Boot Mandriva 2008
mam 512 mb ram, 1700 mhz procesor....
neexistuju nejake rady ako zrychlit boot, ako vo windowse, povypinat dajake sluzby abo daco take?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
aa ako sa pozriem na vypis z bootovania? som zaciatocnik...
7 min nie je normalne, ani dve min nie je normalne
bootuje to tak dlho kym sa dostanes do prihlasovacej obrazovky, kde davas meno, heslo, alebo potom? alebo mas automaticky login?
tiez rozmyslam ci to nemoze byt tym ze mam mandrivu natahanu na disku kde som mal predtym xp s cca 35 GB hudby, ktore mozu byt dost fragmentovane, moze to robit problem?
formatoval si particiu, kam si sa chystal dat mandrivu alebo nie?
aky suborovy system tam mas? hadam mi nechces povedat, ze si nainstaloval mandrivu na ntfs/fat particiu bez formatovania
stisni ten escape poca butovania a uvidis, kde je problem, niekde sa ti butovanie zastavi a ty uz len citaj a pripadne si to opis a hod nam to sem
on robil sam, ta instalacia z live cd, potom co bolo ale asi formatoval.
okej, idem rebootnut a pokukam
som si popisal tie hacky backy pri ktorych mi to nacitalo ldho....
starting udev... to bolo asi minuta
hostname localhost dalsia minuta
a starting console kit, dalsia minuta mozno aj viac.
nastavenie hostname na localhost minuta, to je skutocne vela. /etc/host.conf ma obsahovat aj order hosts,bind a /etc/hosts zas nazov masiny aby si nebol zdrziavany odozvou z name servra na ktorom nemas zaznam. sice nemam mandrivu ale mam to tak ako pre ipv4 tak aj pre ipv6.
ps.: podporuje uz konecne tvoj poskytovatel ipv6?
dsl modem ani tv kartu nemam, net napojeny na wan port cez ethernet.
a tomu odstavcu v strede som vobec nerozumel :D
~ $ grep order /etc/host.conf
# recognized are order, trim, mdns, multi, nospoof, spoof, and reorder.
order hosts, bind
~ $ grep `uname -n` /etc/hosts
# IPv4 and IPv6 localhost aliases
127.0.0.1 localhost
::1 localhost
~ $
aspon dufam ze to ma mandriva tak ako je slusnostou, v zivote som ju nevidel.
PS.: priznam sa ze netusim ci wimax podporuje aspon zatulanie sa na susedovu BTSku, kamarat nieco hovoril o jeho fakture. proste no comment.
ale neviem s nim zatial, a tak mi prosim ta povedz co tymi troma riadkami robit??
:D
PS: Mandriva se mi take libi, puvodne jsem si ji vyhledl, i letost Spring vyzkousel... a nad pomalosti nechapave kroutil hlavou (jinak nic proti, ale holt "Framerate is life")
PPS: Mel jsem PCLOS na 1800/512 s GF4Ti a 3D desktopem a svistelo to ...
(boot bude max. 70 sekund... nejvice zdrzuje disk, takze jestli mate rychlejsi, bude to znat)
=> z Ceskych stranek Mandrivy stahnout v .pdf minulorocni verzi Manualu!!
Jeji pomoci nainstaluje Mandrivu/PCLOS kdokoli!!
Jinak samozrejme vzit disk, a naformatovat:
alespon 400mb na "swap" (jinak 1,1gb)
alepson 4 gb na "/" (jinak tak 10gb ... at je misto i na kupu programu/her)
zbytek na "/home" (tj. prostor pro "dokumenty" - v reci windows uzivatele)
V PCLOSu vyse zminene lze provest pres liveCD v aplikaci "Drakconf" (alternativa "Ovladacich panelu" ve Win)
PS: Az bude chcit system heslo, tak si nejake vymyslete! Pro Roota i pro Uzivatele!
Vetsina Win-uzivatelu jsou naprosto lini, heslo opominou a pak breci, ze jim to nefunguje :)
PPS: A Root identitu vubec nespoustejte ... kdyz na to prijde, ja ji jeste nespustil :D (vsechno jde nastavit/nainstalovat i pres uzivatelskou identitu)
Jdu vyzkouset tu Standovu Zelenou distribuci ;)
Hou