Cavte, chcel by som mat pristup k viste pri zapnutom ubuntu 8.04, precital som si nieco o virtualboxe... Len mam otazku, ze ci by sa nedal spustit ten windows, ktory mam nahraty na HDD cez nejaku aplikaciu cez ubuntu. Aby som nemal zbytocne 2 odlisne instalacie windowsu. Ak sa to neda, tak da sa aspon nejak nastavit virtual box aby sa z virtual windowsu zapisovali vsetky nastavenia a instalovali programy do toho na HDD?
A inak, ktory virtual soft odporucate?
dakujem.
rad by som bol, kebyze sa spusta ten isty win ako je na HDD... aby som vsetko nemusel a instalovat nastavovat 2x, predsa aj na ten win na HDD obcas zajdem.
ohladne druhej otazky, pokial chces aby ti ostali len emulovane windowsy, tak budes musiet nejakym sposobom prinutit virtual box aby pouzil povodny disk, no a to silne pochybujem ze tam zahrnuli. mala by este existovat moznost pripojit adresar kde je povodny system na zapis pre vbox, ale v tomto pripade asi nastane problem s pravami. holt, ntfs a nepodporovana kombinacia supervizora s suborovym systemom.
ak by si chcel von z tohoto bludneho kruhu, tak si odzalohuj uzivatelske data z povodneho windows a pouzi tu cast disku na nieco rozumnejsie. hoci na to aby tam bol virtualny disk pre vbox.
s tou vymenou HW to nechapem... ved HW nebudem menit, licencne cislo sa viaze na adresu zakladnej dosky, nie?
a takze mat jednu instalaciu windowsu s rovnakymi nastaveniami, nainstalovanymi programami (rovnaky disk C:/) nie je mozne?
Ano, licencia je vezbena na cislo zakladnej dosku, disku, typ hardware (CPU, RAM, grafika...). Problem je v tom, ze vo virtualizatore typu vbox, qemu, vmware alebo emulatore typu pearpc, bochs nemozes mat priamy pristup k hardware, platforma x86/64 nie je na toto stavana. Toto namena, ze pri spusteni stareho windosu nastane rovnaka situacia ako keby si vlozil stary harddisk do noveho pocitaca (typu vbox alebo ineho Virtualneho pocitaca). Ak by si chcel mt funkcne to o com snivas, tak predaj byt a kup si za to nejaky mainframe ktory to umoznuje.
ako je to v pripade napriklad xen-u, netusim. nemusim a netrapi ma to. ale pre teba bude asi najdolezitejsie aby si mal k dispozicii aj 3d na grafike aj pre hostovny system co moze byt pre xen a kvm problem koli platforme ktora to nepodporuje. skratka pc s biosom je hudbou minuleho tisicrocia a preziva len preto, ze bezneho windowsu sa nechce startovat bez biosu.
PS.: naozaj, tvoje otazky sa daju velmi lahko zodpovedat na hotline MS, maju ho uvedeny na domovskej stranke. Takze ak si pisal pravdu ze ho mas legalne zakupeny, tak vyuzi ich podporu. howgh.
Ohladne legality pouzitia tvojej OEM verzie Ti poviem len jedno. Kedysi MS tvrdil ze bude mat radsej nelegalnych uzivatelov ako keby mali ty ludia prejst ku konkurencii (hoci zdarma a legalne). Teraz sa uz silou mocou brani voci piratom a dokonca sa uz vyhrazali automatickymi udavaniami na policiu. A navyse OEM verzia sa dodava ku novemu pocitacu, ked si ju kupil bez pocitaca tak si nesplnil jej zakladnu podmienku nadobudnutia a tym padom ju nemozes legalne pouzivat. To ci si za to zaplatil je rovnako jedno ako to ci ti prejde aktivacia. Podmienky si nesplnil a ci ti na to prijdu teraz alebo o niekolko rokov, to je nam srdecne jedno. Vzhladom na stav transakcie a slovenskeho pravneho systemu bude zavisiet len na dobrej voli prokuratora ci sa prikloni k tvojemu dobremu umyslu alebo k nie velmi legalnej oem licencii.
Toto boli moje posledne slova na tuto temu. Zariadf sa ako chces, pytaj sa koho chces. Ale ak si si zaplatil za produkt, tak k nemu vyuzi podporu a nesnaz sa chvalit tym aky si frajer ze si si kupil nieco nelegalne. To by si mohol prehlasit ze si kupil pernik od dilera a usetril za kox, je to o tom istom. Zaplatis, uzijes lacnu nahradu, transakcia z polovice nelegalna, produkt v stavajucej konfiguracii nelegalny, cenovy rozdiel umoznuje jednorazovo usetrit ale v konecnom dosledku bude stat vela penazi.