KDE Ovládacie centrum
Ak spustím v KDE aplikáciu Ovládacie centrum tak sa neviem dostať do sekcií s právom roota. Napríklad chcem zmeniť v sekcii System Administration - KDM Theme Manager tak po zadaní hesla roota sa vypíše ...nahrávam.. a nedeje sa nič ani po dlhšom čase. To isté napríklad pri Správcovi prihlásenia, všade pozadaní hesla roota zostane iba nápis ... nahrávam...
Ak sa však prihlásim ako root, tak sa dá nastaviť všetko.
P.S. S linuxom sa "hrám" dosť často, naposledy mi vypisovalo pred nalogovaním "xauth: timeout in locking authority ... problém bol v tom, že sa (som) nejako zmenil adresár Home do ktorého mohol zapisovať iba root. Zmenil som mu teda atribúty aj na usera a všetko ide. Len tento problém sa začal vyskytovať. Nebude tu niekde nejaký súvis?
OpenSUSE 10.3 64bit, KDE 3.5.8
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
ls -la /home
ls -la /home/uzivatel/.kde
//adresar z tvojimi nastaveniami kdeak by trebalo zmeniť vlastníctvo súborov
cown -R uzivatel /home/uzivatel
voľba -R (rekurzívne) zmení vlastníctvo aj v podadresároch
Ale naozaj netuším či to pomôže vyriešiť Tvoj problém
Skúsil som pridať ďalšieho usera. Ani s ním som sa však nemohol napríklad nastaviť čas.
Toto je zaujímavejšie:
v home/jozef/.kde je všetko jozef users
Tu som v koncoch. Neviem. Ten posledný 16kb adresár je /home/lost+found/. Tie štyri o veľkosti 4kb a 25 tiež 4kb neviem čo to je zač. Viete mi povedať (prezradiť) aké by mali byť práva k adresáru /home/?
Vies ak by si nemal komp doma na domace pouzitie ale napr ako webovy server a hocikto by ti mohol prestavovat systemovy cas vies co by to sposobilo ?
pedstav si to na tomto fore, kde sa ti napr toto forum radi aj podla casu polozenia otazky .
prava mas v /home nastavene dobre ja mam podobne
drwxr-xr-x 3 root root 4096 2008-03-13 08:41 ./
drwxr-xr-x 23 root adm 4096 2008-04-04 09:54 ../
drwx--x--x 55 jarque jarque 4096 2008-04-04 21:14 jarque/
ked potrebujes nastavit taketo systemove veci ako bezny user pouzi prikaz
sudo
blizsie infooznacenie adresara
.
znamena aktualny adresar..
je adresar o uroven vyssiea nakoniec
lost+found
pri kontrolach disku sa sem ukladaju "stratene" dataMyslel som to tak, že v KDE si ako user môžem zmeniť hocičo cez grafické rozhranie ak viem heslo roota. Momentálne mi to však nefunguje, tak sa len snažím zistiť prečo.
Jednoducho ked si napísal čo mám do konzoly napísať tak som neurobil copy/paste, ale som si najprv pozisťoval čo sa bude diať a čo ten výpis znamená. Teraz už z tvojho výpisu vidím že si použil až tri prepínače -alF.
Inak viem si predstaviť čo by to spôsobilo ak by hocikto mohol prestavovať systémový čas. Niečo podobné o právach k súborom je vynikajúco napísané tu. Inak dík pomoc.
sudo <príkaz na otvorenie ovl. centra.>
To by malo vyriešiť problém s administrátorom.PS. problem to vyrieši ;)