neviem posudit (zas mam zasr.. vsetky dostupne disky, mal by som si zacat triedit tie fotky, to vis digitak kontra viac ako 100G disk - asi vies kto vyhra) ale skor by som to zvalil na to ze sa linuxove fair use implenentacie uz neuzivia. pred pol rokom som musel siahnut po nejakom leacherskom pracujucom cez wine nech si aspon zlachka prdnem.
a k tym providerom, kto ti da v akcii router za par korun? tam kde som to videl, tam viedol teletchor. ale u nas v pastikarove je situacia ina. pravda, videl som aj ja inych poskytovatelov ale bolo ich skutocne menej. na wifi jazdy si nepotrpim (nechuti mi ani baffalo ani pringless) a ani nemam auto.
Na citlive udaje by som wifi siet zo svojej vrodenej paranoie nikdy nepouzival.
Nemozes sa divit ze niekto necha pristupovy bod otvoreny pre kazdeho naokolo, technika predstihla ludske technicke myslenie, este dnes predsa vela ludi pouziva IE s nezmenenym nastavenim :-) , MS Outlook a potom su z ich zombie pocitacov vedene utoky. Bezdratove zariadenia sa stali dostupnymi a tak sa mimoriadne rozsirili. Je to tu cele zasrate mikrovlnami. Staci zobrat hocijaky lepsi digtalny osciloskop a nejaky kus dratu a zaznamenat ten bordel vo vzduchu. Sa divim ze sme este nazive.
Priznam sa, na elektronicky smog som zabudol ale tiez mi vadi. A obcas vadi aj ludom ktory ho sposobuju, donekonecna sa pretlacaju s susedom kto ma silnejsi wifi vysielac az ich z toho zacne boliet hlava. Dik ze si mi to pripomenul :)
PS.: Vecsina ludi ani nevie co je bezpecnost a ked im clovek zacne robit osvetu tak sa mu do tvare vysmeju ze kto by sa len o mna zaujimal. A ked dojde k zneuzitiu osobnych udajov alebo nebodaj k zneuzitiu platobnej karty, tak prijdu nielen o vsetko ale aj o nervy. To vsak uz bude neskoro.
Pokial vsak ma MAC adresu, je to o niecom inom, ale lokalizacia zase nemozna, predsa ktory utocnik by dvakrat po sebe utocil s nezmenenou identitou.
Končí-li vaše zpráva slovy "Odpovězte mi prosím na adresu ...", nejspíše žádnou odpověď nedostanete.
Žádat na webovém fóru separátní odpověď emailem je vyložená nevychovanost, pakliže se nejedná o nějaké citlivé informace. Chcete-li být mailem upozorněni na odpověď, použijte přímo funkcí toho webového fóra - většinou máte možnost "sledovat tento thread" nebo "odebírat odpovědi".
upozornujem ze to niesu moje nazoryDostat sa na moj comp je niekdedy aj pre mna fuska:-)))
mne uz je z toho spamu nagrcanie, centrum.sk ma nahovno antispam, ale osobne neverim antispamom a pekne si to vymyzavam v thunderbirde rucne a pekne ma to otravuje
...zlaty dobry gmail