Používam Mandrivu 2008 a stalo sa mi že sa mi reštartoval PC sam od seba (asi ničo z elektrikou, ale to nieje podstatne) a ked mi nabehol späť systém tak pri prihlaseni šla klávesnica v poriadku ale akonáhle všetko nabehlo klávesnica mi vôbec nefunguje, nereaguje proste ako keby zamrzla. Mam dualnu inštaláciu z windows a vo windowse funguje takže pokazená nebude ale niečo v Linuxe sa posralo. Nevedel by mi niekto poradiť ??? dúfam že nebudem musieť re-inštalovať linux. :-)
(rozsiahlejsie pojednanie o kri(y)stalovej guli ponecham wlasatemu)
inak do logov si nepozeral, ved naco. mozno by si sa dozvedel ze potrebujes spustit kontrolu disku.
ps.: toto nastane pri pouziti takmer kazdeho OS bez vynimky.
ked sa nemylim.
Je to veľmi zvlašne lebo pri prihlaseni klávesnica funguje ale potom už nie. Už som stoho zúfali normálne lebo re-inštalovať nechcem.
Mne aj po opravení partície väčšinou prestanú fungovať veci zo systému pomohlo skoro vždy ubgrade(t.j. prepísanie jadra libkde a podobne)
A ešte to môže byť bug gdm/kdm/xdm podľa toho čo používaš pre prihlásení.
ps. vlastne kde presne ti prestane chodiť klávesnica pri prihlasovaní (chyba je v gdm/kdm/xdm) alebo až ti nabehne jeden zo správcov xwindow t.j. (kde/gnome/xfce/f17 .......)
nechces predsa len opysat ako sa to prejavuje? bez toho sa potvrdi ta poznamka o vesteckej guli.
Tak teraz dúfam že mi už niekto povie ako to mam urobiť.
musis ale do kde pod rootom, lebo kedze ti nejde klavesnica, tak uz v kde nespustis control centrum
bol taky vtip na hlasku v Win95 ze nemate zapojenu klavesnicu, pokracujte enterom
ps ten vtip pochadzal z biosu:
Keyboard error. Press F11 to continue
fungovalo to.
pocuj taku chybu sa neda opisat tak jednoducho ako si to spravil ty a cakat, ze niekto ti bude hned vedeit povedat co mas robit. velke problemy ktore si vyzaduju veľmi pokročilých až profesionálov sa musia veľmi pokročilo až profesionálne opisat.
je mi luto, ze ti nevie nikto pomoct, ale aj to sa stane.
Choď na zoznam tém fóra, a pod každým okruhom tém (Aplikácie&Desktop, Hardware atď) nájdeš Nová téma. Tak tam.
ps.: bez tych odpovedi ti mozeme poradit len jedno, vrat si povodnu konfiguraciu z pred poruchy. to je pre absolutneho zaciatocnika vsak rovne preinstalovaniu a to ty nechces.
ak sa teda nevieš dostať do grafického prostredia, tak sa neprihlasuj do X-iek ale chod to konzoli (ctrl+alt+F1 až 6) prihlas sa, a môžeš robiť čo chceš, napríklad si spusti mc, v tom sa už budeš vyznať...
A ešte by som doplnil, KDE má vlastné nastavenie klávesnice => ignoruje nastavenie v xorg.conf
skoda ze nie vsetci maju na klavesnici capslock alebo numlock ktorych stlacanie zapina/vypina svetlusku ze by zistili kedy to nastane ak nie po zadani mena/hesla do xDM :-)
mam tiez Mandrivu a tiez sa mi to stalo kedze si zaciatocnik poviem ti to takto.
Najjednoduchsie bude ked si vytvoris noveho uzivatela (v konzole) a potom prekopirujes adresar .kde (ak pouzivas KDE pre gnome neviem na isto ci sa vola .gnome inak mozes prekopcit aj cely home adresar) z novovytvoreneho usera do tvojho: ako to spravit:
ked nabehnu Xka a bude od teba pytat meno a heslo stlac kombinaciu klaves
Alt+Ctrl+F1
to ta prepne do konzoly potom sa prihlas pod uzivatelom root (teda ako superuzivatel dufam ze vies heslo ;)
ked ta prihlasi zadaj
drakconf
nabehne ti v textaku okienkovy spravca a ako poslednu polozku mas Users and Group, dalej je to jednoduche ked ti vytvoris new usra vyndes z programu drakconf.Stlac kombinaciu klaves Ctrl+Alt+F7 to ta prepne naspat do grafickej konzoly skus sa prihlasit pod menom uzivatela ktoreho si prave vytvoril.
Ak ide klavesnica urob nasledovne (inak mas vaznesi problem s ktorim som sa este nestretol)
Znova konzola na F1 teda CTRL+ALT+F1
tam by si mal byt prihlaseny ako root este z minula :)
rm -fr /cestak/domovskemu/priecinku/.kde
napr: rm -fr /home/jarque/.kde
tym si sice vymazal svoje nastavenia KDE ale aj s chybou a teraz prekopiruj priecinok .kde od new usera do tvojho domovskeho adresara napr
cp /home/novy_uzivatel/.kde /home/tvojdomovsky_adresar/
potom zadaj prikazchown -R voje_prihlasovacie_meno /home/tvojdomovsky_adresar/.kde
a si hotovyCTRL+ALT+F7 a skus sa prihlasit pod sebou
malo by to ist.
ak nevies ako je cesta k tovmu domovskemu priecinku tak
tip jedna v mandrive obvykle je to /home/tvoje_prihlasovacie_meno
tip dva CTRL+ALT+F2 prihlas sa pod sebou a zadaj pwd vypise ti cestu k adresaru v ktorom sa prave nachadzas (v mandrive po prihlaseni je to tvoj domovsky adresar)
vela zadaru