mkv hd video
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Problém je nikde inde ako v tvojej grafike, presnejšie v ovládači, pretože tvoja grafika by stíhala dekódovať H.264 ale jaksi nvídia zabudla na podporu tejto feature v linuxe.
Zatiaľ začína rásť na základe openchrome? ovládačov akcelerované video rozhranie (ako je xvmc(pre mpeg2), x11/xv(low level video akcelerácia)) pravdepodobne bude implementovaná do noeavu aj do radeonhd?. Ale budúcnosť dali v X.ORG jednoznačne Va api. Tu je ale predpoklad, že ovládače grafiky budú opensource.
Pozri sem
http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=35695
a hlavne sem
http://www.freedesktop.org/wiki/Software/vaapi
Ďalšia vec čo by pomohla pri prehrávaní h.264 prekompilovať ffmpeg a mlayer do dvojvláknovej verzie(ak máš dve jadrá) ale to som neskúšal.
A ešte jedna vec a to je coreAVC ale tam je problém s tým, že je to binar only (takže vývoj mimo firmu čo to robí je nemožný). Ps na takých veciach ako paff a multi tread sa v opensource ffmpeg (obsahuje okrem iného dekóder H.264) vo veľkom pracuje. Aj keď je tu ešte "snow" ale to už je niečo iné.
http://downloads.sk/program/kmplayer_15
MKV je kontajner rovnako ako AVI alebo OGG. Keby si specifikoval aky typ datoveho streamu je v tom kontajneri (ogm, mpeg4, h.264, ...), ake ma rozlisenie (i ked to si naznacil) a bitrate, tek by sme sa mohli vyjadrit k narocnosti na vypocet. Ci uz cez CPU alebo nejaky akcelerator (hoci aj priamo na grafike).
Ale aby som netliachal do vetra, tak toto (recenzia)ma v sebe linux a prehrava to nielen filmy (aj MKV), ale aj stahuje torrenty, daju sa na to instalovat nejake aplikacie, bezi to samozrejme pod linuxom, funguje to hoci aj ako diskovy server. Keby som bol postaveny pred otazkou ci si mam postavit tiche pc na prehravanie ftakovin z lacnych komponentov alebo nejaku takuto krabicku, tak nevaham a vyberiem si non x86/64 architekturu. Ci existuje alternativny firmware som zaial neskusal, moja telka je mala. Momentalne som spokojny s beznou oravou co ma usb steker na ktory zavesim 120G disk s 40G fat particiou, bezne rozlisenia beznych datovych tokov a beznych datovych streamov to prehra i ked optika mi uz zdochla.
i ked herne konzoly maju skorej opacny trend (najprv sa na nich daju hrat len hry a potom postupne zahrnaju vlastnosti multimedialneho centra)
Inak, ten trend je dost ironicky popisany. Je to tak ako hovoris pri sucasnej napriklad ps3?
BTW ak to vyznelo ironicky, tak som to tak nemyslel, jedneho dna by som chcel mat v obyvacke zapojeny na plazmu PS3 (alebo mozno 4,5? ak dovtedy budu) nastavenu ako kompletne multimedialne centrum + hernu konzolu + linuxbox, nuz ale najprv treba dostudovat, kupit si najprv tu obyvacku, potom tu plazmu a az potom mozem nieco taketo riesit.
To ze existuje nieco take ako gp2x som ani len netusil. Dost sa mi paci, hlavne ta gp2x-f200.
A už som tu raz písal kontajner mkv sa dá v linuxe aj pohldne editovať.
Len pri vyššom rozlíšení vo formáte H264 by bodlo mať hardvérový dekóder ináč musí všetko robiť procesor a aj môj dvojadráč sa pri tej Paprike zapotí. Myslím že na tej zostave čo mám my h264 p720? v pohode stíha.
Proste ma tí od nvídie serú.