Ahojte vsetci, chcel by som sa opytat ze ked zapnem notebook a napisem meno a heslo tak mi napise toto: Súbor $HOME /dmrc. má nesprávne nastavené práva preto bude ignorovaný . Z tohto dôvodu nebude možné uložiť predvolené sedenie ani jazyk . Súbor musí byť vlastnený používatelom a mať práva nastavené na 664. Domovsky priečinok $HOME musí byť vlastnený používateľom a nesmie bať zapisovany ostatným používateľom. a potom kliknem OK a vsetko ide normalne len neviem co to ma znamenať , tak mi prosim pomôste ako to mam nastaviť aby mi to nevipisovalo po kazdom prihlasení.
chmod: nie je možný prístup k `/home/user/dmrc': No such file or directory
ls -l ~/dmrc*
Skus
sudo chmod 644 /home/user/.dmrc
sudo chown user /home/user/.dmrc
a skus sa nanovo nahlasit
Daj sem vystup z tychto prikazov nech vieme kde je problem
ls -ld /home/user
ls -la /home/user |grep dmrc
ls -l ~/.dmrc
(aj s tou bodkou!)nemas nahodou preplneny disk? (
df -h
)drwxrwxrwx 178 tomas user 12288 2008-05-17 11:29 /home/user
tomas@user-laptop:~$ ls -la /home/user |grep dmrc
-rw-r--r-- 1 tomas user 49 2008-04-08 16:49 .dmrc
tomas@user-laptop:~$ ls -l ~/.dmrc
-rw-r--r-- 1 tomas user 49 2008-04-08 16:49 /home/user/.dmrc
sudo df -h
mv ~/.dmrc ~/.dmrc-zaloha
a odhlas sa a prihlas, vytvori sa ti ten subor nanovo[sudo] password for tomas:
Súborový systém Veľk Použ Dost Pou% Namontovaný na
/dev/sda1 72G 48G 22G 70% /
varrun 248M 104K 248M 1% /var/run
varlock 248M 0 248M 0% /var/lock
udev 248M 52K 248M 1% /dev
devshm 248M 20K 248M 1% /dev/shm
lrm 248M 38M 210M 16% /lib/modules/2.6.24-16-generic/volatile
tomas
a domovsky adresar/home/user
??? nie je tvoj domovska adresar/home/tomas
?~/.dmrc
na debiane ma prava 600 a skupinu s rovnakym menom ako je meno pouzivatelagroups
?user adm dialout cdrom floppy audio dip video plugdev scanner lpadmin admin netdev powerdev
sudo 600 /home/user
sudo chmod 0600 /home/user
ale to si si uz mohol vsimnut a nie len slepo prepisovat co tu od niekoho uvidis. ja ti tu pisem len tak popri inej praci takze mozem robit chyby... (a mohol by si si nespravnym prikazom poskodit system...)sudo chmod 0664 /home/user
aby si sa opat mohol prihlasitten prikaz meni prava pre tvoj domovsky adresar man chmod
sudo
)mozno by sa ti oplatilo nainstalovat si 2 distra na 2 rozne particie - aby si mal jedno ako zalohu ked sa primarny system pokazi. data di daj na dalsiu osobitnu particiu a z kazdeho distra si na ne urob link napr
ln /mnt/data ~/MojeDokumenty
ln -s /mnt/data ~/MojeDokumenty