inštalácia soft. v suse
Rozbalím súbor tar.bz2 na plochu, cez terminál zadám všetky príkazi všetko je OK. A keď zadám s právami roota make install tak mi vypíše neexistujúci súbor alebo adresár.
Poradte.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
sudo zypper install xxx
za xxx das nazov balicka...
a ked nejde nainstalovat tak napis co ti vypisalo..
a este jedna otazka nenainstaloval si si nahodou beta verziu?
hint.
tam je snad vsetko o instalacii ale aj o inom
mas tam yast, len si pekne precitaj link odomna na cs.opensuse.org
inštaloval som smart s balíčkom tar.bz2
po zadaní príkazu čo sy napísal sudo ......atd. mi vypítalo heslo root, zadal som a vypísalo mi
sudo: zypper: command not found
Ak mas *tar.bz2 -> rozbalis jeho obsah do nejakeho adresara.
Precitas si subor INSTALL, README alebo nieco podobne, ktore moze byt schovane v adresari doc. Zistis ake kniznice to potrebuje a pripadne ine potrebne veci. Principialne vystacis s prikazmi:
./configure
make
su
make install
Lenze mozno zistis, ze ti chyba na disku kompilator, nejake konkretne kniznice a hlavickove subory (devel baliky) a podobne. Co budes musiet instalovat tak ci onak Yastom.
Takze si stiahni pekne rpmko pre SUSE, naloguj sa ako root, zadaj a ak budes mat smolu, tak to bude pytat dalsi balik, obvykle kniznicu. To je tzv. dependency hell, ktory riesi za teba YaST (zypper). Ale ten nevie instalovat podsunute rpmko, az v SUSE 11. Musis mu nastavit repozitar so softverom (obvykle instalacne medium, alebo stiahnuty repozitar z ftp). Dolezite je stiahnut aj metadata repozitara. Ale obcas si poradi aj s adresarom plnym iba rpm suborov.
jeden balik potrebuje k tomu aby fungoval desat dalsich, ide hlavne o kniznice a podobne veci, niektore programy pouzivaju rovnake kniznice a preto sa takto zabranuje duplicite kniznic, v skutocnosti mam pocit ze to nic neusetri, skor to kopec ludom lezie na nervy
balikovacie systemy a instalacne centra maju za ulohu tieto zavislosti riesit a ked si das nainstalovat balik z repozitarov, tak vie ktore dalsie ten balik potrebuje a ak ich este v systeme nemas nainstalovane, tak ich stiahne a doinstaluje, problem je v tom ze to vyzaduje siet alebo obrovske mnozstvo balikov na DVD
osobne by mi nevadilo keby boli rpm-ka trikrat tak velke ale keby obsahovali vsetko potrebne v sebe no a system sam by pri instalacii nainstaloval iba potrebne kniznice ktore chybaju