otazky na vim
mal by som na tento editor 2 otazky, pretoze to neviem najst nikde na googli, ale nieco mi hovori, ze toto stvalo uz viac ludi, takze snad poznate riesenie ;)
1) neda sa nejak tak spravit, ze ked nieco yanknem, alebo deletnem, tak aby sa mi to dostalo do schranky a potom aby som to mohol pastnut HOCIKDE(napr. na web)? nie len to tohoto editoru?
2) ked otvorim nejaky ten subor, editnem ho a po ulozemi mi dojte, ze som ho mal editovat ako root, to ma vie nastvat, pretoze musim zatvorit tento editor a potom otvorit opat subor ako root a znovu editovat to iste...neda sa nejak pocas "pobytu" v tomto editore zmenit si prava?
diky pekne za odpovede ;)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Password:
W16: Warning: Mode of file "aaa" has changed since editing startedSee ":help W16" for more info.
Press ENTER or type command to continue
btw ":!prikaz" vykonava prikaz v konzole?
k prvemu bodu len tolko, ze pouzivam vyhradne viM ;)
co potom?:)
:set cb=unnamed
,alebo to mozes rovno pichnut aj do .vimrc.
Potom ked yankujes alebo kopirujes tak treba oznacit do ktoreho buffra a to sa robi pomocou
"
a mena bufra .Cize priklad: v normal mode chces zayankovat riadok pomocou yy, tak natukas namiesto toho "+yy. to plus (+) je nazov toho unnamed buffra.
V command mode sa do buffra kopiruje napr:(3 zmazany riadok) :3d+ a uz to mas v clipboarde a mozes v systeme pouzivat C^v. Ja do toho az tak nevidim urcite sa to da aj s vlastne definovanymi bufframi ale to uz treba pozriet dokumentaciu vimu
este by som mal jednu otazku: ako zistim nazov prave editovaneho suboru?
(chcem si mapnut nejaku skratku na kompilaciu a spustenie programu v inej konzole)